Dit zijn de leukste Labrador kruisingen

Zowel een kruising Labrador als een rasechte Labrador is een fantastisch maatje, maar het is wel goed om je bewust te zijn van de verschillen als je overweegt om een pup aan te schaffen. Elke kruising Labrador is anders en er kleven zowel voor als nadelen aan. In dit artikel vertellen we je waarom je juist wel of juist geen kruising Labrador zou moeten kopen. We noemen een aantal voor- en nadelen én we hebben de leukste Labrador kruisingen voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Waarom wel/geen Labrador kruising?

Kiezen voor een Labrador kruising heeft zowel voor- als nadelen. Bij een rasechte Labrador Retriever kun je vrij goed inschatten wat het karakter en uiterlijk van de hond zal worden. Zeker als je een Labrador pup met stamboom koopt. Je weet dan meer over de ouderdieren en kunt aan de hand hiervan redelijk goed voorspellen hoe de pup zal worden. Bij een Labrador kruising met een ander ras is dit moeilijker te voorspellen. Je weet van tevoren niet precies welke eigenschappen van welk ras terug zullen komen. Dit kan heel goed uitpakken, waardoor je ‘the best of both worlds’ hebt, maar het kan ook minder goed uitpakken. Wel is de kans op erfelijke aandoeningen vaak kleiner, doordat er minder dezelfde bloedlijnen zijn gebruikt. Daarbij is elke Labrador mix anders, waardoor je een heel uniek hondje hebt. Een bijkomend voordeel is dat een kruising Labrador vaak goedkoper is dan een Labrador met stamboom.

Labrador kruisingen

Er zijn natuurlijk ontzettend veel Labrador kruisingen mogelijk en het is niet te doen om ze in dit artikel allemaal te beschrijven. Daarom hebben we de meest voorkomende Labrador mixjes hier voor je op een rijtje gezet.

Kruising Labrador x Berner Sennen (Boulab of Labernese)

Een kruising tussen een Labrador en Berner Sennen wordt ook wel Boulab genoemd. Deze naam is afgeleid van de afkorting voor de Labrador Retriever – Lab – en de Franse naam voor de Berner Sennen – Bouvier Bernois. Ook de naam Labernese wordt soms gebruikt, afgeleid van de Engelse naam voor de Berner Sennenhond – Bernese Mountain dog. Zowel de Labrador als de Berner Sennen is een heel vriendelijk ras en heel geschikt als gezinshond. Over het algemeen is de Labrador wat actiever en de Berner Sennen juist wat rustiger. Met een Boulab weet je vrij zeker dat je een vriendelijke gezinshond krijgt die leergierig is en van aandacht houdt. Meestal zijn ze ook leergierig. Qua grootte, kunnen zo zowel de grootte van een Labrador als Berner Sennen hebben, dit kan zowel een schofthoogte van 55 cm als 70 cm betekenen. Hou ook rekening met flink wat haar en regelmatig borstelen met een goede hondenborstel.

Lees ook: Wat is de beste hondenborstel?

Kruising Labrador x Poedel (Labradoodle)

Een hele bekende Labrador kruising is de Labradoodle; een kruising tussen een Labrador en een Poedel. De Labradoodle is een zogenaamd designerras en erg in trek bij gezinnen en mensen die voor het eerst een hond nemen. Het is (nog) geen officieel erkend ras, maar de Labradoodle wordt wel veel aangeboden door betrouwbare fokkers. Het is een intelligente hond met een zachtaardig karakter en het uiterlijk van een teddybeer. De Labradoodle heeft een krullende vacht en verhaart niet. Een groot voordeel als je liever geen huis vol hondenhaar wilt. Ze moeten wel geplukt worden, om van de vlokken haar af te komen. Er wordt soms beweerd dat Labradoodles hypoallergeen zijn, maar dit is niet helemaal waar. Doordat ze niet verharen, zullen allergenen misschien minder ronddwarrelen, maar ze zijn er wel. Allergenen zitten namelijk niet alleen in het haar, maar ook in speeksel en huidschilfers.

labradoodle

Kruising Labrador x Golden Retriever (Goldador)

De Labrador en Golden Retriever lijken heel veel op elkaar en als je een Labrador Golden Retriever kruising koopt, weet je vrij aardig wat je kunt verwachten. Zowel qua karakter als bouw lijken de Golden Retriever en Labrador veel op elkaar. Qua vacht kan een Goldador pup zowel een wat langere als kortere vacht krijgen en zijn alle kleuren die Labradors en Golden Retrievers hebben mogelijk. Een kruising tussen een Labrador en Golden Retriever kan bijvoorbeeld chocolade bruin zijn met een lange vacht of roestkleurig met een korte vacht. Voor beide rassen geldt dat wekelijks borstelen aan te raden is om klitten te voorkomen. Ook houden beide rassen van water en zullen ze zo nu en dan een bad met een geschikte hondenshampoo nodig hebben. Als de Goldador de lange vacht erft, kan het ook nodig zijn om af en toe een trimmer te bezoeken.

Goldador

Lees ook: Wat is de beste hondenshampoo?

