Golden retriever

Golden retriever

Hondenras: Golden Retriever

De Golden Retriever is een van de populairste hondenrassen van Nederland en is met name erg geliefd als gezinshond. Hij is goedmoedig en vriendelijk en kan doorgaans prima met kinderen en andere dieren overweg. Ook wordt hij veelvuldig ingezet als hulphond en blindengeleidehond. Als je overweegt om een Golden Retriever te kopen, is het belangrijk om je goed te verdiepen in het ras en wat een Golden precies nodig heeft. In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis, het uiterlijk, karakter en de benodigdheden voor een Golden Retriever. Ook beantwoorden we aan aan het eind nog een aantal veelgestelde vragen over de Golden Retriever. Lees snel verder als je meer wilt weten over dit leuke hondenras.

Rasinformatie Golden Retriever

HerkomstSchotland
Rasgroep8 (Retrievers, Spaniels en Waterhonden)
VachtkleurRoomkleurig tot goudkleurig
OogkleurDonkerbruin
Schofthoogte55-61 cm (reu) 51-56 cm (teef)
Gewicht25-35 kg
Levensverwachting10 tot 14 jaar

Kenmerken Golden Retriever

Intelligentie

Verzorging

Beweging

Trainbaarheid

Blaft veel

Aanhankelijkheid

Kindvriendelijk

Benodigdheden Golden Retriever

Juiste maat halsband46 tot 61 cm AL
Goede hondenriemStandaard hondenriem en een lange lijn of de Flexi Giant Tape
HondenmandDoorsnede van 100 tot 120 cm AL
VoerbakDoorsnede van 24 tot 30 cm
Beste hondenbrokkenRoyal Canin Bhn Golden Retriever Adult
Favoriet speelgoedBal, apporteer speelgoed, knuffels, voerspeeltjes, trekspeelgoed

De geschiedenis van de Golden Retriever

Over de geschiedenis en oorsprong van de Golden Retriever zijn verschillende verhalen te vinden. Zo zou de Golden bijvoorbeeld afstammen van Russische circushonden. Lange tijd bleef de ware oorsprong van de Golden Retriever, tot er een artikel gevonden werd uit 1952 uit het blad Country Life. Hierin werden de kennelgegevens van Lord Tweedmouth uit Schotland vermeld en dit gaf een duidelijker beeld van het ontstaan van de Golden Retriever. In 1865 kocht hij een gele Retriever genaamd Nous. Deze liet hij een aantal jaren later paren met een Tweed Waterspaniël genaamd Belle. Dit inmiddels uitgestorven ras leek op een leverkleurige, kleine Retriever met lang krullend haar. De 4 gele pups die ze kregen leken qua uiterlijk al vrij goed op de Golden Retriever van tegenwoordig. 

Vervolgens zijn deze nakomelingen weer gekruist met andere Tweed Waterspaniëls en ook kruisingen met Ierse Setters kwamen voor. Lord Tweedmouth heeft ook een keer een van zijn honden laten paren met een Bloedhond, maar dit bleek geen succes. De honden waren te groot en soms ook te agressief.

Toen Lord Tweedmouth overleed, werden er helaas geen kennelregistraties meer bijgehouden. Hierdoor blijft een deel van de geschiedenis van de Golden Retriever onbekend. Wel weten we dat de afstammelingen van de door Lord Tweedmouth gefokte Gele Retrievers jaren later door de eerste Burggraaf van Harcourt meededen met tentoonstellingen. De nakomelingen van deze honden hadden de kennelnaam Culham en veel van de huidige Golden Retrievers stammen hiervan af. 

Naast de Gele Retrievers van Lord Tweedmouth zijn er ook andere kennels geweest die Gele Retrievers gefokt hebben en daarbij Flatcoated Retrievers hebben gebruikt. Waarschijnlijk hebben de honden die hieruit voort zijn gekomen ook verwantschap met de Gele Retrievers van Lord Tweedmouth. 

In het begin van de 20e eeuw werden er kennels opgericht voor de fok van de Golden Retriever. Toch was de Golden tot de jaren 50 nog erg onbekend en werd hij nauwelijks op tentoonstellingen gezien. Wel was hij gewaardeerd voor de jacht. Vanaf de jaren 50 begon de Golden Retriever populairder te worden en in 1956 werd in Nederland de Golden Retriever Club Nederland opgericht.

In de jaren die volgden werd de Golden Retriever steeds populairder en werd hij naast een betrouwbare metgezel in het veld ook een zeer gewaardeerde familiehond. Ook worden Golden Retrievers al jaren gebruikt als blindengeleidehond en hulphond. Inmiddels is het een van de populairste hondenrassen van Nederland.

