De Beagle is over het algemeen best gezond en kan een behoorlijke leeftijd halen. Echter zijn er ook een aantal erfelijke aandoeningen waar Beagles vaker dan gemiddeld mee te maken krijgen. In dit artikel vertellen we je welke gezondheidsproblemen er voorkomen bij de Beagle, hoe oud een Beagle gemiddeld wordt en hoe je ervoor zorgt dat je Beagle zo gezond mogelijk is.
Levensverwachting
Gemiddeld worden Beagles 12 tot 15 jaar oud, maar er zijn ook uitschieters naar boven en beneden. Een Beagle van 17 jaar oud is niet ongewoon. Je kunt de levensverwachting van je Beagle verlengen door hem goed te verzorgen en de juiste voeding te geven. Let er ook op dat te dikke Beagles gemiddeld zoān 2 jaar minder oud worden.
Gezondheidsproblemen bij de Beagle
Er zijn een aantal (erfelijke) aandoeningen die vaker voorkomen bij de Beagle. Niet elke aandoening komt even vaak voor. Als er gefokt wordt met gezonde honden, is de kans op aandoeningen vaak al een stuk kleiner. Hieronder lees je meer over de aandoeningen die vaker voorkomen bij Beagles.
Allergieƫn (Atopie)
Bij Atopie reageert een kat allergisch op bepaalde allergenen. Dit kunnen vlooien zijn, maar bijvoorbeeld ook grassen, boompollen of huisstofmijt. Symptomen van Atopie zijn met name jeuk, huidinfecties en ontsteking van oren en/of ogen. Vaak beginnen de klachten tussen het eerste en derde levensjaar, maar later komt ook voor.
Als je vermoedt dat jouw Beagle ergens allergisch voor is, kun je het beste met hem naar de dierenarts gaan. Deze kan een huidtest en/of bloedtest doen om te achterhalen of jouw Beagle last heeft van een allergie. Als bepaald is waarvoor hij precies allergisch is, zijn er verschillende behandelingen mogelijk en is het zaak om de stof waarvoor hij allergisch is zoveel mogelijk te mijden. Vaak wordt ook speciaal hondenvoer – zoals Hillās Canine d/d – voor honden met allergieĆ«n aanbevolen.
Beagle Pain Syndrome (SteroĆÆde Responsieve Meningitis-Artritis)
Het Beagle Pain Syndrome is hele vervelende aandoening die met name voorkomt bij Beagles van 5 tot 10 maanden oud. Het afweersysteem valt hierbij de bloedvaten richting de hersenen aan. Hierdoor ontstaan een hersenvliesontsteking en is er sprake van ontstoken gewrichten. Pups met het Beagle Pain Syndrome krijgen vaak koorts en spasmen in de nek. De kop wordt dan krampachtig naar achteren getrokken.
Als jouw Beagle pup deze aandoening heeft, moet zo snel mogelijk gestart worden met de behandeling. Door de reactie van het afweersysteem te onderdrukken, worden de klachten verholpen. Gelukkig komt deze aandoening niet zo heel vaak voor.
Trage schildklier (HypothyreoĆÆdie)
Een trage schildklier komt regelmatig voor bij verschillende rassen. Een Beagle met een trage schildklier wordt vaak sloom en loopt stijf. De eetlust van de hond verandert niet, maar hij komt toch aan.Ook kunnen er problemen met de huid ontstaan en kan de Beagle kale plekken krijgen, zonder dat er geen sprake is van jeuk. Vaak zoeken ze ook warme plekjes om te slapen. Soms is er ook sprake van diarree, kreupelheid of verlamde spieren in het gezicht.
De behandeling bestaat uit het geven van schildklierproblemen, deze heeft de Beagle de rest van zijn leven nodig. Zijn energie herstelt vaak binnen 2 weken, de andere symptomen verdwijnen vaak iets later.
Obesitas
Ook te dikke Beagles komen helaas vaak voor. Beagles hebben niet alleen van nature aanleg om te zwaar te worden, ze zijn vaak ook erg dol op eten. Het is dan ook zaak om goed op te letten en te voorkomen dat je Beagle eten van het aanrecht steelt of de prullenbak leegt als je even niet kijkt. Een te dikke Beagle loopt meer risico op allerlei andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarbij slijten de gewrichten van een te dikke Beagle sneller en is er dus sneller sprake van Artrose. Ook een Hernia komt vaker voor bij een te dikke Beagle. Overgewicht bij je Beagle voorkomen of verhelpen kan met behulp van speciaal dieetvoer of door minder
Epilepsie (Lafora)
Bij Beagles komen soms ook Myoclonische aanvallen voor; een soort Epilepsie die bij Beagles Lafora wordt genoemd. Hierbij beginnen een of meerdere spiergroepen plotseling te schokken. Een dergelijke aanval wordt vaak getriggerd door licht of geluid. De hond is zelf buiten bewustzijn tijdens de aanval, maar gedraagt zich na een aanval vaak nog een tijd anders, hij kan bijvoorbeeld verward zijn, zomaar piepen of op gekke plekken slapen.
