Galgo Español

De Galgo Español is een windhond uit Spanje die ook wel eens Spaanse windhond of Spaanse Greyhound genoemd wordt. Het is een echte jachthond die in Spanje al eeuwenlang gebruikt wordt voor de jacht op hazen en konijnen, zowel recreatief als in wedstrijdvorm. Wanneer ze een jaar of 2 zijn, zijn ze vaak niet snel genoeg meer en worden ze op wrede manieren afgedankt. Gelukkig zijn er ook mensen in Spanje die deze lieve honden opvangen en een gouden mandje voor ze zoeken.

Het zijn zachtaardige honden die buiten graag hun temperament laten zien. Rennen vinden ze fantastisch, het liefst met andere honden die op dezelfde manier spelen. In huis zijn de meeste Galgo’s liever lui dan moe en slapen ze rustig het klokje rond. Ze haren weinig uit en vragen niet veel verzorging. Door hun dunne vacht, zonder ondervacht, en lage vetpercentage hebben Galgo’s het wel snel koud, waardoor ze in de winter en als het regent een jasje nodig hebben. Het zijn verder trouwe honden die erg aan hun baasje gehecht zijn en graag tegen je aan komen liggen. Door hun sterke jachtinstinct kunnen veel Galgo’s niet loslopen.

Rasinformatie

HerkomstSpanje
Rasgroep10 (Windhonden)
VachtkleurAlle kleuren mogen, vaak brindle, zwart, gevlekt of geel
OogkleurBruin
Schofthoogte65-75 cm (reu) 60-70 cm (teef)
Gewicht25-35 kg (reu) 20-28 kg (teef)
Levensverwachting12 tot 15 jaar

Kenmerken

Intelligentie3,5 sterren
Verzorging2 sterren
Beweging4 sterren
Trainbaarheid3 sterren
Blaft veel1,5 ster
Aanhankelijkheid5 sterren
Kindvriendelijk5 sterren
Alleen thuis zijn2 sterren

Benodigdheden

HalsbandBrede halsband of brede martingale halsband
Tuigje3-punts hondentuigje
Goede hondenriemStandaard hondenriem en een lange lijn
HondenmandDoorsnede van 80 á 100 cm met opstaande rand, dekentje of hondenslaapzak
VoerbakDoorsnede van 13 tot 18 cm
Beste hondenbrokkenRoyal Canin Medium Adult
Favoriet speelgoedKnuffels, voerspeeltjes en balletjes
KledingTruitje, fleece jas, regenjas en winterjas

Oorsprong van de Galgo

De Galgo Español komt oorspronkelijk uit Spanje en hoewel er niet zo heel veel bekend is over de geschiedenis, wordt er in de tweede eeuw na Christus al gesproken over een Keltische jachthond (Canis Gallicus) met het uiterlijk van de Galgo Español. Deze jachthond werd ook toen al gebruikt voor de hazenjacht. 

In schilderijen uit de tijd van de Moren in Spanje zijn ook veel honden te zien die qua uiterlijk veel weg hebben van de Galgo Español. Waarschijnlijk is de Canis Gallicus in deze periode gekruist met de Sloughi die de moren meebrachten uit Noord-Afrika. Mogelijk stamt ook de Greyhound (Hazewindhond) af van de Sloughi. 

Over de jaren is de Galgo Español door alle lagen van de bevolking gehouden en gebruikt voor de populaire jacht. Ze zijn veel in schilderijen van edele lieden terug te zien, maar werden ook veelvuldig gebruikt door eenvoudige boeren. In de 20e eeuw is de Galgo vaker gekruist met de Greyhound om de snelheid te verhogen. Dit bleek weinig effect te hebben, waardoor deze fokprogramma’s al snel weer stopten.

De Galgo Español nu

Sinds 1972 in de Galgo Español een officieel erkend ras en zijn er in Spanje verschillende clubs waarvan de leden meedoen aan jachtwedstrijden. Helaas leven veel Galgo’s in Spanje onder erbarmelijke omstandigheden en worden ze op barbaarse manieren getraind om zo snel mogelijk te rennen. Wanneer ze een jaar of 2 zijn worden ze minder snel en worden ze afgedankt of op vreselijke manieren gedood. 