Het uiterlijk van de Golden Retriever

De Golden Retriever is grote hond met een room- tot goudkleurige vacht en een vriendelijke blik. Hij lijkt qua bouw wat op de Labrador, maar heeft onder andere een langere vacht. Hieronder vertellen we je meer over de uiterlijke kenmerken van de Golden Retriever.

Lichaam

De Golden Retriever heeft een gebalanceerd lichaam en is stevig gebouwd. Hij heeft een rechte rug en een lange staart die op gelijke hoogte als de rug wordt gedragen. De staart mag geen krul hebben aan het eind en moet lang genoeg zijn om de hak te raken. De Golden is vrij groot en kan meer dan 60 cm hoog worden. Reuen hebben een schofthoogte tussen de 56 en 61 cm. Teven zijn vaak wat kleiner en hebben een schofthoogte van 51 tot 56 cm.

Vacht

Een Golden Retriever heeft een lange, zachte vacht met een waterafstotende ondervacht. Zijn vacht is redelijk dik en hij heeft het dan ook niet snel koud. In de zomer houdt z’n vacht hem juist koel. De kleur van de vacht kan variëren van roomwit tot warm goudkleurig. Er zijn dus heel wat verschillende tinten mogelijk. Rood of mahonie is echter niet officieel erkend. Een aantal witte haren op de borst zijn wel toegestaan.

Doordat de Golden zo’n dikke, lange vacht heeft, zul je als baasje regelmatig moeten borstelen met een goede hondenborstel. Het beste kun je dit minimaal 2 á 3 keer per week doen, maar elke dag is nog beter, zeker als je Golden in de rui is. Dit is 2 keer per jaar, maar ook de rest van het jaar haren Golden Retrievers vrij veel uit.

Daarnaast is het ook een goed idee om je Golden Retriever 2 keer per jaar naar een trimmer te brengen óf hem zelf te trimmen. Het is hierbij belangrijk dat de vacht netjes wordt gemaakt, maar niet kort wordt geknipt of geschoren. Het knippen of scheren van de ondervacht kan voor onherstelbare schade zorgen. 

Lees ook: Zo kies je een goede hondenborstel

Kop

De kop van de Golden Retriever is breed, maar niet grof, en heeft een krachtige, maar vriendelijke uitstraling. Hij heeft een brede, diepe snuit en de neus is bij voorkeur zwart. De oren van de Golden zijn hangend en hebben een gemiddelde grootte. De aanzet bevindt zich op dezelfde hoogte als de ogen. De ogen zelf hebben een donkerbruine kleur en staan vrij ver uit elkaar. De oogranden zijn donker en de Golden heeft een vriendelijke uitstraling.

Golden retriever kop

Het karakter van de Golden Retriever

De Golden Retriever staat bekend als een vriendelijke hond met een gehoorzaam en werklustig karakter. Ze zijn graag in het gezelschap van mensen en kunnen doorgaans ook prima met andere honden overweg. Ze zijn erg leergierig en vinden het leuk om samen met hun baasje iets te ondernemen en nieuwe dingen te leren. Hierdoor presteren ze vaak erg goed in gehoorzaamheidswedstrijden en kunnen ze worden ingezet als hulphond en blindengeleidehond.

Energie

Doordat het van oorsprong een jachthond is die gebruikt werd voor het terugbrengen van geschoten wild, vinden ze apporteren vaak heel leuk. Daarbij hebben ze veel energie en zul je dagelijks minimaal één flinke wandeling moeten maken. Daarnaast kun je ze ook op andere manieren uitdaging bieden. Bijvoorbeeld met zoekspelletjes, hondenpuzzels en voerspeeltjes. 

Lees ook: Dit zijn de beste hondenpuzzels

Water

De Golden werd ook vaak ingezet om geschoten wild uit het water te halen. Daarvoor was het belangrijk dat hij water niet schuwde. De meeste Golden Retrievers zijn dan ook dol op water en zullen niet aarzelen om een duik te nemen, ook in een vieze moddersloot. Het is dan ook aan te raden om een goede hondenshampoo in huis te hebben, zodat je je langharige viervoeter thuis meteen van allerlei viezigheid kunt ontdoen.

Golden retriever water

Lees ook: Wat is de beste hondenshampoo? 

