Ontwikkeling en groeicurve Jack Russell pups

Als een Jack Russell teefje ongeveer 63 dagen drachtig is geweest, bevalt ze van de pups. Meestal zijn dit 4 tot 6 puppy’s en er kan best wat tijd tussen de geboorte van de pups zitten. In dit artikel vertellen we je hoe de ontwikkeling en groeicurve van een Jack Russell pup er ongeveer uitziet. Ook vertellen we je iets meer over ontwormen, de eerste inentingen en de voeding van Jack Russell pups.

De geboorte

Elke pup wordt in een vlies geboren en meestal likt de moederhond de pup zelf schoon en bijt ze de navelstreng door. Ook eet ze de placenta (moederkoek) vaak op. Dit is heel natuurlijk gedrag, er zitten namelijk veel eiwitten in die ze kan gebruiken om aan te sterken. Je kunt haar overigens beter niet meer dan 5 placenta’s laten eten, omdat ze hier diarree van kan krijgen.

De Jack Russell puppy’s worden blind geboren en bewegen nog heel weinig. Ze kunnen nog niet lopen en bewegen zich langzaam kruipend. De moederhond verzorgt ze door ze te zogen, de ontlasting te stimuleren en de ontlasting op te eten, zodat het nest schoon blijft. De pups kunnen nog niets zien en zichzelf nog niet warm houden. Ze zijn afhankelijk van de warmte van hun moeder en de rest van het nest. Een warmtelamp of warmtekussen kan hierbij ondersteunen.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! 📭

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Gewicht en groeicurve Jack Russell

Bij de geboorte weegt een Jack Russell puppy meestal tussen de 180 en 220 gram. De eerste weken groeien ze heel hard. Na een week of 10 zitten ze vaak al op 50% van hun uiteindelijke gewicht. Gemiddeld worden de pups ongeveer 30 keer zo zwaar in de tijd dat ze volwassen worden, waardoor ze op volwassen leeftijd gemiddeld tussen de 5 en 6 kilo zwaar zijn. Parson Russell Terriërs kunnen ietsje zwaarder zijn met een geboortegewicht tussen de 240 en 300 gram. 

Veel fokkers houden een groeicurve voor de Jack Russell pups bij om te zien of ze genoeg groeien en op een gezond gewicht zitten. Je kunt zelf ook een groeicurve van je Jack Russell pup bijhouden zodra je hem in huis hebt. Op deze manier kun je goed controleren of je pup op het juiste gewicht zit en genoeg (maar niet teveel) aankomt.

Voor het wegen van de Jack Russell puppy’s kun je het beste een dierenweegschaal voor kleine dieren, zoals de Petzchoice Weegschaal.

Lees ook: Zo kies je de beste dierenweegschaal voor jouw hond

Eerste maanden bij de fokker

De eerste week zijn de pups volledig afhankelijk van hun moeder en zijn ze nog volledig blind. Ze hebben veel rust nodig en zullen voornamelijk slapen. Ze zullen groeien als kool en zich in een razend tempo ontwikkelen. Hieronder vertellen we je iets meer over de ontwikkeling van Jack Russell puppy’s.

Ontwormen

In hun 2e levensweek is het tijd voor de eerste ontworming. Puppy’s worden namelijk bijna altijd geboren met spoelwormen of ze krijgen ze binnen via de moedermelk. Onbehandeld kunnen de pups hier erg ziek van worden. Een wormenpasta – zoals de Exil No Worm Pasta – is het makkelijkst te doseren en toe te dienen bij de jonge Jack Russell puppy’s. Vanaf nu moeten de pups elke 2 weken ontwormd worden, tot 2 weken nadat ze gestopt zijn met melk drinken bij hun moeder. Vanaf nu wordt aangeraden om ze eens per maand te ontwormen totdat ze 6 maand oud zijn.

Ogen en oren

In de 2e of 3e week gaan de ogen van de pups open. Het duurt echter een tijdje voordat ze zullen reageren op bewegingen of licht. De ogen moeten eerst rustig wennen. Dit duurt vaak nog wel een week. De oren ontwikkelen zich nog net iets later. De eerste weken navigeren de pups puur op geur en warmte.

Tandjes en voeding

In week 4 of 5 komen de eerste melktandjes door, waardoor de pups behoefte krijgen om te kauwen. Je kunt ze helpen door ze voldoende kauwspeeltjes voor puppy’s te geven. Langzamerhand zullen ze ook hard voedsel kunnen eten en verteren. Kies hiervoor wel geschikt puppyvoer, zoals het Royal Canin Mini Starter Mother & Babydog voer. 


Totdat een Jack Russell puppy 3 maanden oud is, heeft hij 4 maaltijden per dag nodig. Hij kan dan namelijk nog niet zoveel in een keer eten, terwijl hij wel veel moet groeien. Hierna kun je dit terugschroeven naar 3 maaltijden. Wanneer hij een halfjaar oud is, kun je overschakelen naar 2 voermomenten per dag.

Inenting

Als een pup 6 weken oud is, gaat hij voor het eerst naar de dierenarts. Hier krijgt hij zijn eerste inenting, de 2e inenting volg bij 8 of 9 weken en de 3e bij 12 of 13 weken. Als je met de pup op cursus wilt of hem naar een pension wilt brengen, moet hij ook ingeënt worden tegen kennelhoest. Ga je naar het buitenland? Dan is rabiës meestal ook verplicht. 

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

Nieuw huis!

Het verschilt een beetje per fokker met welke leeftijd de Jack Russell puppy’s het nest mogen verlaten. Vanaf 7 weken begint de moeder vaak met afspenen, ze wil dan niet meer dat de pups bij haar drinken. Vaak hebben de Jack Russell pups dan sowieso al behoefte aan vast voedsel. Op z’n vroegst kunnen Jack Russell puppy’s naar hun nieuwe baasje als ze 8 weken oud zijn. Echter kunnen pups nog veel van hun moeder leren in de komende weken, waardoor het beter is de pup pas te verhuizen als hij 12 weken oud is.

Puberteit

Zodra de groei stagneert, begint vaak de puberteit. De groeicurve van Jack Russell pups wordt vaak minder steil wanneer ze ongeveer 10 maanden oud zijn. Vanaf dit moment heb je een puber in huis en is het nog belangrijker om consequent te zijn. Het kan maar zo zijn dat jouw Jack Russell puber eerder keurig bij je kwam als je hem riep, maar nu plotseling doof lijkt. We hebben in een ander artikel geschreven over de opvoeding van een Jack Russell. Hier kun je ook meer informatie vinden over de puberteit.

Wanneer is een Jack Russell volgroeid?

Gemiddeld is een Jack Russell lichamelijk volgroeid als hij zo’n 10 maanden oud is, maar tot een jaar kan hij best nog een klein beetje groeien. Wanneer een Jack Russell een jaar oud is, kun je steeds meer met hem doen. Tot die tijd is het belangrijk dat je hem niet teveel laat rennen, omdat dit de ontwikkeling van zijn bot- en spierstelsel kan verstoren. Het beste kun je 5 minuten per maand leeftijd aanhouden per wandeling.