Wat zijn de beste hondenbrokken voor jouw hond?

‘Welk hondenvoer geef ik mijn hond?’ Een belangrijke vraag voor elk hondenbaasje. Je schotelt het je trouwe viervoeter elke dag voor en het is zijn belangrijkste energiebron. Iets om goed over na te denken dus. In dit artikel vertellen we je waar je op kunt letten bij het kiezen van het beste hondenvoer voor jouw hond. We vertellen iets over de verschillende soorten voer en leggen je uit hoe je goede hondenbrokken herkent. 

Dit zijn de 10 beste hondenbrokken van 2024

In de top 10 beste hondenbrokken zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!Uitgelicht: de beste hondenbrokken van 2024

Beste hondenbrokken voor volwassen honden – Royal Canin Medium Adult

Beste hondenbrokken volwassen honden
Royal Canin Medium Adult 15 KG
€59,95
Zoo-enzo.nl

Met een mix van diverse voedingsstoffen zijn dit de beste hondenbrokken voor volwassen honden, zonder klachten of bijzondere behoeften. Dit hondenvoer is geschikt voor middelgrote honden, maar er zijn ook varianten beschikbaar voor kleine en grote honden.

Het hondenvoer bevordert het afweersysteem van je hond en is goed verteerbaar door geselecteerde eiwitten en specifieke vezels.

Je kunt deze Royal Canin Adult hondenbrokken bij de volgende webshops bestellen:


Beste hondenbrokken voor actieve honden – Prins Procare Super Active – Hondenvoer – 15 kg

Heb je een actieve hond die in de kracht van zijn leven staat? Dan is de juiste voeding heel belangrijk.

Deze hondenbrokken van Prins Procare zorgen ervoor dat jouw spring in het veld alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft om fit, actief en speels te blijven.

Je kunt deze Prins Procare Super Active hondenbrokken bij de volgende webshops bestellen:


Beste hondenbrokken voor senioren – Bonzo Droog Senior Kip en Groenten – Hondenvoer (3 x 3 kg)

Deze hondenbrokken zijn speciaal samengesteld voor honden van 7 jaar en ouder.

Het hondenvoer is zo samengesteld dat de gewrichten van uw hond zo lang mogelijk gezond te houden en hem vitaal te houden.

Je kunt deze Bonzo Senior hondenbrokken bij de volgende webshops bestellen:


Beste hondenbrokken voor puppy’s – Eukanuba Dog Puppy Medium Breed- Kip – Puppyvoer – 15 kg

€45,99
op voorraad
4 new from €40,99
vanaf mei 25, 2024 1:25 am
Amazon.nl

Speciale puppybrokken voor middelgrote rassen ontwikkeld samen met dierenartsen. Alle voedingsstoffen die pups nodig hebben zitten in deze brok.

Het voer helpt bij de ontwikkeling van slimme, goed getrainde puppy’s.

Je kunt deze Eukanuba Puppy hondenbrokken bij de volgende webshops bestellen:


Beste hondenbrokken voor gevoelige honden – Smolke Sensitive Brokken – Hondenvoer – 12 kg

Speciaal voor honden met huid- of vachtproblemen of verteringsproblemen. Deze hypoallergene hondenbrokken zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevatten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Het voer is glutenvrij en bevat Brits lam als enige dierlijke eiwitbron.

Je kunt deze Smolke Sensitive hondenbrokken bij de volgende webshops bestellen:


Beste hondenbrokken voor honden met overgewicht – Smolke Weight Control – Hondenvoer – 2 x 3 kg

Overwicht is heel vervelend en slecht voor de gezondheid van uw hond. Deze hondenbrokken van Smolke bevatten alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft.

Doordat dit hondenvoer minder vet bevat en dus minder calorieën, kan je hond een normale hoeveelheid voer blijven eten terwijl hij weer op een gezond gewicht komt.

Je kunt deze Smolke Weight Control hondenbrokken bij de volgende webshops bestellen:


Waarom kiezen voor hondenbrokken?

Hondenbrokken

Je hebt natuurlijk keuze uit meerdere soorten hondenvoer. De meeste honden krijgen hondenbrokken als maaltijd. Zo’n 90% van de baasjes kiest voor deze soort hondenvoer. Toch zijn er ook een aantal andere opties. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor natvoer, vers vlees, of zelf bereid voer. 

