Jack Russell kruisingen

Voor het ontwikkelen van de Jack Russell zijn in het verleden verschillende andere rassen – zoals de Teckel en Bullterrier gebruikt. Maar ook nu de Jack Russell een officieel erkend ras is, wordt het ras nog vaak gekruist met andere rassen. Mits de ouders zorgvuldig worden uitgekozen, kunnen Jack Russell kruisingen fantastische honden worden. Vaak hebben ze dan zowel de goede eigenschappen van zowel de Jack Russell als van het andere ras. In dit artikel hebben we de meest voorkomende Jack Russell kruisingen voor je op een rijtje gezet. Ook vertellen we je iets meer over de kenmerken van elke Jack Russell kruising. Hou er wel rekening mee dat dit geen erkende rassen zijn en dat elk nestje anders kan uitpakken. Het uiterlijk en karakter van een hybride of designer hond is moeilijker te voorspellen dan dat van een rashond.

1. Jack Russell x Beagle (Jackabee)

Voor wie een levendige hond zoekt, kan een Jackabee een leuke uitdaging zijn. Zowel de Jack Russell als de Beagle is een energieke rassen die voldoende beweging en uitdaging nodig hebben. Ze zijn beide gefokt voor de jacht; de Jack Russell is gemaakt om dieren uit hun hol te jagen en schuwt het niet om zijn stem hierbij te gebruiken. De Beagle werd vooral ingezet om samen met andere honden konijnen op te speuren en op te jagen. Hierdoor hebben ze een groot uithoudingsvermogen en kunnen ze goed met andere honden overweg. Wild sporen ze op met hun neus.

Het zijn erg vriendelijke, zachtaardige honden die graag vocaliseren. De Jackabee heeft dus van beide kanten veel energie en werklust meegekregen. Daarbij zijn zowel de Jack Russell als de Beagle vocaal en eigenwijs en mogen ze graag spelen. De Jackabee heeft dan ook dagelijks behoefte heeft aan een flinke wandeling en een aantal speelmomenten. Ook met snuffel opdrachten en zoekspelletjes doe je hem een groot plezier. 

2. Jack Russell x Teckel (Jackell)

Ook de Jack Russell met Teckel mix – ook wel Jackell genoemd – resulteert in een actief hondje. Deze Jack Russell kruising kan verschillende kleuren hebben, waardoor je ook een bruine Jack Russell kruising kunt krijgen. De Jackell is doorgaans kleiner dan een gemiddelde Jack Russell, maar heeft evengoed een hoop energie en daarbij kan hij erg vocaal zijn. 

Ook zijn jachtinstinct is niet te onderschatten. Wees voorzichtig met kleine huisdieren, zoals konijnen, cavia’s, hamsters etc. Zowel de Teckel als de Jack Russell is gefokt voor de jacht op dieren in holen. Beide zijn ze er dan ook erg bedreven in om kleinere dieren uit hun hol te jagen. Een flinke graafpartij schuwen ze hierbij niet. Het zal dan ook niet als verrassing komen dat een Jackell met liefde je tuin omspit. Graven vinden ze nou eenmaal fantastisch. Je kunt ze wel leren dat ze alleen op bepaalde plaatsen mogen graven, bijvoorbeeld in een zandbak. 

3. Jack Russell x Chihuahua (Jack Chi of Jackahuahua)

De Jack Russell Chihuahua mix is een leuke kleine Jack Russell kruising die het doorgaans ook goed doet in een appartement. Het is een vriendelijk en speels hondje met een gezonde dosis energie. Meestal hebben ze echter niet zoveel beweging nodig als de hierboven genoemde Jack Russell kruisingen. Chihuahua’s zijn doorgaans rustige metgezellen, maar het dat wil niet zeggen dat ze geen temperament en eigen persoonlijkheid hebben. Deze eigenschappen zie je dan ook zeker terug in de Jack Chi. 

Qua uiterlijk lijken ze veel op de Chihuahua, doordat ze vaak wat uitpuilende ogen hebben. Ze zijn meestal wel wat steviger gebouwd en hebben de typische driehoekvormige oortjes van de Jack Russell. Een Jack Chi vraagt doorgaans weinig onderhoud, af een toe borstelen is natuurlijk wel belangrijk.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! 📭

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

4. Jack Russell x Maltezer

De Jack Russell Maltezer mix zorgt voor een ontzettend schattig klein hondje. Aangezien Maltezers wat kleiner zijn dan Jack Russells wordt een kruising meestal niet hoger dan 25 cm. Hierdoor zijn ze iets kleiner dan rasechte Jack Russells. Qua karakter is de Maltezer een echte gezelschapshond. Hij is vriendelijk, volgzaam, speels en intelligent. Hun energieniveau ligt doorgaans een stuk lager dan dat van de Jack Russell, waardoor ze ook prima in een appartement kunnen leven. Het zijn overigens wel levendige hondjes. Een kruising tussen een Jack Russell en een Maltezer is vaak wat rustiger dan een Jack en ook de jachtdrift kan minder zijn dan dat van de doorsnee Jack Russell, maar dit hoeft zeker niet. 

