jack russell uiterlijk

Jack Russell uiterlijk

De Jack Russell is een kleine atletisch gebouwde terrier die oorspronkelijk gebruikt werd voor de vossenjacht in Engeland. Hierdoor zijn ze klein van stuk, maar wel bijzonder lenig en gespierd. Hun levendige uitstraling en alerte amandelvormige ogen zijn bij veel mensen erg geliefd. De Jack Russell is een erkend ras en een echte Jack Russell moet dan ook aan bepaalde uiterlijke kenmerken voldoen. Hieronder vertellen we je welke kenmerken dat zijn en hoe je een echte Jack Russell of Parson Russell Terriër kunt herkennen.

Bouw

Jack Russels zijn klein en atletisch, maar wel stevig gebouwd. Er zijn twee soorten Jack Russells, officieel zijn dit zelfs twee verschillende rassen. De hoogpotige Jack Russell heet officieel de Parson Russell Terrier. De laagbenige Jack Russell heet officieel de Jack Russell Terriër. Hoewel ze zowel qua uiterlijk veel op elkaar lijken, zijn er ook een aantal duidelijke verschillen, met name als het om de bouw gaat. 

Jack Russell Terriër

Zo heeft de Jack Russell een rechthoekige bouw, waarbij zijn romp langgerekt is. In verhouding zijn de poten korter dan de romp. De ideale hoogte van een Jack Russell ligt volgens de rasstandaard tussen de 25 en 30 cm. De pootlengte van elleboog tot aan de grond hoort gelijk te zijn aan de diepte van de borst; gemeten van de schoft tot de onderzijde van de borstkas. Ook de omtrek van de borst (net achter de ellebogen) is van belang. Deze moet ongeveer 40 tot 43 cm zijn. Deze maat is met name van belang omdat een Jack Russel gefokt is om vossen en dassen uit hun hol te jagen. Een te grote borstomtrek zou het moeilijker maken een hol te betreden en ze zouden vast kunnen komen te zitten.

Een Jack Russell mag niet te zwaar zijn, je hoort zijn bespiering goed te kunnen zijn. Een ideaal gewicht ligt tussen de 5 en 6 kg, afhankelijk van de schofthoogte. Per 5 cm aan hoogte, mag de hond 1 kg gewicht hebben. Een Jack Russell van 25 cm, hoort dus ongeveer 5 kg te wegen, terwijl voor een Jack Russell van 30 cm 6 kg een ideaal gewicht is.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! 📭

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Parson Russell Terriër

De Parson Russell Terriër heeft een vierkante bouw. Dit houdt in dat zijn romp ongeveer even lang is als zijn totale hoogte, hierdoor oogt hij vierkant. De totale lengte is in realiteit overigens wel iets langer dan de afstand van zijn schouders tot de grond. De ideale schofthoogte van de Parson Russell Terriër ligt tussen de 31 en 38 cm. Het zijn compacte honden met een een sterke rechte rug en een diepe borst. 

Het lichaam is gespierd en droog en een Parson Russell mag dan ook niet te zwaar zijn. Een gewicht tussen de 5 en 8 kg wordt als ideaal gezien, afhankelijk van de schofthoogte.

Kop

Jack Russells hebben een sprekend gezicht met een levendige blik. Ze hebben donkere amandelvormige ogen, welke ze een scherpe, intelligente blik hebben. Hun oren hebben een V-vorm en zijn naar voren gevouwen. Het uiterste puntje van de oren dient de ooghoek van de hond te bereiken. De oren van de Parson Russel Terriër zijn soms iets langer dan die van de Jack Russell. Voorheen werden ze vaak gecoupeerd, maar dat is tegenwoordig verboden. Ook de kop is bij de Parson Russell Soms iets langer dan de wat robuuster gevormde kop van de Jack Russell. Toch hebben beide soorten een wigvormige kop met een relatief lange snuit en een sterke kaak. 

Vacht

Je Jack Russell heeft een dichte dubbele vacht die die in verschillende lengtes en structuren kan voorkomen. De drie variëteiten zijn de gladharige Jack Russell, de ruwharige Jack Russell en de Broken Jack Russell. Deze laatste zit tussen de gladharige- en ruwharige Jack Russell in.

Gladharige Jack Russell

Een Gladharige Jack Russell (ook wel Kortharige Jack Russell) vraagt vrij weinig onderhoud. Zijn vacht is – zoals de naam al zegt – glad en de haren sluiten mooi aan. De haren zijn vrij hard, waardoor ze gemakkelijk in je kleding en meubilair blijven steken. Hier zijn ze best lastig weer uit te krijgen. Een goede stofzuiger voor hondenharen is dan ook geen overbodige luxe. De Gladharige Jack Russell verhaart doorgaans wat meer dan de Ruwharige Jack Russell en de Broken Jack Russell. 

Ruwharige Jack Russell

De Ruwharige Jack Russell (ook wel Langharige Jack Russell) heeft een ruwe, langharige bovenvacht en een wollige ondervacht. Hij verhaart wat minder dan de Gladharige Jack Russell, doordat de losse haren in de vacht blijven zitten. Ook zijn de haren minder hard, waardoor ze minder in meubels en kleding blijven steken. Dat wil echter niet zeggen dat een Jack Russell Terriër Langhaar minder werk is. Om de vacht en huid van je Ruwharige Jack Russell gezond te houden, moet hij zo’n twee keer per jaar geplukt worden.

Broken Jack Russell

De Broken Jack Russell zit qua vacht tussen de Gladharige Jack Russell en de Ruwharige Jack Russell in, waarbij hij het meest neigt naar de Ruwharige Jack Russell. De vacht is echter wel iets korter. Met name op bepaalde plaatsen, zoals de rug en het gezicht, zijn de lange haren goed zichtbaar.

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

Kleuren

Een Jack Russell is grotendeels of zelfs helemaal wit. Daarbij mogen er tekeningen zijn in een lichtbruine tot zwarte kleur of een combinatie zoals black and tan. Een volledig (of grotendeels) bruine of zwarte Jack Russell is echter niet toegestaan. De witte kleur was vroeger heel belangrijk om te voorkomen dat een jager de Jack Russell zou aanzien voor een vos of ander wild. Het gebeurde namelijk heel geregeld dat jagers per ongeluk hun kleine terriër doodgeschoten wanneer hij uit een vossenhol sprong. Met de witte kleur van de Jack Russell was de kans hierop aanzienlijk kleiner. 

Een echte Jack Russell is dus overwegend wit. Ook tegenwoordig is het niet mogelijk om – zonder te kruisen met een ander ras – een Black en Tan Jack Russel, Bruine Jack Russell, Zwarte Jack Russell of Grijze of Blauwe Jack Russell te krijgen. Toch zie je regelmatig Zwarte en bruine Jack Russell pups aangeboden worden op het internet. Vaak zelfs voor een hogere prijs, omdat ze het unieke Jack Russell pups zouden zijn. Dit kunnen natuurlijk hartstikke leuke pups zijn en ze zien er vaak heel schattig uit, maar voor het behoud en de ontwikkeling van een het ras is het belangrijk dat er niet zomaar gekruist wordt. Als je een Jack Russell pup bij een goede fokker koopt, krijg je er een stamboom bij. Jack Russells krijgen alleen een stamboom wanneer ook de voorouders Jack Russells zijn.