Zo kies je de beste hondenriem voor jouw hond

De hond uitlaten doe je – als het goed is – elke dag, logisch dat je voor deze taak op zoek bent naar de beste hondenriem. Een goede hondenriem zorgt ervoor dat je de veiligheid van je hond en anderen kunt waarborgen en je hond toch de vrijheid kunt geven om lekker te snuffelen en zijn behoefte te doen. Daarnaast is het een communicatiemiddel; het is letterlijk de verbinding tussen jou en je hond. Je gebruikt hem om je hond het trekken aan de lijn af te leren en om hem uit te leggen dat het niet de bedoeling is dat hij zich tegoed doet aan elke kattendrol die hij tegenkomt. Wil je een hondenriem kopen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder lees je welke riem je het beste kunt kopen voor jouw hond en jouw situatie.

hondenriem kopen

Dit zijn de 10 beste hondenriemen van 2024

In de top 10 beste hondenriemen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!Uitgelicht: 3 keer de beste hondenriem van 2024

Hondenriem – Hondenlijn – nieuw verstevigd model

Onze tip voor de beste standaard hondenriem is deze merkloze hondenlijn. Hij is 1,5 m lang en is geschikt voor grote en middelgrote honden. Doordat deze riem reflecterend is, biedt hij ook veiligheid in het donker. Daarnaast is hij flexibel, lichtgewicht en comfortabel voor jou en je hond.

Je kunt deze merkloze hondenriem bij de volgende webshops bestellen:


Flexi New Neon Tape – Hondenriem

Beste flexlijn voor honden
Flexi New Neon Tape - Hondenriem
€16,25
Brekz.nl

De beste rollijn (ook wel flexlijn genoemd) is volgens ons de Flexi New Neon Tape. Met deze riem geef je je hond veel bewegingsvrijheid, maar kun je hem ook dichtbij houden door het oprolmechanisme van de lijn te gebruiken. De rollijnen van Flexi zijn hoogwaardig en duurzaam en beschikt over een unieke dubbele remtechniek. Ook zijn ze in meerdere maten verkrijgbaar.

Je kunt de Flexi hondenriem bij de volgende webshops bestellen:


Miqdi BioThane Hondenriem

Beste lange lijn voor honden
Miqdi BioThane Hondenriem
€51,95
op voorraad
Bol.com

Deze supersterke hondenriem van Miqdi is gemaakt van BioThane® en RVS en is volgens ons de beste lange lijn voor honden. Hij is 13 mm breed en 5 m lang, maar is ook in andere maten (en kleuren) verkrijgbaar. Ben je op zoek naar een comfortabele, flexibele hondenlijn die ook nog eens vegan is? Dan is een Miqdi Biothane riem de juiste keuze!

Je kunt de Miqdi hondenriem bij de volgende webshops bestellen:


Welke soorten hondenriemen zijn er?

Het kopen van de juiste hondenriem kan best lastig zijn, er is zoveel keuze! Om je op weg te helpen hebben we hieronder uiteengezet welke soorten lijnen er zijn en waar ze wel en niet geschikt voor zijn.

Standaard riem

De naam zegt het eigenlijk al, dit zijn de meest standaard hondenriemen. Ze hebben doorgaans een lengte van 1 tot 2 meter met aan de ene kant een musketonhaak en aan de andere kant een handvat. Een standaardlijn is geschikt voor normale wandelingen. Je hond kan zo prima zijn behoefte doen en je hebt veel controle, hij heeft alleen niet heel veel ruimte om te snuffelen. Als je de gelegenheid hebt om je hond los te laten lopen is een standaardlijn daarnaast vaak voldoende. Heb je die mogelijkheid niet, omdat de ruimte er niet is of omdat je hond zelf niet los kan, dan is een standaardlijn voor veel honden te weinig, omdat ze hun energie niet voldoende kwijt kunnen. Standaardlijnen zijn vaak gemaakt van leer of nylon, maar er zijn ook lijnen van andere materialen zoals biothane. 

Handig mee te nemen en je hebt veel controle.
Je hond heeft niet veel bewegingsvrijheid.

Flexlijn

Een flexlijn – of rollijn – is een hondenlijn die automatisch oprolt in een plastic behuizing. Hierdoor heeft je hond veel bewegingsvrijheid, zonder dat je een hele lange lijn in je handen hebt. Je hebt flexlijnen in lengtes van 5 tot 20 meter en in verschillende groottes. Het is belangrijk dat je een lijn kiest die past bij het gewicht van jouw hond. Een te klein formaat, kan makkelijk kapot gaan als een zware hond een ruk geeft en een te groot formaat heeft vaak een te grote en zware musketon (het metalen haakje waarmee je de lijn bevestigt) voor kleine hondjes. Verder heb je keuze uit een koord of lint. Koord is vaak goedkoper, maar snijdt makkelijker dan lint. 

Als je hond van nature al de neiging heeft om te trekken, kun je beter voor een lange lijn kiezen. Bij een flexlijn voelt de hond namelijk altijd lichte tegendruk, waardoor hij leert dat hij druk moet zetten om vooruit te komen. Ook voor bange honden is een flexlijn minder geschikt, als de lijn uit je hand schiet, is de kans groot dat je hond blijft rennen, omdat de plastic behuizing hem blijft achtervolgen.

