Jack Russell verzorging en benodigdheden

Als je overweegt om een Jack Russell in huis te nemen, vraag je je wellicht af hoeveel verzorging een Jack Russell nodig heeft. We kunnen je meteen vertellen dat de verzorging van een Jack Russell heel erg meevalt. Ze hoeven niet vaak gewassen te worden en ook qua borstelen en nagels knippen kost de verzorging van een Jack Russel vaak niet veel tijd. In dit artikel vertellen we je welke verzorging een Jack Russel nodig heeft en welke spullen je moet aanschaffen als je overweegt een Jack Russell te kopen of adopteren.

Verzorging Jack Russell

De verzorging van een Jack Russell omvat de vachtverzorging, maar ook de verzorging van het gebit en de nagels van je Jack Russel. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten.

Vachtverzorging

Welke vachtverzorging een Jack Russell nodig heeft, hangt af van zijn vachttype. Er zijn gladharige-, ruwharige- en broken Jack Russells. Met name de Ruwharige Jack Russells hebben zo nu en dan een plukbeurt nodig. Hieronder vertellen we je welke verzorging de vacht van een Jack Russell precies nodig heeft.

Mis geen enkele aanbieding & tip voor jouw Jack Russell! 📭

Schrijf je in voor de Jack Russell nieuwsbrief van Hondenwijzer.com

Borstelen

Zo nu en dan borstelen met een goede hondenborstel is voor een Gladharige Jack Russell of Broken Jack Russell meestal voldoende om de loszittende haren te verwijderen. Een hondenborstel met pinnen of een siliconen of rubberen borstel is vaak een goede keuze. Wanneer hij in de rui is, kun je iets vaker borstelen. Dit scheelt een heleboel haar in huis en je Jack Russell zal het zeker waarderen. Losse haren zorgen voor gekriebel en een goede borstelbeurt vinden de meeste Jack’s sowieso heel fijn.

Een Ruwharige Jack Russell haart een stuk minder uit. Hij heeft een wollige ondervacht met stugge haren als bovenvacht. De losse haren blijven veelal hangen in de zachte ondervacht, waardoor je weinig haar in huis zult vinden. Toch is het wel verstandig om een Ruwharige Jack Russell te borstelen. Met een slicker of uitdunborstel hou je de ondervacht in goede conditie. Dat is echter niet voldoende; een Ruwharige Jack Russell moet namelijk ook geplukt worden.

Trimmen

Een Gladharige of Broken Jack Russell hoeft in principe niet getrimd te worden. Een Ruwharige Jack Russell daarentegen moet meerdere keren per jaar geplukt worden. Wanneer je tijdens het borstelen plukken haar uit de vacht haalt, weet je dat de vacht plukrijp is. Bij het plukken worden de losse plukken haar uit de vacht geplukt. Dit zou je zelf kunnen doen, maar als je hier geen ervaring mee hebt, kun je het beter aan een professional overlaten.

Scheren

De vacht van de Jack Russell is niet geschikt om te scheren. Door te scheren kan de structuur van de vacht veranderen, waardoor hij niet meer glanst en bijvoorbeeld ook niet meer waterafstotend is. We raden je dan ook alleen aan om je hond met een hondentondeuse te scheren als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld omdat je Ruwharige Jack Russell overgevoelig reageert op plukken en de losse haren anders niet uit zijn vacht te verwijderen zijn.

Wassen

In principe hoef je een Jack Russell niet vaak te wassen. Té vaak wassen kan zelfs slecht zijn voor de huid en vacht van je Jack Russell, doordat je het beschermlaagje van zijn huid wast. Één a twee keer per jaar is voldoende, tenzij jouw Jack in een vieze sloot of een rotte vis heeft gelegen. Dan is het uiteraard een goed idee om hem een keer extra te wassen. Belangrijk is hierbij dat je een goede hondenshampoo gebruikt en geen mensenshampoo, dit verstoort namelijk de pH-waarde van de huid, waardoor je Jack Russell jeuk kan krijgen. Om de overwegend witte vacht van je Jack mooi wit te houden, kun je ook een speciale shampoo voor witte honden gebruiken. Voor puppy’s gebruik je het beste een puppyshampoo.

Overigens vinden de meeste Jack Russels wassen helemaal niet erg, vaak zijn ze dol op water. Uiteraard is het wel belangrijk om hem rustig te laten wennen en niet ineens een plens water over z’n kop te gooien. Door je hond na een wasbeurt droog te blazen met een waterblazer, krijg je zijn vacht nog schoner en verwijder je tegelijkertijd loszittende haren.

Gebitsverzorging

Net als mensen, kunnen ook honden last krijgen van tandplak en tandbederf. Wanneer hier niets aan gedaan wordt, krijgt je hond hier last van en gaat eten bijvoorbeeld pijn doen. In het ergste geval moeten zijn tanden onder narcose getrokken worden. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Van nature houden honden (en wolven) hun gebit in goede conditie door te kauwen, bijvoorbeeld op botten. Door de wrijving wordt tandplak verwijderd en het tandvlees gemasseerd. Door je hond regelmatig een goed bot of een Dentastix te geven, boots je dit effect na. Ook zijn er speciale kauwspeeltjes voor honden die het gebit reinigen. Je kunt er daarnaast voor kiezen om de tanden van je hond te poetsen met een hondentandenborstel en hondentandpasta. Op deze manier weet je zeker dat het volledige gebit goed schoon wordt.

