Wat is de beste hondenshampoo?

Een hond neemt elke dag vuil mee naar binnen. Sommige honden nemen met hun vacht een hele zandbak mee hun mand in. Daarnaast blijven tijdens een wandeling ook allerlei geurtjes in hun vacht hangen. Natuurlijk vind je het heerlijk om met je hond te knuffelen, maar het knuffelt wel net iets fijner als je furry friend lekker ruikt. 

Voor je trouwe viervoeter wil je alleen het beste, maar wat is dan de beste hondenshampoo? En waar moet je op letten bij het kopen van hondenshampoo? Wij zochten het voor je uit. Hieronder lees je welke hondenshampoo het best is voor jouw hond.

Dit zijn de 10 beste hondenshampoos van 2024

In de top 10 beste hondenshampoos zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!Uitgelicht: 5 keer de beste hondenshampoo van 2024

Oxyfresh Pets shampoo voor honden en katten

Vele hondeneigenaren zweren bij de shampoo van Oxyfresh. Deze hondenshampoo werkt fantastisch tegen vieze luchtjes. De shampoo maskeert deze geuren niet, maar gaat doeltreffend de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken te lijf. Hiervoor worden geen chemicaliën gebruikt, maar een uniek ingrediënt genaamd OxyGene®. Dit ingrediënt doodt de bacteriën door middel van actief zuurstof.

De shampoo is diervriendelijk en irriteert de huid niet. Zelfs honden met allergieën of een droge, geïrriteerde huid kunnen regelmatig met deze shampoo gewassen worden.

Je kunt deze Oxyfresh Pets hondenshampoo bij de volgende webshops bestellen:


DermAllay Oatmeal Hondenshampoo

DermAllay heeft een hele fijne hondenshampoo ontwikkeld met natuurlijke ingrediënten als havermout en saffloerolie. De shampoo is parfumvrij en pH-neutraal. De ingrediënten zijn mild en hebben een hydraterende en zachte werking op de huid en vacht. Zo ruikt je hondje weer heerlijk fris, zonder dat hij jeuk heeft. Daarnaast is er ook een bijpassende spray conditioner beschikbaar.

Je kunt deze DermAllay Oatmeal hondenshampoo bij de volgende webshops bestellen:


Beaphar Shampoo Universeel Hond

De universele hondenshampoo van Beaphar is een heel betaalbare optie die prima zijn werk doet. De shampoo is pH-neutraal en voedt het haar vanaf de wortel. Ook versterkt de shampoo de natuurlijke kleur van de vacht.

Doordat de shampoo heel mild is, kan het geen kwaad om de hond er vaker mee te wassen. De geur is heel subtiel en dat vinden de meeste honden wel zo prettig.

Je kunt deze Beaphar Universeel hondenshampoo bij de volgende webshops bestellen:


Espree Perfect Calm Lavender En Chamomile Shampoo

Een hele fijne hondenshampoo voor nerveuze honden of honden die het spannend vinden om gewassen te worden. De samenstelling van natuurlijke ingrediënten – zoals lavendel, kamille en diverse kruidenoliën – heeft een verzorgende werking en reinigt de vacht goed.

De hondenshampoo bevat geen chemicaliën of andere onnodige ingrediënten en is dierproefvrij.

Je kunt deze Espree Perfect Calm hondenshampoo bij de volgende webshops bestellen:


Beau Beau Hondenshampoo Anti-Klit

Beste goedkope hondenshampoo
Beau Beau Hondenshampoo Anti-Klit
€9,99
Petsplace.nl

Heeft je trouwe viervoeter ontembare lokken die na om de haverklap aan elkaar klitten? Dan is de Beau Beau Anti-klit hondenshampoo de beste hondenshampoo voor jouw hond. Deze hondenshampoo maakt zijn lokken zacht en glanzend en helpt klitten voorkomen. Hij helpt ook mij bij het verwijderen van losse haren en voorkomt roos.

De shampoo is pH-neutraal en hypoallergeen. Hij heeft een frisse geur en gaat de typische hondengeur tegen. Je kunt de shampoo regelmatig gebruiken.

Je kunt deze Beau Beau Anti-Klit hondenshampoo bij de volgende webshops bestellen:


Waarom hondenshampoo?

Hondenshampoo beste

Er zijn twee belangrijke redenen om hondenshampoo te gebruiken. In de eerste plaats om de vacht van onze hond te reinigen. Onze honden lopen door bosjes waar andere honden tegenaan geplast hebben, rennen door de modder, zwemmen in een stinksloot en als je een beetje pech hebt gaan ze ook nog in een rotte vis rollen. Je hondje is zich van geen kwaad bewust en gaat met liefde weer gezellig bij je op de bank liggen kroelen. Wij vinden dat meestal niet zo’n goed plan en willen eerst die lucht uit hun vacht. 

