Hoe lang kan een hond alleen zijn? 5 tips voor als je hond alleen thuis moet blijven

De meeste honden willen het liefst dag en nacht bij hun baasje zijn. Honden zijn tenslotte roedeldieren en in hun wereld hoort die roedel gewoon veilig bij elkaar te blijven. Omdat dat in de mensenwereld niet altijd kan, moet een hond soms alleen thuis blijven. Bij de ene hond gaat dit zonder problemen, terwijl een andere hond alleen thuis zijn heel erg moeilijk kan vinden. Maat hoe lang kan een hond dan alleen zijn? En hoe leer je je hond om even alleen thuis te zijn zonder te blaffen of slopen? In dit artikel vertellen we je hoe lang een hond of pup alleen kan zijn en welke hondenrassen meer en minder geschikt zijn om vaak alleen te zijn. Ook geven we je 5 tips om je hond alleen thuis te leren zijn.

Hoe lang kan een hond of pup alleen thuis zijn?

Als het alleen zijn goed is opgebouwd, kunnen de meeste honden zo’n 4 tot maximaal 6 uur alleen zijn. Leuk vinden de meeste honden het overigens niet. Ze zijn het liefst bij hun roedelgenoten. Daarbij is alleen zijn best saai en worden ze al die tijd niet uitgelaten. Je hond een hele dag alleen thuis laten is dus echt te lang, zelfs al kan je hond het zo lang ophouden. Als het echt niet anders kan, doe je er goed aan in ieder geval een hondenoppas of uitlaatservice te regelen. 

Voor puppy’s geldt dat ze in het begin helemaal nog niet alleen kunnen zijn. Pas als hij een paar maanden oud is kun je langzaam beginnen je puppy alleen te laten.

Welk hondenras kan goed alleen thuis blijven?

Welke hond goed alleen thuis kan blijven, kan deels te maken hebben met het ras. Sommige rassen vinden – zoals de Beagle, Mopshond, Engelse Springer Spaniel en Viszla – vinden het moeilijker om alleen thuis te zijn dan andere hondenrassen. Over het algemeen kan je een Golden Retriever, Labradoodle of Teckel wat makkelijker alleen thuis laten. Echter moet alleen thuis zijn ook bij deze honden rustig opgebouwd worden.

5 tips voor als je hond alleen thuis moet blijven

Om je hond alleen thuis te laten zonder dat hij teveel stress heeft, de buurt bij elkaar blaft of je interieur afbreekt, hebben we een aantal tips verzameld. Door het alleen thuis zijn van je hond of pup meteen goed aan te leren, voorkom je problemen in de toekomst.

Bouw het langzaam op

Het is heel belangrijk dat je het alleen thuis laten van je hond langzaam opbouwt. Ga hierbij in het tempo van je hond. Je wilt zoveel mogelijk voorkomen dat hij zich angstig of alleen gaat voelen. Als dit wel gebeurt, ga je eigenlijk weer een stap achteruit. Je hond kan dan een negatieve emotie krijgen bij het alleen zijn en dat de volgende keer ook voelen als je nog maar net weg bent. Zorg ervoor dat hij het vertrouwen houdt dat je weer terug komt.

In het begin kan het zijn dat alleen de afstand vergroten al moeilijk genoeg is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je hond of pup in een puppyren te laten of de ruimtes te scheiden met een hondenhek. Later ga je even naar een andere kamer en breid je dit verder uit.

Lees ook: Zo kies je het beste hondenhekje voor jouw hond

Voer altijd hetzelfde ritueel uit

Door elke keer als je je hond alleen thuis laat hetzelfde ritueel uit te voeren, weet je hond wat hem te wachten staat en dat je gewoon weer terug zult komen. Dit hoeft niks ingewikkelds te zijn. Als je hond zich veilig voelt in de bench, kun je hem in de bench laten. Geef hem iets lekkers of een specifiek speeltje en zeg iets als: ‘Ik ben zo terug!’ Het maakt niet uit wat je zegt, het gaat erom dat je hond het ritueel herkent.

Geef je hond van tevoren genoeg beweging

De kans dat je hond alleen thuis zijn moeilijk vindt, is veel groter als hij teveel energie heeft. Een flinke wandeling of een halfuurtje apporteren voordat je je hond alleen thuis laat, maakt het alleen zijn vaak een stuk makkelijker. Je hond is dan lekker moe en zal hoogstwaarschijnlijk gewoon gaan slapen. 

Lees ook: Je hond leren apporteren in 4 stappen

Zorg ervoor dat je hond zich niet verveelt als hij alleen thuis is

Afleiden met leuk speelgoed of iets lekkers helpt vaak ook als je je hond alleen thuis moet laten. Zorg er wel voor dat dit veilig speelgoed is, dat ook zonder toezicht gebruikt kan worden. De KONG Classic is bijvoorbeeld heel geschikt. Dit voerspeeltje is van stevig rubber en vul je met iets lekkers. Dit kunnen brokjes zijn, maar ook een pasta, zoals de KONG stuffing. Je hond kan hier als hij alleen thuis is lekker op kauwen en is er een mooi tijdje zoet mee.

Hou je hond in de gaten met een hondencamera

Om te voorkomen dat je het alleen laten van je hond te snel opbouwt, kun je een hondencamera installeren. Zo kun je je hond in de gaten houden en zie je ook precies vanaf welk moment hij stress-signalen begint te vertonen. Met sommige huisdierencamera’s is het ook mogelijk om tegen je hond te praten. En met de Furbo hondencamera kun je zelfs snoepjes gooien naar je hond. 

Lees ook: Zo kies je de beste huisdierencamera voor je hond

Tot slot: wat als je hond verlatingsangst heeft?

Sommige honden vinden alleen zijn moeilijker dan andere honden. Dit kan te maken hebben met te snel alleen laten van je hond, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Honden die vaak van eigenaar zijn gewisseld of in een asiel hebben gezeten, hebben vaker moeite met alleen thuis zijn, doordat ze al eerder verlaten zijn. Ook kan je hond moeite krijgen met alleen thuis zijn als er terwijl hij alleen was iets is gebeurd dat hij eng vond. Dit kan bijvoorbeeld vuurwerk vlak bij het huis zijn, maar ook onweer of iemand die hard op de deur bonsde. Als je merkt dat je hond echt verlatingsangst heeft en bovenstaande tips helpen niet, kun je het beste een hondengedragsdeskundige inschakelen. Deze kan je helpen uitzoeken waarom je hond alleen thuis zijn zo moeilijk vindt en stelt een plan van aanpak op.