Het bekendste merk voor rollijnen is Flexi, dit merk heeft heel veel keuze en is een kwalitatief goede keuze.

Beste flexlijn voor honden
Flexi New Neon Tape - Hondenriem
€16,25
Brekz.nl
Je hond heeft veel bewegingsvrijheid.
Minder geschikt voor honden die angstig zijn of trekken.

Verstelbare lijn

Zoals de naam al doet vermoeden zijn verstelbare lijnen – ook wel politielijnen genoemd – verstelbaar. Ze lijken op standaardlijnen, maar door verschillende oogjes en/of gespen, kun je de lijn langer of korter maken. Vaak kun je variëren tussen ongeveer 1 meter en 2,5 of 3 meter. Als je met je hond op een drukke plek loopt, is het handig dat je de lijn snel korter kunt maken en als je hem meer ruimte wilt geven, maak je er in een handomdraai een langere riem van. Hierdoor is de lijn ook geschikt om te gebruiken tijdens trainingen op bijvoorbeeld de hondenschool. Daarnaast kun je deze lijnen vaak ook rond je middel vastmaken, waardoor je je handen vrij hebt en de kans dat je hond zich losrukt minimaal is.

Makkelijk aan te passen en daardoor geschikt in veel verschillende situaties.
Te kort om te gebruiken als trainingslijn.

Lange lijn

Deze lijnen zijn ideaal om te gebruiken bij de training van je hond. Lange hondenlijnen hebben meestal een lengte tussen de 5 en 20 meter, maar er zijn ook webshops waar je een lijn volledig op maat kunt laten maken. Een lange lijn geeft je hond veel bewegingsvrijheid en is handig bij de training van bijvoorbeeld het hier-commando. Lange lijnen worden ook veel gebruikt als sleeplijn bij jachttraining, maar in dit geval moet de lijn geen handvat hebben aangezien je niet wilt dat de hond in zijn jacht ergens aan blijft haken. Ook voor gedragstherapie wordt voor gebruikgemaakt van de lange lijn. Je hond kan leren de juiste keuzes te maken in een door jou gecontroleerde omgeving. In tegenstelling tot een flexlijn, hoeft de hond met een lange riem geen druk te zetten en bevestig je hem dus niet in zijn neiging om te trekken aan de lijn. Als je een hond hebt die trekt, is dit een betere keuze dan een flexlijn. Daar staat wel tegenover dat je zelf meer werk hebt om de lijn op te bossen en te voorkomen dat je hond zich drie keer rond een lantaarnpaal draait.

Je hond heeft veel bewegingsvrijheid en het is ook geschikt voor angstige honden en honden die trekken.
Lastiger meenemen, je moet zelf harder werken.

Slipketting

Een slipketting of choke-collar is een lijn en halsband ineen. De lijn heeft aan het uiteinde een soort lus waar de kop van de hond doorheen gaat. Wanneer je aan de lijn trekt, wordt de lus kleiner. Omdat dit onprettig is voor de hond, kun je dit als correctie gebruiken. Tegenwoordig worden deze lijnen vaak afgeraden omdat ze onnodig wreed en mogelijk zelfs schadelijk zijn voor de hond. 

goede hondenriem

Wat is het beste materiaal voor een hondenriem?

Als je een hondenriem gaat kopen, heb je niet alleen keuze uit verschillende soorten, er zijn ook nog allerlei verschillende materialen. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende materialen en hun voor en nadelen.

Leer

Veel mensen vinden de uitstraling van leer mooi en luxe en daar is de prijs vaak ook naar. Leer kan lang meegaan als het niet te veel wordt blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Leg een leren riem ook vooral niet op de verwarming als hij nat is geworden, hierdoor droogt het leer uit en kan het gaan scheuren. Een voordeel van leer is, dat je er niet snel brand- of snijwonden van krijgt wanneer de lijn door je hand glijdt.

Nylon/Polyester

Een hondenriem van nylon of polyester gaat redelijk lang mee en zal niet snel scheuren. Je kunt ze vaak ik allerlei verschillende kleuren en modellen krijgen. Weersinvloeden kunnen het materiaal wel doen verkleuren. Een nadeel van nylon en polyester is het feit dat lijn brand- en snijwonden kan veroorzaken als hij door je hand schiet. Sommige lijnen hebben een zacht materiaal in het handvat dat ervoor zorgt dat de lijn prettiger vasthoudt.

Metaal

Een riem van metaal gaat vaak lang mee en heeft een stoere uitstraling. Er gaat wel makkelijk vuil tussen de schakels zitten en een metalen hondenriem kan zwaar zijn en daardoor minder geschikt voor kleine of lichte hondenrassen.