Met medicatie kunnen de frequentie en ernst van de aanvallen verminderd worden, maar genezing is helaas niet mogelijk.
Hernia
Oude Beagles kunnen – net als mensen – een Hernia krijgen. Een Hernia wordt veroorzaakt door het slijten van de tussenwervelschijven. Bij Beagles is dit vaak erfelijk bepaald, waardoor het soms ook bij jongere Beagles voorkomt. Door de slijtage kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen en druk op het ruggenmerg en de zenuwen veroorzaken. Dit doet pijn en kan daarbij ook voor verlammingsverschijnselen en krachtverlies leiden. Vaak bevindt de Hernia zich in de nek, soms in de onderrug.
De dierenarts kan medicijnen en rust voorschrijven om de (pijn)klachten te verminderen. In ernstige gevallen is een (dure) operatie mogelijk. De resultaten zijn vaak erg goed. Ook orthomanuele is vaak effectief, doordat het voor meer ruimte tussen de wervels zorgt. Zelf kun je in elk geval druk op de hals vermijden door de Beagle uit te laten met een hondentuig – zoals het Hurtta Warrior Eco Harnas – in plaats van een halsband. Een halsband kan de klachten juist verergeren door de druk die er ontstaat op de nek.
Atrose
Net als veel andere hondenrassen kan een oude Beagle last krijgen van Artrose. Dit is een chronische aandoening waarbij slijtage van de gewrichten voor een pijnlijke ontstekingsreactie zorgt. Vaak merk je dat een oude Beagle minder gaat bewegen en moeite krijgt met overeind komen. Je kunt Artrose bij een oude Beagle helaas niet genezen, maar met ondersteunende supplementen kun je de klachten soms wel wat verminderen. Ook een goed orthopedisch hondenkussen zorgt vaak voor verlichting.
Tips voor een gezonde Beagle
Tot slot willen we je nog een aantal tips geven om je Beagle zo lang mogelijk gezond te houden.
- Voorkom een te dikke Beagle
Een te dikke Beagle heeft een verhoogd risico op allerlei aandoening. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Zorg ervoor dat je Beagle niet teveel eet en voer minder als je ziet dat hij zwaarder begint te worden. Als hij honger houdt na zijn maaltijd kun je overwegen speciaal dieetvoer te geven. Zo kan hij dezelfde hoeveelheid eten, maar krijgt hij minder calorieƫn binnen. Zorg daarnaast voor voldoende beweging. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je Beagle te leren apporteren.
Lees ook: Zo kies je het beste apporteer speelgoed voor jouw hond
- Ontvlooi en ontworm je Beagle regelmatig
Zorg er ook voor dat je Beagle vrij is van vlooien, teken en wormen. Hoewel deze parasieten
in eerste instantie vooral irritant zijn, kunnen ze ook drager zijn van andere ziektes en parasieten. Om je Beagle in goede gezondheid te houden, doe je er goed aan hem regelmatig te behandelen met een anti-vlooienmiddel en een ontwormingskuur.
Lees ook: Wat is het beste middel tegen vlooien en teken bij honden?
- Kies de juiste voeding
Goede voeding zorgt ervoor dat je Beagle alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies voor voer met de juiste verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten. Een goede hondenbrok draagt daarnaast ook bij aan een gezond gebit. De brokjes hebben namelijk een schurende werking en ze masseren het tandvlees.
Lees ook: Wat zijn de beste hondenbrokken voor jouw hond?
- Laat je Beagle jaarlijks nakijken door een dierenarts
Tot slot raden we je aan om in elk geval een keer per jaar met je Beagle naar de dierenarts te gaan. Een consult is niet zo duur, maar een onderzoek door de dierenarts kan er wel voor zorgen dat je er bij gezondheidsproblemen op tijd bij bent. Soms is er aan de buitenkant namelijk nog niets te zien, maar ontdekt de dierenarts wel iets. Zo ben je er sneller bij met een eventuele behandeling. Ook kan de dierenarts je Beagle inenten tegen veelvoorkomende hondenziektes. Titeren is ook een optie. Dan wordt er bloed geprikt om te kijken of er nog voldoende antistoffen zijn en alleen geƫnt wanneer dat nodig is.