Kruising Labrador x Herder

Een kruising tussen een Labrador en Herder is ook een hele leuke mix. Beide rassen zijn loyaal en op hun baas gericht, maar rekening houdend met het karakter van een Duitse Herder (of andere Herdershond) zal deze kruising mogelijk meer energie hebben. Duitse Herders zijn echte werkers die niets liever doen dat samenwerken met hun baasje. Ze zijn intelligent en hebben uitdaging nodig om gelukkig te zijn. Als je voor deze kruising kiest, zul je bereid moeten zijn om dagelijks flinke wandelingen te maken en je Labrador Herder kruising van uitdaging en hersenwerk te voorzien. Dit kun je doen door samen te trainen en door je Labrador kruising bezig te houden met hondenpuzzels en snuffelmatten. Qua uiterlijk kan een kruising tussen een Herder en Labrador van beide kenmerken erven. Hierdoor zal de ene pup meer op een Herder lijken en de ander juist meer op een Labrador. Allerlei variaties ertussenin zijn ook mogelijk.

labrador herder

Kruising Labrador x Border Collie (Borador)

Ook een kruising tussen een Labrador en een Border Collie – ook wel Borador genoemd – is vaak een mix die veel uitdaging en beweging nodig heeft. Border Collies zijn heel intelligent en kunnen zich gaan vervelen als ze niks te doen hebben. Hoewel ook voor een Labrador Border Collie kruising geldt dat het een verrassing is welke eigenschappen de pup van de Labrador en van de Border Collie krijgt, is het dus wel belangrijk ook rekening te houden met het energieniveau van een Border Collie. Als je het leuk vindt om veel met de hond de ondernemen, is dit een fantastische mix. Zowel de Labrador als de Border Collie is goed te trainen en heel vriendelijk. Als je er voldoende tijd voor hebt, is dit ook een prima Labrador kruising voor in een gezin. Om te zorgen dat de Border Collie Labrador kruising voldoende z’n energie kwijt kan, kun je bijvoorbeeld gaan apporteren of frisbeeën.

borador

Lees ook: Hondenfrisbee kopen? Zo kies je de beste hondenfrisbee voor je hond

Kruising Labrador x Rottweiler (Labrottie)

De Labrottie is een kruising tussen een Labrador en een Rottweiler. Deze Labrador kruising ziet er vaak heel stoer uit en de pups kunnen qua karakter erg verschillende zijn. Waar de Labrador een echte allemansvriend is, is de Rottweiler vaak wat terughoudender naar vreemden. Ook zijn Rottweilers doorgaans een stuk rustiger dan Labradors. Ze zijn zelfverzekerd en wat meer op zichzelf. Wel zijn ze vaak erg gehecht aan hun gezin en zijn ze ook geneigd hun roedel (gezin) te beschermen wanneer ze dit nodig achter. Vaak zijn Rottweilers dan ook waaks. Een goede socialisatie is daarom heel belangrijk voor een kruising tussen een Labrador en een Rottweiler. Met de juiste opvoeding is dit een onwijs stoere en toch lieve kruising Labrador. 

labrottie

Kruising Labrador x Boxer (Boxador)

Een kruising tussen een Labrador en Boxer wordt ook wel Boxador genoemd. Deze enthousiaste Labrador mix heeft vaak een heel aandoenlijk uiterlijk, maar ook hier geldt dat bij elke pup weer andere kenmerken naar voren komen. Een kruising Labrador Boxer is vrijwel zeker vriendelijk en enthousiast, aangezien beide rassen hierom bekend staan. Ze zijn speels en dol op mensen. Een boxer kan wel wat eigenwijzer zijn en is daardoor geschikter voor een hondenbaasje met al wat ervaring. Beide rassen hebben veel energie, dus deze Labrador kruising is vooral geschikt voor mensen die er graag op uit trekken met hun hond en lekker veel willen wandelen en spelen. Een kruising Labrador boxer kan alle Labrador en Boxer kleuren hebben. Je kunt dus een gestroomde Labrador mix krijgen, maar ook een bruine, zwarte of blonde. Een boxer heeft vaak wat sterkere kaken van een Labrador, dus stevig kauwspeelgoed in huis halen, is een goed idee.

boxador

Conclusie 

Of je nu voor een rasechte Labrador of een kruising Labrador kiest; je haalt een geweldig maatje in huis. Elke kruising Labrador heeft zijn eigen unieke karakter en uiterlijk en dat maakt het juist zo leuk. Wel is het goed om je te realiseren dat er ook nadelen zitten aan het kruisen van verschillende rassen en dat het moeilijk te voorspellen is hoe een kruising Labrador eruit komt te zien, hoe groot hij wordt en hoe zijn karakter zal zijn. Het is daarom belangrijk om goed naar de karaktereigenschappen én het uiterlijk van beide rassen te kijken en ook met allebei rekening te houden. Als je geen waakse hond wilt, kun je bijvoorbeeld beter niet voor een kruising Labrador Rottweiler kiezen; hoe schattig de pups er ook uitzien. Als je je in beide rassen verdiept hebt en je kunt de kruising Labrador voldoende aandacht, uitdaging en beweging geven, dan is het fantastisch om te zien hoe jouw kleine Labrador mix zich gaat ontwikkelen.