Jack Russell opvoeden

Een Jack Russell opvoeden is heel erg leuk, maar kan ook behoorlijk uitdagend zijn. Het zijn namelijk intelligente hondjes met een flink temperament. Een Jack Russell opvoeden vergt geduld en vastberadenheid. Het is belangrijk dat je consequent bent, maar je Jack Russell terrier ook voldoende uitdaging en beweging geeft. Ongewenst gedrag kun je het beste zoveel mogelijk voorkomen. Het is juist belangrijk om je Jack Russel uit te leggen wat je wél van hem verwacht. Ook is het raadzaam om voor het opvoeden van je Jack Russell een goede hondenschool te zoeken. Een Jack Russell is met de juiste opvoeding en socialisering een fantastisch hondje en je zult er een trouwe vriend aan hebben. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het opvoeden van een Jack Russel.

Socialiseren

De basis van een goede opvoeding is de socialisatie van je Jack Russell pup. Het is heel belangrijk dat je Jack Russell pup tijdens zijn opvoeding went aan allerlei verschillende situaties, mensen en dieren. Door je pup hier al jong aan bloot te stellen, voorkom je dat hij deze dingen op latere leeftijd spannend gaat vinden. Een slechte socialisatie kan gemakkelijk gedragsproblemen veroorzaken wanneer je Jack Russell volwassen is. 

Primaire socialisatiefase

Wanneer je pup tussen de 4 en 12 weken oud is, zit hij in de primaire socialisatiefase. In deze periode is hij heel nieuwsgierig en goed in staat om allerlei nieuwe dingen in zich op te nemen zonder snel angstig te worden. Het is belangrijk om hier gebruik van te maken. Dit is de perfecte periode om je pup aan van alles te laten wennen. Leer hem hoe het is om gewassen te worden, hoe je zijn nagels knipt en tanden poetst. Neem hem daarnaast mee naar de markt, het schoolplein, een treinstation, de bushalte, een skatepark, de manege, een sportveld etc. en laat hem kennismaken met mensen van alle leeftijden. Laat hem ook wennen aan andere dieren, zoals katten, geiten, schapen en kleinere dieren als konijnen en cavia’s. Jack Russells zijn gefokt om te jagen en dat instinct zit er nog steeds in. Als je een Jack Russell pup al jong leert dat kleine dieren er ook gewoon bij horen, is de kans het grootst dat hij hier op volwassen leeftijd ook goed mee om kan gaan.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! 📭

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Introductie andere honden

Ook is dit het moment om hem kennis te laten maken met andere honden. Plan dit zorgvuldig en laat je pup niet zomaar op elke willekeurige hond aflopen. Een slechte ervaring als pup kan een grote invloed hebben op de rest van zijn leven. Kies dus zelf de honden uit waarmee je Jack Russell pup kennis gaat maken. Uiteraard is het fantastisch om met andere pup eigenaren af te spreken, maar minstens zo belangrijk is het om je pup ervaring te laten opdoen met volwassen honden. Een volwassen hond kent de hondentaal en kan jouw Jack Russell pup veel leren over de omgang met andere honden. 

Bij de opvoeding van je Jack Russell is het uiteraard leuk om met andere Jack Russell eigenaren af te spreken, maar laat je pup ook wennen aan andere hondenrassen. Het liefst van een piepkleine Chihuahua tot een grote Duitse Dog. Zo leert je pup dat ze er allemaal bij horen.

Secundaire socialisatiefase

Vanaf een week of 12 zit je pup in de secundaire socialisatiefase. Deze fase is lastiger, omdat hij nu wel sneller angstig zal reageren in allerlei situaties. Het is belangrijk om alle indrukken die je pup in de primaire fase heeft opgedaan te herhalen, om te bevestigen dat hij nog steeds niet bang hoeft te zijn. Beloon hem als hij nieuwsgierig en ontdekkend gedrag vertoont, maar forceer het niet. Als hij iets erg spannend is, kun je de afstand vergroten en hem vanaf daar laten kijken. 

Niet teveel in een keer

Bij het socialiseren van een Jack Russell pup is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid prikkels waaraan je je pup per keer blootstelt. Socialiseren is meer dan je pup onderdompelen in de meest uiteinlopende situaties. Je Jack Russell pup heeft voldoende tijd nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken en je moet zoveel mogelijk voorkomen dat hij overprikkeld raakt. 