Gelukkig zijn er verspreid over Spanje verschillende Shelters die de afgedankte Galgo’s opvangen en een gouden mandje voor ze zoeken. Via stichtingen komt de Galgo op deze manier ook in Nederland en België terecht.

galgo espanol hondenras

Galgo uiterlijk

De Galgo Español heeft overduidelijk de bouw van een windhond. Het is een hond met een slank postuur en een diepe borstkas. Ze hebben een lange rug en een lange nek. Ze zijn qua bespiering wat vlakker dan de Greyhound uit Groot-Brittannië, waar ze overigens wel grote gelijkenissen mee vertonen. De vlakke bespiering sluit aan bij het feit dat de Galgo een groter uithoudingsvermogen heeft dan de Greyhound. Verder staat de Galgo Español hoog op zijn slanke poten en heeft hij een lange sabelvormige staart. Sommige Galgo’s dragen het uiteinde van hun staart zelfs in een krulletje.

Ze hebben een smalle schedelbasis en een opvallend lange neus. In verhouding lijken hun oren daardoor ook een stuk groter dan die van de Greyhound. De Galgo mag alle kleuren hebben, maar je ziet ze vooral vaak in zwart, brindle (gestroomd), wit, geel en gevlekt. Qua vacht zijn er twee verschillende types: de gladhaar en de ruwhaar. Hier zijn ook weer verschillende gradaties in. Sommige Galgo’s zijn grotendeels gladharig, maar hebben bijvoorbeeld alleen wat ruwer haar op hun rug.

Galgo karakter

De Galgo Español heeft een heel zachtaardig karakter. Vaak zijn ze een beetje gereserveerd en verlegen naar vreemden, maar als ze even de kat uit de boom hebben gekeken vinden ze menselijke aandacht erg prettig. Het zijn echte contact liggers en het liefst kruipen ze in je. Ze zullen het dan ook ontzettend waarderen als ze bij je op de bank mogen liggen en veel Galgo’s liggen ook graag tegen andere honden aan.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Galgo Espanol! 📭

Schrijf je in voor de Galgo Espanol nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Galgo gezondheid

Over het algemeen is de Galgo Español een heel gezond ras. Er komen geen erfelijke ziektes of afwijkingen voor, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Hieronder vertellen we hier iets meer over.

Mediterrane ziektes

Als je een Galgo adopteert, is de kans groot dat hij uit Spanje komt. Hier komen andere hondenziektes voor dan hier in Nederland. Als het goed is, wordt een Galgo voordat hij naar Nederland komt in elk geval gecontroleerd op Leishmania, Ehrlichia, Babesiose en Filaria (hartworm). De ziekte Leishmania kan zich later alsnog manifesteren, ook als de Galgo negatief getest is. Om deze reden is het verstandig om het bloed van een Galgo jaarlijks te laten controleren door een dierenarts. Als er toch Leishmania wordt geconstateerd is dit vaak goed onder controle te houden met (betaalbare) medicijnen.

Narcose bij windhonden

Door het lage vetpercentage van de Galgo (en andere windhonden) zijn er wat meer risico’s bij een narcose. Galgo’s hebben namelijk maar ongeveer 15% lichaamsvet, terwijl andere honden zo’n 25 tot 30% lichaamsvet hebben. Doordat sommige narcosemiddelen, zoals Barbituraat, gedeeltelijk in het vetweefsel gaan zitten, kan de dosering bij een windhond te hoog zijn. Daarbij koelen ze veel sneller af, waardoor de narcose te lang door kan werken en hart- en bloedvaten het zwaar krijgen. Dit is vaak op te lossen met een warmtematje op de operatietafel. 

Ook kan de lever van een windhond het middel Barbituraat minder goed afbreken. De lever van windhonden werkt namelijk anders dan die van andere hondenrassen. Hier moet de stof afgebroken worden en dat levert met sommige middelen problemen op. Tegenwoordig gebruiken de meeste dierenartsen andere narcosemiddelen, maar het kan nooit kwaad om dit ter sprake te brengen als jouw Galgo onder narcose moet.