Natvoer

Natvoer bevat meer vocht en ruikt vaak sterker. Veel honden vinden dit erg lekker, maar het is wel minder goed voor hun gebit. Hondenbrokken helpen met hun krokante textuur namelijk bij het verwijderen van tandsteen.

Vers vlees

Dan is er ook nog de mogelijkheid om je hond vers vlees te voeren. Dit wordt nog wel eens gezien als de meest natuurlijke manier om je hond te voeren, omdat het lijkt op het dieet van de wolf. Echter weten we tegenwoordig dat de spijsvertering van honden niet meer hetzelfde werkt als die van de wolf. Honden kunnen veel beter koolhydraten en zetmeel verteren dan wolven en hebben dit ook nodig om gezond te blijven. Sommige honden doen het overigens heel goed op KVV (kant-en-klaar-vlees) of BARF (biologically-appropriate-raw-food). Het is wel heel belangrijk dat je de voeding aanvult met voldoende koolhydraten. Een nadeel van het voeren van vers vlees is de impact op het milieu. Er moeten veel meer dieren geslacht worden bij dit dieet en we weten inmiddels dat veeteelt een enorme impact heeft op het klimaat. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om af te wisselen met andere soorten hondenvoer.

Zelf bereid voer

Tot slot is er de mogelijkheid om zelf het voer van je hond te bereiden. Op internet zijn een heleboel recepten te vinden. Het is erg leuk om te doen, maar het vraagt wel veel tijd. En als je aan het kokkerellen slaat voor je hond, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Ook voor deze voerkeuze geldt, dat het een leuke afwisseling kan zijn.

Uiteindelijk kiezen de meeste mensen ervoor om hondenbrokken te voeren. Dit is voor velen het beste hondenvoer, omdat je er simpelweg weinig verkeerd mee kunt doen. Zolang je een goede hondenbrok kiest natuurlijk. Goede hondenbrokken bevatten de ideale verhouding aan voedingsstoffen, geven je hond voldoende energie en goede ontlasting. En helpen daarnaast ook nog om tandsteen te voorkomen. In de rest van dit artikel leggen we je uit hoe je de beste hondenbrokken voor jouw hond zelf kunt selecteren.

Waar moet je op letten bij het kopen van hondenvoer?

Hondenbrokken beste

Om een goede keuze te maken voor je trouwe viervoeter, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Hieronder lichten we deze zaken toe. 

Voedingsstoffen

Koolhydraten

De meeste energie wordt gehaald uit koolhydraten. Er wordt soms ten onrechte gedacht dat koolhydraten niet goed zijn voor honden en dat voer waar zo min mogelijk koolhydraten in zitten de beste keuze is. Koolhydraten zijn in principe gewoon suikers, zetmeel en vezels. De hond heeft ze nodig als brandstof. Nou klinkt de term koolhydraat misschien wat abstract. Als we het hebben over koolhydraatbronnen in hondenvoer, gaat het vaak om granen, rijst, mais, groenten, aardappelen en fruit.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Je hond heeft ze nodig om zijn organen, weefsel, spieren en haar in goede conditie te houden. Eiwitten bestaan uit aminozuren en daar zijn dan weer 20 verschillende soorten van. Van die 20 aminozuren, zijn er 10 essentieel. Dat houdt in dat deze uit de voeding gehaald moeten worden, de andere 10 kan het lichaam zelf aanmaken. Het is dus heel belangrijk dat het hondenvoer voor je hond voldoende van deze essentiële aminozuren bevat. 

Elke eiwitbron heeft zijn eigen samenstelling aan aminozuren. Zo is kippenvlees bijvoorbeeld heel volledig. Alle essentiële aminozuren kunnen ook uit plantaardige eiwitbronnen gehaald worden – denk bijvoorbeeld aan peulvruchten, granen en zeewier – je hebt dan alleen wel meer verschillende ingrediënten nodig om ze allemaal voldoende binnen te krijgen. 

Bij het kiezen van goed hondenvoer is het dus heel belangrijk om naar de juiste verhouding van eiwit te kijken, maar ook de bron van het eiwit is van belang. Het wordt aangeraden om voor een hond van 15kg minimaal 25 gram eiwit per dag aan te bieden.

