Sinds 2000 is de Labrador Retriever het meest populaire hondenras in Nederland. Met zijn vrolijke karakter is het de ideale gezinshond. Ze zijn dol op aandacht en gezelligheid en kunnen over het algemeen goed met kinderen overweg. Oorspronkelijk werden ze gebruikt voor de jacht. Ze brachten geschoten wild terug en haalden het bijvoorbeeld uit het water; zwemmen kunnen ze dan ook als de beste. Met een Labrador Retriever heb je een ontzettend lief, vrolijk maatje aan je zijde, waarmee je heerlijk kunt wandelen, spelen en kroelen. Voordat je besluit om wel of geen Labrador Retriever te kopen of adopteren, is het verstandig om je in te lezen in dit hondenras. In dit artikel vertellen we je zoveel mogelijk over de achtergrond, de kenmerken en de behoeftes van de Labrador. Lees snel verder als je meer te weten wilt komen over de Labrador Retriever.
Rasinformatie Labrador Retriever
Herkomst | Engeland / Newfoundland (Canada) |
Rasgroep | 8 (Retrievers, Spaniels en Waterhonden) |
Vachtkleur | Zwart, blond of bruin |
Oogkleur | Bruin of hazelnootkleurig |
Schofthoogte | 55-57 cm (reu) 54-56 cm (teef) |
Gewicht | 25-35 kg |
Levensverwachting | 10 tot 14 jaar |
Kenmerken Labrador Retriever
Benodigdheden voor de Larador Retriever
Juiste maat halsband | 46 tot 61 cm |
Goede hondenriem | Standaard hondenriem en een lange lijn of Flexi |
Hondenmand | Doorsnede van 100 tot 120 cm |
Voerbak | Doorsnede van 24 tot 30 cm |
Beste hondenbrokken | Royal Canin Labrador Retriever Adult |
Favoriet speelgoed | Bal, apporteer speelgoed, knuffels, voerspeeltjes, trekspeelgoed |
De geschiedenis van de Labrador
Oorspronkelijk komt de Labrador Retriever uit Engeland. Hij ontstond uit de St. Johns-hond die net als de Newfoundlander uit Newfoundland, Canada, komt. Deze hond werd gebruikt door vissers en ging mee op vissersbootjes om te helpen vis en netten binnen te halen. Ze konden goed zwemmen en hun vacht beschermde ze goed tegen de kou.
Aan het eind van de 18e eeuw kwam de St. Johns-hond in Engeland terecht via de vissershaven Poole in Dorset. Daar bleek het ras ook erg interessant voor jagers waarop de honden gekruist werden met inheemse honden. Aanvankelijk waren er ook fokkers die zich puur richten op de fok van de St. Johns-hond, maar uiteindelijk zijn de verschillende foklijnen toch vermengd is de St. Johns-hond uitgestorven.
De Labrador Retriever is een echte jachthond die samenwerkte met de jager door het geschoten wild op te halen en terug te brengen. Het ging hierbij voornamelijk om vogels als eenden en ganzen. De Labrador Retriever kan nog altijd heel goed zwemmen en heeft het niet snel koud. Tussen zijn tenen heeft hij zwemvliezen, waardoor hij snel beweegt in het water.
Later werd de Labrador hond niet meer alleen gebruikt voor de jacht, maar ook als showhond. In 1903 werd het ras officieel erkend door de Engelse Kennel Club. In de jaren die daarop volgden werd de Labrador steeds populairder en kwamen er zo nu en dan ook Labrador honden naar Nederland. Vanaf de jaren 50 ongeveer nam het aantal Labrador Retrievers in Nederland toe. Aanvankelijk was er met name interesse in de werkeigenschappen, later werd de Labrador ook hier veel voor tentoonstellingen gebruikt. Inmiddels zijn er naar schatting zo’n 40.000 tot 45.000 geregistreerde Labradors in Nederland en wordt de Labrador vooral gehouden als gezinshond en wandelmaatje.
