Beste hondenverzekering

De meeste hondenbaasjes zouden willen dat hun trouwe viervoeter het eeuwige leven had. Een hond maakt nou eenmaal deel uit van je gezin en kan een prominente rol spelen in je leven. Om je hond zo lang mogelijk bij je te houden, kun je het beste een hondenverzekering afsluiten. Dan weet je namelijk zeker dat dierenartskosten betaald kunnen worden en je niet in financiële problemen komt als je hond zorg of medicijnen nodig blijkt te hebben. Maar hoe weet je wat de beste hondenverzekering is voor jouw hond? In dit artikel gaan we een aantal hondenverzekeringen vergelijken en vertellen we je waar je op moet letten om zelf de beste verzekering voor je hond te kiezen.

Top 3 beste hondenverzekering

Beste dekking: Petsecur

De PetSecur hondenverzekering heeft de beste dekking en kan het beste afgestemd worden op jouw behoefte als hondenbaasje. Je kunt aan de hand van een pakket kiezen hoeveel eigen bijdrage je wilt betalen en je kunt je eigen risico verhogen om je premie te verlagen.

Goedkope hondenverzekering: Petplan

Bij Petplan kun je een zeer goedkope hondenverzekering afsluiten speciaal voor ongevallen. Als jouw hond een pechvogel is, die zich regelmatig bezeert, is dit een hele goede optie. Je kunt hem al afsluiten vanaf €7,51 per maand.

Beste prijs/kwaliteit: Ohra

De Ohra hondenverzekering heeft de beste prijs/kwaliteit, waardoor je niet onnodig veel betaalt en ook niet voor vervelende verrassingen komt te staan. De lijst met behandelingen die Ohra vergoedt, is zeer uitgebreid en daarbij kun je ook nog eens 100 euro per jaar aan consultkosten vergoed krijgen.

Waarom een hondenverzekering?

Als hondenbaasje ben jij verantwoordelijk voor de gezondheid van je hond. Een ongeluk zit in een klein hoekje en elke hond moet dan ook wel eens naar de dierenarts. Vaak zijn dit prijzige uitstapjes, zeker als je hond ziek blijkt te zijn of geopereerd moet worden. Je kunt zelf sparen voor dierenartskosten, alleen is dat potje wel een keer leeg. Als je een dierenverzekering afsluit, weet je altijd zeker dat je maximaal een bepaald percentage van de dierenartskosten moet betalen. Zeker als je hond een dure operatie nodig heeft of wanneer hij de rest van zijn leven dure medicijnen nodig heeft, wil je niet meemaken dat je dit niet kunt betalen. Om dit te voorkomen, kun je dan ook het beste een verzekering afsluiten voor je hond.

Wat kost een hondenverzekering?

De kosten van een hondenverzekering zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen. Meestal zijn dit de maandpremie, het eigen risico en de eigen bijdrage. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Maandpremie

De maandpremie van een hondenverzekering ligt meestal tussen de €7,50 en de €70,-. Hoe hoog de premie is, hangt van verschillende factoren af. In de eerste plaats van de leeftijd, gezondheid en het ras van je hond, maar daarnaast heb je vaak ook keuze uit verschillende pakketten die de prijs beïnvloeden. 

Eigen risico

Per hondenverzekering verschilt het of en hoeveel eigen risico je moet betalen per behandeling. De ene verzekering rekent altijd 45 euro, terwijl je bij sommige andere hondenverzekeringen – zoals Petplan en Petsecur – je eigen risico vrijwillig kunt verhogen in ruil voor een lagere premie.

Eigen bijdrage

Tot slot vragen veel verzekeraars bij een hondenverzekeringen een eigen bijdrage met declaratie of per behandeling. Vaak betaal je een percentage – bijvoorbeeld 20% – van de behandeling dan nog zelf. Sommige verzekeraars rekenen alleen een bedrag per declaratie. Door slechts een keer per jaar te declareren, kun je dan geld besparen. 

Hondenverzekeringen vergelijken 

Om je een idee te geven van het aanbod bij verschillende hondenverzekeringen, gaan we hieronder een aantal hondenverzekeringen vergelijken. 

Ohra

De beste hondenverzekering qua dekking is volgens ons de Ohra huisdierenverzekering. De premie is laag, maar de dekking is wel heel gunstig. Je kunt kiezen uit het basispakket, pluspakket en toppakket. Hoe duurder het pakket, hoe meer er vergoed wordt. Zo vergoed het toppakket bijvoorbeeld ook bij behandelingen voor heup- en elleboogproblemen en krijg je tot 200 euro aan consultkosten vergoed. Bij het basispakket krijg je hier maximaal 100 euro voor vergoed. 

Bovenop het gekozen pakket kun je aanvullende dekkingen afsluiten voor alternatieve geneeswijzen, gedragstherapie en fysiotherapie, maar ook voor reizen, crematie, gebit en vaccinaties. 