Vetten

Ook vetten zorgen voor energie. Daarnaast werken bepaalde vetten ontstekingsremmend, houden ze het hart, de bloedvaten, de hersenen en het zenuwstelsel in goede conditie. Belangrijke vetten hierbij zijn Omega 3 en Omega 6. 

Bekende Omega 3 vetzuren zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetten zorgen onder andere voor gezonde hart en bloedvaten en hersenen. Maar ze houden ook de nieren, huid en vacht gezond. 

Bekende Omega 6 vetzuren zijn Linolzuur, AA (arachidonzuur) en  GLA (gamma-linoleenzuur). Deze vetten hebben een belangrijke rol in het verlagen van slechte cholesterol en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Ook deze vetten zijn belangrijk voor huid en vacht en spelen daarnaast een rol bij goede ontwikkeling.

Op de verpakking kun je vinden hoeveel procent vet er in het hondenvoer zit. Een hond van 15kg heeft minimaal 14 gram vet nodig per dag. Voor een puppy van 5kg is dat 21 gram. Honden die de neiging hebben om snel dik te worden, kunnen beter niet te veel vet binnen krijgen.

Vitaminen en mineralen

Honden hebben twee soorten vitamines nodig, namelijk wateroplosbare vitamines (C en B) en vetoplosbare vitamines (A,D,E en K). De wateroplosbare vitamines zijn belangrijk voor botten, gebit en bindweefsels. De vetoplosbare vitamines zijn belangrijk voor ogen, botopbouw, rode bloedcellen en bloedstolling. Te veel van deze vitamines kan leiden tot afwijkingen aan bijvoorbeeld het skelet. Het is dus heel belangrijk dat het hondenvoer de juiste balans heeft.

Smaak

Over smaak valt niet te twisten, dat geldt evengoed voor honden. Hondenbrokken waar de ene hond z’n neus voor ophaalt, doen de ander spontaan kwijlen. Het kan dus maar zo zijn dat je op basis van de samenstelling het allerbeste hondenvoer gevonden denk te hebben, maar je hond wil er niets van weten. Vaak weet je na een tijdje wel welke smaken je hond wel en niet lekker vindt. Zo kun je vrij snel inschatten dat je bijvoorbeeld geen voer met vis of wild meer hoeft te kopen voor jouw maatje. 

Soms moet een hond ook gewoon even wennen aan een nieuwe smaak. Het kan dan helpen om warm water bij het voer te doen. Dit laat het voer wat sterker ruiken en dat kan ervoor zorgen dat je hond het toch maar eens gaat proberen.

Allergieën

Net als mensen, kunnen ook honden allergisch reageren op bepaalde eiwitten. Dit betekent niet dat ze helemaal geen eiwitten meer mogen hebben. Dat zou zelfs heel ongezond zijn. Het betekent alleen wel dat ze bepaalde eiwitbronnen niet meer moeten eten. Als je hond allergisch is voor rundvlees, kan hij nog wel gewoon kip eten. Als je hond op alle soorten vlees allergisch reageert, kun je kiezen voor vegetarisch hondenvoer. Tegenwoordig zijn er verschillende uitgebalanceerde hondenbrokken zonder dierlijke eiwitbron. 

Naast een allergie voor vlees, kan je hond ook allergisch zijn voor granen. In dit geval kun je kiezen voor graanvrij voer. Als je niet precies weet waar je hond allergisch voor is, kun je hypoallergene hondenbrokken voeren. Dit kun je ook gebruiken voor een eliminatiedieet. Als de hond op dit voer klachtenvrij is, voeg je steeds één mogelijke allergeen toe om erachter te komen waar de hond precies op reageert. Veel merken hebben hypoallergeen hondenvoer in hun assortiment, een goede keuze is Royal Canin Hypoallergenic.

Milieuimpact

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar – net als jij – heeft ook jouw huisdier impact op onze planeet. Veel mensen eten tegenwoordig minder of zelfs helemaal geen vlees omdat de impact van vlees zo groot is. Als je het belangrijk vindt om hierin ook een bewuste keuze te maken voor je hond, kun je overwegen om (deels) plantaardig te voeren of te kiezen voor biologisch of duurzamer hondenvoer. Yarrah heeft bijvoorbeeld een uitgebalanceerde Vega hondenbrok waar veel honden het goed op doen. 