Biothane

Dit is een vrij nieuw materiaal voor hondenlijnen. Biothane lijkt een soort combinatie tussen kunststof en leer. Het is sterk en neemt geen vocht op, waardoor de lijnen ook heel geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden. Het materiaal veroorzaakt ook minder snel brand- en snijwonden wanneer het door je hand glijdt. Biothane wordt ook vaak gebruikt voor lange lijnen, omdat je de lijn makkelijk door je hand kunt laten glijden. Hondenlijnen van Biothane zijn in veel verschillende kleuren en maten verkrijgbaar.

beste hondenriem tegen trekken

Veelgestelde vragen over hondenriemen

Wat is de beste hondenriem tegen trekken?

Trekken aan de lijn is een van de meest voorkomende ongewenste gedragingen bij honden. Van nature lopen de meeste honden nou een keer sneller dan wij mensen. Dat maakt dat ze het doorgaans heel lastig vinden om te wandelen in ons trage tempo. Gelukkig kunnen de meeste honden prima leren wandelen zonder trekken, maar dit vraagt wel geduld en consequent handelen. Vaak is een standaardlijn of verstelbare lijn voldoende om met je hond te gaan oefenen, maar in sommige gevallen zijn andere hulpmiddelen nodig.

Wanneer je je hond bijvoorbeeld echt niet kunt houden of door medische omstandigheden moeite hebt met het trekken van je hond, kun je hulpmiddelen overwegen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de beste hondenriem tegen trekken. Wij hebben uitstekende ervaring met een Gentle-leader. Dit is een soort halter dat je om de neus van je hond doet. Op het moment dat hij trekt, buigt zijn hoofd waardoor hij stopt met trekken. Hou er echter wel rekening mee dat veel honden nog steeds trekken zonder de Gentle-leader. Oefenen is dan nog steeds nodig. 

Onze tip voor een goede hondenriem tegen trekken is de Beaphar Gentle Leader:

Een ander hulpmiddel is een sliplijn, slipketting of choke-collar, maar in veel gevallen doe je hier meer kwaad dan goed mee. Een correctie met een slipketting moet heel precies, kort en krachtig worden uitgevoerd en dat is niet makkelijk. Hierdoor wordt de hond vaak langdurig en onnodig gesmoord. Tegenwoordig raden veel kynologisch instructeurs en gedragstherapeuten choke-collars dan ook af.

Welke hondenriem is geschikt voor een puppy?

Om te beginnen is een standaardlijn of verstelbare lijn vaak een hele goede keuze als riem voor een puppy. Alles is nog nieuw voor zo’n kleintje en met een wat kortere lijn kun je zijn omgeving goed controleren. Dat is geen overbodige luxe, want veel puppy’s willen letterlijk alles wel even proeven. Natuurlijk is het wel heel belangrijk dat hij lekker kan snuffelen en de wereld stapje voor stapje kan verkennen. Let er ook op dat het gewicht van de lijn en de musketonhaak past bij het formaat en het gewicht van je pup. Deze mag niet zo groot of zwaar zijn dat hij je pup belemmert.

Onze tip voor een hondenriem voor een puppy is de Karlie Lijn Multipurpose Track Sportief Plus:

€10,95
op voorraad
2 new from €10,95
vanaf mei 25, 2024 7:41 pm
Amazon.nl

Welke hondenriem is geschikt voor hardlopen met hond?

In principe kun je gewoon met een standaardriem hardlopen met je hond, een nadeel is alleen wel dat je je handen niet vrij hebt. Een verstelbare riem kun je om je middel vastmaken en als je hond niet trekt of onverwacht stil gaat staan, is dit een prima oplossing. Doet hij dit wel, dan is dit zowel voor jouw rug als voor de hond belastend. Wil je iets meer comfort voor jou en je hond, dan kun je een speciale hardloopset kopen. Vaak bestaat zo’n set uit een heupgordel voor jou en een elastische lijn om je hond aan vast te maken. Deze lijn vangt schokken op als je hond ineens wegschiet of stil gaat staan. Als je het hardlopen met je hond heel leuk vindt, kun je ook overwegen om te gaan canicrossen. Bij canicross rent de hond voor je aan een elastische lijn en trekt hij jou mee, waardoor je sneller kunt rennen. Hiervoor gebruik je wel een speciaal tuig, zodat de hond optimaal kan bewegen tijdens het trekken.

Onze tip voor een hondenriem geschikt voor hardlopen is de Gridbyt Elastische Hondenriem:

Conclusie van de beste hondenriemen

Het antwoord op de vraag wat de beste hondenriem is, is dus niet zo eenvoudig. Het hangt van de hond en van het doel af waarvoor je de riem wilt gebruiken. Een standaardlijn is voor elk hondenbaasje handig om te hebben. De flexlijn geeft je hond veel vrijheid en is heel makkelijk in gebruik, maar niet voor elke hond geschikt. Een verstelbare lijn is multifunctioneel en een lange lijn is ideaal voor training of om je hond meer vrijheid te geven en lekker te laten snuffelen.

Beste flexlijn voor honden
Flexi New Neon Tape - Hondenriem
1
Flexi New Neon Tape - Hondenriem
€16,25
Brekz.nl
Beste lange lijn voor honden
Miqdi BioThane Hondenriem
2
Miqdi BioThane Hondenriem
€51,95
op voorraad
Bol.com