Uit onderzoeken is gebleken dat jaarlijks vaccineren niet altijd nodig is. Vaccinaties kunnen vervelende en schadelijke bijwerkingen hebben, daarom is het beter niet klakkeloos te vaccineren maar is het verstandiger eerst te bepalen hoeveel antistoffen het lichaam heeft, d.m.v. de zogenaamde titerbepaling.
In sommige gevallen zijn vaccinaties bij honden verplicht, bijvoorbeeld wanneer u met de hond naar het buitenland gaat, wanneer u de hond in een pension onderbrengt of wanneer u met de hond naar tentoonstellingen gaat. Sommige hondenscholen eisen ook dat uw hond gevaccineerd is.
Vaccinatie zorgen ervoor dat het lichaam van de hond antistoffen tegen ziektes aanmaakt, deze afweerstoffen moeten er voor zorgen dat de hond bestand is tegen bepaalde ernstige ziektes. Vaccinaties werken niet altijd direct, het duurt even voordat het lichaam genoeg antistoffen heeft aangemaakt, daarom is de vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) pas na een maand geldig. Soms zijn de afweerstoffen na een jaar verdwenen, maar het kan ook zijn dat honden na vele jaren nog voldoende afweerstoffen hebben om bestand te zijn tegen ziekte, Vaccineren is dan overbodig.
Hier volgen enkele ziektes waartegen een hond kan worden geënt.
Hepatitis Contagiosia Canis (HCC)
Dit is een besmettelijke leverziekte, vooral jonge honden kunnen er plotseling door sterven. De ziekte verspreidt zich voornamelijk via de urine.
Hondenziekte
Hondenziekte veroorzaakt een infectie aan de luchtwegen en het maag-darmkanaal. Deze ziekte is erg besmettelijk en kan dodelijk zijn, vooral voor jonge honden. Hondenziekte kan ook het zenuwstelsel aantasten, waardoor het een blijvende verlamming kan veroorzaken. Pups kunnen op een leeftijd van 6 weken tegen hondenziekte worden geënt, na enkele weken worden de pup weer geënt.
Kennelhoest
Kennelhoest is in de meeste gevallen ongevaarlijk, maar wel een vervelende ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Ook stress vermindert de weerstand tegen kennelhoest. Kennelhoest wordt niet alleen opgelopen in kennels, maar kan bij elk contact met andere honden worden opgelopen. De symptomen zijn: Voortdurend hoesten, keel schrapen en soms slijm of bloed opgeven. Entingen kunnen de ziekte niet altijd voorkomen, wel zorgt de enting ervoor dat de honden er minder ziek van zijn.
Parvo
Parvo is een ernstige ziekte die het afweersysteem aantast, waardoor andere ziekteverwekkers gemakkelijk ziekte kunnen veroorzaken. De symptomen zijn heftig braken en bloederige diarree. Parvo heeft vaak een fatale afloop.
Het parvo-virus blijft lang actief in de uitwerpselen waardoor het voor besmetting kan zorgen. Honden die niet ziek zijn maar wel het virus in hun lichaam hebben kunnen andere honden besmetten. Het komt zowel bij jonge als oudere honden voor.
Rabiës (hondsdolheid)
Rabiës is een virusziekte die de zenuwen en de hersenen infecteert. Het is besmettelijk voor vrijwel alle zoogdieren, dus ook voor mensen. Rabiës is vrijwel altijd dodelijk. Doordat het virus de hersenen aantast zorgt het ervoor dat de hond agressief wordt en bijt. Via het speeksel verspreidt de ziekte zich.
In Nederland is de laatste jaren zelden hondsdolheid waargenomen. Veel landen verplichten inentingen tegen hondsdolheid, maar ook al is enting niet verplicht, het is aan te raden om je hond te laten enten wanneer je naar het buitenland gaat. De hond moet de enting minstens een maand van te voren hebben gehad, anders werkt de enting nog niet en is de enting nog niet geldig. Entingen beschermen honden ongeveer 3 jaar tegen rabiës.
Ziekte van Weil (leptospirose)
Honden en ook mensen kunnen door deze ziekte ernstig ziek worden. De ziekte tast de lever en nieren aan. De ziekte kan dodelijk zijn. De symptomen zijn koorts, geelzucht en nierontsteking. De ziekte wordt verspreidt via de urine. Water waar ratten in zitten zijn meestal de belangrijkste bron van infectie. De ziekte komt het lichaam binnen via wondjes en slijmvliezen, het kan zelfs door de huid binnendringen.
Ook al zwemt de hond nooit, dan is jaarlijks vaccineren wel verstandig, dit ook om de mensen in de omgeving van de hond te beschermen. De vaccinatie helpt ook tegen andere ziekten die veroorzaakt worden door verschillende leptospirose bacteriën.
Enten pups
Bij pups wordt meestal het volgende entschema gehanteerd:
6 weken: Puppy enting (hondenziekte en Parvo).
9 weken: Parvo en Weil.
12 weken: Cocktail-enting (Parvo, Weil, Paraïnfluenza, Hondenziekte, HCC) en eventueel rabies.
Parasieten
Veel ziektes worden overgedragen door parasieten, het is daarom ook verstandig om honden te beschermen tegen parasieten. Meer informatie hierover vindt u in het artikel Parasieten