Aanschaf hond

Voordat u besluit een hond in huis te nemen, overweeg dan eerst de voor- en nadelen. Per jaar worden er meer dan 25.000 honden in een dierenasiel gedumpt en vele andere honden verwisselen op een andere manier van eigenaar. Veel mensen hebben dus te licht over de aanschaf van een hond gedacht. Een hond in huis vergt veel tijd en geduld, vooral het opvoeden kost in het begin erg veel tijd. Het volstaat niet om je hond enkele keren per dag eventjes uit te laten om hem zijn behoefte te laten doen; de hond moet zijn energie ook kwijt, anders krijgt men een hyperactieve, gestresste hond.

Een hond is een deel van het gezin en eist daarom veel aandacht. Het is ook niet altijd mogelijk om de hond overal mee naar toe te nemen. Hoe lost men dat op als men de hele dag van huis is? Wat doe je als je op vakantie gaat? Kan de hond mee of wordt deze ergens ondergebracht? Elke keer zitten de asielen in de vakantieperiodes overvol, u mag dit uw hond niet aan doen. Een hond kost op jaarbasis ongeveer 1.000 euro, maar als het tegen zit kan door bijvoorbeeld de dierenartskosten dit bedrag aardig oplopen. Bedenk ook dat een hond gemiddeld 14 jaar wordt. Is er in de toekomst bij u ook nog plaats voor een hond?

Als u alles goed overwogen heeft en u besluit een hond aan te schaffen, dan moet u erover nadenken welk soort hond u neemt en waar u deze aanschaft.

De hond en het gezin

U moet een hond nemen die bij u en uw gezin past. Als u voor een rashond kiest, informeer dan bij rasverenigingen naar het gedrag van het ras. Natuurlijk heeft elke hond een individueel karakter, maar de verschillende rassen hebben ook hun specifieke eigenschappen. Waakhonden zullen eerder aanslaan bij bezoek en hebben een grotere territoriumdrift, terwijl werkhonden over het algemeen veel beweging nodig hebben, anders worden ze hyperactief, Terriërs hebben eerder de neiging tot graven (ook in uw mooie tuin) en jachthonden zijn vaak niet te houden als ze wild zien en jagen ook graag achter auto’s, fietsers en joggers aan. Zo zijn er vele eigenschappen waar men rekening mee moet houden. Dan hebt u nog de keuze of u een pup aanschaft of een volwassen hond. Beiden hebben voor- en nadelen. Een pup in huis geeft ontzettend veel plezier, maar kost ook ontzettend veel tijd; deze moet nog zindelijk worden gemaakt en niets in huis is meer veilig, want de onderzoekende pup neemt alles in zijn bek. Het voordeel van een pup is wel dat men die zo op kan voeden als men zelf wil, maar natuurlijk is daar wel enige kennis voor nodig. Een volwassen hond heeft als voordeel dat hij/zij al zindelijk is. Als men het geluk heeft een goed opgevoede hond te hebben, hoeft men dan ook niet meer zo veel tijd aan de opvoeding te besteden. Men mist natuurlijk wel de leuke puppytijd.

Waar schaft u een hond aan?

Gaat u naar de fokker of misschien naar een dierenasiel? Waak ervoor dat u niet bij een zogenaamde broodfokker of malafide handelaar koopt. Ga niet impulsief op een advertentie in waar een hond te koop wordt aangeboden. Bij een goede fokker groeit de pup op in een huiselijke omgeving; contact met verschillende mensen en kinderen is erg belangrijk voor de socialisatie. Koop dus geen pup die ergens achteraf in een schuur of een donker hok is opgegroeid.

Ook is het belangrijk voor de socialisatie dat de pup met de buitenwereld kennismaakt, zoals het verkeer en grote mensenmassa’s. Dit alles kost veel tijd en daarvoor hebben grote fokkers geen tijd. Koop dus niet bij een commerciële fokker die veel honden houdt. Belangrijk is dat de moederhond de jongen tot in ieder geval de 7e week opvoedt, eerder dan 7 weken weghalen van de pups is illegaal. Er zijn malafide handelaren die de pups elders kopen (vaak in Oost-Europese landen) om hier weer te verkopen. Deze pups worden meestal veel te vroeg bij hun moeder weggehaald en zijn vaak ook niet gezond. Let er dus op dat de moederhond aanwezig is en laat je niet afschepen met een smoesje dat de moederhond even weg is.

Er wordt wel eens beweerd dat men geen honden uit buitenlandse opvangcentra moet nemen, omdat de asielen hier al vol zitten. Dat is onzin. Het aandeel buitenlandse honden dat hier wordt opgevangen is erg klein vergeleken met het totale aantal honden dat in Nederland en België verhandeld worden. Deze buitenlandse honden verdienen ook een kans. Het is beter een buitenlandse hond te nemen dan een hond die gefokt is bij commerciële fokkerijen. Het meeste honden die in het asiel verdwijnen zijn afkomstig uit commerciële hondenfokkerijen. Wanneer u een (zwerf)hond uit het buitenland aanschaft, doe dat dan wel via een goede organisatie. Niet bij een organisatie die alleen maar honden Nederland of België brengt, maar ook het probleem daar ter plaatse op probeert te lossen.

De pups bij de fokker moeten levendig zijn en niet angstig. De pups horen niet ergens in een hoekje weggekropen te zitten of juist dreigend op u af te komen (dit duidt op een slechte socialisatie), maar juist vrolijk, speels en nieuwsgierig. Laat je niet wijs maken dat de pups zo rustig zijn omdat ze net wakker zijn. De plaats waar de pups te koop worden aangeboden moeten tochtvrij, warm en hygiënisch zijn.

Wanneer u de pups meekrijgt, let er dan op dat ze de noodzakelijke inentingen hebben gehad en dat u een gezondheidsverklaring van een Nederlandse dierenarts meekrijgt. Zorg dat de hond is gechipt en geregistreerd, dit is verplicht.

Uit het voorgaande blijkt dat u voor het kopen van een hond de tijd moet nemen; koop niet de eerste de beste hond van een advertentie uit de krant of via Internet. Ga vaker dan 1 keer bij de fokker langs zodat u kunt zien wat er zich afspeelt. Malafide hondenhandel komt helaas nog veel voor. Zorg dat u en uw toekomstige hond daar niet de dupe van worden. Koop niet uit medelijden een hond, want daarmee houdt u deze malafide handel in stand. Elke plaats van een pup die daar gekocht wordt, wordt weer door een nieuwe pup ingenomen.

Goedkoop is meestal duurkoop. Vaak blijken deze (goedkope) honden enkele dagen na aanschaf al ziek te zijn. U zit dan met de ellende en de hoge (dierenarts)kosten.

Om een goede pup te bemachtigen, moet u geduld hebben; goede fokkers hebben nu eenmaal geen pups op voorraad. Informeer her en der of er ergens nog pups worden verwacht. Ga bij een aantal hondenfokkers langs, koop niet bij de eerste de beste fokker die een hond te koop heeft, maar bij degene bij wie u het beste gevoel heeft. Laat u niet verleiden door mooie verkoop-praatjes, en zorg voor een schriftelijke verkoopovereenkomst waar ook uw rechten in vermeld staan. Mondelinge afspraken zijn achteraf moeilijk hard te maken.