Als je je Jack Russell gaat opvoeden en socialiseren, moet je er daarnaast ook rekening mee houden dat hij nog niet zo ver mag lopen. Je mag een pup zo’n 4 a 5 keer per dag uitlaten en elke keer mag je pup 10 minuten lopen per maand dat hij oud is. Een pup van 1 maand mag dus maar 10 minuten lopen. Een pup van 5 maanden mag al 50 minuten lopen. Het is belangrijk om je hieraan te houden, zodat de ontwikkeling van het skelet en spierstelsel van je Jack Russell tijdens de opvoeding niet verstoord wordt.

Mag je pup nog niet ver lopen? Dan kun je hem ook meenemen in een hondentas of hondenbuggy. Zo kan hij nog steeds indrukken opdoen, maar wordt zijn lichaam niet teveel belast. Ook kan hij hierin slapen als hij moe is. 

Lees ook: Zo kies je de beste wandelwagen voor jouw hond

Grenzen en regels

Een Jack Russell opvoeden gaat niet zonder het stellen van duidelijke grenzen en het opstellen van een aantal regels. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat jouw Jack Russell zelf de regels gaat bepalen. Van nature zijn Jack Russells namelijk erg ondernemend,  nieuwsgierig en eigenwijs. Toch hebben ze juist behoefte aan goed leiderschap. Van oorsprong zijn ze gefokt om samen te werken en hun baasje (de jager) tevreden te stellen. 

Regels bepalen

Het is verstandig om al voordat je een Jack Russell pup of volwassen hond in huis haalt te bedenken wat de regels zullen zijn. Zo kun je deze vanaf dag één handhaven en is het voor je Jack Russell snel duidelijk wat wel en niet mag. Wees hier heel consequent in, anders is de kans groot dat jouw Jack een loopje met je neemt. Jack Russells zijn erg intelligent en hebben dingen snel door. Dit is zowel een voordeel als een nadeel; ze leren snel nieuwe vaardigheden, maar ze leren ook snel hoe ze jou om de tuin kunnen leiden.

Consequent zijn

Als je bijvoorbeeld niet wilt dat jouw Jack Russell op de bank springt, laat het dan ook écht nooit toe. Als je het de ene keer wel toelaat en de andere keer niet, is de kans groot dat hij het élke keer gaat proberen. Jack Russells zijn erg intelligent en ze hebben het meteen door als jij niet consequent bent. Inconsequent beloond gedrag is over het algemeen het sterkst en het moeilijkst weer af te leren. Daarbij is het voor je Jack Russell veel relaxter als hij weet wat wel en niet mag en hier zelf niet meer over na hoeft te denken; dit geeft rust, net als bij kinderen. 

Belonen

Bij het opvoeden van een Jack Russell kun je het beste gebruik maken van een positieve aanpak. Dit doe je door goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag bij te sturen. Fysieke straffen zijn echt niet nodig en kunnen zelfs averechts werken. Belangrijk is om een fantastische beloning te kiezen voor je Jack Russell. Je hond bepaalt zelf of iets een beloning is of niet. De meeste Jack Russells zijn erg speels en vinden het leuk om te apporteren of trekspelletjes te doen. Dit kun je heel goed inzetten als beloning.

Maar ook een lekkere hondensnack kan tijdens het opvoeden van je Jack Russell goed gebruikt worden als beloning. Probeer verschillende hondensnacks uit en hou rekening met de situatie. Tijdens een trainingssessie kun je het beste kleine hondensnoepjes gebruiken, maar als je wilt dat je Jack Russell leert om een poosje op z’n plaats te blijven, is een kauwstaaf een goede optie.

Management

Een belangrijk deel van de opvoeding van een Jack Russell bestaat uit management. Dat betekent dat je je Jack niet zomaar in het diepe gooit, maar zorgvuldig bepaalt wat hij wel en niet kan doen. Zo lang hij het ‘hier’ commando nog niet betrouwbaar genoeg opvolgt, laat je hem bijvoorbeeld niet loslopen. Als hij nog niet weet dat hij geen eten uit de prullenbak mag halen, laat je hem niet alleen in de buurt van de prullenbak. En als hij jouw schoenen erg interessant vindt, laat je hem niet alleen in de buurt van jouw schoenen. Op deze manier voorkom je dat jouw Jack Russell ongewenst gedrag aanleert en hoef je dit ook niet weer af te leren. 

