Jack Russell adopteren

Is een Jack Russel iets voor jou?

Voordat je besluit een Jack Russell (pup) te kopen of adopteren, is het belangrijk om hier heel goed over na te denken. Een hondje in huis nemen is niet niks. Het diertje is straks volledig van jou afhankelijk en dat is een hele verantwoordelijkheid. We raden je dan ook aan om je goed te verdiepen in het karakter van de Jack Russell Terriër, zodat je goed weet wat je kunt verwachten. 

Realiseer je ook dat een Jack Russell een goede opvoeding nodig heeft om een aangename metgezel te worden. Jack Russells zijn energiek, vrolijk, dapper en zelfverzekerd, maar kunnen ook erg eigenwijs zijn. Ze hebben dagelijks aardig wat beweging en uitdaging nodig en het is niet goed voor ze om de hele dag alleen te zijn. 

Als je goed weet waar je aan begint, dan wordt je leven alleen maar leuker op het moment dat je een Jack Russell koopt of adopteert. 

Jack Russell puppy kopen

Als je een Jack Russell pup gaat kopen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede fokker. Er zijn helaas niet alleen goede Jack Russell fokkers, maar ook veel broodfokkers. Zij zijn enkel op geld uit en zijn niet geïnteresseerd in het welzijn van de pups of de moederhond. Vaak leven deze fokteven onder erbarmelijke omstandigheden.

jack russell adoptie

Broodfokker herkennen

Als je een Jack Russell puppy wilt kopen, kun je het beste rechtstreeks contact zoeken met een fokker. Wanneer je via Marktplaats op zoek gaat naar een pup, is de kans namelijk veel groter dat je te maken krijgt met een broodfokker. We zetten hieronder op een rijtje waaraan je een broodfokker kunt herkennen. 

 • Meerdere advertenties, vaak met verschillende rassen
 • Het hele jaar door puppy’s
 • Alleen telefonisch contact mogelijk
 • Geen wachtlijst
 • Vaak geen mogelijkheid om moederhond te zien
 • Geen informatie over de vaderhond
 • Pups komen uit het buitenland (Hongarije of Roemenië bijvoorbeeld)
 • Weinig kennis van het ras
 • Geen interesse in de leefomstandigheden waarin de pup terecht komt
 • Geen garantie

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! 📭

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Goede fokker herkennen

Er is een goede fokker alles aan gelegen om een juiste match tussen de Jack Russell pup en zijn nieuwe baasjes te vinden. Goede fokkers zijn soms bij Jack Russell verenigingen of -clubs aangesloten en moeten dan ook aan de voorwaarden van deze clubs voldoen. Zo worden de ouderdieren getest op erfelijke afwijkingen en wordt er alleen gefokt met dieren waarbij deze niet aanwezig zijn. Ook wordt er gekeken naar het karakter van de honden en moeten ze voldoen aan de rasstandaard. Een goede fokker herken je onder andere aan het volgende:

 • Meestal gespecialiseerd in een ras
 • Veel kennis over dit ras
 • Moederhond is aanwezig en ziet er gezond en sociaal uit
 • Er is informatie over de vaderhond
 • Je mag de papieren van de ouderdieren inzien
 • Je mag het nestje meerdere keren bekijken voordat je een Jack Russell pup gaat kopen
 • Contact is zowel via mail als telefoon mogelijk
 • De fokker stelt vragen over jouw situatie om in te schatten of de pup goed terechtkomt
 • Je krijgt garantie en bij problemen is de fokker bereid de pup terug te nemen

Jack Russell pup met stamboom of zonder?

Door met raszuivere Jack Russells te fokken die voldoen aan de rasstandaard wordt het ras in ere gehouden en niet vertroebeld. Deze pups koop je vaak met stamboom. Doordat er aan de rasstandaard is voldaan, kun je het karakter en uiterlijk van de Jack Russell goed voorspellen.

We willen daarmee niet zeggen dat het fout is om een kruising te kopen. Jack Russell kruisingen kunnen ook fantastisch zijn. Het is alleen wel belangrijk dat ze dan als ‘kruising’ verkocht worden en niet als ‘Jack Russell’. En je moet in je achterhoofd houden dat een Jack Russell kruising groter of kleiner kan worden dan verwacht en een ander karakter kan hebben dan een Jack Russell.

Een Jack Russell pup kiezen

Goed, je weet nu dat er heel wat uit te zoeken valt op het moment dat je een Jack Russell pup gaat kopen. Nu komt het leuke gedeelte: het uitzoeken van een pup! Ga je voor een Ruwharige Jack Russel, een Gladharige Jack Russell of een Jack Russell met ‘Broken. vacht? En dan heb je ook nog de keuze tussen een laagbenige Jack Russell of een Parson Russell Terriër (het hoogpotige type).

Lees ook: Jack Russell uiterlijk

Wanneer je contact hebt opgenomen met en fokker wordt je vaak eerst op een wachtlijst gezet. Als je bij de gelukkigen hoort, mag je het nestje Jack Russells komen bekijken en kun je een pup kiezen. Ga vooral meerdere keren kijken en stel veel vragen, zowel over het ras, de pups als de ouderdieren.

