Artrose bij je hond, wat kan je daaraan doen? 

Wanneer jouw lieve viervoeter last heeft van artrose, kan hij heel wat vervelende bijwerkingen en pijn ervaren. Artrose wordt in de volksmond ook wel eens slijtage genoemd. Omdat er minder kraakbeen wordt aangemaakt in de gewrichten van je hond, kan er een ontsteking ontstaan. Het gewricht beweegt dan minder soepel en er kan stijfheid optreden. Hoewel artrose bij honden niet te genezen is, zijn er wel heel wat zaken die u kan doen om de pijn te verlichten en om ervoor te zorgen dat de artrose niet erger wordt. 

Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht kan de druk op de gewrichten van je hond vergroten en de symptomen van artrose verergeren. Door ervoor te zorgen dat je hond een gezond gewicht behoudt, kunnen de klachten van de artrose verminderen en zal je hond minder pijn ervaren. Ervoor zorgen dat je hond een gezond gewicht behoudt, kan op verschillende manieren. Begin met te bepalen welk dieet geschikt is voor jouw hond. Dit hangt af van ras tot ras en ook van de leeftijd van je hond. Er bestaan ook bepaalde diëten die goed zouden zijn voor zieke honden. Het Royal Canin Veterinary Diet is daar een goed voorbeeld van en bestaat uit voeding die speciaal is ontwikkeld voor honden met een aandoening. Naast voeding is voldoende beweging natuurlijk ook belangrijk om een gezond gewicht te behouden bij je hond. 

Beweeg voldoende

Beweeg voldoende

Beweging is heel belangrijk voor het behoud van de flexibiliteit en mobiliteit van je hond. Wandelen, zwemmen en andere lage-impact oefeningen kunnen helpen om de spieren en gewrichten van je hond te versterken. Heeft je hond veel pijn en weet je niet zeker welke beweging goed is? Dan kan je ook eens fysiotherapie overwegen voor je hond. Dit kan ook helpen om de mobiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen. 

Kies de juiste voedingssupplementen 

Sommige voedingssupplementen kunnen goed helpen bij het verminderen van de symptomen van artrose bij honden. Glucosamine bijvoorbeeld, heeft een positief effect op honden die aan artrose lijden. Zo’n supplement kan helpen om het kraakbeen van uw hond te beschermen en te herstellen. Wist je dat er ook speciale hondenvoeding bestaat die door wetenschappers samengesteld werd? Het Science Plan van Hills bijvoorbeeld, wordt vaak aangeraden door dierenartsen en bestaat uit voeding die afgestemd is op de specifieke behoeften van jouw hond. 

Bestrijd de pijn

Wanneer jouw viervoeter veel pijn ervaart als gevolg van artrose, kan een dierenarts pijnstillers voorschrijven om de pijn te verminderen. Het is dan wel steeds belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en om goed in de gaten te houden of er geen bijwerkingen optreden. Elke hond is namelijk verschillend en kan specifieke zorg nodig hebben. 

Pas enkele zaken aan in huis

Kleine aanpassingen in huis kunnen helpen om de symptomen van artrose bij uw hond te verminderen. Een zachte ondergrond of antislipmatten zijn bijvoorbeeld veel aangenamer om op te lopen voor een hond met artrose dan een harde ondergrond. Ook het vermijden van traplopen is beter voor uw zieke hond. Moet je hond toch van een hogere plek afstappen? plaats dan een helling of loper zodat je hond niet moet springen.