Beagle karaktereigenschappen

De Beagle is een vrolijke, lieve hond met een stabiel karakter. Hij zal je ongetwijfeld aan het lachen maken, maar hij kan ook erg ondeugend zijn. Doordat de Beagle gefokt is voor de jacht op hazen en konijnen, heeft hij behoorlijk wat energie en jachtinstinct. De Beagle heeft karaktereigenschappen die ontzettend leuk zijn, maar er zijn ook mogelijke nadelen aan een Beagle. In dit artikel vertellen ze je welke karaktereigenschappen de Beagle heeft.

Stabiel, vrolijk en nieuwsgierig

De Beagle heeft een stabiel en evenwichtig karakter en is niet snel van slag. Hij is vaak enthousiast en vindt het leuk om dingen met zijn baasje of gezin te ondernemen. Daarbij zijn ze heel nieuwsgierig en gaan ze graag op ontdekking. Hun goede neus vangt met name geurtjes aan de grond erg goed op en ze gaan die geurtjes graag achterna. 

Eigenwijs

De Beagle staat bekend als een eigenwijze hond die moeilijk te trainen is. Dat eigenwijs zijn tot de Beagles karaktereigenschappen hoort, kunnen we niet ontkennen, maar dit is niet alleen maar iets negatiefs. Het is ook wel heel grappig om een hond te hebben die zelf beslissingen durft te nemen. Hun eigenzinnige karakter vindt zijn oorsprong in het verleden van de Beagle. Ze moesten in een meute op jacht en de jager gaf daarbij niet voortdurend aanwijzingen. Beagles moesten dan ook heel zelfstandig zijn en dat zijn de Beagles van tegenwoordig nog steeds.

Gehoorzaamheid

We noemden al even dat Beagles vaak als eigenwijs worden bestempeld, dit hoort inderdaad bij de Beagle zijn karaktereigenschappen. Het zijn over het algemeen dan ook niet de meest gehoorzame honden. Uiteraard wil je als Beaglebaasje wel dat je kleine speurder bepaalde commando’s gewoon opvolgt. Een Beagle is – in tegenstelling tot wat soms gezegd wordt – best goed te trainen. Ze zijn doorgaans erg gefocust op eten, waardoor je met lekkere voertjes veel gedaan kunt krijgen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden. Het is echter wel heel belangrijk om bij een Beagle duidelijk en consequent te zijn en er rekening mee te houden dat de meeste Beagles niet altijd zullen gehoorzamen. 

Lees ook: Zo kies je de beste hondensnacks

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Beagle! 📭

Schrijf je in voor de Beagle nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Jachtinstinct

Beagles zijn gefokt om op hazen en konijnen te jagen, dus jachtinstinct hebben ze zeker. Het zijn echte speurhonden en ze jagen dus op hun reukvermogen. De meeste Beagles zijn voortdurend op zoek naar interessante geurtjes en lopen het grootste gedeelte van een wandeling met hun neus aan de grond. Wanneer ze wild ruiken, is de kans groot dat hun oren ineens niet meer werken. Het liefst zullen ze het wild opsporen en proberen te vangen. Daarbij zijn ze erg nieuwsgierig aangelegd en vinden ze het fantastisch om al die uitnodigende geurtjes op te snuiven en te volgen. Dit maakt loslopen niet vanzelfsprekend voor Beagles en ook de omgang met kleinere huisdieren moet goed begeleid worden.

Actief

De Beagle is van oorsprong een groepsjager en daar had hij een groot uithoudingsvermogen voor nodig. Ook de moderne Beagle heeft behoorlijk wat energie. Door zijn hoge energielevel heeft een Beagle veel beweging nodig. Naast de dagelijkse uitlaatrondes om zijn behoefte te doen, heeft de Beagle ook elke dag een lange wandeling nodig. Een wandeling van een uur tot anderhalf uur waarbij hij de gelegenheid krijgt om lekker te snuffelen en zijn omgeving te verkennen is echt nodig. Een lange lijn, flexi lijn of sleeplijn zijn hiervoor ideaal.

Wanneer een Beagle te weinig beweging krijgt en zijn energie niet kwijt kan, neemt het risico op het ontstaan van gedragsproblemen toe. Dan kan hij bijvoorbeeld gaan slopen of blaffen om van zijn overtollige energie af te komen.

Spelen

Naast lange wandelingen maak je een Beagle ook blij (en moe) door lekker met hem te spelen. Trek- en apporteerspelletjes vinden Beagles vaak erg leuk. Maar ook met hondenpuzzels en voerspeeltjes – waarbij hij zijn neus kan gebruiken – doe je hem een plezier. Een snuffelmat is bijvoorbeeld ideaal. Hier kan hij lekker in snuffelen en wordt hij meteen beloond met wat lekkers.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenpuzzel

Waaksheid en blaffen

De Beagle is van nature geen echte waakhond, maar hij is wel erg vocaal. Veel Beagles melden het wel even als ze iets horen, maar veel meer dan dat moet je ook niet verwachten. Hun vertrouwen is gemakkelijk te winnen, dus een indringer wegjagen zullen ze in de meeste gevallen niet doen.

Vocaal zijn is echter wel een van de Beagle z’n karaktereigenschappen. Ze laten hun stem wel geregeld horen, op allerlei momenten. Alleen zijn vinden ze bijvoorbeeld vaak lastig en wanneer dit niet goed wordt opgebouwd, is de kans groot dat ze een compleet concert geven in jouw afwezigheid. Maar ook als ze graag iets willen – naar buiten of iets te eten – blaffen of huilen Beagles snel. Hetzelfde geldt wanneer ze een mogelijke prooi zien, ook dan laten veel Beagles iets horen.

Omgang met mensen

Beagles zijn ontzettend vriendelijk en vrolijk en vertonen zelden agressie. Ze vinden het heerlijk om aangehaald te worden en kunnen over het algemeen met iedereen overweg. Ze zijn extravert en ook naar vreemden zijn ze doorgaans vriendelijk en beleefd. Als ze voldoende beweging krijgen, zijn ze in huis rustig en vinden ze het fijn om te knuffelen en geaaid te worden. Beagles blijven lang speels en vinden het vaak ook heel leuk om met kinderen op te trekken. De Beagle is dan ook heel geschikt als gezinshond.

Het opvoed handboek voor de Beagle

Onze tip!

Omgang met honden en andere dieren

De Beagle werd vroeger gebruikt om samen met andere honden te jagen op hazen en konijnen. Hierdoor zijn ze gemaakt om in een roedel te leven en zijn ze graag samen met andere honden en mensen. Beagles zijn – mits ze goed gesocialiseerd zijn – dan ook vriendelijk naar andere honden.

Doordat Beagles jachthonden zijn, kunnen ze kleinere (huis)dieren gemakkelijk als prooi zien. Het is dan ook zaak om contact met kleinere huisdieren als hamsters, cavia’s en konijnen goed te begeleiden. Met katten kunnen ze – mits goed gesocialiseerd – vaak heel goed overweg. Ze spelen graag met andere dieren en als ze eenmaal begrijpen dat het geen prooi is, zijn ze ook voor andere dieren erg vriendelijk.