Verschillen tussen windhonden en andere hondenrassen

Tot slot zijn er een heleboel anatomische verschillen tussen windhonden en andere hondenrassen. Hierdoor kunnen er gemakkelijke verkeerde diagnoses gesteld worden als een dierenarts weinig kennis van of ervaring met windhonden heeft. Zo is het hart van een windhond in verhouding groter en het bloed stroperiger. Ook zijn er meer rode bloedplaatjes aanwezig. Het is dan ook verstandig om bij het kiezen van een dierenarts te vragen naar zijn of haar ervaring met windhonden.

Een Galgo opvoeden

De Galgo Español is over het algemeen gemakkelijk op te voeden. Door het zachtaardige, afwachtende karakter komen de meeste Galgo’s heel beleefd over en hebben baasjes niet veel moeite met de opvoeding. Toch zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

Rugzakje

Vaak worden Galgo’s geadopteerd als ze al volwassen zijn. Hierdoor hebben ze al een rugzakje en kan het een tijdje duren voordat ze hun ware aard laten zien. Het is belangrijk om ze alle tijd te geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Veel Galgo’s hebben in een prikkelarme omgeving geleefd en zijn nog nooit in een huis geweest. Alles is nieuw en spannend en de eerste tijd zullen ze vooral heel moe zijn. 

Galgo socialiseren

Omdat Galgo’s in Spanje vaak niet veel gewend zijn, moeten ze eenmaal in Nederland nog aan alles wennen. Dat geldt zowel voor een Galgo puppy als een volwassen Galgo. Ze weten niet wat een huis is, een zacht mandje en speelgoed. De ene Galgo is wat nieuwsgieriger dan de ander en ook het al dan niet hebben van een trauma speelt een rol. Geduld en liefde doen wonderen. Langzamerhand kun je ze laten wennen aan alledaagse rituelen, zoals stofzuigen en was doen. 

Ook verkeer en drukte zijn ze vaak niet gewend. Hierdoor kunnen ze enorm schrikken als er ineens een zware vrachtwagen of bus langsrijdt, maar ook een auto of scooter kan ze de stuipen op het lijf jagen. 

Jagen en loslopen

De Galgo is van nature en zichtjager en de meeste Galgo’s zullen dan ook geen seconde twijfelen als ze een konijn, haas of ree zien. Ze letten dan niet meer op hun omgeving en kunnen maar zo een weg oversteken. Door hun sterke jachtinstinct kunnen veel Galgo’s dan ook niet loslopen. Op omheind terrein vinden ze het echter wel heerlijk om even hun snelheid te laten zien. Jagen is vaak moeilijk af te leren, maar er zijn altijd uitzonderingen die een konijn wél laten lopen in ruil voor een lekker koekje.

hondenras galgo espanol

Galgo kopen of adopteren

Als je hebt besloten dat de Galgo dé hond is voor jou, kun je op zoek gaan naar een goede match. Er zijn nauwelijks Galgo fokkers in Nederland, dus als je een Galgo puppy van een fokker wilt, zul je waarschijnlijk naar het buitenland moeten uitwijken. Echter zitten er zoveel Galgo’s in shelters in Spanje dat de kans groot is dat je daar een match tussen vindt. 

Pleeggezin

Stichtingen, zoals Greyhounds in Nood Nederland en Greyhounds Rescue Holland, hebben verschillende pleeggezinnen in Nederland en België waar Galgo’s en Greyhounds worden opgevangen. Als je geïnteresseerd bent in een Galgo, kun je kennismaken bij het pleeggezin en kijken of er een klik is. Als je al een andere hond hebt, is het ook fijn om op deze manier te kijken of de honden goed met elkaar overweg kunnen.

Rechtstreeks uit Spanje

De meeste Galgo’s komen echter rechtstreeks uit Spanje. Shelters proberen een uitgebreide beschrijving te geven van elke hond, maar het blijft altijd een beetje afwachten hoe ze zich ontpoppen als ze eenmaal hun gouden mandje gevonden hebben. Door hun zachtaardige karakter zijn ze vrijwel altijd lief en aanhankelijk. Zo tonen enorm veel genegenheid en genieten met volle teugen van hun nieuwe leven.

