Hoe leuk een Jack Russell ook kan zijn, zodra er sprake is van een gedragsprobleem kan dat voor veel frustratie en verdriet zorgen. Gedragsproblemen bij de Jack Russell kunnen uiteenlopen van niet luisteren tot agressief gedrag naar honden, mensen of andere dieren. De oorzaak is niet altijd te achterhalen, maar vaak kun je het wel enigszins invullen. Gedragsproblemen kunnen onder andere ontstaan door een slechte socialisering als pup en door te weinig sturing van het baasje. Ook een negatieve ervaring – zoals een vervelende ervaring met een persoon, een hond of een ander dier – kan de oorzaak zijn van gedragsproblemen bij de Jack Russell. Deze problemen komen ook bij andere hondenrassen voor, maar bepaalde gedragsproblemen komen beduidend vaker bij de Jack Russell voor.
Veel voorkomende gedragsproblemen
Hieronder vertellen we je iets meer over veel voorkomende gedragsproblemen bij de Jack Russell. Ook vertellen we je hoe je aan het probleemgedrag kunt werken.
1. Niet luisteren / hier komen
Jack Russels zijn van nature erg ondernemend en eigenwijs. Daar komt nog bij dat ze een groot jachtinstinct hebben. Dit wil er nog wel eens toe leiden dat een Jack Russell ongehoorzaam is. Je weet dat hij je gehoord heeft en toch besluit hij om het hier-commando te negeren. Niet – of slecht – luisteren, kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je hond de commandoās nog niet goed genoeg kent. Het kan echter ook zijn dat āniet luisterenā hem meer oplevert. Bijvoorbeeld doordat hij dan toch naar die andere hond kan of dat lekkere geurtje, dat hij in zān neus heeft, op kan snuiven.
Aanpak:
Als jouw Jack Russell niet wil luisteren, kun je een aantal dingen doen. In de eerste plaats is management heel belangrijk. Zorg ervoor dat hij niet de kans krijgt om niet te luisteren. Als hij niet komt als je hem roept, betekent dat dat je hem aan de lijn houdt. Aan een lange lijn kun je goed oefenen met hierkomen.
Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat bij jou komen fan-tas-tisch is. Reageer overdreven enthousiast als hij bij je komt en beloon hem met het lekkerste lekkers. Uiteindelijk kun je dit afbouwen, maar het is zaak dat het eerst automatisme wordt om bij jou te komen als je hem roept.
2. Trekken aan de lijn
Trekken aan de lijn kom niet alleen bij de Jack Russell voor: het is een van de meest voorkomende problemen die baasjes met hun hond hebben. Wandelen zonder trekken is met name voor energieke honden een hele uitdaging. Dat is de Jack Russell zeker, dus het is niet verwonderlijk dat veel Jack Russells trekken aan de lijn.
Aanpak:
Als jouw Jack Russell trekt aan de lijn, is het zaak om hem stap voor stap te leren wandelen zonder trekken. Dit is voor een hond erg moeilijk en kan dan ook veel tijd kosten. Gebruik hiervoor geen Flexi lijn, hiermee moet je Jack Russell namelijk sowieso trekken om vooruit te komen. Een standaard lijn of verstelbare lijn is een betere keuze. Er zijn verschillende manieren om je Jack Russell te leren wandelen zonder trekken. Je kunt gaan stilstaan zodra er spanning op de lijn komt en pas verder lopen als de spanning eraf is, maar je kunt je ook omdraaien en de andere kant oplopen als er spanning op de lijn komt. Daarbij is het goed om enthousiast te belonen als je Jack Russell netjes naast je loopt.
Lees ook: Zo kies je de beste hondenriem voor jouw hond
3. Spullen slopen
Jack Russells die spullen slopen, hebben vaak last van verveling, maar ook verlatingsangst of wisselende tandjes kunnen de oorzaak zijn. Het is erg vervelend als jouw Jack Russell je spullen sloopt als je even niet kijkt. Vaak is dit gedrag vrij goed bij te sturen.
Aanpak:
Zorg er in de eerste plaats voor dat jouw Jack Russell niet de kans krijgt om spullen te slopen. Laat geen schoenen, tasjes of andere spullen slingeren als je niet in de buurt bent. Daarnaast kun je overwegen om een bench te gebruiken. Bouw dit rustig op, zodat je hond het een heerlijk plekje gaat vinden.