Het uiterlijk van de Labrador Retriever
De Labrador Retriever is een stevig gebouwde hond met een dikke korte vacht. Hij heeft een vriendelijke uitstraling en hangende oren. Zijn ogen zijn bruin of hazelnootkleurig en hebben een zachte, maar intelligente blik. Hoewel de eerste Labrador Retrievers zwart waren van kleur, zijn er tegenwoordig ook blonde Labradors, chocoladebruine en zelfs grijze Labradors. De Labrador wordt gemiddeld zo’n 54 tot 58 cm groot en reutjes zijn daarbij iets groter dan teefjes. Hoewel een Labrador aanleg heeft om te zwaar te worden, hoort hij niet dik te zijn. Zijn lichaam moet in proportie zijn en hij moet in staat zijn om te rennen en jagen.
Lees ook: Het uiterlijk van de Labrador Retriever
Het karakter van de Labrador Retriever
De Labrador Retriever is enorm geliefd door zijn zachte, vriendelijke karakter. Hij vindt het heerlijk om in de buurt van mensen te zijn en is niet eenkennig. Daarbij is het een intelligent en leergierig ras dat gemakkelijk te trainen is. Wel hebben ze een flinke portie energie – met name als ze nog jong zijn – en zul je voor voldoende beweging moeten zorgen. Een Labrador die niet genoeg beweging krijgt, kan gedragsproblemen ontwikkelen en zelf een uitlaatklep gaan zoeken voor zijn energie. Als je weet dat de Labrador vroeger gebruikt werd om wild te apporteren, kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat Labradors apporteren nog steeds erg leuk vinden. Althans, de meeste Labradors. Zo kan je Labrador perfect zijn energie kwijt en tegelijkertijd werken jullie aan jullie band doordat je aan het samenwerken bent. Je kunt aan bal – zoals de Chuckit bal – gebruiken om te apporteren, maar ook een jachtdummy of ander apporteer speelgoed. Aangezien Labradors zwemmen heel leuk vinden, is een apporteer speeltje dat blijft drijven ook een goede keuze.
Lees ook: Zo kies je het beste apporteer speelgoed voor je hond
Een Labrador kan soms ook eigenwijs en onstuimig zijn, waardoor consequent zijn echt heel belangrijk is. Daarbij hebben ze een gevoelig karakter, dus het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen streng en consequent zijn. Over het algemeen zijn Labrador Retrievers goed met kinderen, maar ze kunnen – zeker in hun jonge jaren – wel wat lomp zijn en in hun enthousiasme een kind omver duwen.
Labrador gezondheid
De meeste hondenrassen hebben te maken met een of meerdere erfelijke aandoeningen. Toch is het ene ras gezonder te noemen dan het andere ras. In het geval van de Labrador Retriever komen elleboogdysplasie (ED), heupdysplasie (HD), atopische dermatitis, obesitas en cataract. Hieronder vertellen we hier iets meer over.
Heup- en elleboogdysplasie
Bij elleboogdysplasie en heupdysplasie is er sprake van een afwijking van het gewricht. Bij elleboogdysplasie kan dit verschillende vormen hebben die elk op hun eigen manier voor klachten en mankheid zorgen. Bij heupdysplasie is het heupgewricht niet goed ontwikkeld en past de heupkop niet goed in de heupkom. Hierdoor ontstaan schade en pijnklachten. Naast de erfelijke factor zijn er omgevingsfactoren die invloed hebben op het ontwikkelen van deze afwijkingen. Te veel en op een verkeerde manier belasten op een jonge leeftijd is hier een van, maar bijvoorbeeld ook overgewicht speelt vaak een rol. Een hond met HD of ED kan beter niet springen of traplopen. Soms kan het verstandig zijn om een loopplank te gebruiken om de hond in de auto te laten klimmen.
Atopische dermatitis
Sommige Labradors zijn ook gevoelig voor het ontwikkelen van atopische dermatitis. Dit is een allergische reactie van de huid en kan veroorzaakt worden door verschillende stoffen. Je hond kan bijvoorbeeld allergische zijn voor boom- en graspollen of voor huisstofmijt. De aandoening uit zich vaak in leuk aan de poten, staartbasis, op de rug en in de liezen. Behandeling bestaat uit het zoveel mogelijk vermijden van allergenen of behandeling met injecties en andere medicijnen. Andere voeding en hydraterende shampoo kan soms ook helpen.
Lees ook: Wat is de beste hondenshampoo?
