Zo kies je de beste denkspelletjes voor je hond

Denkspelletjes zijn ontzettend leuk om samen met je hond te doen of om je hond zich even alleen te laten vermaken. Zeker als je hond veel energie heeft en zich snel verveelt, doe je hem een groot plezier met honden denk spelletjes. Wat het beste denkspelletje is voor jouw hond, ligt er onder andere aan of je hond al vaker puzzels of denkspelletjes voor honden heeft gedaan. Kies een denkspelletje dat past bij je hond en neem de tijd om het denkspelletje aan te leren. 

Top 10

1. Trixie Memory Trainer Strategiespel

Trixie Memory Trainer Strategiespel

Het beste denkspelletje voor de hond is volgens ons de Trixie Memory Trainer. Met dit spannende denkspelletje leer je je hond op een knopje te drukken om wat lekkers te krijgen. In eerste instantie gebruik je de knop alleen naast de automaat, maar zodra je hond het doorheeft, kun je hem steeds verder wegzetten. Voor je hond is het een hele uitdaging om op de ene plek op een knop te drukken en het lekkers vervolgens ergens anders te gaan halen. 

Met de Trixie Memory Trainer kun je het geheugen van je hond trainen en tegelijkertijd kun je hem ook fysiek moe maken. Daarbij is het ook nog eens hartstikke leuk om dit denkspelletje samen met je hond te doen. Je kunt de automaat aan de bovenkant bijvullen met het bijgeleverde schepje. De automaat werkt op AAA-batterijen, de afstandsbediening op 4 C-Baby batterijen.

Je kunt dit denkspelletje bij de volgende webshops bestellen

2. Trixie Turn Around – Hondenspeelgoed

Trixie Turn Around - Hondenspeelgoed 

Ook de Trixie Turn Around is een erg leuk denkspelletje voor je hond. Je kunt lekkers doen in de buisjes en je hond kan vervolgens zijn hersens laten kraken als hij erachter probeert te komen hoe hij de snoepjes eruit gaat krijgen. In het begin kun je de dekseltjes van de buisjes laten, om je hond het principe te leren. 

Als hij het eenmaal snapt, kun je het snel moeilijker maken door de deksels er veel op te draaien. De snoepjes moeten nu door kleinere gaatjes, waardoor je hond meer moeite moet doen om ze te pakken te krijgen. De Trixie Turn Around is gemaakt van stevig kunststof en staat op rubberen voetjes zodat hij niet zomaar verschuift.

Je kunt dit denkspelletje bij de volgende webshops bestellen

3. Maralti Tumbler Honden Snack en Voerbal

Maralti Tumbler Honden Snack en Voerbal

De Maralti Tumbler is heel mooi denkspelletje dat je hond goed alleen kan doen. Je vult de voerbal met lekkers – dit kunnen ook gewoon hondenbrokjes zijn – en geeft hem aan je hond. Door tegen de Maralti Tumbler aan te tikken of duwen, vallen er zo nu en dan brokjes uit. Deze beloning motiveert je hond om nog fanatieker bezig te gaan en houdt het maar zo een halfuur bezig. 

Doordat je hond dit denkspelletje vrij snel zonder begeleiding kan doen, heb jij zelf je handen even vrij en heeft je hond de tijd van z’n leven.

Je kunt dit denkspelletje bij de volgende webshops bestellen

Wat zijn denkspelletjes voor de hond?

Je kunt met honden allerlei soorten denk spelletjes doen en er zijn ook denkspelletjes waarmee je hond zelfstandig kan spelen, zoals de Maralti Tumbler . Het voornaamste kenmerk van honden denkspelletjes is dat ze je hond mentaal uitdagen en een beroep doen op zijn intelligentie en oplossend vermogen. Je kunt denkspelletjes voor honden ook zelf maken of organiseren door bijvoorbeeld speeltjes te verstoppen en je hond te laten zoeken. In feite is alles waar je hond zijn hersens voor moet laten kraken een denkspelletje. 

Waarom denkspelletjes voor je hond?

Denkspelletjes zijn een manier om je hond mentaal uit te dagen. Honden hebben namelijk niet alleen fysieke uitdaging nodig, door bijvoorbeeld te rennen, maar zetten ook graag hun hersens aan het werk. Denkspelletjes kunnen dan ook voorkomen dat je hond zich gaat vervelen en daardoor ongewenst gedrag gaat vertonen.

Daarbij helpen denkspelletjes het zelfoplossend vermogen van je hond te ontwikkelen. Dit helpt veel honden ook om hun zelfvertrouwen op te bouwen en dat is belangrijk. Zelfverzekerde honden vertonen namelijk minder gedragsproblemen en voelen zich in veel meer situaties comfortabel.

Denkspelletjes zijn ook interessant als je een pup hebt. Pups zitten vaak boordevol energie, maar mogen nog niet zoveel lopen en rennen. In plaats van fysieke uitdaging, werkt mentale uitdaging ook heel goed om ze moe te maken. Puppy denkspelletjes kunnen in principe dezelfde denkspelletjes zijn als voor volwassen honden, zolang je maar op een laag niveau begint en je pup geen delen op kan eten.

Denkspelletje hond beste

Waar je op moet letten bij het kopen van denkspelletjes voor je hond

Om het beste denkspelletje voor je hond te vinden is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Niveau

Hou bij puzzels en denkspelletjes voor honden altijd rekening met het niveau van de hond. Als je hond nog nooit een denkspelletje gedaan heeft, zul je hem stap voor stap uit moeten leggen wat de bedoeling is. Neem hier de tijd voor en maak het in het begin zo eenvoudig mogelijk. De ene hond is nou een keer slimmer dan de andere hond, waardoor het best kan zijn dat je het denkspelletje al heel snel moeilijker kunt maken. Een andere hond komt misschien nooit verder dan het laagste niveau. Het belangrijkste is uiteindelijk dat jullie er plezier in hebben.

Zelfstandig of samen

Bedenk van tevoren of je een denkspelletje zoekt om samen met je hond te doen of dat je juist wilt dat je hond zichzelf met een denkspelletje kan vermaken. Een voerbal – zoals de Maralti of de KONG Wobbler – is ideaal om je hond zelfstandig mee te laten spelen. Veel andere denk spelletjes, zoals puzzels en memory trainers kun je het beste samen met je hond doen. Een leuk denkspelletje om samen te doen is bijvoorbeeld de Trixie Memory Trainer.

Samenvatting

Denkspelletjes kunnen je hond helpen om zijn energie kwijt te raken zonder dat hij zich daarvoor fysiek moet inspannen. Mentale uitdaging is namelijk ook heel belangrijk voor honden. Het helpt verveling en ongewenst gedrag voorkomen en maakt je hond zelfverzekerder. Ook is het een leuke manier om jullie band te versterken. Wat het beste denkspelletje is voor jouw hond, ligt onder andere aan zijn niveau. Ook is het belangrijk om er over na te denken of je denkspelletjes samen met je hond wilt doen of dat je het juist wilt gebruiken om je hond zich alleen te laten vermaken.