Vaak kun je aan het gedrag van een pup al een beetje zien hoe hij later zal zijn. De pups die nu meteen vooraan staan en het meest nieuwsgierig zijn, zullen op volwassen leeftijd waarschijnlijk ook het stoerst en brutaalst zijn. Een pup die wat meer afwachtend is, zal dit in veel gevallen later ook zijn. Kijk dus goed waar je zelf de beste klik mee hebt.

Wat kost een Jack Russell pup?

De prijzen van Jack Russell puppy’s liggen meestal tussen de 750 en 1200 euro met af en toe een uitschieter naar onder of boven. De puppy’s hebben dan als het goed is hun eerste wormkuurtjes en inentingen gehad, zijn gechipt (verplicht in Nederland) en krijgen vaak wat brokjes mee om de overgang makkelijker te maken.

Jack Russell adopteren

Als je een goede daad wilt verrichten, kun je er ook voor kiezen om een Jack Russell te adopteren. Je redt hiermee een Jack Russell die geen huisje meer heeft of die niet meer bij zijn huidige baasje kan blijven. Dit kan allerlei oorzaken hebben en betekent niet automatisch dat het om een Jack Russell met gedragsproblemen gaat. Soms kunnen baasjes hun Jack Russell door omstandigheden niet meer bieden wat ze nodig hebben. Denk hierbij aan een scheiding of noodgedwongen ander werk, waardoor de hond teveel alleen zit. Ook verliezen Jack Russells hun baasje soms door overlijden.

Overigens zitten er natuurlijk ook Jack Russells in asiels die wel een rugzakje hebben. Soms is er dan sprake van gedragsproblemen of een slechte socialisatie. We raden je aan hier goed over na te denken en te overwegen of je bereid bent je aan te passen aan de behoefte van een Jack Russell met rugzakje. 

jack russell kopen

Hoe adopteer je een Jack Russell?

Er zijn verschillende manieren waarop je een Jack Russell kunt adopteren. Hieronder noemen we er een aantal.

Dierenasiel

Je kunt natuurlijk naar een asiel in de buurt gaan of via internet kijken of er Jack Russells worden aangeboden in dierenasiels. Het voordeel van een asiel is dat ze vaak een goed beeld hebben van het karakter en eventuele problemen die bij de betreffende Jack Russell horen. 

Marktplaats of website voor herplaatsers

Je kunt ook een Jack Russell adopteren via Marktplaats of speciale websites – zoals Verhuisdieren.nl – waarop mensen een nieuw thuis voor hun huisdier kunnen zoeken. Ook hier kunnen de huidige baasjes je meer over de hond vertellen. Wees wel kritisch, een beetje gezonde achterdocht is hier op z’n plaats. Probeer goed te achterhalen waarom mensen hun hond weg willen doen.

Stichting

Soms worden er ook Jack Russells aangeboden via stichtingen. Dit zijn echter vaker Jack Russell kruisingen dan raszuivere Jack Russells. Een stichting kan je vaak wel goed vertellen wat voor karakter het hondje heeft en of het eventuele angsten of gedragsproblemen heeft.

Wat kost het adopteren van een Jack Russell?

Het adopteren van een Jack Russell kost meestal tussen de 150 en 300 euro. Via een dierenasiel of stichting wordt de hond nagekeken en meestal ook ontwormd, ontvlooid en ingeënt. Bij een Jack Russel (kruising) uit het buitenland wordt ook het vervoer geregeld.

Waar moet je verder om denken als je een Jack Russell (pup) gaat kopen?

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een Jack Russell. Veel meer dan alleen het betalen en ophalen van een hondje bij de fokker of het asiel. Hieronder vertellen we je waar je nog meer rekening mee moet houden.

Dierenarts

Een pup moet zijn laatste puppyenting vaak nog krijgen en ook het ontwormen gaat door. Daarbij is het sowieso slim om je pup op jonge leeftijd kennis te laten maken met de dierenarts en een check-up is ook nooit verkeerd. Een consult kost meestal zo’n 30 á 35 euro en de laatste puppy enting zo’n 45 tot 60 euro.

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

Hondenverzekering

Overweeg ook om een hondenverzekering af te sluiten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf elke maand wat geld opzij te zetten voor het geval dat er iets met je nieuwe huisgenoot gebeurt. Mocht je hond op een gegeven moment ziek worden en een operatie of blijvend medicatie nodig hebben, dan kunnen de kosten wel flink oplopen.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenverzekering

Cursus

Het is ook aan te raden om met je Jack Russell pup of herplaatser naar een goede hondenschool te gaan. Hier kun je zelf veel leren over het gedrag en de opvoeding van jouw Jack Russell en daarbij draagt het bij aan de socialisatie. Voor een puppycursus betaal je meestal zo’n 120 tot 160 euro voor 8 lessen.

Lees ook: Jack Russel opvoeden

Tot slot

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goed idee hebt wat er bij het kopen van een Jack Russell pup komt kijken. En als je besluit om een Jack Russel te kopen of adopteren wensen we je heel veel plezier en succes! Vergeet ook niet om vóórdat je nieuwe huisgenoot arriveert al zijn spulletjes in huis te halen, zodat hij meteen kan wennen.