Als je ziet dat hij iets wil gaan slopen, kun je hem corrigeren door āneeā te zeggen en hem iets te geven, zoals een kauwspeeltje, waar hij wel op mag kauwen.
Lees ook: Zo kies je het beste kauwspeelgoed voor jouw hond
4. Overmatig blaffen
Jack Russells blaffen van nature vrij veel; van oorsprong gebruikten ze hun blaf namelijk om vossen en dassen uit hun hol te jagen. Een Jack Russell helemaal afleren om te blaffen is niet erg realistisch. Als jouw Jack Russell overmatig veel blaft, is dit wel iets om aan te werken.
Aanpak:
Als jouw Jack Russell Terriƫr overmatig veel blaft, is het in de eerste plaats belangrijk om uit te zoeken waarom hij blaft. Als hij blaft om jouw aandacht te trekken, kun je dit gedrag het beste negeren. Draai je om en vermijd oogcontact, zodra hij jouw aandacht probeert op te eisen.
Blaft hij omdat hij omdat hij een persoon, hond of ander dier ziet, dan kun je hem het beste afleiden voordat hij blaft. Ook als hij blaft zodra de postbode arriveert, is het belangrijk om hem ander gedrag aan te leren. Zodra hij de postbode ziet, zeg je bijvoorbeeld āzitā. Op deze manier leid je hem af en leert hij dat dat geblaf nergens voor nodig is.
Een Jack Russell langdurig laten blaffen is geen goed idee. Blaffen is zelfbelonend gedrag en daardoor wordt het probleem alleen maar groter. Voor sommige Jack Russells werkt een anti-blafband met piepje of vibratie goed. Het kan ook zijn dat jouw Jack Russell blaft omdat hij zich verveelt. Zorg altijd voor voldoende beweging en uitdaging
5. Bijten
Ook bijten is in principe normaal hondengedrag. Honden hebben geen handen, dus gebruiken ze hun bek om iets vast te pakken of om te spelen. Je kunt een Jack Russell bijten meestal goed afleren en ook een bijtrem is goed aan te leren. Dit houdt in dat jouw Jack Russell (pup) leert hoe hard hij mag bijten. Hou er ook rekening mee dat jonge Jack Russell pups hun tanden nog moeten wisselen en daardoor de behoefte hebben om ergens op te bijten.
Aanpak:
Bijtgedrag kun je het beste sturen door je Jack Russell te vertellen waar hij wĆ©l in mag bijten. Bijt hij in jouw arm en wil je dit niet hebben? Hou je arm stil, zeg āneeā en pak een speeltje waar hij wel in mag bijten. Speel hier even mee samen met je Jack Russell, zodat hij leert dat dat speeltje veel leuker is om in te bijten dan jouw arm.
Als je het geen probleem vindt dat jouw Jack Russell bijt, maar wel wilt dat hij dit doseert, zul je een grens moeten stellen. Zodra jouw Jack Russell te hard bijt, zeg je āau!ā, stop je het spel en negeer je hem. Later kun je het spel opnieuw starten, maar als hij te hard bijt, stop je het spel opnieuw.
Zorg daarnaast voor goed kauwspeelgoed om jouw Jack Russell bezig te houden. Zeker als je een Jack Russell pup hebt die zān tanden nog moet wisselen, is goed kauwspeelgoed erg belangrijk.
6. Uitvallen aan de lijn
Uitvallen aan de lijn is een heel vervelend probleem dat soms ook voorkomt bij Jack Russells. Een Jack Russell valt uit aan de lijn als hij naar andere honden, dieren, mensen of voertuigen blaft, gromt of er naartoe trekt. Vaak wordt dit gedrag veroorzaakt doordat ze het erg spannend vinden. Sommige honden zouden dan proberen te vluchten. Jack Russells zijn van nature echt dapper en stoer en zijn vaker geneigd om de confrontatie op te zoeken.
Aanpak:
Probeer eerst te achterhalen of er geen medische oorzaak is voor het gedrag van jouw Jack Russell. Ook als hij niet mank loopt, kan het zijn dat hij uitvalt omdat hij pijn heeft. Daarnaast is het belangrijk om je Jack Russell niet te corrigeren, maar meer afstand te nemen van de trigger. Je hond moet opnieuw leren dat het heel normaal is dat er ook andere mensen en dieren rondlopen en dat hij zich daar niets van aan hoeft te trekken.
