De Jack Russell is een actieve kleine terriër die oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt. Hij heeft een vriendelijk, maar temperamentvol karakter en een flinke dosis energie. Hij is gefokt voor de vossen- en dassenjas en daarvoor moest hij veel uithoudingsvermogen hebben. Ook moest hij moedig en zelfverzekerd zijn en niet aarzelen om een vos al blaffend uit zijn hol te jagen. Hier heeft de Jack Russell dan ook zijn enthousiaste blaf aan overgehouden.
De Jack Russell is een speelse hond die het liefst zoveel mogelijk onder de mensen is. Hij vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken, maar geniet er ook van om lekker met zijn baasje op de bank te liggen. Ook met andere honden kan hij het doorgaans prima vinden. Hij kan wel behoorlijk eigenwijs zijn, dus een consequente opvoeding is van groot belang. Wanneer hij dagelijks voldoende uitdaging en beweging krijgt, is het een heerlijke huishond die erg loyaal is aan zijn baasje.
Rasinformatie
Herkomst | Devon (Groot-Brittannië) |
Rasgroep | 3 (Terriërs) |
Vachtkleur | Overwegend wit met zwarte en/of bruine vlekken |
Oogkleur | Bruin |
Schofthoogte | 25-30 cm (Jack Russell) 31-38 cm (Parson Russell) |
Gewicht | 5-6kg (Jack Russell) 5-8 kg (Parson Russell) |
Levensverwachting | 13 tot 16 jaar |
Kenmerken
Intelligentie | 4,5 sterren |
Verzorging | 1,5 sterren (gladhaar) 3 sterren (ruwhaar) |
Beweging | 5 sterren |
Trainbaarheid | 4 sterren |
Blaft veel | 4 sterren |
Aanhankelijkheid | 5 sterren |
Kindvriendelijk | 4 sterren |
Benodigdheden
Juiste maat halsband | 28 tot 36 cm |
Goede hondenriem | Standaard hondenriem en een lange lijn of Flexi |
Hondenmand | Doorsnede van 50 á 60 cm |
Voerbak | Doorsnede van 13 tot 18 cm |
Beste hondenbrokken | Royal Canin Jack Russell Terriër Adult |
Favoriet speelgoed | Bal, frisbee, knuffels, trekspeelgoed, apporteer speelgoed |
Oorsprong van de Jack Russell
De Jack Russell komt oorspronkelijk uit het plaatsje Devon in Groot-Brittannië. Hier is hij ontstaan doordat een dominee John (Jack) Russell de perfecte terrier voor de vossenjacht probeerde te fokken. Het hondje moest moedig en zelfverzekerd zijn en veel energie hebben. Hij moest de vossen luid blaffend uit hun hol jagen, zodat de Foxhounds en de jagers de vos op konden wachten. John Russell is zijn leven lang bezig geweest met de ontwikkeling van het ras en na zijn overlijden, namen liefhebbers van het ras het van hem over.
Lees ook: Oorsprong van de Jack Russell
Jack Russell soorten
Het oorspronkelijke type dat door dominee John (Jack) Russell ontwikkeld is, is de Parson Russell Terriër, later kwam daar de laagbenige Jack Russell – zoals we die nu kennen – bij. Deze splitsing ontstond met name door het fokken voor de dassenjacht. Daar was een sterk hondje met korte poten voor nodig en dat is de hedendaagse Jack Russell geworden. Later kwam daar ook nog de (niet officieel erkende) Russell Terriër bij. Dit type is afgeleid van de Jack Russell, maar is niet raszuiver. Door te kruisen met bijvoorbeeld de Teckel, werd er een bruine Jack Russel en een Black en Tan Jack Russell gefokt. Officieel zijn dit geen toegelaten Jack Russell kleuren, ook al worden ze vaak wel als ‘Jack Russell’ verkocht.
Lees ook: Jack Russell soorten
Jack Russell kruisingen
De Jack Russell wordt regelmatig gekruist met allerlei andere rassen. Hier komen vaak hele leuke Jack Russell kruisingen uit, zoals de Jackabee (Jack Russell x Beagle), de Jackell (Jack Russell x Teckel), de Jackapoo (Jack Russell x Poedel) en de Jack Chi of Jackahuahua (Jack Russell x Chihuahua). Door te kruisen is het vaak moeilijker te voorspellen wat het uiterlijk en het karakter zullen worden. Zeker als je twee heel verschillende rassen met elkaar kruist. Bij een nestje van 2 raszuivere Jack Russells is dit wel heel goed in te schatten, waardoor je goed weet wat je kunt verwachten als je pup groot is. Toch zie je bij de meeste Jack Russell kruisingen het energieke, vrolijke karakter terug en ook het enthousiaste blafje van de Jack Russell blijft vaak aanwezig.
