jack russel karaktereigenschappen

Jack Russell karaktereigenschappen

De Jack Russell terrier is een vrolijke, intelligente hond met een flinke portie energie. Aan zijn grote uithoudingsvermogen is te merken dat de Jack Russel gefokt is om te werken. Hij is sportief en levendig, maar kan ook behoorlijk koppig zijn. Een consequente opvoeding is dan ook essentieel. Hij is vriendelijk en sociaal, maar ook zelfverzekerd; hij laat niet zomaar over zich heen lopen en is niet snel bang. Als hij goed gesocialiseerd is, de juiste opvoeding heeft genoten en voldoende uitdaging en beweging krijgt, heb je er een trouwe hond en een maatje voor het leven aan. 

Energiek, volhardend en intelligent

Jack Russells staan bekend om hun hoge energieniveau. Ze lijken onvermoeibaar en zullen maar zelden uit zichzelf aangeven dat ze genoeg hebben van een activiteit. Balletjes blijven ze ophalen zo vaak als jij ze gooit en ook andere spelletjes en wandelingen houden ze urenlang vol. Het zijn dan ook echte terriers die niet snel zullen opgeven. Als zijn bal onder de bank is gerold, zal hij net zo lang met zā€™n pootjes onder de bank hengelen tot hij hem te pakken heeft. Wanneer het hem echt niet zelf lukt, is de kans aanwezig dat hij jou om hulp komt vragen of net zo lang naar de bal gaat liggen staren tot hij vanzelf naar hem toe komt.

Om een Jack Russell gelukkig te houden, zal je dagelijks lange wandelingen moeten maken. Daarbij heeft dit ras ook behoefte aan mentale stimulatie in de vorm van hondenpuzzels of bijvoorbeeld de Kong Classic. Een andere manier om zijn energie kwijt te raken is een leuke hondensport. Jack Russells zijn vaak erg bedreven in hondensporten als behendigheid, Flyball en Frisbee, maar ook voor Canicross zijn ze geschikt. Bij deze laatste sport ga je samen met je hond hardlopen. De hond is via een tuigje aan jouw heupgordel verbonden. Doordat de hond lichtjes trekt, kun jij harder rennen. Behendigheid is een goede keuze omdat het heel erg past bij de vaardigheden die ze nodig hadden voor de vossen- en dassenjacht. Je kunt je Jack bijvoorbeeld leren om door tunnels te rennen en over obstakels te springen. Als je zelf eens wat minder tijd hebt is een automatische ballenwerper ideaal. Jack Russels zijn slim genoeg om snel te snappen dat ze zelf de bal in de automaat kunnen gooien, zodat hij de bal opnieuw wegschiet.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! šŸ“­

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Omgang met mensen

De meeste Jack Russells zijn dol op menselijke aandacht. Het maakt hierbij niet uit of het om volwassenen of kinderen gaat. Zeker als je bereid bent om met hem te spelen, zal hij je snel als vriend zien. De meeste Jack Russells zijn dol op apporteren en andere leuke spelletjes die je samen kunt doen. Samen een sport beoefenen vinden de meeste Jack Russells ook fantastisch. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Frisbeeƫn, Behendigheid of Flyball.

Veel Jack Russells zijn echte allemansvrienden, al zijn er ook Jack Russels die iets meer tijd nodig hebben om iemand te leren kennen. Dit wil echter niet zeggen dat een Jack Russell alles zomaar prima vindt. Dit zelfverzekerde hondje laat zich niet zomaar de kaas van het brood eten en je doet er dan ook goed aan duidelijke grenzen te stellen. Om deze reden is het ook verstandig om je Jack Russell niet zomaar alleen te laten bij kleine kinderen. Al geldt dat eigenlijk voor alle hondenrassen. Omdat een Jack Russell nog wel eens van zich af wil bijten als er iets gebeurt dat hij vervelend vindt, is hij minder geschikt voor mensen met hele kleine kinderen. Zodra de kinderen wat groter zijn en begrijpen hoe je met een hond omgaat, is een Jack Russell wel een hele goede match. 

Omgang met andere dieren

Ook met andere dieren – zoals katten – kan de Jack Russell doorgaans goed overweg. Veel Jack Russells vinden het zelfs leuk om met de kat des huizes te spelen. Het is alleen wel belangrijk om voorzichtig te zijn met kleine dieren, zoals hamsters, ratten en konijnen. De Jack Russell heeft naast zijn verleden als jachthond ook de taak gehad om ongedierte – zoals ratten en muizen – te bestrijden. Dit heeft ertoe geleid dat veel Jack Russells niet zullen aarzelen bij het zien van een – in jouw ogen schattige – hamster, maar meteen zullen bijten om te doden. Als een Jack Russell als pup goed wordt gesocialiseerd en opgroeit met kleinere huisgenoten, kan hij er in harmonie mee samenleven. Blijf er wel altijd bij en bouw het rustig op. Mits een Jack Russell goed gesocialiseerd is, kan hij het doorgaans prima vinden met andere honden. Wanneer dit niet het geval is, kan hij soms fel uit de hoek komen.

Is een Jack Russell dominant?

Er wordt regelmatig gedacht dat de Jack Russell dominant is. Dominantie is echter geen raskenmerk – van geen enkele hond – maar zegt iets over de verhouding tussen twee honden. Het is wel zo dat Jack Russells over het algemeen zelfverzekerd en moedig zijn. Van nature zullen ze in spannende situaties eerder van zich afbijten dan dat ze zullen vluchten. Een goede socialisatie kan gedragsproblemen, zoals agressie, bij Jack Russells voor een groot deel voorkomen.

Ongewenst gedrag wordt nog te vaak aangezien voor dominantie, terwijl de oorzaak vaker ligt bij een gebrek aan socialisatie of duidelijke grenzen. Ook verveling, een gebrek aan beweging of een negatieve ervaring kan gedragsproblemen in de hand werken. Met een goede opvoeding en duidelijke grenzen, is een Jack Russel doorgaans niet dominant, maar wel eigenwijs.

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

Blaffen

Een Jack Russel is over het algemeen erg trouw en zal zijn best doen om huis, haard en gezin te beschermen tegen ongewenste gasten. Doordat ze van nature vocaal zijn – ze blaften vossen en dassen uit hun hol – zullen ze niet aarzelen om hun blaf te laten horen wanneer ze een vermoedelijke indringer zien of horen. Ook als ze iets van je willen of het ergens niet mee eens zijn, willen ze nog wel eens blaffen. Verwacht niet dat je je Jack Russell volledig kunt afleren om te blaffen, daarvoor zit deze eigenschap te diep in zijn genen verankerd. Je kunt je Jack Russell wel leren om het blaffen te doseren en weer stil te zijn wanneer jij dit van hem vraagt. Het is ook goed mogelijk om te voorkomen dat je Jack Russell gaat blaffen om aandacht te krijgen.