Dit is de beste tekenband voor je hond

De meeste hondenbaasjes komen vroeg of laat een teek tegen in de vacht of huid van hun hond. Heel vervelend en het is soms best lastig om ze op tijd te ontdekken. Niemand zit te wachten op een volgezogen teek die zich laat vallen op de lichte vloerbedekking. Daar komt nog bij dat zowel mensen als honden de ziekte van Lyme kunnen oplopen door een tekenbeet. Om dat te voorkomen, kun je het beste een tekenband bij je hond omdoen. Zo is je hond al gauw een half jaar beschermd tegen deze vervelende beestjes. Maar wat is de beste tekenband voor jouw hond? Een Seresto band of juist een natuurlijke tekenband? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten en zetten we onze favorieten voor je op een rijtje.

Dit zijn de 10 beste tekenbanden van 2024

In de top 10 beste tekenbanden voor honden zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!


Uitgelicht: 3 keer de beste tekenband van 2024


JC Pets Vlooienband

Beste tekenband 2023
JC Pets Vlooien - en Tekenband
€12,95
op voorraad
Bol.com

Bescherm je trouwe viervoeter tegen vlooien en teken met de JC Pets Vlooienband voor honden. Deze diervriendelijke oplossing biedt een scala aan voordelen. Allereerst garandeert de band langdurige bescherming, tot wel 8 maanden, waardoor je huisdier in alle seizoenen beschermd blijft. Deze band is gemaakt van niet-giftige materialen, wat betekent dat er geen schadelijke chemicaliën op de huid van je huisdier terechtkomen. Hierdoor kan je met een gerust hart je huisdier laten genieten van zijn avonturen.

De meegeleverde vlooienkam maakt het gemakkelijk om eventuele parasieten te verwijderen. Bovendien is de band geschikt voor honden en katten van alle maten en leeftijden, waardoor het een veelzijdige keuze is voor huisdieren met verschillende behoeften.

Je kunt deze JC Pets Vlooienband bij de volgende webshops bestellen:


Ramedio Vlooienband – Tekenband Hond 

De vlooien- en tekenband van het merk Ramedio is 100% natuurlijk en beschermt – net als de Seresto band – maar liefst 8 maanden lang tegen teken en vlooien. Daarnaast beschermt de band ook tegen vlooienlarven.

De tekenband bevat geen onaangename geuren en is waterbestendig. Er zijn twee verschillende maten beschikbaar, voor grote en kleine honden. Ook voor puppy’s vanaf 7 weken is de band geschikt.

Je kunt deze Ramedio tekenband bij de volgende webshops bestellen:


Scalibor Tekenband  

Met de tekenband van het merk Scalibor is je hond 5 tot 6 maanden beschermd tegen teken, zandvliegjes en hartwormmuggen. De werkzame stof is 4% Deltamethrin.

Deze stof zorgt er niet alleen voor dat het aanhechten en bluidzuigen van teken wordt voorkomen, maar ook dat je hond niet door muggen en vlooien gebeten wordt. Met de tekenband kan je hond gewoon zwemmen en er komt geen onaangename geur van de band af.

Je kunt deze Scalibor tekenband bij de volgende webshops bestellen:


Waarom een tekenband voor je hond?

Een teek is een kleine parasiet die zich vastbijt in de huid van een zoogdier om zich vervolgens tegoed te doen aan het bloed van zijn gastheer. Teken zijn niet erg kieskeurig, het is maar net welk dier er toevallig voorbij komt. Dit kan dus een hond of kat zijn, maar ook een mens of een wild dier zoals een hert, eekhoorn, egel of muis. 

De beet op zich doet geen pijn, maar als de teek besmet is met de ziekte van Lyme kan hij dit overdragen op zijn gastheer. Hoewel honden er minder vaak last van hebben dan mensen, kunnen ze wel degelijk de ziekte van Lyme krijgen. Omdat je niet weet of je hond antistoffen tegen deze vervelende ziekte heeft, kun je maar beter voorkomen dat hij eraan wordt blootgesteld.