Gezinshond

Verder is de Golden Retriever geduldig en goedmoedig en heeft hij doorgaans een stabiel humeur. Hij kan over het algemeen ook veel verdragen van kinderen en is daardoor uitermate geschikt als gezinshond. Hoewel hij het zal melden als er een vreemde op z’n terrein komt, is de kans dat hij daadwerkelijk in de aanval gaat, heel klein. Als waakhond is een Golden dan ook weinig geschikt.

Golden Retriever gezondheid

Net als veel andere rashonden, is ook de Golden Retriever gevoelig voor een aantal aandoeningen. Sommige aandoeningen zijn erfelijk en het is dan ook belangrijk om een pup te kopen die getest is op deze erfelijke aandoeningen. 

Heupdysplasie en elleboogdysplasie

Bij heupdysplasie is er sprake van een afwijking in het heupgewricht. Hierdoor past de heupkop niet goed in de kom en ontstaat er schade aan het gewricht. Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende afwijkingen aan het ellebooggewricht. Zowel heupdysplasie als elleboogdysplasie zorgt voor kreupelheid en dit kan al beginnen bij een leeftijd van 6 maanden. Later ontstaat er vaak artrose.

Deels zijn deze aandoeningen – of de gevoeligheid ervoor – erfelijk, maar vaak spelen ook andere factoren mee. Zo is het belangrijk dat een Golden als pup niet te veel loopt, geen trappen loopt en niet teveel springt. Ook een goede kwaliteit voer is belangrijk en het voorkomen van overgewicht. Hoe zwaarder de hond is, hoe groter de belasting op de gewrichten.

Lees ook: Zo kies je het beste Golden Retriever voer

Tumoren

Ook bepaalde tumoren komen vaker voor bij Golden Retrievers. Dit zijn bijvoorbeeld een mastocytoom, melanoom, maligne lymfoom of een weke delen sarcoom. Vaak ontstaan er bultjes in of onder de huid of in lymfeknopen. Wanneer je een bobbeltje voelt op een plek waar die eerst niet zat, kun je dan ook het beste even overleggen met je dierenarts.

Overgewicht

Tot slot is de Golden Retriever gevoelig voor het ontwikkelen van overgewicht. Ze zijn dol op eten en eten snel te veel. Voldoende beweging en de juiste hoeveelheid voer zijn belangijk om je Golden Retriever op een gezond gewicht te houden. Als je de ribben niet meer gemakkelijk kunt voelen, is de kans groot dat je hond te zwaar is. Je kunt je dierenarts om advies vragen als je twijfelt. Als je weet dat je Golden te zwaar is, kun je hem kleinere porties of speciaal dieetvoer geven. Het voordeel hiervan is dat het volume gelijk blijft, maar het aantal calorieën lager is.

Golden Retriever kopen

Als je eruit bent dat een Golden Retriever wat voor jou en misschien wel voor je gezin is, is het tijd om je nieuwe huisgenoot uit te zoeken. Een Golden Retriever kopen is niet zomaar iets en het is dan ook goed om kritisch te zijn en niet over een nacht ijs te gaan. Je kunt een pup kopen of voor een herplaatser kiezen. Hieronder vertellen we je hier iets meer over.

Golden Retriever pup kopen

Een Golden Retriever pup kopen heeft verschillende voordelen. Zo heeft de pup nog nauwelijks iets meegemaakt en als het goed is ook nog geen vervelende ervaringen gehad. Je hebt dus voor een groot deel nog zelf in de hand hoe hij wordt opgevoed en kunt hem op de juiste manier socialiseren. Hierdoor is de kans groot dat je straks een gezinshond hebt die helemaal bij je past. Het is uiteraard wel belangrijk om je te realiseren dat een pup veel meer tijd kost dan een volwassen hond. 

Golden retriever pup

Lees ook: Hier moet je op letten als je een Golden Retriever pup koopt

Volwassen Golden Retriever kopen

Je kunt ook een volwassen Golden Retriever kopen of adopteren. Je geeft een hond dan een tweede kans op een fijn leven. Je vindt deze honden op verschillende plekken. Je kunt bijvoorbeeld informeren bij dierenasiels, maar bijvoorbeeld ook bij fokkers. Daar worden namelijk geregeld volwassen Goldens aangeboden die gebruikt zijn voor de fok, maar nu met pensioen mogen. Een andere optie is Marktplaats of Verhuisdieren.nl. Je hebt dan direct contact met de vorige eigenaar en kunt op deze manier veel informatie krijgen over de hond. Het voordeel van een volwassen Golden Retriever is dat deze meestal al zindelijk is en vaak al is opgevoed. Het kan echter ook zijn dat de hond vervelende ervaringen of gedragsproblemen heeft. Zorg er dan ook voor dat je wanneer mogelijk informatie krijgt over zijn verleden. 

