Jack Russell gezondheid

De Jack Russell Terriër is over het algemeen een fit en gezond hondje. Daarbij kan hij – net als veel andere kleine hondenrassen – best oud worden. Toch zijn er ook een aantal erfelijke afwijkingen die voorkomen bij Jack Russell Terriërs en Parson Russell Terriërs . En ook hebben ze voor bepaalde kwaaltjes meer aanleg dan sommige andere hondenrassen. In dit artikel vertellen we je meer over de algemene gezondheid, erfelijke aandoeningen, ouderdomskwaaltjes en de levensverwachting van de Jack Russell. Ook geven we je een aantal tips om de gezondheid van je Jack Russell of Parson Russell optimaal te houden.

Erfelijke afwijkingen

Er zijn een aantal erfelijke afwijkingen die meer dan gemiddeld voorkomen bij Jack Russells. Dit zijn in elk geval een aantal oogafwijkingen en patella luxatie. Hieronder vertellen we je hier iets meer over.

Oogafwijkingen

Er komen een aantal oogafwijkingen voor bij de Jack Russell. Dit zijn met name primaire lens luxatie en cataract. Bij primaire lens luxatie zijn de ophangbandjes van de ooglens kapot, waardoor deze verplaatst. Dit kan ertoe leiden dat er geen vocht meer uit het oog kan en er een verhoogde oogdruk (glaucoom) ontstaat. Deze aandoening dient met spoed behandeld te worden, omdat je hond anders zijn oog kan verliezen.

Bij een cataract is de ooglens vertroebeld, dit wordt ook wel grijze of grauwe staar genoemd. Deze aandoening manifesteert zich geleidelijk en zorgt er uiteindelijk voor dat je Jack Russell minder goed ziet. Het kan ontstaan door erfelijke factoren, maar ook door een beschadiging van buitenaf of stofwisselingsstoornissen.

Een hond met membrana pupillaris wordt geboren met bloedvaatjes voor de lens van het oog. Deze horen voor de geboorte weg te trekken en als dit niet gebeurt, verstoren ze het zicht.

Patella luxatie

Bij een patella luxatie verschuift de knieschijf van een hond naar binnen of buiten. Bij de Jack Russell verschuift hij het vaakst naar binnen. Dit wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking aan het dijbeen en de aanhechting van de kniepees. De knieschijf hoort in een sleuf op het dijbeen te liggen, maar bij honden met patella luxatie is deze sleuf niet diep genoeg. Ook zit de aanhechting van de kniepees te ver naar binnen. Hierdoor kan de knieschijf ineens van zijn plaats schieten.

De ernst van patella luxatie wordt uitgedrukt in 4 graden, waarbij graad 1 slechts om verschuiving bij manipulatie gaat en de knieschijf in graad 4 niet eens meer op z’n plaats wil blijven. Bij geringe klachten is een operatie niet altijd nodig, bij ernstige klachten wordt een operatie wel aangeraden. De meeste Jacks (meer dan 90%) zijn binnen 12 weken na de operatie klachtenvrij.

Milde klachten kunnen verbeterd worden door voldoende beweging en het trainen van de spieren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van behendigheid of therapeutisch zwemmen. Ter ondersteuning van de gewrichten kun je je Jack een supplement geven met glucosamine en chondroïtine. Patella luxatie gaat namelijk vaak samen met artrose.

Overige afwijkingen

Verder zijn er ook een aantal andere erfelijke afwijkingen die soms bij Jack Russells voorkomen. Zo worden Jack Russells soms doof geboren, dit geen congenitale doofheid, maar ook spierziektes – zoals Myokymie – en zenuwaandoeningen – zoals Spinocerebellaire ataxie komen soms voor.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! 📭

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Ouderdomsklachten Jack Russell

Met de jaren komen vaak ook de gebreken bij een Jack Russell. In veel gevallen worden ze relatief gezond oud, maar een aantal ouderdomsklachten komen bij een Jack Russell toch regelmatig voor. Hieronder bespreken we veel voorkomende ouderdomsverschijnselen van de Jack Russell.

Artrose

Artrose is een chronische aandoening aan de gewrichten die zowel bij honden als mensen voorkomt. Bij artrose slijten de gewrichten sneller en wordt het kraakbeen dat het gewricht soepel houdt aangetast. Zonder kraakbeen ontstaan er ontstekingen in het gewricht, wat voor nog meer problemen zorgt. Artrose is een van de ouderdomsklachten bij de Jack Russell die regelmatig voorkomt. Het is helaas niet te genezen, maar je kunt de klachten wel verlichten. Een goed orthopedisch hondenkussen en ondersteunende supplementen schelen vaak al een hoop. Soms is pijnstillende medicatie nodig, een dierenarts kan hierover advies geven en een juiste diagnose stellen.

ouderdom jack russell

Staar

We noemden cataract of staar al even onder het kopje ‘Erfelijke afwijkingen’. Staar wordt niet altijd door een erfelijke afwijking veroorzaakt. Het is namelijk ook een veel voorkomende ouderdomskwaal. Staar vermindert het zicht van je hond, waardoor hij sneller schrikt en bijvoorbeeld tegen dingen aanloopt. Het is mogelijk om de staar operatief te laten behandelen.

Gebitsproblemen

Met de leeftijd slijt ook het gebit van de Jack Russell. Je zult meer verkleuringen zien, dit hoeft niet meteen tot problemen te leiden. Op den duur zal tandplak en tandsteen echter wel tot tandbederf leiden. Je kunt dit herkennen aan een bruine aanslag, slechte adem, meer kwijlen, rood of bloedend tandvlees, loszittende tanden en moeilijk eten. Bijvoorbeeld door maar aan een kant te kauwen of door geen hard voedsel te willen eten.