Ten tweede kan een een goede hondenshampoo de hondenhuid verzorgen. Als je hond last heeft van jeuk, schilfers, korsten, parasieten of vlooien, kan een hondenshampoo verlichting bieden. Het kan de huid versterken, hydrateren, bacteriën doden en jeuk onderdrukken.

Het is belangrijk om je hond wel met een speciale hondenshampoo te wassen, omdat de huid van een hond een andere Ph-waarde heeft dan die van de mens. Mensenshampoo kan de Ph-waarde van de hondenhuid verstoren met vervelende reacties als jeuk en schilfers tot gevolg.

Welke soorten hondenshampoo zijn er?

Natuurlijk heb je ook als het om hondenshampoo gaat weer keuze te over. Je hebt shampoo voor puppy’s en volwassen honden, maar ook speciaal voor honden met een gevoelige huid of vlooien. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten hondenshampoo.

Universele hondenshampoo

In de meeste gevallen kun je een universele hondenshampoo gebruiken om je hond te wassen. Deze shampoos reinigen de vacht en huid en zorgen voor een frisse geur. Ook praktisch als je verschillende honden hebt. Zo hoef je niet voor elke hond een andere shampoo te kopen. Veel universele shampoos zijn pH-neutraal en voorzien van natuurlijke en verzachtende ingrediënten. 

Puppyshampoo

Voor de gevoelige huid van je pup kun je het beste speciale hondenshampoo voor puppy’s gebruiken. Deze zijn afgestemd op de vacht en huid van jonge honden en voorkomen onnodige irritatie en huidproblemen. Een goede puppyshampoo is bijvoorbeeld Beaphar Puppy shampoo.

Hypoallergene hondenshampoo

Heeft je hond snel jeuk of is hij allergisch voor bepaalde ingrediënten? Dan is de beste keuze een hypoallergene hondenshampoo. Vaak bevatten deze hondenshampoos extra ingrediënten die de huid en vacht verzorgen en jeuk en irritatie voorkomen.

Droogshampoo

Wil je je hond tussen twee wasbeurten door toch even opfrissen? Dan is er tegenwoordig zelfs droogshampoo voor honden. Probeer bijvoorbeeld de droogshampoo mousse van Beaphar eens.

Kleurshampoo

Met name voor witte en zwarte honden is er tegenwoordig hondenshampoo verkrijgbaar die de kleur van de hondenvacht doet opleven. Bij witte honden zie je vaak dat de vacht wat vergeelt en zwarte honden kunnen juist een wat doffere kleur krijgen. Met een speciale hondenshampoo voor de witte vacht, blijft hij stralend wit. Met hondenshampoo voor de zwarte vacht krijgt je hond die diepe zwarte kleur weer terug.

Vlooienshampoo

Vroeg of laat krijgen (bijna) alle hondenbaasje ermee te maken: vlooien! Heel vervelend, want je hond heeft jeuk en die nare beestjes kunnen jou ook bijten. Met een goede vlooienshampoo – zoals Beaphar Diagnos – reken je snel met ze af. Zeker als je een wasbeurt met vlooienshampoo combineert met een pipetje of andere vlooienbestrijdingsmiddelen.

Waar moet je op letten bij het kopen van hondenshampoo?

Hondenshampoo

Wat maakt een hondenshampoo goed? Dat hangt er vanaf waarom je de shampoo gaat gebruiken? Is je hond een ware smeerpoets die eigenlijk wekelijks een bad nodig heeft? Of heeft hij een gevoelige huid? Allemaal dingen om rekening mee te houden. Hieronder lees je waar je nog meer op kunt letten bij het aanschaffen van hondenshampoo.

Ingrediënten

In de eerste plaats is het goed om een kijkje te nemen in de ingrediëntenlijst. De ingrediënten bepalen de werking van de shampoo, maar kunnen ook voor een geïrriteerde huid zorgen bij je hond. Vermijd chemicaliën, parabenen en sulfaten. Natuurlijke ingrediënten zijn het beste voor de gezondheid van je hond.

Dierproefvrij

Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om shampoo te ontwikkelen zonder dat deze op dieren getest moet worden. Als je dit belangrijk vind, is het goed om te kijken of de hondenshampoo die je op het oog hebt, op dieren getest is. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel shampoo te krijgen zonder dierproeven.

Allergieën

Is je hond allergisch voor bepaalde ingrediënten? Dan is het zaak om extra voorzichtig te zijn bij het uitzoeken van hondenshampoo. Kies bijvoorbeeld voor een hypoallergene hondenshampoo.

Geur

Ook niet onbelangrijk: de geur van de hondenshampoo. Wij hebben het liefst dat dat typische hondenluchtje een beetje naar de achtergrond verdwijnt en plaatsmaakt voor een frisse geur. Het is goed om hierin een balans te zoeken. Honden hebben een veel sterker ontwikkeld reukvermogen en vinden parfum helemaal niet lekker ruiken.

Leeftijd

Als je een jonge hond hebt, is het belangrijk ook om speciale hondenshampoo voor puppy’s en jonge honden te kopen. Deze is afgestemd op hun huid en vacht.