Obesitas
Een ander veel voorkomend probleem bij Labrador honden is obesitas. Labradors hebben aanleg om overgewicht te krijgen en in combinatie met de aanleg om HD en ED te krijgen is dit een extra groot probleem. Overgewicht en obesitas vergroot namelijk de kans dat een Labrador gewrichtsproblemen krijgt. Daarnaast vergroot overgewicht ook het risico op andere aandoeningen en is de levensverwachting van een hond met obesitas lager. Je doet er dan ook goed aan om het gewicht van je Labrador nauwlettend in de gaten te houden en zijn voer aan te passen wanneer dat nodig is. Als je niet zeker weet of jouw Labrador hond een goed gewicht heeft, kun je je dierenarts om advies vragen. Je kunt zelf vaak al een goede inschatting maken door zijn ribben te voelen. Een Labrador met een gezond gewicht heeft voelbare ribben zonder dat je hoeft te drukken.
Lees ook: Dit zijn de beste hondenbrokken voor jouw hond
Cataract
Wanneer een hond Cataract heeft is de ooglens vertroebeld. Dit wordt ook wel grauwe of grijze staar genoemd. Deze aandoening wordt vaak steeds erger en zorgt voor verminderd zicht. Naast een erfelijke factor kunnen ook externe beschadiging en stofwisselingsstoornissen een oorzaak zijn.
Labrador verzorging en benodigdheden
Als je besluit om een Labrador te kopen of adopteren, krijg je een er een hele verantwoordelijkheid bij. Je hond is van jou afhankelijk voor z’n eten, drinken, uitlaat rondes en een zacht warm mandje. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet wat een Labrador Retriever zoal nodig heeft.
- Hondenvoer
- Voerbak
- Halsband
- Hondenriem
- Hondenkussen of hondenmand
- Hondenbench
- Autobench
- Speelgoed
- Hondenborstel
- Hondenshampoo
Veelgestelde vragen over de Labrador
Aangezien de Labrador Retriever zo’n populaire hond is, worden er heel veel vragen gesteld over dit ras. Hieronder hebben we zo veel mogelijk van deze veelgestelde vragen over Labradors voor je beantwoord.
Hoe duur is een Labrador (pup)?
Wat een Labrador pup kost is van een aantal zaken afhankelijk. Gemiddeld kost een labrador pup tussen de 1000 en 1600 euro, maar er zijn ook uitschieters naar boven en naar beneden. Als een Labrador pup afstamt van kampioenen zal de prijs bijvoorbeeld vaak hoger liggen en betaal je misschien wel 2000 euro of meer. Een labrador pup zonder stamboom kost daartegenover juist vaak minder. Je betaalt dan vaak ongeveer 400 euro.
Wat kost een Labrador per maand?
Hoeveel een Labrador per maand kost, loopt uiteen van 50 á 60 euro tot een paar honderd euro en is grotendeels afhankelijk van je eigen keuzes. Zo kun je goedkoop voer geven, maar ook voer van een A-merk, gecombineerd met luxe natvoer. Gemiddeld ben je aan voer zo’n 50 euro per maand kwijt. Daarnaast wil je je Labrador af en toe wat lekkers of een nieuw speeltje geven, wat je ook al snel 20 tot 30 euro kost. Daarbovenop kun je ervoor kiezen om je hond te laten verzekeren tegen ziektekosten. Dit kost, afhankelijk van de dekking, zo’n 25 tot 60 euro. Daarnaast heb je zo nu en dan een nieuwe halsband, hondenriem. hondenmand of voerbak nodig. Het is dus ook aan te raden om hier een potje voor te maken. Al met al zit je al snel op zo’n 80 tot 150 euro per maand.
Wanneer is een Labrador uitgegroeid?
Een Labrador is volledig uitgegroeid als hij een jaar of 2 is. Over het algemeen bereikt hij echter al veel sneller zijn volwassen hoogte. Vaak is dit al wanneer hij een halfjaar tot een jaar oud is. Daarna groeit een Labrador Retriever vooral nog in de breedte.
Hoe oud kan een Labrador worden?
Labrador Retrievers worden gemiddeld zo’n 10 tot 14 jaar oud. Zwarte en blonde labradors worden gemiddeld ouder dan chocoladebruine labradors. Waar de gemiddelde leeftijd van zwarte en blonde Labradors 12,1 jaar is, is dat voor bruine Labradors slechts 10,7. Dit heeft ermee te maken dat er minder bruine Labrador Retrievers zijn en er dus meer inteelt is.
Hoe groot wordt een Labrador?
