Dit zijn de leukste Golden Retriever kruisingen

De Golden Retriever is een onwijs leuk ras dat het vaak goed doet in een gezin of bij actieve baasjes. Naast de rasechte Golden zijn er ook allerlei Golden Retriever kruisingen die het perfecte maatje voor jou zouden kunnen zijn. In dit artikel vertellen we je meer over de leukste Golden Retriever kruisingen en de kenmerken van deze mixen. Ook geven we iets meer informatie over de voor- en nadelen van het kopen van een Golden Retriever kruising. Lees snel verder als je benieuwd bent naar de leukste Golden Retriever mix honden.

De voor- en nadelen van een Golden Retriever kruising

Een Golden Retriever kruising kan zowel voor- als nadelen hebben ten opzichte van een raszuivere Golden Retriever. Het belangrijkste verschil is de voorspelbaarheid van het uiterlijk en het karakter van de hond. Wanneer je een raszuivere Golden Retriever koopt, weet je wat je kunt verwachten. Bij een kruising tussen twee verschillende rassen, zijn er allerlei uitkomsten mogelijk en weet je vooraf niet hoe je hond zal zijn. Omdat het bij de aanschaf van een hond altijd belangrijk is om je keuze goed af te wegen, hebben we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Je hebt een unieke hond
  • De kans op erfelijke aandoeningen is vaak kleiner
  • Een Golden Retriever kruising is vaak goedkoper
  • Goede oplossing als je twijfelt tussen twee rassen

Nadelen

  • Het uiterlijk is vaak moeilijk te voorspellen
  • Ook het karakter is moeilijk te voorspellen

Golden Retriever kruisingen

Er zijn natuurlijk ontzettend veel leuke Golden Retriever kruisingen. En hoewel we ze eigenlijk allemaal heel leuk vinden, zou dit artikel erg lang worden als we ze allemaal zouden noemen. Daarom vind je hieronder onze favoriete Golden Retriever kruisingen. 

Kruising Golden Retriever x Labrador (Goldador)

Een populaire Golden Retriever kruising is de Goldador. Deze kruising tussen een Golden Retriever en Labrador Retriever is qua karakter goed te voorspellen, doordat beide rassen erg op elkaar lijken. Het zijn beide retrievers en een Goldador zal dan ook veel energie hebben. Daarbij zijn ze meestal speels, dol op water en vinden ze apporteren erg leuk. Ze springen graag in de sloot en van modder zijn ze vaak ook niet vies. Een goede hondenshampoo kun je dan ook maar beter alvast in huis hebben. 

Goldador

Door het vriendelijke en loyale karakter van beide hondenrassen, is deze Golden Retriever kruising perfect als gezinshond. Qua uiterlijk is het formaat en de bouw van een Golden Retriever x Labrador kruising goed te voorspellen, doordat beide rassen ook op dat vlak veel overeenkomsten hebben. De vacht kan echter een verrassing zijn. Doordat de Golden Retriever een lange vacht heeft en de Labrador juist een korte vacht, kan de Goldador verschillende vachtlengtes hebben. Qua kleur zijn alle Labrador en Golden Retriever kleuren mogelijk.

Lees ook: Rasbeschrijving van de Labrador Retriever

Kruising Golden Retriever x Berner Sennen

Een andere leuke kruising is de Golden Retriever Berner Sennen mix. Deze Golden retriever kruising zal een dikke lange vacht krijgen, aangezien beide rassen hiermee gezegend zijn. Een sterke stofzuiger en een goede hondenborstel zijn dan ook geen overbodige luxe. De kleur van de vacht is moeilijk te voorspellen. Deze Golden Retriever kruising kan de typische Berner Sennen kleuren hebben, blond zijn, maar ook een kleur hebben die hier tussenin zit. Deze mix kan bijvoorbeeld lichtbruin met zwart zijn. 

Qua karakter zijn beide rassen vrij verschillend wat het uiteindelijke karakter van deze kruising moeilijk te voorspellen maakt. Een Golden Retriever is vriendelijk, vrolijk en loyaal, terwijl een Berner Sennen wat rustiger en gelijkmatiger is van aard. Wel hebben beide rassen veel beweging nodig en zul je dus ook veel met een kruising Golden Retriever x Berner Sennen moeten wandelen. Een Berner Sennen kan wat eigenwijzer zijn dan een Golden Retriever, dus het is een beetje afwachten hoe makkelijk deze mooie mix te trainen is.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenborstel

Kruising Golden Retriever x Cocker Spaniël

Een kruising tussen een Golden Retriever en een Cocker Spaniël wordt ook wel Golden Retriever Cocker genoemd. Hoewel deze kruising goudkleurig kan zijn, hoeft dit zeker niet. De Cocker Spaniël komt in maar liefst 15 verschillende kleuren voor en al deze kleuren kunnen worden doorgegeven aan de kruising pups. Ook het formaat van een Golden Retriever Cocker is niet precies te voorspellen, doordat de Golden Retriever een stuk groter is dan de Cocker Spaniël. En hoewel beide rassen een lange vacht hebben, is de vacht van de Cocker meer krullend. Alle variaties zijn mogelijk en het is dus echt een verrassing hoe deze Golden Retriever kruising eruit komt te zien. 

