Je hond leren apporteren in 4 stappen

Je hond leren apporteren is een fantastische manier om snel een boel energie kwijt te raken. Honden met een hoog energielevel, zoals de Jack Russell, Duitse Herder en Border Collie, hebben dagelijks veel beweging nodig. Als ze niet genoeg beweging krijgen, kunnen er gedragsproblemen ontstaan en is trainen vaak ook erg lastig. Door je hond te laten apporteren, kan hij heel snel zijn energie kwijt. Daarna heb je een rustige hond die klaar is voor een training, een paar uurtjes alleen thuis of gewoon een lekker dutje in z’n mand. In dit artikel leggen we je uit hoe je je hond of pup kunt leren apporteren in 4 stappen. 

Stap 1: Kies voor het allerleukste hondenspeeltje

Om je hond of pup te leren apporteren, heb je een speeltje nodig dat hij helemaal fantastisch vindt en waar hij heel graag mee wil spelen. Bewaar dit speeltje speciaal voor de momenten waarop je je hond wilt laten apporteren, zo verklein je de kans dat je hond zijn interesse in het hondenspeeltje verliest. Het maakt in principe niet zoveel uit wat voor hondenspeeltje je gebruikt, zolang je hond er maar enthousiast van wordt. Al is een hondenspeeltje met wat meer gewicht gemakkelijker te gooien. Goede apporteerspeeltjes zijn bijvoorbeeld een bal, frisbee of trekspeeltje, maar je kunt ook een speciale apporteer dummy gebruiken. Deze worden vaak gebruikt voor jachttraining, waarbij de hond ook moet apporteren

Lees ook: Zo kies je het beste apporteer speelgoed voor jouw hond

Stap 2: Leer je hond het commando ‘los’

De tweede stap in het leren apporteren van je hond is het aanleren van het ‘los’ commando. Dit is een belangrijk commando, omdat het de bedoeling is dat je hond het speeltje aan jou teruggeeft na het apporteren. Zo kun je het snel opnieuw gooien. 

Het commando ‘los’ kun je aanleren door heel enthousiast met je hond te spelen met een hondenspeeltje. Beweeg het speeltje heen en weer en doe een trekspelletje als je hond dat leuk vindt. Op een gegeven moment stop je met bewegen, maar houdt het speeltje wel stevig vast. Hou het hondenspeeltje zo stil mogelijk en zorg bij een langer speeltje dat je zoveel mogelijk dat het speeltje in je handen hebt. Dit maakt het voor de hond oninteressant, waardoor hij los zal laten. Bij de ene hond duurt dit wat langer dan bij de andere. Zodra hij loslaat beloon je hem met je stem en begin je weer enthousiast te spelen. Herhaal dit totdat hij het principe snapt. Vanaf dat moment, kun je ‘los’ zeggen op het moment dat hij loslaat.

Stap 3: Oefen apport met je hond aan een lange lijn

Dit is het moment dat je je hond echt gaat leren apporteren. Je kunt hiervoor het beste een lange lijn gebruiken. Hierdoor hou jij de omgeving onder controle en voorkom je dat je hond er een ander spelletje van maakt. Veel honden vinden het namelijk fantastisch als jij achter ze aan gaat rennen op het moment dat ze het speeltje te pakken hebben. Doe dit dan ook nooit. Het versterkt het gedrag namelijk alleen maar en de kans dat je sneller bent dan je hond is niet zo groot. 

Hoe je je hond wel kunt leren apporteren

Maak je hond enthousiast voor het hondenspeeltje en gooi het weg. Gooi in het begin niet te ver, om het makkelijk te houden en zodat je vooral kunt oefenen met het afgeven en weer weggooien. Als je hond het speeltje pakt, roep je enthousiast zijn naam. Sommige honden komen meteen terug met het speeltje, perfect! 

Als jouw hond dat niet doet, kun je zelf wegrennen. De meeste honden raken hierdoor getriggerd en komen enthousiast op je afstormen. Als ook dit niet werkt, kun je hem voorzichtig binnenhalen met de lange lijn. Beloon hem enthousiast als hij zich in jouw richting beweegt. Als hij bij je is, kun je eerst weer een aantal seconden spelen, voordat je het speeltje opnieuw weggooit.

Een andere optie is een extra hondenspeeltje in het spel brengen. Zodra je hond het eerste speeltje achtervolgd en vastgepakt heeft, roep je hem enthousiast en laat je het andere speeltje zien. Deze gooi je vervolgens een andere hond op. De meeste honden laten het eerste speeltje vallen om het tweede te gaan halen.

Stap 4: Perfectioneren het je hond het apport commando leren

De laatste stap van je hond leren apporteren is het perfectioneren van de handelingen en het toevoegen van een commando. Eerst ga je de voorgaande stap heel veel oefenen. De meeste honden vinden apporteren geweldig als ze het eenmaal door hebben, zeker honden met veel energie. 

Je kunt het langzamerhand steeds wat moeilijker maken. Door bijvoorbeeld niet meer weg te rennen en het speeltje pas weg te gooien als je hond echt voor je staat. Zorg er wel voor dat je hond het heel erg leuk blijft vinden. Vaak is het weggooien van het speeltje de beloning op zich, maar sommige honden hebben het nodig dat je tussendoor nog een trekspelletje doet. Dit is helemaal prima.

Als je hond het apporteren goed uitvoert, kun je het commando ‘apport’ aan je hond leren. Dit doe je door elke keer dat hij wegrent om het speeltje te halen ‘apport’ te zeggen. Uiteindelijk zal je hond het woord linken aan zijn gedrag. Je kunt hem dan zelfs leren om te wachten met apporteren tot jij apport zegt.

Tot slot

Je hond leren apporteren is als je deze stappen volgt niet heel moeilijk en de meeste honden hebben het principe snel door. We raden je aan om tijdens deze training geen hondensnoepjes te gebruiken als beloning. Hierdoor kan je hond in ‘eetmodus’ komen in plaats van ‘speelmodus’ en daardoor de interesse in het hondenspeeltje verliezen. Met een heel leuk hondenspeeltje en enthousiasme kom je een heel eind. We wensen je veel succes met het leren apporteren van je hond of pup.