Een Labrador reu wordt ongeveer 55 tot 57 cm groot. Teefjes zijn iets minder groot en halen gemiddeld een hoogte van 54 tot 56 cm.
Hoe zwaar wordt een Labrador?
Een Labrador mag volgens de rasstandaard tussen de 25 en 35 kg wegen. Reuen zijn vaak iets zwaarder dan teven. Het is ook goed om je te realiseren dat de Labrador Retriever aanleg heeft voor overgewicht. Een Labrador heeft een gezond gewicht als je zijn ribben kunt voelen zonder te moeten duwen, maar wanneer ze niet zichtbaar zijn.
Hoe vaak moet je een hond, zoals de Labrador, uitlaten?
Een volwassen Labrador heeft 3 á 4 uitlaat rondes per dag nog, waarbij 4 de voorkeur heeft. De meeste hondeneigenaren laten de hond ‘s ochtends vroeg uit, tussen de middag, voor het avondeten en voordat ze naar bed gaan. Het is belangrijk dat in elk geval één van deze wandelingen langer is, zodat de Labrador Retriever ook echt z’n energie kwijt kan. Deze wandeling duurt minimaal een uur en in het ideale scenario kan de hond loslopen en lekker z’n ding doen.
Hoe vaak moet je een Labrador borstelen?
Over het algemeen heeft de vacht van een Labrador weinig verzorging nodig. Een keer per week borstelen met een goede hondenborstel is meestal voldoende. Als de hond in de rui is, kun je hem het beste dagelijks borstelen, bijvoorbeeld met een rubberen borstel, een Furminator of een borstelhandschoen met nopjes.
Welke maat bench heb je nodig voor een Labrador?
Het is voor elke hond belangrijk dat hij in zijn bench rechtop kan staan en dat hij er languit in kan liggen. Voor de meeste Labradors is een bench van ten minste een meter lang en 70 cm hoog – zoals de Adori Bench Met Schuifdeuren – prima.
Lees ook: Zo kies je de beste hondenbench voor jouw Labrador Retriever
Welke maat hondenmand of hondenkussen heb je nodig voor een Labrador?
Ook voor een Labrador hondenmand of hondenkussen geldt dat hij er helemaal in moet passen. Dit is belangrijk zodat z’n lichaam volledig ondersteund wordt. Een lengte van ten minste 90 cm – zoals de Snoozle Hondenmand New York heeft – is voor de meeste Labradors comfortabel.
Lees ook: Zo kies je de beste hondenmand voor jouw Labrador Retriever
Welke kleur Labrador is het rustigst?
Hoewel het soms wordt beweerd dat blonde Labradors het rustigst zijn en bruine Labradors het drukst, is hier voor zover wij weten geen wetenschappelijk bewijs voor. Als je graag een rustige Labrador wilt, kun je het beste kijken naar de ouders. De genen van de Labrador zeggen namelijk veel meer over zijn karakter dan zijn kleur. Als je ouderdieren rustig zijn, is de kans groot dat de pup dit uiteindelijk ook zal zijn.
Hoe hard rent een Labrador?
Labradors zijn geen echte sprinters, maar als ze echt willen, kunnen ze behoorlijke snelheden halen. Een snelle Labrador kan een snelheid van zo’n 50 km per uur halen. Dit is alleen niet iets dat ze lang kunnen volhouden, gemiddeld lopen Labradors zo’n 25 tot 30 km per uur als ze rennen.
Hoe oud is de oudste Labrador?
Hoewel de meeste Labradors 10 tot 14 jaar oud worden, zijn er altijd uitzonderingen. In Nederland zijn leeftijd van 16 tot 18 jaar al vrij uitzonderlijk, maar de oudste Labrador ooit leefde in Engeland en is maar liefst 29 jaar oud geworden.
Welke maat halsband heb ik nodig voor een Labrador (pup)?
Om de juiste maat halsband voor je Labrador te bepalen, kun je het beste zijn halsomtrek meten. De meeste Labradors hebben een halsomtrek van 46 tot 61 cm. Een Labrador pup heeft uiteraard een kleinere halsband nodig. Afhankelijk van de leeftijd ligt de maat vaak tussen de 25 en 45 cm. Voor een Labrador pup kun je het beste een verstelbare halsband kiezen, zodat je niet bij elke groeispurt een nieuwe nodig hebt.