Galgo puppy

Het is vaak ook mogelijk om een Galgo puppy te adopteren. Er worden heel vaak drachtige Galgo’s en Galgo’s met puppy’s van straat gered. Omdat een Galgo puppy zijn inentingen gehad moet hebben voor hij op reis mag, duurt het vaak een stuk langer dan wanneer je een pup bij een fokker koopt. Hou er dus rekening mee dat je pup waarschijnlijk al 5 of 6 maanden oud is als je hem voor het eerst ontmoet.

Galgo verzorging en benodigdheden

Hoewel een Galgo niet zo heel veel verzorging nodig heeft, zijn er wel een aantal dingen om op te letten. Zo hebben Galgo’s het snel koud en hebben ze ‘s winters echt een jasje nodig. Hieronder vertellen we je mee over de verzorging van en benodigdheden voor een Galgo.

Halsband en tuigje

Omdat ze van van alles kunnen schrikken, kun je in het begin het beste een 3-punts hondentuigje gebruiken én een halsband; dubbel aanlijnen dus. Je kunt het beste een 3-puntstuig kiezen, omdat Galgo’s gemakkelijk uit een ander soort tuig kunnen glippen. Ook uit een normale halsband kunnen ze – door hun smalle kop – gemakkelijk ontsnappen. 

Hondenriem

In het begin kun je je Galgo dus het beste aanlijnen met 2 standaard riemen. Als hij goed gewend is, kun je overstappen op één riem. Omdat de meeste Galgo’s niet los kunnen lopen, kan het fijn zijn om een lange lijn te kopen. Zo kan hij toch lekker snuffelen en heeft hij wat meer vrijheid. 

Zachte mand

Doordat Galgo’s een laag vetpercentage hebben, hebben ze het snel koud en vinden ze een harde vloer niet comfortabel. Ze vinden het vaak heerlijk om lekker op de bank te liggen, maar ook een zachte mand – zoals de Snoozle hondenmand – vinden ze erg fijn. De meeste Galgo’s zijn ook dol op dekentjes, waardoor een hondenslaapzak of cave bed vaak ook goed in de smaak valt.

Kleding

Hun lage vetpercentage en dunne vacht zorgen er ook voor dat ze niet bestand zijn tegen lage temperaturen. Als het kwik onder de 10 graden daalt, hebben de meeste Galgo’s een truitje of jasje nodig. Op dit vlak zijn er wel flinke verschillen tussen Galgo’s. De een heeft het al koud bij 12 graden, terwijl een ander ook met 5 graden nog zonder jas naar buiten kan. Je merkt het snel genoeg als je Galgo het koud heeft, doordat hij gaat rillen.

Gebitsverzorging

Galgo’s zijn vaak gevoelig voor tandsteen en gebitsproblemen. Je doet er dan ook goed aan het gebit van je Galgo goed te verzorgen. Dit kun je onder andere doen door een aantal keer per week de tanden te poetsen met een hondentandenborstel en hondentandpasta. Ook regelmatig kluiven en het geven van Dentastix hebben een positief effect.

Lees ook: Zo kies je de beste hondentandpasta

de galgo espanol

Borstelen

Galgo’s hebben een hele dunne vacht en geen ondervacht. Hierdoor haren ze weinig uit en hoef je ze niet zo vaak te borstelen, dit geldt ook voor de ruwharige Galgo. Wanneer ze in de rui zijn, kunnen ze iets meer verharen en kun je ze wat vaker borstelen met een zachte borstel of een borstelhandschoen. Een borstel met pinnen is niet nodig en vinden de meeste Galgo’s ook niet prettig door hun dunne vacht en lage vetpercentage.

Nagels knippen

Zo nu en dan kan het nodig zijn om de nagels van een Galgo bij te knippen of vijlen. Je merkt dit als je de nagels bij elke stap tegen de grond hoort tikken. Bouw het nagel knippen of -vijlen langzaam op, zodat hij het niet eng gaat vinden en beloon hem tussendoor met heel veel lekkers.

Lees ook: Zo kies je de beste nagelknipper voor jouw hond