Lees ook: Jack Russell kruisingen
Jack Russell uiterlijk
Een Jack Russell met stamboom moet aan een aantal eisen voldoen, waarvan sommige heel strikt zijn. Zo mag een Jack Russel bijvoorbeeld niet volledig zwart of bruin zijn. Oorspronkelijk was het namelijk heel belangrijk dat de Jack Russell grotendeels wit was, zodat de jager hem niet kon verwarren met een vos of das. Ook moeten Jack Russels met stamboom een bepaalde schofthoogte en gewicht hebben en zijn er richtlijnen voor de juiste lichaamsverhoudingen en stand. Een Jack Russell kan drie verschillende vachttypes hebben. Je hebt de Ruwharige Jack Russell, de Gladharige Jack Russell en de ‘Broken’ Jack Russell. De laatste variant is eigenlijk een kruising tussen de Gladharige en Ruwharige Jack Russell; hij is deels ruwharig. Alle drie van deze vachttypes worden erkend volgens de rasstandaard. De Jack heeft verder een heel herkenbaar koppie met naar voren gevouwen oren.
Lees ook: Het uiterlijk van de Jack Russell
Jack Russell karaktereigenschappen
We zeiden het al even: de Jack Russell is een zeer energiek hondje met een pittig karakter. Hij is graag onder de mensen en vindt het heerlijk om aandacht te krijgen en samen dingen te doen. Of dat nu lekker aaien is of fijn met hem spelen en stoeien. Verder is hij voor vrijwel elke hondensport wel te porren en vindt hij het fantastisch om samen iets te ondernemen. Apporteren vinden de meeste Jack Russells fantastisch. Daarbij is hij niet bang aangelegd en zal hij zich niet zomaar de kaas van het brood laten eten. Een goede opvoeding en socialisatie zijn dan ook heel belangrijk. Overigens is hij erg intelligent en kun je hem goed trainen. Met de juiste begeleiding en voldoende beweging, heb je een fantastisch maatje aan een Jack Russell.
Lees ook: De karaktereigenschappen van de Jack Russell
Jack Russell opvoeden
Hoewel een Jack Russell intelligent is, is het niet meteen de makkelijkste hond om op te voeden. Doordat ze eigenwijs kunnen zijn, is een consequente opvoeding des te belangrijker. Dit begint al bij de socialisatie van een Jack Russell pup. Door je pup op jonge leeftijd aan zoveel mogelijk mensen, dieren, plekken en situaties te laten wennen, heb je een degelijke basis voor een goede opvoeding. Daarnaast doe je er goed aan met je Jack Russell naar een gerenommeerde hondenschool te gaan en hem de belangrijkste basiscommando’s te leren. De meeste Jack Russels vinden het fantastisch om nieuwe dingen te leren en samen te trainen. Hierdoor zijn het ook erg geschikte honden voor hondensporten als frisbee, flyball en behendigheid. Door hun fanatisme zullen ze niet snel opgeven; het zijn echte doorzetters met het volhardende karakter van een terriër
Lees ook: Het opvoeden van een Jack Russell
Gedragsproblemen bij de Jack Russell
Helaas is een Jack Russel ook gevoelig voor een aantal gedragsproblemen. Een aantal van deze ongewenste gedragingen is gelukkig vrij eenvoudig om te buigen of af te leren, maar er zijn ook gedragskenmerken die moeilijker af te leren zijn. Een veel voorkomend gedragsprobleem bij Jack Russells is bijvoorbeeld blaffen. Jack Russells zijn gefokt om te blaffen en daardoor is het in de meeste gevallen niet mogelijk om dit gedrag helemaal af te leren. Overigens is blaffen sowieso normaal hondengedrag. Het is vaak wel mogelijk om overmatig blaffen te verminderen. Ook aan ander probleemgedrag, zoals bijten, slopen, uitvallen en trekken aan de lijn is vaak goed bij te sturen met de juiste aanpak. Het is belangrijk om dit op een positieve manier aan te pakken en fysieke correcties achterwege te laten. Dit kan de problemen in het ergste geval zelfs vergroten.
Lees ook: Gedragsproblemen bij de Jack Russell
Jack Russell gezondheid
De Jack Russell heeft over het algemeen een vrij goede gezondheid, maar er zijn wel een aantal erfelijke aandoeningen die vaker voorkomen bij dit ras. Dit zijn onder andere patella luxatie en een aantal erfelijke oogafwijkingen. Een goede fokker sluit dieren met deze aandoening uit en zal er niet meer mee fokken. Hierdoor is de kans op deze aandoeningen een stuk kleiner als je een Jack Russell bij een goede fokker koopt. Helemaal uitgesloten is het helaas niet.