Lees ook: Zo kies je de juiste halsband voor jouw Labrador (pup)
Wanneer wordt een Labrador loops?
De meeste Labrador teefjes worden voor het eerst loops als ze 8 tot 12 maanden oud zijn. Het kan echter ook gebeuren dat een teefje al jonger loops wordt of dat het wat langer duurt. Vanaf de eerste loopsheid kan ze ook al drachtig worden. Dit is echter niet aan te raden; het brengt extra risico’s met zich mee en de hond is zelf nog amper volwassen. Je kunt het beste wachten tot het teefje een jaar of 2 oud is. Als je haar wilt laten steriliseren, kun je dit juist wel beter op tijd doen. Veel dierenartsen adviseren dit te doen vanaf 6 maanden en tot 2 á 3 maanden na de eerste loopsheid. Hierdoor is de kans op melkkliertumoren het kleinst.
Hoe lang mag een Labrador pup wandelen?
Voor alle pups geldt dat ze nog niet onbeperkt mogen wandelen, rennen en spelen. Hun lichaam is nog volop in ontwikkeling en teveel belasting kan de opbouw van het skelet en spierweefsel verstoren. Als vuistregel kun je aanhouden dat je de Labrador pup maximaal 10 minuten per levensmaand mag laten lopen per wandeling. Dit houdt in dan een pup van een maand maximaal 10 minuten per keer wandelt en een pup van 5 maanden maximaal 50 minuten mag wandelen.
Wat eet een Labrador?
Een Labrador is net als andere hondenrassen een omnivoor die overwegend vlees eet. De meeste eigenaren van een Labrador hond voeren hondenbrokken en natvoer. Je kunt er ook voor kiezen om je Labrador vers vlees te geven of zelf maaltijden bereiden. Over het algemeen doen de meeste Labradors het prima op hondenbrokken.
Lees ook: Top 10 beste hondenbrokken voor de Labrador Retriever
Wanneer is een Labrador in de rui?
Van nature verharen de meeste honden – ook Labrador Retrievers – 2 keer per jaar; in het voorjaar en in het najaar. Ze verwisselen dan hun wintervacht voor hun zomervacht of hun zomervacht voor hun wintervacht. Deze periode duurt bij Labradors gemiddeld 3 tot 4 weken. Door je Labrador in de ruiperiode dagelijks te borstelen kun je het proces versnellen en heeft zowel je Labrador als jij zelf minder last van al dat haar.
Doordat de meeste Labradors binnen leven, is het natuurlijke ruiproces wat verstoord. Binnen is de temperatuur namelijk gelijkmatig en dat zorgt ervoor dat ze het hele jaar door een beetje blijven verharen. Wekelijks borstelen met een goede hondenborstel – zoals de Mister Mill Professionele Slicker Hondenborstel – scheelt vaak al een hoop.
Wat is het verschil tussen een Labrador Retriever en een Golden Retriever?
Hoewel je zou kunnen denken dat een Golden Retriever een langharige Labrador is, is dit zeker niet het geval. De Labrador en Golden Retriever zijn verschillende rassen met verschillende voorouders. Wel komen ze allebei uit het Verenigd Koninkrijk en werden ze met hetzelfde doel gefokt. Namelijk het terugbrengen van geschoten wild uit het water.
Qua uiterlijk zijn de kleuren en vacht belangrijke verschillen. De Golden Retriever is langharig en heeft een blonde tot roestbruine vacht. De Labrador Retriever is juist kortharig en komt naast de lichte, blonde kleur ook voor in zwart en bruin. Qua bouw, grootte en gewicht zijn de verschillen vrij klein.
Conclusie over de Labrador Retriever
De Labrador Retriever is een van de populairste hondenrassen in Nederland en dat begrijpen we heel goed. Of je nu een blonde, zwarte of bruine labrador hebt; het zijn vrolijke, vriendelijke honden die het erg goed doen als gezinshond. Als je overweegt om een Labrador te kopen of adopteren, is het wel heel belangrijk om je af te vragen of je de hond voldoende aandacht en beweging kunt geven. Een Labrador heeft – zeker in zijn jonge jaren – veel energie. Dagelijks een lange wandeling is zeker nodig. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goed beeld hebt gekregen van de Labrador Retriever. Als je een Labrador heb of van plan bent om er een te kopen of adopteren, wensen we je heel veel succes en geluk met deze vrolijke huisgenoot!