Beagle kopen of adopteren

Overweeg je om een Beagle (pup) te kopen? Er komt heel wat kijken bij het kopen of adopteren van een Beagle. Eerst is het belangrijk om er zeker van te zijn dat een Beagle bij je past. Als je daar zeker van bent, kun je op zoek gaan naar een goede fokker of een instantie die Beagles ter adoptie aanbiedt. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten om een goede Beagle fokker te vinden, welke prijs je voor een Beagle pup betaalt en hoe je een Beagle kunt adopteren.

Is een Beagle iets voor jou?

Voordat je je aanmeldt om beschikbare Beagle pups te bezoeken of een Beagle uit het asiel haalt, is het heel belangrijk om je goed in het ras te verdiepen en je af te vragen of een Beagle bij je past. De Beagle is een hartstikke lieve, stabiele hond, maar hij kan ook erg eigenwijs en hardleers zijn. Als je op zoek bent naar een volgzaam hondje of een gehoorzame werkhond is een Beagle misschien niet de juiste keuze. Vind je dat eigenzinnige karakter juist wél leuk, heb je een actieve levensstijl en hou je van knuffelen, dan vindt je in de Beagle misschien wel een dat trouwe maatje waar je naar op zoek bent. Hou er rekening mee dat Beagles het vaak moeilijk vinden om alleen te zijn. 

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Beagle! 📭

Schrijf je in voor de Beagle nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Beagle puppy kopen

Als je eruit bent dat je een Beagle pup wilt kopen, is het tijd om op zoek te gaan naar een goede fokker met beschikbare Beagle pups. Overigens hebben veel goede Beagle fokkers een wachtlijst. Als er geen beschikbare Beagle pups zijn, wordt je op een wachtlijst gezet en is het afwachten tot er puppy’s geboren worden en je aan de beurt bent. Een Beagle pup kan vaak met 8 weken geadopteerd worden. Echter leren puppy’s in deze levensfase nog heel veel van hun moeder en nestgenootjes. Een Beagle pup pas met 12 weken adopteren is daarom ook het overwegen waard.

Een goede fokker herkennen

Helaas zijn er niet alleen maar goede Beagle fokkers, er zijn ook nog steeds veel broodfokkers actief. Vaak verkopen ze op Marktplaats Beagle pups. Hoewel er ook goede fokkers actief zijn op Marktplaats, is het niet de beste plek om op zoek te gaan naar een Beagle pup. Op Marktplaats worden namelijk ook vaak Beagle pups aangeboden door broodfokkers. Ze hebben vaak meerdere advertenties en verkopen verschillende hondenrassen. De ouderdieren leven vaak in slechte omstandigheden en het is maar de vraag of ze getest zijn op erfelijke afwijkingen. 

Een goede fokker kun je herkennen aan de volgende dingen:

  • Hij of zij weet veel over de Beagle en kan vrijwel al jouw vragen beantwoorden.
  • De moederhond is aanwezig en is gezond en sociaal. De vader is bekend.
  • De meeste fokkers doen dit als hobby en hebben hooguit een paar nestjes per jaar. Daarbij fokken ze niet meer dan 2 of 3 verschillende hondenrassen.
  • Ze zijn zowel via telefoon als mail bereikbaar.
  • Meestal zijn ze aangesloten bij een Beagle club of Beagle rasvereniging. In dat geval voldoen ze ook aan de fokeisen van de Beagle club of -vereniging.
  • Hij of zij wil weten waar de pup terecht komt en stelt vragen over jouw situatie.
  • Je krijgt garantie en de fokker neemt de pup terug bij problemen.

Beagle pup kiezen

Als het zover is en je bent aan de beurt om een Beagle pup te kopen, ga je eerst kennismaken met het nestje Beagle puppy’s. Hoewel puppy’s zich nog volop ontwikkelen, kun je vaak al wel een beetje een inschatting maken van het karakter. Een Beagle pup die meteen enthousiast op je afstormt en druk overkomt, zal waarschijnlijk ook als volwassen Beagle veel energie en enthousiasme hebben. Een meer afwachtende pup zal waarschijnlijk iets rustiger zijn. Let verder ook goed op de ouders van de pups. Zijn ze sociaal en zien ze er gezond uit? Ook dit vertelt je iets over de Beagle pups. Tot slot kun je naast een rasechte Beagle (met stamboom) ook kiezen voor een leuke Beagle kruising.

Wat kost een Beagle pup?

Voor een Beagle pup betaal je gemiddeld een prijs van zo’n 1000 tot 1500 euro. Af en toe vind je een nestje met goedkopere Beagles, maar aangezien je aan het onderhouden van je hond al snel veel meer geld kwijt bent, kun je beter niet bezuinigen op een gezonde Beagle pup van een goede fokker. Bij de prijs van een Beagle pup zitten doorgaans de eerste entingen, ontwormingskuurtjes en het chippen inbegrepen. 

Een Beagle adopteren

Je kunt er ook voor kiezen om een Beagle te adopteren. Hiermee verricht je een hele goede daad en help je een hondje zonder huis aan een gouden mandje. Meestal gaat het om een volwassen Beagle, maar soms worden er ook Beagle pups herplaatst.

Hoe kun je een Beagle adopteren?

Er zijn verschillende instanties die Beagles herplaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld in het asiel op zoek gaan naar een Beagle. Op Dierenasiels.com kun je zien welke honden er op dit moment in asiels in Nederland zitten. Je kunt soms ook via Marktplaats of Verhuisdieren.nl een Beagle adopteren. In dit geval heb je rechtstreeks contact met de huidige baasjes. Zij kunnen je veel over hun Beagle vertellen, maar wees hier wel kritisch en stel veel vragen.

Laboratorium Beagle adopteren

Een andere mogelijkheid is het adopteren van een Beagle uit een laboratorium. Beagles worden veel als proefdier gebruikt, met name voor het testen van medicijnen. Vaak zijn deze honden nog heel jong als ze ter adoptie worden aangeboden, maar er worden ook wel eens oude Beagles herplaatst. Deze zijn vaak gebruikt voor de fok. Je kunt een laboratorium Beagle adopteren via Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren. Op hun website SHHH.nl kun je meer informatie vinden.

Het opvoed handboek voor de Beagle

Onze tip!

Wat kost het om een Beagle te adopteren?

De kosten voor het adopteren van een Beagle (pup) variëren van ongeveer 150 tot 300 euro. Soms wordt een Beagle zelfs helemaal gratis aangeboden, maar via een stichting of asiel betaal je meestal wel een adoptiebedrag. Van dit geld betaalt de instantie onder andere de dierenartskosten.

Tot slot

Hou er rekening mee dat de prijs die je voor een Beagle (pup) betaalt aan een fokker of stichting slechts een fractie is van de kosten die je uiteindelijk maakt voor een Beagle (of andere hond). Hou niet alleen rekening met goed hondenvoer en speeltjes, maar ook met dierenartskosten. Een Beagle pup heeft vaak nog zijn laatste inentingen nodig en moet het eerste jaar geregeld ontwormd worden. Daarbij kan een Beagle ziek worden of zich verwonden, waardoor je te maken kunt krijgen met hoge dierenartskosten. Een goede hondenverzekering dekt vaak een groot deel van de dierenartskosten. Tot slot raden we je aan om met je Beagle naar een goede hondenschool te gaan. Zo kun je de opvoeding meteen goed aanpakken en heb je een fantastisch hondenmaatje.