Een nestje fokken is leuk, maar bedenk wel dat u niet alle pups kunt houden. Kunt u na vele weken verzorging wel afstand nemen van deze pups? In Europa is een groot overschot aan honden, er is veel meer aanbod dan er vraag naar is. Door het vele aanbod van pups zijn er vele mensen die impulsief een pup aanschaffen omdat zij geen weerstand kunnen bieden aan de vele vertederende puppy’s die worden aangeprezen.
Bedenk dat veel te veel honden wanneer ze volwassen zijn uiteindelijk in overvolle asiels terecht komen. Elke pup die geboren wordt is een concurrent voor de vele asielhonden die nog een baasje zoeken en bovendien kan het later zelf ook een asieldier worden.
Als fokker bent u ook verantwoordelijk voor het socialiseren van de pups. Bedenk dat daar veel tijd in gaat zitten. Veel fokkers besteden daar niet genoeg tijd aan (vooral commerciële hondenfokkers), waardoor honden hun hele leven gedragsproblemen kunnen houden.
De meeste rashonden hebben te leiden onder erfelijke afwijkingen (ook vele niet rashonden). Het belangrijkste is niet dat de hond er leuk uit ziet, maar dat de hond gezond is, zowel lichamelijk als geestelijk. Fok dus alleen met gezonde ouderdieren. Ook wanneer er familieleden van deze dieren ongezond zijn is het niet verstandig om te fokken. Laat de ouderdieren medisch keuren op erfelijke afwijkingen.
Veel fokkers zeggen dat hun fokdieren medisch zijn gekeurd, bijvoorbeeld op heupdysplasie (HD), maar bedenk wel dat er honderden erfelijke afwijkingen bij honden bekend zijn, het is dus niet voldoende om alleen te keuren op de bekendste afwijkingen. Om te voorkomen dat er nieuwe erfelijke afwijkingen optreden mag men familieleden niet met elkaar kruizen, dit is in het verleden (en komt nog voor) al teveel bij rashonden gebeurd, waardoor er nu vele problemen zijn ontstaan.
Seksuele volwassenheid
Seksuele volwassenheid wordt aangeduid als de puberteit. Reuen worden geslachtrijp vanaf 5 tot 8 maanden. Kleine rassen zijn door de regel eerder geslachtrijp dan grotere rassen. Vanaf die tijd begint de reu zijn omgeving te markeren.
Reuen zijn het hele jaar door vruchtbaar, in tegenstelling tot de teefjes, deze zijn 2 keer per jaar vruchtbaar, dit wordt de loopsheid genoemd. Bij enkele hondenrassen zijn de teven maar 1 keer per jaar loops.
De eerste loopsheids bij een teef is op een leeftijd tussen de 6e en 12e maand, ook hier geld dat kleine rassen eerder vruchtbaar zijn dan grote rassen. Er kunnen uitzonderingen zijn, soms laat de eerste loopsheid wel 20 maanden op zich wachten, meestal is de eerste loopsheid als 2/3 van het uiteindelijke lichaamsgewicht is bereikt. De teef is verder zijn hele leven vruchtbaar. Het is niet verstandig de teef bij de eerste loopsheid al te laten dekken. Een loopse teef kan wat slomer en humeurig zijn, ook kan het zijn dat ze minder goed luistert.
Cyclus teef
De cyclus van een teef bestaat uit 4 fasen, de duur van elke fase kan per ras verschillen, ook kan het binnen een ras per teef verschillen. De eerste 2 fasen wordt de loopsheid genoemd.
1e fase: Pro-oestrus
Gedurende deze periode zwelt de vulva en is er een bloederige vaginale afscheiding. De hoeveelheid afscheiding kan variëren, van veel tot erg weinig. Sommige teven likken zichzelf zo goed schoon dat men het nauwelijks merkt. Tijdens de pro-oestrus zwelt de vulva steeds meer, maar de bloederige afscheiding vermindert. De duur van de pro-oestrus bij teven kan variëren tussen 3 tot 20 dagen. In deze periode is de teef wel aantrekkelijk voor reuen, maar is nog niet bereid om te paren.
2e fase: Oestrus
In deze periode is de teef vruchtbaar, wanneer u geen jongen wilt, is dit de periode dat u moet uitkijken dat uw teef niet gedekt wordt. De zwelling van de vulva is deels afgenomen, de kleur van de afscheiding van lichtroze tot kleurloos.
De teef is nu erg aantrekkelijk voor reuen, maar ook voor andere teven. Wanneer de teef door een reu benaderd wordt, zal zij de staart opzij doen om te paren.
3e fase: Metoestrus (post-oestrus)
Nu staat de teef geen dekking meer toe. Wanneer de teef gedekt is, kan ze drachtig zijn. Sommige teven die niet gedekt zijn kunnen schijndrachtig (schijnzwanger) worden. De duur van deze periode is 6 tot 10 weken.