Premie Basis: v.a. €17,11 per maand

Plus: v.a. €18,82 per maand

Top: v.a. €25,26 per maand

Max. vergoeding Basis: €2.500,- per jaar

Plus: €3.500,- per jaar

Top: €5.000,- per jaar

Eigen risico Je betaalt geen eigen risico, wel een eigen bijdrage per declaratie.

Eigen bijdrage In de meeste gevallen 20%.

Max. leeftijd 6 jaar

Dekking Bekijk hier het vergoedingenoverzicht

Polisvoorwaarden Bekijk hier de polisvoorwaarden 

Premie berekenen Bereken hier je premie en sluit de Ohra hondenverzekering af

Petplan

Als je de Petplan hondenverzekering kiest heb je keuze uit maar liefst 4 verschillende pakketten, waarvan de ongevallenverzekering het goedkoopst is. Met dit pakket krijg je 80% van een behandeling na een ongeval vergoed. Behandelingen en medicijnen voor ziekte en andere aandoeningen worden niet vergoed.

Met de andere pakketten krijg je voor de meeste behandelingen 80% vergoed en voor specialistische zorg hangt het af van het gekozen pakket. Met het totaalpakket krijg je ook hier 80% van vergoed. Eventueel kun je ook aanvullende pakketten afsluiten bij deze hondenverzekering, waardoor je bijvoorbeeld castratie, chemo, crematie en ziektekosten in het buitenland vergoed kunt krijgen.

Premie Ongevallen: v.a. €7,51 per maand

Basis: v.a. €16,59 per maand

Plus: v.a. €30,01 per maand

Totaal: v.a. €33,84 per maand

Max. vergoeding Ongevallen: €2.000,- per jaar

Basis: €3.000,- per jaar

Plus: €4.000,- per jaar

Totaal: €5.000,- per jaar

Eigen risico Geen eigen risico, tenzij je kiest voor een vrijwillig eigen risico. Je 

krijgt dan korting op je premie.

Eigen bijdrage 20% voor operatie en medicijnen. Voor andere behandelingen varieert 

de eigen bijdrage van 25 tot 50%, afhankelijk van het gekozen pakket. 

Max. leeftijd 7 jaar

Dekking Bekijk hier het vergoedingenoverzicht

Polisvoorwaarden Bekijk hier de polisvoorwaarden

Premie berekenen Bereken hier je premie en sluit de Petplan hondenverzekering af

PetSecur

Met de hondenverzekering van PetSecur ben je zeker van de hoogst mogelijke maximale vergoeding en heb je de mogelijkheid om je premie te verlagen door je eigen risico te verhogen. Het vergoedingspercentage hangt af van het gekozen pakket. Het Basispakket vergoedt meestal 50%, het Standaardpakket 70% en het Extrapakket 80%.

Premie Basis: v.a. €18,29 per maand 

Standaard: v.a. €21,63 per maand

Extra: v.a. €27,09 per maand

Max. vergoeding Basis: €2.500,- per jaar

Standaard: €4.000,- per jaar

Extra: €6.000,- per jaar

Eigen bijdrage Afhankelijk van het gekozen pakket. 

Meestal 50% voor het Basispakket, 70% voor het Standaardpakket 

en 90% voor het Extrapakket.

Eigen risico Geen eigen risico. Een vrijwillig eigen risico van €50,- tot €150,- per 

jaar is mogelijk in ruil voor een korting op de premie.

Max. leeftijd 6 jaar

Dekking Zie polisvoorwaarden

Polisvoorwaarden Bekijk hier de polisvoorwaarden

Premie berekenen Bereken hier je premie en sluit de PetSecur hondenverzekering af

Hema

De Hema hondenverzekering werkt met één pakket: het basispakket. Met deze hondenverzekering krijg je 85% vergoed van de meeste behandelingen. Je kunt het basispakket eventueel uitbreiden met een aantal aanvullende pakketten, zoals fysiotherapie, gedragstherapie, preventieve zorg en een reisverzekering. Ook een verzekering voor crematie, de behandeling van kanker en tandheelkunde behoren tot de mogelijkheden.

Premie Standaard: v.a. €19,36 per maand

Max. vergoeding Basis: €3.000,- per jaar

Eigen bijdrage Voor behandelingen die binnen het standaard pakket vallen betaal je zelf 15% van de kosten. Als je voor de extra dekking 

Tandheelkunde kiest, betaal je 50% van de kosten voor deze 

behandelingen zelf.

Eigen risico Per declaratie betaal je een eigen risico van €45,-.

