Nagelverzorging

Onder normale omstandigheden slijten de nagels van de hond op de juiste lengte af, maar omdat veel honden niet regelmatig op een ruwe ondergrond lopen gebeurt dat niet altijd even goed. De nagels van de voorpoten slijten minder goed af dan die van de achterpoten. De eerste teen of duimnagel aan de voorpoten raken meestal de grond niet goed. Sommige rassen hebben aan hun achterpoten ook nog een hubertusklauw (ook wel wolfklauw genoemd), deze moet ook regelmatig worden bijgeknipt. Bij oudere honden slijten de nagels ook minder snel omdat ze wat doorgezakt op de poten staan. Te lange nagels kunnen de voetstand beïnvloeden waardoor de hond zelfs mank kan gaan lopen, ook kunnen te lange hondennagels ergens achter blijven hangen, afscheuren of breken.

In extreme gevallen kunnen ze zelfs ingroeien. Dit alles kan erg pijnlijk zijn voor de hond. Het knippen U kunt zelf de nagels van de hond knippen, maar er is een kans dat u in “het leven” knipt (de bloedtoevoer naar de nagel), dit is erg pijnlijk voor de hond.

Wanneer u het zelf niet wilt kunt u het ook in de trimsalon laten doen. De meeste hondentrimmers knippen al standaard bij een trimbeurt de nagels van de hond. Bij lichtgekleurde hondennagels kan men de bloedtoevoer zien, deze is iets donkerder, maar bij zwarte nagels is dit niet te zien.

Wanneer men hondennagels knipt moet men deze een stukje voor de bloedtoevoer afknippen. Knip de nagels schuin af. Bij zwarte nagels begint u op het uiterste puntje te knippen en knipt daarna steeds een stukje verder. Kijk telkens aan de binnenkant van de nagel, wanneer deze lichter van kleur wordt bent u in de buurt van de bloedtoevoer, nu knipt u niet meer verder. Wanneer u perongeluk toch in ‘het leven’ knipt, gebruikt u een bloedstelpend poeder, zorg altijd dat u deze bij de hand heeft wanneer u gaat knippen. Eventueel kunt u ook wondzalf gebruiken of desnoods tarwemeel of maïsmeel.Wanneer de nagels erg lang zijn kunt u ze niet direct tot de gewenste lengte afknippen omdat u dan in ‘het leven’ knipt. Het leven trekt zich langzaam terug wanneer de nagels geknipt zijn, wanneer u de volgende keer de nagels knipt kunt u ze iets korter afknippen voordat u in het leven knip. Uiteraard is het beter om te voorkomen dat de nagels te lang worden, controleer daarom eens in de maand of de nagels geknipt moeten worden. Er zijn verschillende nageltangen om hondennagels te knippen. Eventueel kan men met een nagelvijl de hondennagel regelmatig bijvijlen.

Nagelverzorging hond

De hubertusklauw (ook wolfsklauw genoemd) raakt niet de grond en slijt daarom ook niet. Wolfsklauw is trouwens een vreemde naam voor deze nagel, omdat wolven deze klauw niet hebben.