Hetzelfde geldt voor het zindelijk maken van jouw Jack Russell. In het begin kun je hem beter niet vrij door het hele huis laten lopen, maar een deel van de kamer afschermen, bijvoorbeeld met een puppyren of hondenhekje. Dit kun je langzaam uitbreiden, zodat hij gaat snappen dat dit allemaal onderdeel is van zijn huis en dat jouw inloopkast geen hondentoilet is. 

Jack Russell trainen

We hebben je nu al een heleboel verteld over het socialiseren en opvoeden van je Jack Russell, maar het is natuurlijk ook belangrijk om hem bepaalde vaardigheden aan te leren. En daarbij is dit ook erg leuk, zowel voor jou als voor je Jack Russell. Samen trainen versterkt jullie band en het vertrouwen onderling. Het zorgt er ook voor dat je je Jack Russell meer vrijheden kunt geven. Als hij goed luistert, kun je hem vaker los laten lopen en geniet hij meer vrijheid.

Naam leren

Voordat je kunt starten met het aanleren van allerlei commando’s is het belangrijk dat je Jack Russell zijn naam kent. Je kunt dit oefenen door de volgende stappen uit te voeren:

  1. Roep zijn naam
  2. Als hij direct reageert, beloon je hem met je stem (‘goedzo!’ of ‘yes!’ bijvoorbeeld) en geef je iets lekkers. Als hij niet direct reageert, wacht je een paar seconden. Reageert hij alsnog? Beloon hem ook dan met wat lekkers.
  3. Reageert hij niet? Probeer zijn aandacht op een andere manier te trekken, bijvoorbeeld door te gaan bewegen. Zodra hij kijkt, beloon je hem (alleen) met je stem.
  4. Herhaal dit net zo lang tot hij elke keer op zijn naam reageert.
  5. Nu kun je het moeilijker maken door afleiding toe te voegen.

Zindelijkheidstraining

Bij een Jack Russell opvoeden hoort natuurlijk ook zindelijkheidstraining. Je wilt het liefst dat jouw Jack Russell zo snel mogelijk snapt waar en wanneer hij zijn behoefte mag doen. Zorg ervoor dat je in huis de omgeving van de hond begrensd, zoals we ook al even noemden onder het kopje ‘Management’. Eventueel kun je in huis puppy training pads gebruiken, om je hond zindelijk te maken. Dit is met name handig als je in een appartement woont en niet snel even naar buiten kunt. Je kunt er ook voor kiezen om heel vaak met je pup naar buiten te gaan en elke keer als hij plast of poept heel enthousiast te belonen met stem en iets lekkers

Als je pup toch een ongelukje heeft, word dan niet boos. Hij doet dit niet om jou te pesten, hij snapt het gewoon nog niet of kon het niet meer ophouden. Breng hem alsnog even naar buiten om hem duidelijk te maken dat dit de juiste plaats was. Vroeger werd er nog wel eens geadviseerd om je hond met z’n neus door z’n eigen urine of ontlasting te halen. Deze methode is achterhaald en bezorgt je hond veel stress. Daarbij zal hij echt niet snappen wat het nut is van een dergelijke actie. Het kan zelfs zo zijn dat hij denkt dat hij zijn behoefte helemaal niet meer mag doen. 

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

Leren om alleen te zijn

Een Jack Russell kan in principe goed leren om een tijdje alleen te zijn. Het is heel belangrijk om dit rustig op te bouwen. Het beste kun je er een kort ritueel aan vooraf laten gaan zodat je Jack weet wat hem te wachten staat. Je kunt hem bijvoorbeeld elke keer als je even weggaat iets lekkers geven, zoals een gevulde Kong. Het voordeel hiervan is dat hij er een tijdje zoet mee is en zich minder snel verveelt. Je kunt dit uitbouwen tot ongeveer 6 uur. Sommige Jack Russells kunnen langer alleen zijn, maar dit is voor hun welzijn niet aan te raden.

Basiscommando’s

Als je net begint met het opvoeden van een Jack Russell is het verstandig om eerst een aantal basiscommando’s aan te leren. Dit zijn bijvoorbeeld ‘hier’, ‘zit’ en ‘blijf’, maar vergeet ook niet om je Jack Russell ‘nee’ en ‘blijf’ te leren. Deze commando’s komen in allerlei situaties van pas en zijn de basis voor de verdere training van je Jack Russell Terriër.