Max. leeftijd 6 jaar

Dekking Zie polisvoorwaarden

Polisvoorwaarden Bekijk hier de polisvoorwaarden

Premie berekenen Bereken hier je premie en sluit de Hema hondenverzekering af

Waar je op moet letten om de beste hondenverzekering te kiezen

Om de beste hondenverzekering voor jouw trouwe viervoeter te vinden, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Als je hondenverzekeringen gaat vergelijken, let je waarschijnlijk eerst op de maandpremie. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten om de beste hondenverzekering te kiezen.

Hondenverzekering kosten

In de eerste plaats kijk je waarschijnlijk naar de premie van een hondenverzekering. Echter, wat op het eerste gezicht een goedkope hondenverzekering lijkt, hoeft niet per se de goedkoopste te zijn. Een lage premie wordt soms namelijk gecompenseerd door een hoge eigen bijdrage. Zo lang je hond niet ziek wordt, ben je goedkoop uit, maar als er wel iets ernstigs met je hond aan de hand is, kunnen de bedragen toch ineens flink oplopen. Het is belangrijk om dit goed af te wegen. Een hogere premie geeft vaak meer zekerheid, maar het blijft natuurlijk altijd gokken of het nodig zal zijn. Het beste kun je voor een hondenverzekering kiezen met een gemiddelde premie, maar lage eigen bijdrage en eigen risico.

Dekking

Per hondenverzekering kan het verschillen hoeveel je maximaal per jaar vergoed krijgt. Zo vergoedt de Hema hondenverzekering maximaal 3000 jaar, terwijl de PetSecur hondenverzekering Extra tot wel 6000 euro vergoedt. In de meeste gevallen kom je hier niet aan, maar als je hond een dure operatie nodig heeft en minstens een jaar dure medicijnen moet slikken, kom je makkelijk over 3000 euro heen. Ook dit is een afweging die alleen jijzelf kan maken.

Overweeg overigens ook om extra dekkingen af te sluiten voor fysio, gebitsverzorging, gedragstherapie en alternatieve geneeswijzen.

Wachttijd

Realiseer je ook dat vrijwel alle hondenverzekeringen beginnen met een wachttijd. Vanaf het moment dat je de verzekering afsluit, duurt het nog 30 dagen voordat je hond daadwerkelijk  verzekerd is. Dit is om te voorkomen dat mensen nog een verzekering afsluiten op het moment dat er iets aan de hand is met hun hond. Je kunt dan ook het beste een hondenverzekering afsluiten op het moment dat je hond gezond is en niet wachten tot er klachten ontstaan.

Wanneer je dit wel doet en bij de dierenarts blijkt dat de klachten al langer bestaan, is de kans groot dat de hondenverzekering niets uitkeert en je misschien zelfs als fraudeur ziet.

Voorwaarden

Let bij het afsluiten van een hondenverzekering ook op de voorwaarden. Vaak kun je alleen een verzekering voor je hond afsluiten als hij niet ouder is dan 6 of 7 jaar, op dit moment gezond is en ook in het verleden geen medische problemen heeft gehad. Veel verzekeraars weigeren honden, die ooit geopereerd zijn, tenzij het ook castratie of sterilisatie ging. Verder sluiten verzekeraars soms ook bepaalde rassen uit, omdat ze gevoelig zijn voor ziektes. 

FAQ

Wat is een goedkope hondenverzekering?

Als je een goedkope hondenverzekering zoekt, kun je het beste de hondenverzekering voor ongevallen van Petplan kiezen. Deze dekt alle medische kosten die veroorzaakt zijn door een ongeval. Dat kan een aanrijding, valpartij, beet van een andere hond of een snee door glasscherven zijn bijvoorbeeld.

Wil je ook dekking voor ziekte en andere aandoeningen, dan kun je het beste de hondenverzekering van Ohra kiezen. Je betaalt hier een premie vanaf €17,11 per maand en krijgt 80% van alle standaard behandelingen vergoed.

Samenvatting

Je trouwe viervoeter gun je het allerbeste en daar hoort natuurlijk een goede gezondheid bij. Om er zeker van te zijn dat je niet onverwachts voor hoge kosten komt te staan, kun je het beste een hondenverzekering afsluiten. Met een goede hondenverzekering weet je zeker dat de kosten niet ineens hoog oplopen, maar in de meeste gevallen betaal je wel nog een eigen risico en/of eigen bijdrage. Als je de beste hondenverzekering wilt afsluiten, is het belangrijk om te letten op de kosten van de hondenverzekering, maar ook de dekking en de voorwaarden. De meeste hondenverzekeringen kunnen alleen afgesloten worden voor honden van 7 jaar of jonger zonder medische geschiedenis. Let bij het afsluiten van een hondenverzekering goed op de dekking en maak een goede afweging welke extra pakketten eventueel interessant kunnen zijn. Als je vaak in het buitenland bent, kan een reisdekking bijvoorbeeld interessant zijn. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste hondenverzekering voor jouw trouw viervoeter hebt gevonden.