Verder is het heel belangrijk om overgewicht bij je Jack Russell te voorkomen. Een te dikke Jack Russell loopt meer risico op allerlei gezondheidsproblemen en heeft een veel kortere levensverwachting. Wanneer een Jack Russell op leeftijd komt, is de kans ook vrij groot dat hij te maken krijgt met artrose, gebitsproblemen, staar of dementie. Overigens geldt dit voor de meeste hondenrassen en is het niet altijd te voorkomen. Door door voor je Jack Russell te zorgen, hem voldoende beweging en het juiste voer te geven, hou je hem zo lang mogelijk gezond.
Lees ook: De gezondheid van de Jack Russell
Jack Russell adopteren of kopen
Wanneer je overweegt een Jack Russell te kopen, komt daar heel wat uitzoekwerk bij kijken. Je kunt een Jack Russell puppy bij een fokker kopen, maar je kunt ook een Jack Russell herplaatser een fijn nieuw thuis bieden. Als je besluit om een puppy te kopen, is het heel belangrijk om zoek te gaan naar een goede fokker. Van te voren en tijdens een puppybezoek kun je research doen om erachter te komen of je met een gepassioneerde hobbyfokker of een broodfokker te maken hebt.
Als je voor een herplaatser kiest, sla je de puppyfase van de Jack Russell over, maar bestaat er wel een kans dat de hond al een rugzakje – en mogelijk bepaalde gedragsproblemen – heeft. Of je nou voor een volwassen Jack Russell of een puppy kiest, het is hoe dan ook heel belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen.
Lees ook: Het adopteren van een Jack Russell
Jack Russell verzorging en benodigdheden
Een Jack Russell vergt niet bijzonder veel verzorging. Het hangt er een beetje vanaf welk vachttype je hebt, welke vachtverzorging er precies nodig is. Gladharige Jack Russells hoeven namelijk alleen maar geborsteld te worden, terwijl een Ruwharige Jack Russell ook een aantal keer per jaar geplukt moet worden. Verder is het belangrijk om het gebit te verzorgen en de nagels waar nodig te knippen of vijlen.
Uiteraard doe je de Jack Russell ook een groot plezier met een fijne ligplaats, leuke hondenspeeltjes en goed hondenvoer. Vergeet ook niet een goed passende halsband en hondenriem aan te schaffen. Het beste kun je ook een hondentuigje voor je Jack Russell aanschaffen, wanneer je met hem aan een lange lijn of Flexi lijn gaat wandelen.
Lees ook: De verzorging van de Jack Russell
Jack Russell draagtijd en zwangerschap
Een nestje puppy’s krijgen is ontzettend spannend en heel erg leuk. Er komt echter wel heel wat bij kijken en het is belangrijk om goed te weten wat je kunt verwachten als je besluit om jouw Jack Russell teefje te laten dekken. Teefjes zijn gemiddeld 2 keer per jaar loops, dus er zijn 2 kansen op een succesvolle zwangerschap. Het is altijd heel belangrijk om de ouderdieren te laten testen en alleen te fokken met gezonde, stabiele Jack Russells. Op deze manier heb je de grootste kans op gezonde, zelfverzekerde pups.
De draagtijd van een Jack Russell is gemiddeld zo’n 63 dagen, maar kan ook een paar dagen langer of korter zijn. Vaak zijn er in de dagen ervoor al duidelijke tekenen dat de bevalling eraan zit te komen.
Lees ook: De draagtijd van de Jack Russell
Ontwikkeling en groeicurve Jack Russell pups
Een nestje met Jack Russell pups bestaat meestal uit zo’n 4 tot 6 puppy’s. Het is heel boeiend om de ontwikkeling van deze kleine murmeltjes te volgen. Ze groeien ontzettend snel en ontwikkelen zich in een razend tempo. Na een week of 10 zitten ze vaak al op 50% van hun uiteindelijke gewicht.
Vanaf ongeveer 8 weken kan een Jack Russell puppy naar een nieuw huis. Beter is het om iets langer te wachten en een pup pas met 12 weken bij zijn moeder en nestgenootjes weg te halen. Zodra je de pup in huis hebt, begint het allemaal pas echt. Om te controleren of je pup goed groeit, kun je een groeicurve voor je Jack Russell pup bijhouden. Na de snelle groei van je Jack Russell puppy begint de puberteit en zul je daar je handen vol aan hebben.
Lees ook: De ontwikkeling en groeicurve van Jack Russell puppies
Tot slot
De Jack Russell is een fantastisch maatje voor een actief baasje dat graag dingen wil ondernemen. Het is niet aan te raden om een Jack Russell de hele dag alleen te laten, dus het is belangrijk om goed na te denken of je voldoende tijd hebt, om een Jack Russell in huis te nemen. Ze hebben dagelijks meerdere wandelingen nodig, waarvan minimaal één lange wandeling. Als ze hun energie goed kwijt kunnen en voldoende uitdaging krijgen, zijn het onwijs leuke hondjes die het ook prima doen in een gezin.