Leeftijd van de hond

Een belangrijke factor in het vinden van het beste hondenvoer voor jouw hond is zijn leeftijd. Zo hebben puppy’s een heel andere voedingsbehoefte dan volwassen honden of oudere honden. Een puppy moet namelijk nog heel hard groeien en daar heeft hij heel veel eiwitten voor nodig. Verder kan een puppy nog niet alle voedingsstoffen verteren, die een volwassen hond wel kan verteren. Andersom geldt dit ook: een puppy heeft moedermelk nodig, terwijl volwassen honden vaak niet goed reageren op melk.

Leefstijl van de hond

Net als bij mensen, is het belangrijk om voeding af te stemmen op je activiteiten. Als je een marathon loopt, heb je andere voedingsbehoeften dan wanneer je de hele dag op kantoor zit. Dit geldt ook voor honden. Een hond die dagelijks lange wandelingen maakt, een hondensport beoefent of uren achter balletjes aan rent, moet daarvan herstellen. Het is dus belangrijk om hondenvoer te kiezen dat past bij de leefstijl van je hond. De meeste merken hebben een uitgebreid assortiment met keuze uit verschillende leefstijlen.

Veelgestelde vragen over de beste hondenbrokken voor jouw hond

Hoeveel voer heeft mijn hond nodig?

In eerste instantie kun je het voeradvies op de verpakking volgen, maar het is goed om in je achterhoofd te houden dat dit advies vaak aan de hoge kant is. Het is dus een kwestie van uitproberen. Je ziet meestal snel genoeg of je hond dikker of dunner wordt en dan kun je de hoeveelheid voer aanpassen. Twijfel je? Vraag dan advies aan je dierenarts.

Hoe weet ik of mijn hond overgewicht heeft?

Bij een hond met een gezond gewicht kun je de ribben voelen zonder dat je moet drukken. Om dit te testen kun je de knokkelmethode gebruiken. 

  • Maak een vuist en ga met je vingers over je knokkels. Voelen de ribben van je hond vergelijkbaar, dan heeft hij ondergewicht.
  • Leg je hand nu plat op tafel met de palm naar boven en voel je knokkels aan de binnenkant. Dit is hoe de ribben van je hond horen te voelen; een stuk minder knokig.
  • Zijn de ribben van je hond minder goed voelbaar? Dan is het goed mogelijk dat hij overgewicht heeft. Je kunt dit voor de zekerheid navragen bij je dierenarts.

Wat is het beste hondenvoer voor honden met overgewicht?

Als je hond overgewicht heeft, raden we in eerste instantie aan om minder te voeren en met name minder (ongezonde) tussendoortjes te geven. Vaak levert dit al een heleboel resultaat op. Lukt het niet met afvallen? Dan kun je in overleg met je dierenarts overgaan op speciaal dieetvoer. Een goede brok om te helpen bij het behouden van een gezond gewicht is Beneful Gezond Gewicht.

Hoe stap ik over op nieuw hondenvoer?

Om te voorkomen dat het lichaam van je hond van slag raakt, is het belangrijk om geleidelijk over te gaan op nieuw voer. Je kunt het schema hieronder volgen. Als je merkt dat je hond niet goed reageert, doordat hij bijvoorbeeld diarree krijgt, doe er dan iets langer over.

  • Dag 1 en 2: 75% oud, 25% nieuw
  • Dag 3 en 4: 50% oud, 50% nieuw
  • Dag 5 en 6: 25% oud, 75% nieuw
  • Dag 7: 100% nieuw

Samenvatting

Er komt heel wat kijken bij het kiezen van de beste hondenbrokken voor jouw trouwe viervoeter. De keuze hangt af van leeftijd, leefstijl, allergieën, gewicht, smaak en voedingsstoffen. Een goede gezondheid is een voorwaarde voor een gelukkig leven en daar speelt hondenvoer een belangrijke rol in. We zijn ervan overtuigd dat je met al deze informatie de juiste beslissing zult nemen.

Beste hondenbrokken volwassen honden
Royal Canin Medium Adult 15 KG
1
Royal Canin Medium Adult 15 KG
€59,95
Zoo-enzo.nl
3
3x Bonzo (Friskies) Droog Senior Kip en Groenten - Hondenvoeding - 3kg
€62,99
op voorraad
Bol.com