Jack Russell draagtijd en zwangerschap

Jack Russell puppy’s zijn verschrikkelijk schattig, maar er gaat heel wat aan vooraf. Een teefje moet eerst loops zijn en er moet een geschikte reu gekozen worden. Dan volgt er een zwangerschap en een bevalling. Maar wat is de draagtijd eigenlijk? En hoeveel puppy’s krijgt een Jack Russell Terriër gemiddeld? In dit artikel vertellen we je alles over loopsheid, het laten dekken van een Jack Russell, het herkennen van een zwangerschap en de draagtijd van een Jack Russell.

Loopsheid

Tijdens de loopsheid is een teefje vruchtbaar. Een Jack Russell teefje wordt gemiddeld zo’n 2 keer per jaar loops. De totale ovulatie duurt gemiddeld namelijk 183 dagen (ongeveer 6 maanden). Een Jack Russell teefje wordt voor het eerst loops als ze tussen de 6 en 10 maanden oud is. Ze hoort in ieder geval voor de eerste keer loops te worden voordat ze 2 jaar oud is. Wanneer de loopsheid uitblijft, is het verstandig om te teef na te laten kijken door een dierenarts.

Aan het begin van de loopsheid (Pro-oestrus) heeft een teef bloederige uitvloeiing. In deze fase worden eicellen groter en nemen ze meer vocht op, verder wordt de baarmoederwand dikker en krijgt meer cellagen. Ook de vulva en vagina zijn gezwollen tijdens deze fase. Bij de ene hond zijn de symptomen duidelijker dan bij de andere hond. Om te voorkomen dat je overal in huis bloedspetters tegenkomt, kun je een loopsheidbroekje gebruiken.

Na deze eerste fase stopt de bloederige uitvloeiing en begint de vruchtbare periode (Oestrus). Eigenlijk is dit de echte loopsheid. In deze fase is de kans op een zwangerschap het grootst en willen de meeste teefjes ook graag gedekt worden. Doordat ze feromonen uitscheidt, ruikt ze erg aantrekkelijk voor reuen. 

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! 📭

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Jack Russell laten dekken

In de eerste plaats is het belangrijk dat de Jack Russell teef oud genoeg is om gedekt te worden, je kunt het beste wachten op de 3e loopsheid. Meestal is een Jack Russell teefje dan anderhalf tot 2 jaar oud.

Geschikte Jack Russell dekreu kiezen

Voordat een teefje gedekt wordt, moet er een geschikte reu gekozen worden. En ook de teef zelf moet aan bepaalde eisen voldoen. In de eerste plaats moet zowel de teef als de reu gecontroleerd worden op erfelijke aandoeningen. Dit zijn in elk geval patella luxatie en erfelijke oogafwijkingen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het karakter van beide dieren. Een Jack Russell hoort energiek, dapper en zelfverzekerd te zijn. Omdat pups ook karaktereigenschappen van hun ouders meekrijgen, is het belangrijk om een reu te kiezen met een goed karakter zonder overmatige angsten of agressie.

Ook de lichaamsbouw moet kloppen om goedgekeurde Jack Russell pups te krijgen. Er worden soms ook zwarte of bruine Jack Russells aangeboden als dekreu. Er is op zich niets mis mee om hiervoor te kiezen, het is dan alleen geen Jack Russell, maar een kruising. Een Jack Russell hoort overwegend wit te zijn.

zwangerschap jack russell

Juiste moment kiezen

Als een geschikte reu gekozen is, is het wachten op de loopsheid van het Jack Russell teefje. Soms kun je het aan de teef zelf merken, maar als de reu niet in de buurt is, kun je ook progesteron laten prikken om de vruchtbaarheid te bepalen. Vaak wordt een teefje in de vruchtbare periode meerdere keren gedekt om de kans op een zwangerschap en een groter nestje te vergroten.

Zwangerschap herkennen

Na de dekkingen is het afwachten of de teef daadwerkelijk in verwachting is van een nestje Jack Russell puppy’s. Als een teefje ongeveer 2 weken drachtig is, worden haar tepels vaak roze en groter, ook wordt het haar rondom de tepels dunner. Na een week of 3 kan een dierenarts of ervaren fokker vaak voelen of een teefje daadwerkelijk drachtig is. Op dit moment hebben de embryo’s het formaat van een walnoot, waardoor ze goed te voelen en tellen zijn. 

Dit is dan ook een goed moment om met je Jack Russell teefje naar een dierenarts te gaan. Naast voelen, kan een dierenarts ook een echo maken om te kijken van hoeveel pups je Jack Russell teefje drachtig is. Vaak is het echter moeilijk om het aantal pups precies te tellen. Met een röntgenfoto zijn de pups beter te tellen, maar omdat de straling niet goed voor ze is, kun je dit beter niet doen.

Verloop zwangerschap Jack Russell

Een ruime maand na de bevruchting begint de buik dikker te worden en langzamerhand worden de pups steeds beter voelbaar. Tellen is vaak heel lastig. Wanneer de Jack Russell teef 6,5 á 7,5 week zwanger is, kan ze rusteloos worden en een plek zoeken om haar pups te werpen. Ook gaat ze zichzelf meer verzorgen en worden haar borsten groter.

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

Draagtijd Jack Russell

De draagtijd van een Jack Russell bedraagt zo’n 59 tot 65 dagen. Bij kleine nestjes is de bevalling vaak later dan bij grotere nestjes. Rond de 60e dag komt er soms al wat melk uit de tepels. Door de temperatuur regelmatig op te nemen, kan de bevalling redelijk goed voorspeld worden. 12 tot 24 uur voor de bevalling daalt de temperatuur namelijk met 1,5 graad. Gemiddeld vindt de bevalling van een Jack Russell teefje na 63 dagen plaats. De draagtijd van een Jack Russell kan ook een paar dagen korter of langer zijn, maar voor de 58e dag zijn puppy’s meestal nog niet levensvatbaar.

De laatste periode van de dracht kun je de zwangere Jack Russell teef overzetten op speciaal hondenvoer voor moederhonden en pups. Vanaf week 6 kun je langzaam overgaan op special moederhond en puppyvoer – zoals Royal Canin Mini Starter Mother & Babydog.

Het is ook aan te raden om de moederhond vlak voor of na de bevalling goed te ontwormen, omdat worden voor puppy’s erg gevaarlijk kunnen zijn. Je kunt dit hier bijvoorbeeld Milbemax Ontwormingsmiddel voor kleine honden voor gebruiken.

geboorte jack russell

Aantal puppy’s

De grootte van een nestje Jack Russell pups kan wat verschillen, maar vaak worden er 4 tot 6 pups geboren. Een Jack Russell die voor het eerste puppy’s krijgt, heeft vaak een kleiner nestje dan een ervaren mama Jack Russell. Door meerdere keren te dekken, vergroot je de kans op een nestje met veel Jack Russell pups.