Golden Retriever kruising

Naast een volbloed Golden Retriever kun je ook nog overwegen om een kruising Golden Retriever te kopen. Dit kan bijvoorbeeld een Labrador Golden Retriever kruising zijn, een kruising tussen een Berner Sennen en een Golden Retriever of nog een andere mix. Elke kruising ziet er weer anders uit en de kenmerken zijn moeilijker te voorspellen dan bij een rashond.

Lees ook: Dit zijn de leukste Golden Retriever kruisingen

Golden Retriever benodigdheden

Als je besluit een Golden Retriever te kopen, heb je natuurlijk ook bepaalde spulletjes nodig. Je goudkleurige viervoeter moet ergens uit eten, heeft een fijn plekje nodig om te liggen en ook een goede hondenborstel en -shampoo zijn onmisbaar. Daarnaast zullen leuke hondenspeeltjes zeker gewaardeerd worden. Hieronder hebben we de belangrijkste benodigdheden voor een Golden Retriever voor je op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen over de Golden Retriever

Aangezien de Golden Retriever een populair ras is, worden er vaak vragen over gesteld. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over de Golden.

Wat kost een Golden Retriever (pup)?

Wat een Golden Retriever pup kost kan behoorlijk variëren. Gemiddeld ligt de prijs voor een Golden Retriever pup tussen de 900 en 1500 euro, maar er worden ook pups aangeboden voor 600 euro of zelfs 2000 euro. In het eerste geval gaat het vaak om pups zonder stamboom, terwijl een pup van meer dan 1500 euro vaak een goede bloedlijn heeft en bij een goede fokker vandaan komt. Overigens hoef je echt niet per se een hele dure Golden Retriever te kopen, zeker als je er niet mee wilt fokken of naar shows wilt.

De prijs voor een volwassen Golden Retriever is ook niet zo te noemen. Het ligt er maar net aan waar je de hond koopt. Asiels hebben vaak een vast adoptiebedrag, terwijl een particulier die een nieuw thuis voor z’n Golden zoekt soms helemaal niets vraagt.

Hoe oud wordt een Golden Retriever?

Gemiddeld worden Golden Retrievers zo’n 11 á 12 jaar oud. Toch komt het ook regelmatig voor dat een Golden een jaar of 14 wordt. De oudste Golden Retriever was August (uit de Verenigde Staten) en zij werd bijna 20 jaar en 11 maanden oud. Ze overleed in maart 2021 net voordat ze 21 jaar zou worden.

Wanneer is een Golden Retriever uitgegroeid?

Een Golden Retriever is meestal uitgegroeid als hij tussen de 14 en 18 maanden oud is.

Hoe groot wordt een Golden Retriever?

De Golden Retriever is een groot hondenras. Een reu krijgt gemiddeld een schofthoogte tussen de 56 en 61 cm. Teven krijgen ongeveer een schofthoogte van 51 tot 56 cm.

Hoe zwaar wordt een Golden Retriever?

De meeste Golden Retrievers wegen als ze volwassen zijn tussen de 25 en 35 kg. Reuen zijn over het algemeen wat zwaarder dan teefjes. 

Welke maat bench heb je nodig voor een Golden Retriever?

Bij het kopen van een bench voor een Golden Retriever is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. De Golden moet er languit in kunnen liggen én rechtop kunnen staan. Voor de meeste Golden Retrievers kom je dan uit bij een bench van minimaal 70 cm hoog en 1 meter lang, zoals de Adori Bench Met Schuifdeuren.


Lees ook: Zo kies je de beste bench voor een Golden Retriever

Welke maat mand heb je nodig voor een Golden Retriever?

Voor een hondenmand geldt eigenlijk hetzelfde als voor een bench; de Golden Retriever moet er helemaal in passen. Een liggedeelte van minimaal 90 cm is voor de meeste Goldens voldoende. Let er daarnaast ook op dat het kussen of de mand dik genoeg is.

Golden retriever mand

Lees ook: Zo kies je de beste hondenmand voor een Golden Retriever

Wanneer wordt een Golden Retriever loops?

De meeste Golden Retriever teefjes die niet gesteriliseerd zijn, worden zo’n 2 keer per jaar loops. De eerste keer dat ze loops worden, is meestal rond een leeftijd van 10 maanden oud.

Hoe lang duurt de loopsheid van een Golden Retriever?