De vacht van deze kruising is vaak lekker fluffy en is qua kleur vaak grotendeels wit. Er kunnen echter wel vlekken aanwezig zijn, zoals bij de Jack Russell. Door het zachte karakter van deze kruising, is het vaak een ideale gezinshond die ook goed met kinderen overweg kan.

5. Jack Russell x Yorkshire Terrier (Yorkie Jack of Yorkie Russel)

De Yorkie Russell is een schattige kruising tussen de Jack Russell en de Yorkshire Terriër. Deze kleine terriër is doorgaans lief, vriendelijk, intelligent, aanhankelijk, energiek en speels. Qua grootte zijn ze vergelijkbaar met de Jack Russell al kunnen ze ook iets kleiner zijn. Ze lijken qua kleur, vacht en uitstraling vaak het meest op de Yorkie met hun ronde kop met ronde ogen. De vacht is vaak bruin met grijs of zwart, halflang en hij kan wat ruwer zijn. 

Qua karakter kunnen ze het temperament van de Jack Russell hebben, waardoor je rekening moet houden met een grote hoeveelheid energie. Toch zijn het ook echte gezelschapshondjes die graag op schoot komen zitten en erg loyaal zijn. 

6. Jack Russell x Poedel (Jackapoo)

Een andere leuke Jack Russell kruising is de Jackapoo, ontstaan door een mix van de Jack Russell en de Poedel. Deze wollige Jack Russell kruising is aanhankelijk, levendig en intelligent. Ze hebben veel energie en zijn goed te trainen. Dit maakt ze dan ook zeer geschikt als familiehond. Meestal zijn ze niet zo groot, doordat er een Mini Poedel gebruikt wordt en geen Standaard Poedel. De Jack Russell kant kan wel zorgen voor een groot jachtinstinct en hoge prooidrift, waardoor je goed moet opletten met andere (huis) dieren.

Hoewel de vacht van een Jackapoo vaak stugger is dan die van een Poedel, haren ze wel relatief weinig uit. Verharen gebeurt vooral in vlokken, waardoor je niet overal losse haren hebt, maar enkel hier en daar een vlok. Mensen met allergieën lijken bij kruisingen met de Poedel minder last te hebben van hun allergie. Door hun vriendelijke karakter zijn Jackapoos doorgaans ook erg geschikt voor beginners. 

7. Jack Russell x Border Collie (Border Jack)

De Border Collie staat bekend om zijn hoge intelligentie en grote wil om voor zijn baas te werken. Een kruising tussen een Jack Russell en Border Collie kan dan ook niet anders dan intelligent en gedreven zijn. Hierdoor moet je er rekening mee houden dat de Border Jack elke dag opnieuw veel beweging en uitdaging nodig heeft. Als je hem dit kan geven, heb je er een geweldige hond aan die alles voor je over heeft. 

Niet alleen met lange wandelingen doe je de Border Jack een plezier, ook mentale uitdaging kunnen ze erg waarderen. Dit kun je ze bijvoorbeeld aanbieden in de vorm van een hondenpuzzel of snuffelmat. Wanneer een Jack Russell Border Collie kruising niet voldoende uitdaging krijgt, is de kans groot dat hij zelf een manier gaat zoeken om die energie kwijt te raken. Vaak betekent dit dat de Border Jack sloopgedrag gaat vertonen. Deze kruising past dan ook het beste bij een actief baasje dat er elke dag op uit wil.

Qua uiterlijk zit de Border Jack vaak tussen de Jack Russell en Border Collie in. Zijn schofthoogte ligt tussen de 30 en 50 cm en zijn vacht is meestal middellang. Vaak is hij overwegend wit van kleur in combinatie met bruin of zwarte vlekken.

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

8. Jack Russell x Labrador (Jackador)

Een andere Jack Russell kruising die de laatste jaren aan populariteit wint is de Jackador. Dit is een kruising tussen een Jack Russell en een Labrador. Doordat Jack Russells en Labradors zowel qua uiterlijk als karakter erg van elkaar verschillen, zit er heel veel verschil in Jackador pups. De schofthoogte ligt vaak tussen de 40 en 50 cm, maar kan ook hoger zijn. Het gewicht varieert van 10 tot meer dan 20 kg. Meestal hebben ze een gladde vacht in wit, goud of bruin, maar ook andere kleuren en vachttypes zijn mogelijk.

Qua karakter zijn het actieve honden die dagelijks behoefte hebben aan ten minste een wandeling van een uur of meer. Beide rassen zijn namelijk energiek, levendig en intelligent. Ook is de kans groot dat een Jackador graag speelt en van apporteren houdt. Als hij niet genoeg uitdaging en beweging krijgt, is de kans groot dat hij op je spullen gaat kauwen of dingen gaat slopen.

Conclusie

Jack Russell kruisingen zijn vaak erg leuke honden met een grote verscheidenheid aan zowel uiterlijke kenmerken als karaktereigenschappen. Doordat het geen officiële rassen zijn, is het moeilijk in te schatten wat het karakter van een pup precies zal zijn. Als je een Jack Russell kruising pup wilt kopen, is het verstandig om op zoek te gaan naar een goede fokker die de ouders van de pup zorgvuldig heeft uitgezocht. Het is het beste als je beide ouders kunt zien, zodat je een inschatting kunt maken van het karakter van de pups.