Beagle verzorging en benodigdheden

Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als je een Beagle in huis neemt? Je hebt heel wat spulletjes nodig voor een hond en dat is voor een Beagle niet anders. Het maakt daarbij eigenlijk niet zo heel veel uit of je een Beagle pup of een volwassen Beagle in huis neemt. De meeste Beagle spullen zijn nuttig voor alle leeftijden. In dit artikel vertellen we je welke verzorging een Beagle vraagt en welke spullen je in elk geval nodig hebt om je Beagle gelukkig te houden. 

Beagle verzorging

De Beagle vraagt eigenlijk niet zo heel veel verzorging, maar er zijn uiteraard wel een aantal basis dingen om rekening mee te houden. Zo is minimale vachtverzorging en gebitsverzorging wel nodig. Ook is het soms nodig om nagels te knippen.

Vachtverzorging

De Beagle heeft een korte gladde vacht die eigenlijk maar weinig onderhoud vraagt. Af en toe borstelen met een goede hondenborstel om loszittende haren te verwijderen, is voor de meeste Beagles voldoende. Je kunt hiervoor een hondenborstel met pinnen of een borstel handschoen gebruiken. In de ruiperiode kan een Beagle wat meer verharen en is vaker borstelen aan te raden. Meer dan 1 a 2 keer per jaar wassen met hondenshampoo is niet nodig, tenzij jouw Beagle in een vieze sloot is gesprongen of in een paardenvijg heeft gerold natuurlijk.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenborstel

Gebitsverzorging

Net als bij andere hondenrassen is ook gebitsverzorging belangrijk voor de Beagle. Om tandsteen en tandbederf te voorkomen, kun je de tanden van je Beagle 1 a 2 keer per week poetsen met een hondentandenborstel en hondentandpasta. Ook kun je het gebit vaak vrij goed schoonhouden door veel kauwstaven en kluiven aan te bieden. Een tijdje flink kluiven, werkt als een uitgebreide poetsbeurt. Je kunt hiervoor een kluif van runderhuid geven, maar elke dag een Dentastix heeft vaak ook een positief effect.

Lees ook: Dit is de beste hondentandpasta

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Beagle! 📭

Schrijf je in voor de Beagle nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Nagels knippen

Voor veel honden is het niet per se nodig om de nagels te knippen. Zeker als ze veel over verhard terrein lopen, slijten de nagels vanzelf. Als de nagels van een Beagle de grond raken wanneer hij rechtop staat, zijn ze echter wel te lang. Te lange nagels veroorzaken een verkeerde stand van de tenen en daar kan je Beagle klachten door krijgen. Als zijn nagels te lang zijn, kun je ze het beste even bijknippen met een nagelknipper of een elektrische nagelvijl voor honden.

Lees ook: Zo kies je de beste nagelknipper voor jouw hond

Verdere benodigdheden voor een Beagle

Uiteraard heb je nog meer spullen nodig voor een Beagle. Je wilt hem tenslotte uitlaten, met hem spelen en hij heeft goed voer nodig. Hieronder vertellen we je wat je precies nodig hebt en waarom.

Halsband

Een halsband voor je Beagle is belangrijk om hem veilig uit te laten en om bijvoorbeeld een penning met zijn naam en jouw telefoonnummer aan te hangen. Mocht hij dan toch een keer weglopen, dan hoeft een vinder niet de dierenambulance te bellen, maar kan hij meteen naar jou bellen. Kies een halsband die goed past en niet te smal is. Gemiddeld heeft een Beagle een halsomtrek van 35 tot 40 cm, maar iets groter of kleiner kan ook.

Lees ook: Zo kies je de beste halsband voor jouw hond

Hondentuigje

Een hondentuigje voorkomt te veel druk op de hals en verdeelt de druk goed over het lichaam. Zeker omdat veel Beagles niet los kunnen lopen en aan een lange lijn of Flexi lijn worden uitgelaten, is een goed hondentuigje heel belangrijk. Als je Beagle een sprintje trekt en het eind van de lijn bereikt, kan die klap hard aankomen op zijn hals. We raden je dan ook aan om altijd een hondentuigje te gebruiken als je je hond met een lange lijn of Flexi lijn uitlaat.

Lees ook: Zo kies je het beste hondentuig

Hondenriem

We noemden al even de lange lijn en de Flexi lijn. Dit zijn waardevolle middelen om je Beagle voldoende beweging te geven. Echter is een standaard lijn of trainingslijn ook onmisbaar. Hiermee heb je meer controle en blijft de Beagle dichter bij je lopen. Op drukke plaatsen of naast de fiets is dat het meest praktisch.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenriem voor jouw hond

Hondenmand

Het is verstandig om voor je Beagle een fijn eigen plekje te creëren waar hij zich kan terugtrekken en waar hij comfortabel kan liggen slapen. Je kunt de hondenmand of -kussen ook gebruiken om je Beagle zijn ‘plaats’ te leren. Dit kan overigens ook een hondenbank, hondenstretcher of een hondenslaapzak of cave bed zijn.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenmand

Hondenbench

Ook een hondenbench kan het veilige plekje zijn van je Beagle. Veel honden vinden het fijn om ergens in te kruipen. Daarnaast is de hondenbench ideaal om je Beagle zindelijk te maken en om hem te leren even alleen te zijn. Belangrijk is wel dat je dit goed opbouwt en de bench nooit als straf gebruikt. Het moet een fijn plekje zijn. Als je een Beagle puppy in huis neemt, kun je ook nog overwegen om een puppyren te gebruiken, zodat je de ruimte eerst wat kleiner kunt maken.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenbench

Speelgoed

Uiteraard heb je ook leuk hondenspeelgoed nodig voor een Beagle. De meeste Beagles zijn erg blij met balletjes en apporteerspeeljes, maar ook een leuke knuffel wordt vaak erg gewaardeerd. Probeer vooral ook zelf uit wat jouw Beagle leuk vindt. De ene Beagle doet graag trekspelletjes, terwijl de ander liever achter een bal aan rent. Omdat Beagles echte speurneuzen zijn, vinden ze zoekspelletjes en snuffelspeeltjes vaak ook erg leuk. Je kunt zijn favoriete speeltje bijvoorbeeld verstoppen en hem het speeltje laten opzoeken. Een snuffelmat kun je gebruiken als ontspanning of als leuke manier om te voeren. Het zorgt voor wat extra uitdagen.

Lees ook: Zo kies je het beste hondenspeelgoed

Hondenvoer

Om je Beagle zo gezond mogelijk te houden, is het belangrijk om goed hondenvoer te kiezen. Alle belangrijke voedingsstoffen moeten erin zitten en het is verstandig om op de verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten te letten. Beagles kunnen gemakkelijk overgewicht krijgen en een dikke Beagle is niet gezond. Het zorgt voor extra belasting van de gewrichten, maar vergroot ook de kans op onder andere hart- en vaatziekten en diabetes. Als je al een te dikke Beagle hebt, kun je voor speciaal dieetvoer kiezen of wat minder voeren.

Lees ook: Wat zijn de beste hondenbrokken voor jouw hond

Water- en voerbak

Ook een goede waterbak en voerbak zijn onmisbaar. Het is belangrijk dat een hond altijd water tot z’n beschikking heeft (tenzij je dierenarts anders voorschrijft). Een Beagle komt gemakkelijk met z’n neus aan de grond, waardoor verhoogde voerbakken in principe niet nodig zijn. Kies wel voor voerbakken die niet zomaar verschuiven en die groot genoeg zijn. Beagles zijn vaak dol op eten en als je merkt dat jouw trouwe viervoeter z’n eten wel erg snel naar binnen werkt, kun je overwegen om een anti-schrokbak te gebruiken. Dit is een voerbak met ribbels, vakjes of andere obstakels waar de brokjes tussen komen te liggen. Hierdoor moet de Beagle meer moeite doen en kan hij z’n brokjes niet in grote hoeveelheden naar binnen schuiven.

Lees ook: Zo kies je de beste anti-schrokbak voor jouw hond

Hondensnacks

Uiteraard is het ook goed om lekkere hondensnacks in huis te hebben. In de eerste plaats voor de training van je Beagle. Beagles zijn vaak dol op lekkers en daar kun je goed gebruik van maken bij zijn training. Probeer verschillende hondensnoepjes uit om te kijken welke hij het lekkerst vindt. Het is ook slim om beloningssnoepjes met een verschillende waarde te gebruiken. Het snoepje dat hij het allerlekkerst vindt, gebruik je alleen als hij echt iets fantastisch heeft gedaan, het snoepje dat hij ‘gewoon wel lekker’ vindt, gebruik je voor simpele opdrachten. 

Lees ook: Zo kies je de beste hondensnacks

Beagle kleding

Over het algemeen heeft de Beagle niet per se kleding nodig. Zijn vacht is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en de meeste Beagles hebben genoeg vet om tegen wat lagere temperaturen bestand te zijn. Toch is het soms handig om bijvoorbeeld een regenjas te gebruiken. Het voorkomt met name dat je hele huis nat is na een uitlaatronde. Als het in de winter echt heel koud is, hebben Beagles soms ook een jasje nodig. Vaak kun je goed aan je Beagle zien of hij het koud heeft, dan zal hij namelijk gaan rillen. Met name voor een Beagle puppy of een oude Beagle is een hondenjas vaker nodig.

Lees ook: Zo kies je de beste regenjas voor je hond

Het opvoed handboek voor de Beagle

Onze tip!

Samenvatting

Voor een Beagle heb je niet zo heel veel bijzondere spullen nodig, maar het is wel aan te raden om te investeren in een goed hondentuigje en een lange lijn of Flexi lijn, omdat veel Beagles niet los kunnen lopen. Verder is goede voeding natuurlijk heel belangrijk en hebben oude Beagles en pups soms een hondenjas nodig. Als je dan ook nog voor leuk hondenspeelgoed en een fijn hondenmandje zorgt, heb je ongetwijfeld een blije Beagle.