Golden spaniel

Qua karakter kun je er vrij zeker van zijn dat je een energieke, vrolijke hond zult hebben die erg loyaal is aan z’n gezin. Toch zijn beide rassen ook heel vriendelijk tegen vreemden en kunnen ze doorgaans goed met andere honden overweg. Beide rassen zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht en je moet niet verbaasd zijn als ze graag vogels opjagen. Echter vinden ze balletjes apporteren vaak ook heel leuk.

Kruising Golden Retriever x Husky (Goberian)

Een hele bijzondere Golden Retriever kruising is de Goberian. Deze Golden Retriever x Siberische Husky mix is doorgaans heel intelligent en heeft een bijzonder uiterlijk. Doordat de Golden Retriever en Husky er zo verschillende uitzien, is het echter moeilijk te voorspellen hoe een Goberian pup eruit zal komen te zien. Hij zal in ieder geval vrij groot worden en een dikke vacht krijgen. Vaak lijkt de vacht qua lengte op die van de Husky, maar langer kan ook. Verder kan hij bijvoorbeeld een lichtbruine, goudachtige vacht hebben met blauwe ogen, maar hij kan ook de kleuren van een Husky erven en bruine ogen met schattige hangende oren hebben. 

Golden retriever husky

Qua karakter zijn er zowel overeenkomsten als verschillen tussen beide rassen, waardoor ook dit niet precies te voorspellen valt. Beide rassen zijn energiek en dol op mensen. Daarbij is de Golden Retriever meer een allemansvriend en kan een Husky soms wat beschermend zijn. Een echte waakhond zal deze mix echter niet zijn. Hou er ook rekening mee dat Husky’s het vaak moeilijk vinden om alleen te zijn, het kan dus zijn dat je Goberian gevoelig is voor verlatingsangst.

Kruising Golden Retriever x Duitse Herder

Een Golden Retriever kruising die vrijwel altijd goed trainbaar – en daardoor heel gehoorzaam – is, is de Golden Retriever Herder mix. Beide rassen zijn heel populair in Nederland en zijn erg loyaal aan hun baasje. De Duitse Herder is een echte werkhond die het liefst zoveel mogelijk tijd samen met z’n baasje doorbrengt. Dit laatste geldt ook voor de Golden Retriever en beide rassen vinden het dan ook leuk om nieuwe dingen te leren. In combinatie met het hoge energielevel van deze Golden Retriever kruising zorgt dat ervoor dat deze mix vaak heel geschikt is voor hondensporten, zoals canicross en behendigheid. Hou er rekening mee dat een Duitse Herder waaks kan zijn.

Golden shepperd

Het uiterlijk van de Golden Herder kan erg variëren. De ene mix lijkt meer op de Golden Retriever, terwijl een ander juist meer op de Herder lijkt. Ook binnen hetzelfde nestje kunnen de verschillen groot zijn. De ene pup kan black and tan zijn met hangende oren, terwijl een andere pup goudkleurig kan zijn met staande oren. Qua formaat komen beide rassen aardig overeen, waardoor je er vrij zeker van kunt zijn dat de schofthoogte van deze Golden Retriever kruising tussen de 55 en 65 cm zal liggen.

Kruising Golden Retriever x Border Collie (Coltriever)

Golden collie

Ook de Coltriever is een interessante Golden Retriever kruising. Deze Golden Retriever x Border Collie mix is gemakkelijk te trainen, doordat beide rassen loyaal zijn aan hun baasje en van nature gehoorzaam. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat een Border Collie nog meer energie heeft dan een Golden Retriever en zich zonder uitdaging snel kan gaan vervelen. Als je voor deze Golden Retriever kruising kiest, zul je bereid moeten zijn om veel te wandelen én voor mentale stimulatie te zorgen, in de vorm van training, hondenpuzzels of hondensport.

