Beagle

De Beagle is een vrolijke, vriendelijke hond van een klein tot middelmatig formaat. Naast het feit dat ze heel erg lief en sportief zijn, kunnen ze ook ontzettend eigenwijs zijn. Een Beagle training is vaak een hele uitdaging en los lopen is voor veel Beagles geen optie. Toch zijn Beagles perfecte gezinshonden. Ze zijn dol op mensen en kunnen ook heel goed met kinderen overweg. Ze vinden het fijn om aangehaald te worden en liggen ook graag lekker tegen je aan op de bank. Daarbij kunnen ze goed met andere honden overweg en vragen ze weinig onderhoud. De grootste nadelen van de Beagle zijn het zelfstandige karakter en jachtinstinct dat ze hebben. Hierdoor zijn veel Beagles spontaan doof als ze een interessante geur in hun neus hebben. Hou er ook rekening mee dat Beagles niet graag alleen zijn. Als je veel thuis bent en houdt van een uitdaging en heel veel gezelligheid, dan is een Beagle een fantastische huisgenoot.

Rasinformatie

HerkomstEngeland
Rasgroep6 (Lopende honden en zweethonden)
VachtkleurAlle erkende brakken kleuren
OogkleurDonkerbruin of hazelnootkleurig
Schofthoogte33 tot 40,5 cm
Gewicht10 tot 18 kg
Levensverwachting12 tot 15 jaar

Kenmerken

Intelligentie4 sterren
Verzorging1 sterren
Beweging4 sterren
Trainbaarheid1,5 sterren
Blaft veel4 ster
Aanhankelijkheid5 sterren
Kindvriendelijk5 sterren
Alleen thuis zijn1 sterren

Benodigdheden

Halsband30 tot 40 cm
TuigjeBorstomtrek van 45 tot 60 cm
Goede hondenriemStandaard hondenriem, een lange lijn of Flexi lijn
HondenmandDoorsnede van ongeveer 60 cm
VoerbakDoorsnede van 13 tot 18 cm, evt. anti-schrokbak
Beste hondenbrokkenRoyal Canin Beagle Adult
Favoriet speelgoedSnuffelmat, apporteerspeelgoed

Oorsprong

Oorspronkelijk komt de Beagle uit Engeland. Vele eeuwen geleden werden de eerste Beagles daar gebruikt voor de jacht op hazen en konijnen. Er ontstonden verschillende Beagle-achtige honden in verschillende groottes. Zo had je de piepkleine Pocket Beagle, maar ook de grotere North Country Beagle. Uiteindelijk waren er maar weinig raszuivere honden. Onderling werden de honden gekruist, totdat de Engelse Beagle zoals we hem nu kennen ontstond. Daaruit is vervolgens de Amerikaanse Beagle ontstaan. Tegenwoordig is de Beagle voornamelijk een gezellige gezinshond. Als wordt hij ook gebruikt voor dierproeven en als speurhond.

Lees meer

Uiterlijk

Een Beagle moet volgens de FCI standaard aan een aantal eisen voldoen met betrekking tot zijn uiterlijk. In de rasstandaard staat onder andere de vachtkleur, bouw, en de vorm van de kop, ogen en oren beschreven. Ook wordt de schofthoogte en het gewicht van de Beagle benoemd. Bij een keuring wordt een Beagle op al deze punten beoordeeld. Qua uiterlijk is de Beagle een stevige hond die alle erkende brak kleuren mag hebben. Hoewel er een klein verschil is tussen het uiterlijk van de Engelse Beagle en de Amerikaanse Beagle, wordt in Nederland alleen de Engelse Beagle erkend.

Lees meer

Karakter

Het karakter van de Beagle heeft zowel voordelen als nadelen. Het is een vrolijke lieve hond, die gek is op mensen en aandacht. Aan de andere kant zijn Beagles van nature zelfstandig en kunnen ze erg eigenwijs zijn. Het opvoeden en trainen van een Beagle kan best uitdagend zijn, dus dat is wel iets om rekening mee te houden als je overweegt om een Beagle te kopen of adopteren.

Lees meer

Kruisingen

Niet alleen een rasechte Beagle is leuk, ook een Beagle-kruising is fantastisch. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Beagle x Labrador of een Beagle x Border Collie? Ze hebben eigenschappen van beide ouders, maar het blijft altijd een beetje een verrassing welke raskenmerken de overhand zullen hebben. Grote kans dus dat ook een Beagle kruising lekker eigenwijs, maar ook heel lief en sociaal is. 

Lees meer

Opvoeden

De Beagle is niet het makkelijkste hondenras om op te voeden. Hoewel Beagles heel geschikt zijn als gezinshond, is luisteren niet altijd hun sterkste kant. Beagles zijn vaak zelfstandig en maken hun eigen beslissingen. Hierdoor kunnen veel Beagles niet los lopen en negeren ze hun baasje als ze iets in de neus hebben. Toch kom je met een consequente opvoeding en veel positieve bekrachtiging een heel eind en kan een Beagle best aardig luisteren.

Lees meer

Gezondheid

Hoewel de Beagle best een gezond ras is, zijn er wel een aantal gezondheidsproblemen die geregeld voorkomen bij Beagles. Het is altijd goed om hierop alert te zijn als je een Beagle koopt of adopteert. Sommige aandoeningen komen vooral voor bij Beagle pups en jonge honden, terwijl er ook ouderdomskwaaltjes zijn waar Beagles vaak mee te maken krijgen.

Lees meer

Kopen of adopteren

Als je besloten hebt dat de Beagle het perfecte ras is voor jou, kun je op zoek naar beschikbare Beagle pups of naar Beagle herplaatsers. Als je een Beagle puppy gaat kopen, is het heel belangrijk om op zoek te gaan naar een goede fokker. Helaas zijn er nog altijd veel broodfokkers actief die voor veel leed bij zowel de honden als de baasjes zorgen. Het vinden van een goede Beagle fokker is dan ook van groot belang. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een volwassen Beagle een tweede kans te geven. Laboratorium Beagles kun je soms adopteren, maar ook in dierenasiels en op Marktplaats worden wel eens herplaatsers aangeboden.

Lees meer

Verzorging en benodigdheden

Qua verzorging is een Beagle niet zo veeleisend. Hij heeft een makkelijke vacht, die je in goede conditie houdt door zo af en toe de losse haren eruit te borstelen. Ook tandenpoetsen en nagels knippen is soms nodig. Verder doe je je Beagle een plezier met een fijne mand, goede voerbakken en lange lijn om vrij te wandelen en geschikt hondenspeelgoed. Omdat Beagles echte speurhonden zijn, vinden ze snuffel speeltjes – zoals een snuffelmat – vaak erg leuk.

Lees meer

Tot slot

De Beagle is een actieve hond met een vrolijk karakter die ook behoorlijk eigenwijs kan zijn. Als je overweegt om een Beagle te kopen of adopteren is het belangrijk dat je goed voorbereid bent en zoveel mogelijk informatie over de Beagle in je opneemt. Een Beagle is niet gemakkelijk op te voeden en kan niet goed alleen zijn. Maar hij heeft ook een heleboel leuke kanten. Het is een aanhankelijke hond met een stabiel karakter. Hij is niet snel van slag en kan doorgaans goed overweg met andere honden. Als je een Beagle pup goed socialiseert en consequent opvoedt, is het een hele leuke metgezel en een fantastische gezinshond.