In het begin hou je zoveel mogelijk afstand van alles waarnaar je Jack Russell uitvalt. Dit kan betekenen dat je hem een tijdje op een andere plek moet uitlaten. Beloon hem als hij niet reageert op de trigger. Langzamerhand kun je de afstand steeds kleiner maken. Let hierbij goed op zijn lichaamstaal. Is hij gespannen? Verstijfd hij, begint hij te staren of trekt hij richting de trigger? Dan moet je de afstand weer iets groter maken. Je kunt hiervoor het beste een lange lijn gebruiken. Zo kan je Jack Russell vrij bewegen en voelt hij minder snel spanning.
7. Agressie naar andere dieren of mensen
Als jouw Jack Russell agressief is, heeft dat een grote impact op jullie leven. Misschien bijt of gromt hij op het moment dat je hem van de bank stuurt of wanneer je hem zijn hondentuigje om probeert te doen. Realiseer je dat een hond nooit zomaar agressief wordt. Er zit vrijwel altijd een negatieve emotie als angst of woede achter het gedrag. Dit kan te maken hebben met een slechte ervaring, te weinig grenzen of pijn of ziekte.
Aanpak:
Probeer eerst te achterhalen waar de agressie van je Jack Russell vandaan komt. Het is daarbij ook verstandig om een afspraak te maken met een dierenarts. Die kan vaststellen of je hond pijn heeft en daarom mogelijk agressief gedrag vertoont.
Andere oorzaken voor agressie bij Jack Russells kunnen angst en onzekerheid zijn. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken en niet zozeer het symptoom. Corrigeer je Jack Russell dan ook niet als hij gromt of zān lip op trekt. Het enige dat je hiermee bereikt is dat hij nog meer spanning krijgt en mogelijk helemaal niet meer waarschuwt voordat hij bijt.
Probeer dus te werken aan de oorzaak. Als er een kans bestaat dat jouw Jack Russell jou of andere mensen of dieren bijt, is het verstandig om een muilkorf te gebruiken. Dit neemt bij jezelf vaak ook een deel van de spanning weg. Als je zelf niet weer waar het gedrag vandaan komt of je weet niet hoe je eraan moet werken, is het verstandig om een hondengedragsdeskundige in te schakelen.
Lees ook: Zo kies je de beste muilkorf voor jouw hond
8. Bezitsagressie / voernijd
Een Jack Russell met voernijd of bezitsagressie verdedigt zijn brokken, speelgoed of zijn kluifje. Hij is bang om zijn ābezitā kwijt te raken en is in sommige gevallen zelfs bereid om ervoor te vechten. Een vervelend probleem, maar hier is gelukkig goed aan te werken.
Aanpak:
Om bezitsagressie of voernijd bij je Jack Russell te verminderen, is het nodig dat hij het vertrouwen krijg dat dingen die belangrijk voor hem zijn niet zomaar worden afgepakt. In eerste instantie pak je dus ook nooit iets af, maar probeer je altijd te ruilen. Heeft hij je slipper gestolen en wil hij die niet meer teruggeven? De kans is groot dat hij wel wil ruilen voor een leuk piepspeeltje of een hondenkoekje.
Is hij bang dat je zijn voerbak wegpakt? Raak zijn voerbak niet aan, maar gooi er vanaf een afstandje wat brokjes bij terwijl hij aan het eten is. Zorg er altijd voor dat hij er zelf niet minder van wordt. Langzamerhand zal hij het vertrouwen krijgen dat je niks slechts in de zin hebt.
Gedragsproblemen bij de Jack Russell voorkomen
Om gedragsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om een Jack Russell goed te socialiseren. Als pup kan hij goed aan allerlei nieuwe indrukken wennen, waardoor hij er op volwassen leeftijd geen problemen mee krijgt. Daarnaast is het belangrijk om hem niet te snel teveel vrijheden te geven. Controleer zijn omgeving zo goed mogelijk en leer hem vooral wat je wƩl van hem verwacht.
Zorg tot slot voor voldoende uitdaging en beweging. Jack Russells hebben veel energie, wanneer die energie er niet uit kan, neemt de kans op gedragsproblemen snel toe. Ze gaan dan zelf een manier zoeken om hun energie kwijt te raken en kunnen hun emoties niet meer goed de baas. Apporteren is een goede manier om snel veel energie uit je Jack Russell te krijgen. Maar ook lopen naast de fiets – met een goede fietsbeugel – of een leuke hondensport is het overwegen waard.