Om tekenbeten te voorkomen, kun je het beste een tekenband bij je hond omdoen of een ander tekenwerend middel gebruiken. Het voordeel van een tekenband is de langdurige werking. Een pipetje tegen vlooien en teken werkt vaak maar 4 weken en moet dus regelmatig herhaald worden. Een tekenband gaat zo’n 5 tot 8 maanden mee.

Waar je op moet letten bij het kopen van een tekenband

Werkzame stof

De werkzame stof in de tekenband zorgt ervoor dat de teek dood gaat of op afstand blijft. Vaak zijn deze werkzame stoffen giftig voor teken en vlooien, maar niet voor mensen. Het is bij tekenbanden met chemische middelen overigens wel heel belangrijk dat ze bij het chemisch afval doet als ze niet meer werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Seresto teken- en vlooienband en voor de Scalibor tekenband. 

Als je liever een natuurlijke teken- en vlooienband voor je hond wilt gebruiken, is de Moziwozi Tekenband of de Natuurlijke Tekenband van de Tekenbandenfabriek een goede keuze. Deze tekenbandjes zijn onschadelijk voor het milieu en de laatstgenoemde ziet er ook nog hip uit. Hou er wel rekening mee dat ze iets minder effectief zijn dan de reguliere tekenbandjes.

Werkingsduur

De werkingsduur van een anti-tekenband is veel langer dan van bijvoorbeeld een pipetje. Het verschilt echter wel per tekenband hoe lang de werking precies is. Een Seresto teken- en vlooienband werkt ongeveer 7 á 8 maanden, de Scalibor tekenband 5 en de tekenbandjes van de Tekenbandenfabriek zijn zelfs meerdere jaren werkzaam.

Waterproof

Als je hond regelmatig een duik neemt, kun je het beste een tekenband voor je hond kopen die waterproof is. Zo kan hij toch lekker blijven zwemmen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken of zijn tekenband nog steeds werkt.

Formaat

Tekenbanden zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het gaat er niet alleen om dat de band goed past, maar ook dat de hoeveelheid werkzame stof is afgestemd op het gewicht van je hond. Kies dus altijd een vlooienband die bij het gewicht van je hond past.

Tekenband hond

Veelgestelde vragen over tekenbanden

Wat moet je doen als je hond toch een teek heeft?

Als je hond toch een tekenbeet heeft opgelopen en zit de teek nog in zijn huid, dan is het zaak om deze zo snel mogelijk – maar wel met beleid – te verwijderen. Je kunt hiervoor het beste een speciale tekentang gebruiken. Het is belangrijk dat de teek er in zijn geheel uitkomt. Als je zelf aan de teek gaat pulken, kan het zijn dat de kop blijft zitten en je hond toch besmet raakt of een infectie krijgt.

Wat doe je met een gebruikte tekenband?

Als je een tekenband gebruikt hebt die gebruik maakt van een insecticide (dit is bij veel tekenbandjes het geval) dan is het belangrijk om de tekenband bij het klein chemisch afval te doen en niet in de vuilnisbak te gooien. De werkzame stoffen zijn vaak namelijk ook gevaarlijk voor insecten zoals bijen.

Conclusie van de beste tekenbanden

Teken zijn parasieten die zich vastbijten in de huid en leven van het bloed van hun gastheer. Als ze volgezogen hebben laten ze zich weer vallen om op een volgend slachtoffer te wachten. Een tekenbeet doet geen pijn, maar kan wel de ziekte van Lyme veroorzaken. Om dit te voorkomen, kun je het beste een tekenband bij je hond omdoen. Een tekenband beschermt je hond langdurig tegen teken en vaak ook tegen vlooien, muggen en luizen. Je kunt kiezen uit een natuurlijke tekenband of een tekenband met een chemische werkzame stof. Deze werken vaak beter, maar zijn wel minder goed voor het milieu. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste tekenband voor je hond hebt gevonden.