De gehele loopsheid van een Golden Retriever teefje duurt gemiddeld 3 weken. Hiervan is ze ongeveer 1 week vruchtbaar. Daarna nemen de bloedingen af en is het teefje niet meer vruchtbaar. Ook de geur die voor reuen aantrekkelijk is, verdwijnt dan weer.

Welke kleur heeft een Golden Retriever?

De Golden Retriever wordt vaak geel of goud genoemd, maar er is best veel variatie in kleuren. Zo kan een Golden Retriever een hele lichte roomwitte vacht hebben, maar ook een diepe gouden kleur. Mahonie is officieel niet toegestaan.

Wat is het beste voer voor een Golden Retriever?

In principe hoef je geen speciaal Golden Retriever voer te kopen, maar is een hondenbrok voor grote honden prima. Het is met name belangrijk dat je erop let dat het voer de juiste hoeveelheid voedingsstoffen heeft. Als je merkt dat jouw Golden Retriever wat te zwaar wordt, kun je overwegen om over te stappen op dieetvoer.

Hoe lang is een Golden Retriever drachtig?

De gemiddelde draagtijd van een Golden Retriever is 63 dagen. Meestal zal een Golden echter niet precies na 63 dagen bevallen, maar ergens tussen de 57 en 72 dagen.

Hoe vaak moet een Golden Retriever getrimd worden?

We raden je aan om je Golden Retriever zo’n 2 keer per jaar naar de trimmer te brengen. In de ruiperioden kunnen de losse haren uit de vacht worden geblazen. Dit is voor de hond zelf prettig, omdat losse haren kriebelen, én het scheelt een hoop haar in huis. Daarnaast kan een trimmer de vacht bijknippen en mooi symmetrisch maken. Als je dit aandurft, kun je dit ook zelf doen met een goede trimschaar.

Welke maat halsband heb je nodig voor een Golden Retriever?

Om de precieze maat voor de halsband van je Golden Retriever te bepalen, kun je het beste zelf de halsomtrek opmeten met een meetlint. De meeste Goldens hebben een halsomtrek tussen de 46 en 61 cm en met een verstelbare halsband zit je meestal goed. Voor een Golden Retriever pup heb je natuurlijk een kleinere maat nodig. Een halsband van 25 tot 45 cm is dan meestal goed.

Lees ook: Zo kies je de beste halsband voor een Golden Retriever

Wat is het verschil tussen een Labrador en Golden Retriever?

Hoewel de Labrador en Golden Retriever veel overeenkomsten hebben, zijn het echt 2 verschillende rassen. Qua uiterlijk is het belangrijkste verschil de vacht. Een Labrador komt voor in 3 kleuren, namelijk blond, zwart en bruin. De Golden Retriever heeft een blonde vacht, variërend van lichtblond tot warm goudkleurig. Het karakter van beide rassen komt echter goed overeen. Beide rassen werden gebruikt als jachthond om geschoten wild terug te brengen.

Hoe vaak moet je een Golden Retriever wassen?

Je kunt een hond beter niet te vaak wassen, omdat dit het natuurlijke beschermlaagje van de huid verwijdert. Als je Golden niet echt vies is, is 2 keer per jaar voldoende. Echter houden deze vriendelijke viervoeters erg van water en vaak ook van modder. Hoe vaak je moet wassen, ligt er dan meer aan hoe vaak ze erg vies zijn. Zorg in elk geval voor een milde hondenshampoo en gebruik nooit mensenshampoo. Dit verstoort namelijk de pH-waarde van de hondenhuid.

Welke borstel is het beste voor een Golden Retriever?

De Golden Retriever heeft een lange vacht en een dikke ondervacht. Als je deze niet vaak genoeg borstelt kan deze gaan klitten en vervilten. Dit ziet er niet alleen onverzorgd uit, maar kan ook aan de huid van de hond gaan trekken. Je kunt je Golden het beste dagelijks of om de dag borstelen met een slicker, zoals de Mister Mill Slickerborstel Kat/Hond – Hondenborstel. Om klitten te verwijderen, kun je een klittenkam voor honden gebruiken.

Conclusie over de Golden Retriever

De Golden Retriever is een ideale gezinshond met een vriendelijk en stabiel karakter. Hij is intelligent en leergierig en onderneemt graag dingen met z’n baasje en gezin. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met z’n energielevel. Dagelijks een flinke wandeling en voldoende uitdaging zijn een must. Ook is het goed om je te realiseren dat de vacht van een Golden Retriever verzorging nodig heeft en dat hij regelmatig geborsteld moet worden. Als je daaraan kunt voldoen, heb je een hele trouwe metgezel aan een Golden Retriever.