Het uiterlijk van de Coltriever kan variëren van een middelgrote tot grote hond en de vacht kan verschillende kleuren hebben. Zo kan deze Golden Retriever kruising goudkleurig zijn, maar ook zwart, bruin, rood of een combinatie met wit. Beide rassen hebben een lange dubbele vacht en haren gemiddeld tot veel uit. Met een goede hondenborstel kun je dit iets verminderen, doordat je zo de losse haren verwijdert.

Kruising Golden Retriever x Beagle (Beago)

De Beago is een Golden Retriever kruising met een Beagle. Deze leuke mix is vrolijk en enthousiast en doorgaans dol op mensen. Beide rassen zijn geschikt als gezinshond, waardoor we met vrij veel zekerheid kunnen zeggen dat een Beago dat ook is. Er zijn echter ook eigenschappen die moeilijker te voorspellen zijn, doordat beide rassen daarin nogal van elkaar verschillen. Waar de Golden Retriever volgzaam en gehoorzaam is, kan een Beagle juist erg eigenwijs zijn en lekker z’n eigen ding doen. Een Beago kan qua karakter heel erg op een van beide lijken, maar ook van elk bepaalde eigenschappen erven.

Golden retriever beagle

Qua uiterlijk zal de Beago een schofthoogte bereiken van zo’n 35 tot 60 cm, dat blijft best wel een verrassing dus. Wel zal deze Golden Retriever kruising zachte hangende oren hebben en vriendelijke bruine ogen. De kleur van de vacht kan verschillende blond- of bruintinten hebben, maar ook een typische brakkenkleur van de Beagle.

Lees ook: Rasbeschrijving van de Beagle

Kruising Golden Retriever x Rottweiler (Golden Rottie)

Een Golden Rottie is een kruising tussen een Golden Retriever en een Rottweiler. De Golden Rottie is ondanks z’n naam zelden goudkleurig, maar erft juist veel vaker de kleuren van de Rottweiler. Het uiterlijk is echter niet helemaal te voorspellen, zoals voor elke kruising, maar veel Golden Rotties lijken wel wat op elkaar. Ze hebben vaak een bruin met zwarte langharige vacht en zachte hangende oren. Daarbij zie je vaak een vriendelijke gelaatsuitdrukking en een groot formaat. Aangezien beide rassen vrij groot zijn, kan de Golden Rottie ook met gemak een schofthoogte van 60 cm bereiken.

Golden rottie

Het karakter van deze Golden Retriever kruising is vaak heel vriendelijk en loyaal aan z’n baasje en gezin. De Rottweiler is echter wel een stuk minder outgoing dan de Golden Retriever en is ook wat minder energiek. Daardoor kan deze Labrador kruising soms afstandelijk zijn naar vreemden en je moet ook niet gek opkijken als hij waaks is. Als een Golden Rottie je eenmaal kent, zal hij voor je door het vuur gaan.

Kruising Golden Retriever x Teckel (Golden Dox)

De laatste, maar zeker niet de minst leuke Golden Retriever kruising uit deze lijst is de Golden Retriever x Teckel mix. Deze leuke kruising heeft vaak de wat kortere pootjes van de Teckel en de lange golvende vacht van de Golden Retriever. Dit hybride hondenras bestaat waarschijnlijk al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw, het is echter nog altijd geen erkend ras en je ziet ze niet zo heel vaak. Doordat de beide rassen zo verschillende zijn, kan de Golden Dox qua formaat variëren van 25 tot 60 cm en kan ook de bouw en de kop van elk exemplaar er anders uitzien. Vrijwel altijd hebben ze een vriendelijke, zachte uitdrukking en een vrolijk en enthousiast karakter. 

Golden dox

Aangezien beide rassen intelligent en vriendelijk zijn, is de Golden Dox doorgaans goed te trainen. Door z’n hoge energieniveau zul je hem echter wel voldoende beweging en uitdaging moeten geven. Dit kun je doen door lange wandelingen te maken, maar daarnaast vindt deze Golden Retriever kruising het vaak ook heel leuk om hondenpuzzels te doen en met voerspeeltjes  zoals een Kong – te spelen.

Conclusie over de kruising Golden Retriever

Een Golden Retriever kruising is een heel leuk alternatief voor een rashond en heeft verschillende voordelen. Zo is een Golden Retriever kruising vaak goedkoper en is de kans op erfelijke aandoeningen in veel gevallen kleiner. Het nadeel is echter dat het uiterlijk en het karakter van een kruising moeilijker te voorspellen is. Je zult daardoor rekening moeten houden met beide rassen en je dus ook in beide rassen moeten verdiepen. Als je dat doet, is de kans groot dat je een fantastisch maatje zult vinden in je Golden Retriever kruising.