Nagels knippen

Als je veel met je Jack Russell over verhard terrein loopt – zoals de straat – slijten zijn nageltjes doorgaans vanzelf. Jack Russells die vooral over onverhard terrein – zoals gras en zand – lopen, kunnen te lange nagels krijgen. Door te lange nagels komt er druk op de pootjes en kan je Jack Russell zelfs mank gaan lopen. Je doet er dus goed aan de lengte van de nagels in de gaten te houden. Als ze te lang worden, kun je ze knippen met een hondennagelknipper of vijlen met een speciale nagelvijl voor honden.

Lees ook: Zo kies je de beste nagelknipper voor jouw hond

Verdere benodigdheden voor een Jack Russell

Naast de spullen die je nodig hebt voor de verzorging van een Jack Russell, heb je natuurlijk ook spullen als een halsband en een hondenmand nodig. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet welke spullen je zeker in huis moet hebben voor je nieuwe huisgenoot zijn intrek neemt.

Het opvoed handboek voor de Jack Russell

Onze tip!

Halsband

Een goede halsband is essentieel. Je gebruikt een halsband om je Jack Russell uit te laten, maar ook om bijvoorbeeld een penning of adreskoker aan te hangen. Een halsband is een leuk accessoire, maar het is ook belangrijk dat hij comfortabel zit en niet zomaar los gaat.

Lees ook: Zo kies je de beste halsband voor jouw hond

Hondentuigje

Naar een halsband kun je het beste ook een hondentuigje aanschaffen voor je Jack Russell. Met name als je een lange lijn of Flexi lijn gaat gebruiken, is een hondentuigje veiliger. Het verdeelt de druk namelijk beter, waardoor de nek ontlast wordt.

Lees ook: Zo kies je het beste hondentuig

Hondenriem

Uiteraard heb je ook een hondenriem nodig. We raden je aan om in ieder geval een standaard riem aan te schaffen. Hiermee kun je je Jack Russell leren om netjes aan de lijn te lopen en je kunt zijn omgeving goed managen. Om hem meer vrijheid te geven is een flexlijn of lange lijn handig.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenriem voor jouw hond

Hondenmand

Een Jack Russell heeft graag een comfortabel plekje voor zichzelf. Dit kan een hondenmand zijn, maar ook een hondenkussen, hondenbankje, hondenstretcher of hondenslaapzak. Als je nog niet weet wat jouw Jack Russell prettig vindt, raden we je aan om voor een hondenmand te kiezen.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenmand

Hondenbench

Een hondenbench is een handig middel om je Jack Russell zindelijk te maken en om hem te leren alleen te zijn. Het is belangrijk om de bench niet als straf te gebruiken en te zorgen dat jouw Jack Russell het een fantastisch plekje vindt. 

Lees ook: Zo kies je de beste hondenbench

Speelgoed

Jack Russells zijn van nature erg speels en leuk hondenspeelgoed mag dan ook zeker niet ontbreken. Het zijn energieke hondjes, waardoor apporteer speelgoed een hele goede keuze is. Hiermee kunnen ze in korte tijd veel energie kwijt. Maar ook trekspelletjes en hondenpuzzels zijn een hele goede keuze. Probeer vooral ook verschillende soorten speelgoed uit om erachter te komen wat jouw Jack Russel het leukst vindt.

Lees ook: Zo kies je het beste hondenspeelgoed

Jack Russell hondenvoer

Voor een optimale gezondheid heeft een Jack Russel goed hondenvoer nodig. Jack Russells hebben de neiging om overgewicht te krijgen, dus de juiste dosering is ook heel belangrijk. Kies in ieder geval voor en hondenbrok voor kleine hondenrassen. De ingredienten zijn dan afgestemd op kleine honden en daarbij zijn de brokjes kleiner, waardoor ze gemakkelijker te eten zijn. Je kunt ook voor speciale Jack Russell hondenbrokken kiezen.

Lees ook: Wat zijn de beste hondenbrokken voor jouw hond

Hondensnacks

Ook hondensnacks mogen niet ontbreken aan de uitzet van je Jack Russell. Een goede verzorging is namelijk niet compleet zonder goede kauwsnacks. Maar ook voor de training van je Jack Russell zijn hondensnacks erg handig.

Lees ook: Zo kies je de beste hondensnacks

Jack Russell kleding

Hoewel Jack Russels het grootste gedeelte van het jaar geen kleding nodig hebben, kunnen er wel een aantal uitzonderingen zijn. Een gezonde Jack Russell vacht is waterafstotend en een regenjas is voor de meeste Jack Russells dan ook niet nodig. Je kunt er echter wel voor kiezen om te voorkomen dat je huis of auto helemaal nat worden na een regenachtige wandeling. Ook kunnen Jack Russell pups en oude Jack Russells hun lichaamstemperatuur minder goed op peil houden als het heel koud is. Het kan daarom nodig zijn om in de winter een hondenjas te gebruiken. Verder kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om je Jack Russell kleding te laten dragen. Hou er wel rekening mee dat de hondenkleding comfortabel zit en dat je Jack Russell het niet te warm krijgt.

Samenvatting

Qua verzorging is een Jack Russell niet erg veeleisend. Af en toe even borstelen – en in het geval van een Ruwharige Jack Russell plukken – is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Wassen is zelden nodig en scheren is in de meeste gevallen af te raden. Goede gebits verzorging is voor een Jack Russell wel van belang. Verder is het natuurlijk belangrijk om de juiste benodigdheden in huis te hebben op het moment dat je Jack Russell zijn intrek neemt. Met een fijn ligplekje, een goede halsband, een hondentuigje, fijn speelgoed en verantwoord voer kom je al een heel eind.