Soms is het nodig om het gebit door de dierenarts te laten reinigen en tanden of kiezen te laten verwijderen. Echter is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Je houdt het gebit van je Jack in goede conditie met kauwsnacks als Dentastix, speciale kauwspeeltjes en/of een hondentandenborstel en hondentandpasta.

Dementie

Net als bij mensen, kunnen ook honden dement worden. Ook dit is een van de ouderdomsverschijnselen van de Jack Russell. Je kunt het herkennen aan geheugenverlies, een verminderd leervermogen, slecht slapen, onrustigheid, moeite je te begrijpen, plotselinge onzindelijkheid, gedesoriënteerd zijn en een veranderende persoonlijkheid. Je hond kan ineens angstig, agressief of achterdochtig worden. 

Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, dus we raden je aan om een dierenarts om advies te vragen. Dementie is helaas niet te genezen, maar bepaalde medicijnen kunnen het proces wel wat vertragen. Ook kun je je Jack Russell ondersteunen met een supplement, zoals Cholodin.

Overgewicht

Jack Russells zijn kleine hondjes, maar ze hebben vaak een grote eetlust. Dit resulteert iets te vaak in overgewicht. Nou lijkt het misschien niet zo erg als een Jack Russell een kilootje te zwaar is, maar als je dit in verhouding bekijkt, is het wel heel veel. Je kunt het vergelijken met een mens van 60 kilo die 10 kilo aankomt. 

Een te dikke Jack Russell heeft een verhoogd risico op allerlei lichamelijke klachten, zoals gewrichtsproblemen, suikerziekte, blaasproblemen en hart- en vaatziekten. Daarbij het kan de levensverwachting met wel 2 jaar verkorten. Je doet er dan ook goed aan het gewicht van je Jack Russell goed in de gaten te houden en zijn voer aan te passen als hij te zwaar wordt. Zorg ook voor voldoende beweging. Een Jack Russell heeft dagelijks minimaal één lange wandeling nodig, naast de normale uitlaatrondes.

Levensverwachting

De levensverwachting van een Jack Russell ligt – net als dat van veel andere kleine hondenrassen – vrij hoog. Een leeftijd van 16 jaar is geen uitzondering en er zijn zelfs Jack Russells die een leeftijd van 20 jaar halen. Gemiddeld wordt een Jack Russell echter 13 tot 16 jaar oud.

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

Tips voor een gezonde Jack Russell

Tot slot hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om de gezondheid van je Jack Russell optimaal te houden.

1. Voorkom overgewicht

We noemden al even dat Jack Russells gemakkelijk te zwaar kunnen worden. Je kunt minder gaan voeren, maar je kunt ook voor speciaal dieetvoer kiezen met een lager aantal calorieën. Hierdoor kan je Jack wel dezelfde hoeveelheid blijven eten. Als jouw Jack Russell de neiging heeft om te schokken, kun je een anti-schrokbak overwegen. Doordat hij langzamer eet, voelt hij eerder dat hij voldaan is.

2. Kies de juiste voeding

De juiste voeding is voor elke hond belangrijk. Alle benodigde voedingsstoffen moeten aanwezig zijn en daarbij mag het voer niet teveel calorieën bevatten. Goede hondenbrokken helpen daarnaast ook om het gebit in goede conditie te houden, doordat ze een schurende werking hebben.

Lees ook: Wat zijn de beste hondenbrokken voor jouw hond?

3. Zorg voor voldoende beweging én uitdaging

De Jack Russell is een energiek hondje dat – zonder voldoende uitdaging en beweging – niet gelukkig zal zijn. De kans op ongewenst gedrag neemt toe en daar wordt zowel de Jack als jijzelf niet gelukkig van. Je doet een Jack Russell enorm veel plezier met apporteerspelletjes, hondenpuzzels of hondensporten als agility (behendigheid). Hierdoor blijft zijn lichaam in topconditie en voorkom je niet alleen mentale problemen, maar ook fysieke aandoeningen.

4. Hou je Jack Russell worm-, teek en vlovrij

Wormen, teken en vlooien lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen de gezondheid van je hond behoorlijk aantasten. We raden je dan ook aan om je hond regelmatig te controleren op symptomen van deze parasieten en ze preventief te behandelen.

Lees ook: Wat is het beste middel tegen vlooien en teken bij honden?

5. Laat je hond jaarlijks controleren en enten door een dierenarts

We raden je aan om in elk geval een keer per jaar naar de dierenarts te gaan om de gezondheid van je Jack Russell te laten checken. Honden kunnen het vaak goed verbergen als ze ergens pijn hebben en daarbij kunnen ze je ook moeilijk uitleggen wat er speelt als ze ergens last van hebben. Een dierenarts kan tijdens een consult alle belangrijke functies, zoals het hart, controleren en kijkt vaak ook naar het gebit, de ogen, oren en neus. 

Om besmettelijke ziektes – zoals Hondenziekte en Kennelhoest, maar ook bacteriële en virale infecties te voorkomen – kun je je hond laten inenten. Je kunt standaard elk jaar laten vaccineren, maar je kunt ook kiezen voor titeren. Er wordt dan gekeken welke antistoffen je Jack Russell nog heeft en er wordt alleen geënt waar dat nodig is.