jack russell soorten

Jack Russell Soorten

Hoewel de Jack Russell in Nederland de bekendste is, stamt hij eigenlijk af van een andere – door dominee John (Jack) Russell gefokte – terriër. Uit dezelfde voorouders zijn twee verschillende soorten ontstaan die vandaag de dag allebei als ras erkend zijn. De oudste soort is de Parson Russell Terriër – ook wel de hoogpotige Jack Russell – daarna volgde de kortbenige variant die we tegenwoordig de Jack Russel Terriër noemen. Nog later kwam hier de Russell Terriër bij, maar dit type is nooit officieel als ras erkend. Deze verschillende Jack Russell soorten hebben veel overeenkomsten. Zo hebben ze dezelfde vachttypes en kleuren en ook het karakter is nagenoeg hetzelfde. Toch zijn er ook duidelijke verschillen, met name qua uiterlijk.

Parson Russell Terriër

De Parson Russell Terriër werd begin 19e eeuw gefokt door dominee John (Jack) Russell voor de jacht op vossen. Dit ras wordt ook wel de hoogpotige Jack Russell genoemd, maar is dus eigenlijk geen Jack Russell. Het lijf van de Jack Russell Terriër en Parson Russel Terriër lijken erg op elkaar, al kan het lichaam van de Parson Russell iets langer zijn. Ook de kop kan iets langer zijn. Het belangrijkste verschil is echter de lengte van de poten. Een Parson Russell is qua bouw meer vierkant. Dit wil zeggen dat zijn poten ongeveer even lang zijn als zijn rug. Officieel moet een Parson Russell Terriër tussen de 31 en 38 cm hoog zijn. Reuen zijn hierbij iets groter dan teefjes. Het is een actief ras, dat echt voldoende beweging en uitdaging nodig heeft. 

Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terriër werd later erkend als officieel ras dan de Parson Russell Terriër, maar is daardoor zeker niet minder populair. Dit pittige kleine hondje wordt ook wel de kortbenige Jack Russell genoemd. Hij is net als de hoogpotige Jack Russell gefokt door John (Jack) Russell en komt dus ook uit Groot-Brittannië. Echter heeft de Jack Russell korte poten, waardoor hij beter geschikt was voor de dassenjacht. Hiervoor moest hij sterk zijn en goed kunnen graven. Hierdoor kan de Jack Russell ook wat grover ogen dan de Parson. In verhouding is zijn rug langer dan zijn poten en heeft hij een meer rechthoekige vorm dan de Parson Russell Terriër. De ideale hoogte van een Jack Russell ligt tussen de 25 en 30 cm. 

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

Russell Terriër

De Russell Terriër is later ontstaan dan de Parson- en Jack Russell Terriër. Qua maat zit hij een beetje tussen deze twee soorten in. Echter is de Russell Terriër geen officieel ras en vind je ze – in tegenstelling tot de wel erkende Jack Russell en Parson Russell – ook in het bruin en zwart. De Russell Terriër is ontstaan uit verschillende kruisingen, onder andere met de Welsh Corgi, Chihuahua’s, Teckels en Pinchers. Qua karakter lijkt de Russell Terriër meestal wel op de Jack Russell en Parson Russell Terriër, maar doordat het geen officieel ras is, is er ook geen rasstandaard. Hierdoor zijn er allerlei variaties in grootte, kleur en karakter mogelijk. Vaak worden deze terriers wél onder de naam Jack Russell verkocht, terwijl het géén Jack Russells zijn.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! 📭

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com