Beagle opvoeden

Een Beagle puppy is natuurlijk heel erg schattig, maar nu je hondje nog jong is, is het ook belangrijk om hem goed op te voeden. Daar heb je tenslotte de rest van zijn leven plezier van. Een Beagle is niet de gemakkelijkste hond om op te voeden. Ze kunnen behoorlijk eigenzinnig zijn en als baasje moet je stevig in je schoenen staan. Voor iemand die eerder honden heeft gehad en een actieve levensstijl heeft, is een Beagle een fantastische hond, maar ook zeker een uitdaging. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het opvoeden van een Beagle. 

Socialiseren

Een Beagle is van nature een stabiele, vriendelijke hond, maar dat neemt niet weg dat een goede socialisatie belangrijk is. Dit geldt namelijk voor elke hond. Een Beagle pup gaat door verschillende socialisatiefases heen waarin je hem kennis kunt laten maken met de wereld om hem heen. In de primaire socialisatiefase is je Beagle pup 4 tot 12 weken oud en is hij heel nieuwsgierig. Pups zijn in deze fase niet snel bang en het is dan ook het perfecte moment om ze zoveel mogelijk mensen, dieren, plekken en situaties te laten zien. Plan overigens niet teveel op één dag. Je Beagle pup heeft veel slaap nodig en tijd om indrukken te verwerken. Een hondentas of hondenbuggy is ideaal om je Beagle pup mee te nemen zonder hem te veel te laten lopen en dollen.

Na de primaire socialisatiefase volgt de secundaire socialisatiefase. In deze fase zijn puppy’s vaak angstiger en sneller onder de indruk van allerlei dingen. Probeer je Beagle pup toch weer zoveel mogelijk te laten zien en ervaren, maar forceer hem niet. Beloon hem als hij interesse toont in spannende nieuwe dingen. 

Laat je Beagle pup tijdens de socialisatiefases ook kennis maken met andere honden. Beagles vinden andere honden vaak erg leuk en door ze van jongs af aan contact te laten hebben met verschillende rassen en leeftijden, zullen ze als volwassen hond zelden problemen hebben met andere honden.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Beagle! 📭

Schrijf je in voor de Beagle nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Regels en grenzen

De Beagle kan erg eigenwijs zijn en om te voorkomen dat het een ongehoorzame hond wordt, doe je er goed aan al op jonge leeftijd grenzen te stellen. Door consequent te zijn, leert een Beagle dat jij toch echt degene bent die de regels bepaalt.

Bepaal de regels en wees consequent

Bedenk voordat je een Beagle pup of volwassen Beagle in huis haalt welke regels je wilt hanteren. Vind je het belangrijk dat jouw Beagle niet springt? Maak dit vanaf dag 1 duidelijk. Mag de hond niet op de bank, laat dit dan ook nooit toe. Door iets af en toe wel toe te staan, wordt het gedrag alleen maar versterkt.

Management

Zolang jouw Beagle nog niet goed luistert, is het belangrijk om zijn omgeving te managen. In het begin doe je dit in huis door de ruimte te beperken. Zolang hij niet zindelijk is, kun je zijn omgeving wat kleiner houden met een hondenhek of puppyren. Een hond wil in principe zijn eigen nest niet bevuilen, maar begrijpt vaak niet meteen wat er allemaal bij zijn nieuwe ‘nest’ hoort. Door dit langzaam uit te breiden, voorkom je verkeerde gewoontes. 

Laat je Beagle bijvoorbeeld ook niet loslopen voordat hij goed onder appèl staat. Hetzelfde geldt voor het voorkomen van ongewenst gedrag wanneer je visite krijg of op visite gaat. Hou je Beagle aan de lijn, zodat je hem rustig kunt aanleren welk gedrag je van hem wilt zien.

Lees ook: Zo kies je het beste hondenhek voor jouw hond

Trainen

Bij het trainen van een Beagle zijn er een aantal dingen om wat extra aandacht aan te besteden, zoals alleen zijn en loslopen.. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Alleen zijn

Beagles zijn echte roedeldieren en het is dan ook een hondenras dat het erg moeilijk vindt om alleen te zijn. Door dit rustig op te bouwen, is het vaak wel mogelijk om een Beagle een paar uurtjes alleen te laten. Hou er echter rekening mee dat dit geen geschikt ras is als je vaak weg bent. De Beagle vindt het helemaal niks om van zijn roedelgenoten gescheiden te zijn. Als je het alleen zijn niet goed opbouwt, loop je ook het risico dat hij gaat slopen, huilen of blaffen terwijl je weg bent.

Loslopen

Ook loslopen is geen vanzelfsprekendheid bij een Beagle. Door hun grote jachtinstinct en eigenwijze karakter zijn ze vaak spontaan ‘doof’ als ze een geur opgepikt hebben. We raden je dan ook aan om heel voorzichtig te zijn met het loslopen van je Beagle. Besteed voor je deze stap zet heel veel tijd aan het oefenen van het ‘hier’ commando. Als je Beagle het commando nog niet goed kent en hij ruikt iets interessants op het moment dat je hem roept, zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn neus achterna gaan. Onbewust leer je hem nu dat hij een keuze heeft en niet per se hoeft te luisteren als je hem roept.

Het ‘hier’ commando kun je eerst in huis en in de tuin oefenen. Beloon je Beagle heel enthousiast met lekkers als hij bij je komt. Vervolgens kun je je Beagle buiten aan een lange lijn uitlaten. Zo heeft hij meteen wat meer bewegingsvrijheid, maar voorkom je dat hij aanleert dat hij niet hoeft te luisteren als je hem roept. Tijdens de wandeling kun je het ‘hier’ commando onder allerlei omstandigheden oefenen.

Het opvoed handboek voor de Beagle

Onze tip!

Blaffen

Beagles zijn van nature heel erg vocaal. Zowel blaffen als huilen op een typische Beagle manier zijn trekjes die je ze moeilijk kunt afleren. En dat moet je eigenlijk ook niet willen, dit zijn simpelweg kenmerken van de Beagle en blaffen en huilen zijn hele normale manieren voor honden om te communiceren. Echter kun je je Beagle wel leren om op commando stil te zijn. Dit doe je door hem eerst op commando te leren blaffen. Als hij dit goed onder de knie heeft, kun je hem zodra hij stopt het ‘stil’ commando leren. Mocht dit niet lukken, dan kun je een blafband met piepje of vibratie overwegen om het gedrag in goede banen te leiden.

Lees ook: Dit is de beste antiblafband van 2021

Basiscommando’s

Een goede opvoeding van je Beagle is niet compleet zonder het aanleren van een aantal basiscommando’s. Zit, hier, plaats, blijf en nee zijn stuk voor stuk nuttige commando’s die de verdere opvoeding van je Beagle een stuk makkelijker kunnen maken. Als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat hij schooit, kun je hem het beste eerst leren wat zijn plaats is en hem daar naartoe sturen als je gaat eten. Een fijne hondenmand of een comfortabel hondenkussen zijn uiteraard de basis voor dit commando.

Conclusie

De beste manier om een Beagle op te voeden, is door veel te belonen. Hoewel Beagles erg eigenwijs kunnen zijn, zijn de meeste Beagles dol op eten en willen graag nieuwe dingen leren als dat iets lekker oplevert. Zorg dan ook voor de lekkerste hondensnoepjes als je begint met het trainen van je Beagle. Sommige Beagles zien spelen ook als beloning. Je kunt bijvoorbeeld een trekspeeltje gebruiken om je Beagle te belonen als hij bij je komt nadat je hem roept.