Veelgestelde vragen over hondenshampoo

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?

Voor kortharige honden is het voldoende om 2 tot 4 keer per jaar in bad te gaan. Honden met een langere vacht waar meer vuil in blijft hangen mogen vaker gewassen worden. Zolang je een goede hondenshampoo gebruikt die de Ph-waarde van de huid niet verstoort, is dit geen probleem. Hou wel goed in de gaten of je hond geen jeuk krijgt. Als dit wel het geval is, kan het zijn dat je beter iets minder kunt wassen of een andere shampoo kunt proberen. Blijft je hond jeuk houden? Ga dan even langs de dierenarts, deze kan vaststellen of er geen andere oorzaken zijn van de jeuk.

Hoe kan ik mijn hond het beste wassen?

Heb je een hond met lang haar? Borstel hem dan van te voren goed, zodat alle klitten uit zijn vacht zijn.

  • Maak de vacht van je hond goed nat met warm water (niet té warm).
  • Verdeel de shampoo over zijn vacht en vergeet hierbij zijn poten, liezen en buik niet.
  • Masseer de shampoo goed in, dit zorgt ervoor dat het vuil goed loskomt. En de meeste honden kunnen deze massage wel waarderen.
  • Laat de shampoo 2 tot 3 minuten inwerken.
  • Spoel de shampoo heel goed uit, als er product achterblijft, kan dit voor irritatie en jeuk zorgen.
  • Komt er nog steeds vuil water af? Herhaal de vorige stappen.

Hoe laat ik mijn bange hond wennen aan een wasbeurt?

Als je hond het nog niet gewend is om in bad te gaan, is het belangrijk dat je dit rustig opbouwt. Dit maakt het in de toekomst alleen maar makkelijker om hem te wassen. Geef hem rustig de tijd om aan de omgeving te wennen en beloon hem. Je kunt wat lekkers meenemen, maar bijvoorbeeld ook een speeltje.

Zet de douche zachtjes aan, maar richt de douchekop niet meteen op hem; sommige honden vinden dit heel spannend. Langzamerhand kun je de hond laten wennen aan water door bakjes water over zijn poten te gieten. Zo werk je langzaam omhoog tot je hem helemaal nat kunt maken. 

Als je hond het echt heel eng vindt, overhaast het dan niet. Misschien is het voor de eerste keer voldoende dat hij in de badkamer is geweest met de douche aan. Probeer vooral goed te kijken naar je hond en hoe gestrest hij is.

Wat is het verschil tussen mensen- en hondenshampoo?

Het grootste verschil tussen mensen- en hondenshampoo is de Ph-waarde, oftewel de zuurgraad. De mensenhuid heeft een lagere pH dan de hondenhuid. Gemiddeld heeft de mensenhuid een pH van 5,5, terwijl die van honden op 7,4 ligt. Dat betekent dat je met mensenshampoo het beschermlaagje van de hond kunt aantasten. Hierdoor kan hij jeuk krijgen of zelfs infecties aan z’n huid oplopen. Daar komt nog bij dat mensenshampoo vaak veel parfum bevat. Honden hebben een veel sterkere reukzin en kunnen die tropische bloemenzee – die jij heerlijk vindt minder waarderen.

Welke shampoo werkt het beste tegen vieze geuren?

Als je hond in een paardenvijg of een rotte vis heeft gerold, kun je die geur er niet snel genoeg uitwassen. Veel shampoos doen wel iets aan de geur, maar zijn niet sterk genoeg om de geur er echt uit te wassen. Een geurtje maskeert dit iets, maar het is niet prettig als je toch steeds een vleugje rotte vis ruikt. Er zijn ook shampoos die de geur neutraliseren door op de bacteriën te focussen die de stank veroorzaakt. Een goed voorbeeld van zo’n shampoo is OxyFresh Pet Shampoo.

Vanaf welke leeftijd mag je een pup wassen?

Het wordt aangeraden om je pup niet eerder te wassen dan dat hij 3 maanden oud is. Je kunt hem wel al eerder laten wennen aan de badkamer (of andere plek waar je hem gaat wassen). Zo vindt hij het waarschijnlijk minder spannend als het moment uiteindelijk is aangebroken.

Conclusie over de beste hondenshampoo

Bijna elke hond wordt wel eens vies en dan is een bad geen overbodige luxe. Bij het vinden van de beste hondenshampoo voor jouw trouwe viervoeter is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. In de eerste plaats kan de shampoo beter geen chemicaliën bevatten. Daarnaast kun je het beste kiezen voor een pH-neutrale hondenshampoo om de zuurgraad van zijn huid niet te verstoren. Verder is er een heleboel keuze voor speciale kleuren en typen vacht en ook qua geur zijn er verschillende opties. We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent op het gebied van hondenshampoos en dat je trouwe viervoeter snel weer lekker ruikt.