Zit

Het commando ‘zit’ komt in heel veel situaties van pas. Zo is het een handig commando om te voorkomen dat je Jack Russell springt en is het een goede basis voor het blijf-commando. Daarbij is het voor veel honden een makkelijk commando dat ze snel snappen. Dat maakt dit het perfecte commando om mee te beginnen als je je Jack Russell gaat opvoeden. 

jack russell opvoeden

Hier

Het belangrijkste commando van allemaal is waarschijnlijk het hier-commando. Als je je hond in de toekomst los wilt laten lopen, is het namelijk van levensbelang dat hij terugkomt als je hem roept. Zowel voor zijn eigen veiligheid als de veiligheid van andere dieren en mensen. Bij het opvoeden van je Jack Russel kun je hier dan ook het beste op tijd mee beginnen. Zo lang hij het commando niet klakkeloos opvolgt, kun je hem beter niet loslaten, maar een lange lijn of flexlijn gebruiken.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenriem voor jouw hond

Plaats

Sowieso is het voor een Jack Russell belangrijk om een eigen plaats te hebben. Een plekje waar hij niet gestoord wordt en zich veilig voelt. Het is dan ook belangrijk om zijn hondenmand of hondenbench niet als straf te gebruiken, maar het plaats-commando op een positieve manier aan te leren. Als je hond dit commando kent, kun je hem op zijn plaats sturen tijdens het eten, wanneer je visite krijgt of wanneer je gaat stofzuigen bijvoorbeeld.

Blijf / wacht

Een ander heel belangrijk commando is het blijf-commando of wacht-commando. Je kunt dit commando bijvoorbeeld gebruiken om te voorkomen dat je hond zomaar de voordeur of de auto uit stormt of om – wanneer hij los loopt – te voorkomen dat hij vlak voor een fietser of andere weggebruiker oversteekt.

Nee / laat dat

Jack Russells zijn nieuwsgierige honden en – met name Jack Russell pups – hebben de neiging om van alles van straat te pakken. Om je Jack Russell te leren dat dit niet de bedoeling is, kun je hem het beste op tijd het commando ‘nee’ of ‘laat dat’ leren. Dit commando is ook erg handig als je per ongeluk etenswaren laat vallen en niet wilt dat je Jack Russell er snel mee vandoor gaat.

Clickertraining

Je kunt je hond met je stem belonen als hij iets goeds doet, maar tijdens trainingssessies is een clicker ook ontzettend handig. Met een clicker kun je veel sneller en korter belonen, waardoor je Jack Russell beter begrijpt voor welk gedrag je beloont. Jack Russells zijn erg slim, waardoor ze heel goed te trainen zijn met een clicker.

Vervolgtraining

Als jouw Jack Russell zijn basisopvoeding en -training erop heeft zitten, is het heel leuk om verder te gaan met en vervolgtraining of hondensport. Jack Russells zijn erg actief en hebben dagelijks voldoende beweging en mentale uitdaging nodig. Je kunt ze allerlei trucjes leren en ze zijn vaak ook erg goed in hondensporten, zoals Behendigheid, Frisbee, Flyball en Apporteren.

Lees ook: Zo kies je het beste apporteer speelgoed voor jouw hond

Gedragsproblemen

Een Jack Russell kan om verschillende redenen gedragsproblemen ontwikkelen. Soms heeft dit te maken met een slechte of onvoldoende socialisatie van een Jack Russell pup, maar ook te weinig regels en grenzen kunnen ongewenst gedrag in de hand werken. Daarnaast komt het ook veel voor dat gedragsproblemen ontstaan na een negatieve ervaring, bijvoorbeeld met een andere hond.

Lees hier meer over gedragsproblemen bij de Jack Russell

Samenvatting

Jack Russells zijn intelligent en goed te trainen, maar ze kunnen ook erg eigenwijs zijn, waardoor het heel belangrijk is om consequent te zijn in je aanpak. Een positieve training is het beste voor je Jack Russell, maar het is wel belangrijk dat je heel duidelijk bent in wat wel en niet mag. Iets wat niet mag, mag nooit en wat je wel verwacht, verwacht je altijd. Als je een Jack Russell pup koopt of adopteert is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de socialisatie. Zo voorkom je dat hij angsten of ongewenst gedrag ontwikkelt. Het opvoeden van een Jack Russell is erg leuk, doordat het een actief en ondernemend ras is. Daarbij zorgt een goede opvoeding voor een sterkere band en meer vertrouwen.