labrador puppie 2

Alles wat je moet weten als je een Labrador pup gaat kopen

De Labrador Retriever behoort tot de populairste hondenrassen van Nederland. Elk jaar komen er dan ook heel wat Labrador puppy’s bij. Dit zijn zowel gele, zwarte als bruine Labrador pups en af en toe zie je ook een witte, zilveren of grijze Labrador pup voorbij komen. Als je van plan bent om een Labrador pup te kopen, zal er heel wat veranderen in je leven. Je krijgt er een heel gezellig huisgenootje bij, maar ook een flinke verantwoordelijkheid. Een Labrador pup is helemaal van jou afhankelijk en het is dan ook aan jou om ervoor te zorgen dat hij of zij een goede start krijgt. In dit artikel kun je lezen wat er bij komt kijken als je een Labrador pup gaat kopen, waar je rekening mee moet houden en hoe je ervoor zorgt dat het vooral een hele leuke ervaring wordt.

Wat heeft een Labrador pup nodig en kun je dat bieden?

Wanneer overweegt om een Labrador pup in huis te halen, is het belangrijk om je af te vragen wat een Labrador pup nodig heeft en of je hem dat kunt bieden. Labradors zijn bijvoorbeeld actieve honden, die elke dag hun energie kwijt moeten kunnen. Daarnaast kost een Labrador pup opvoeden best veel tijd en zal de pup in het begin nog niet zindelijk zijn. 

De eerste weken met een Labrador pup in huis

Een Labrador pup vraag zeker de eerste weken veel tijd een aandacht. De pup wordt bij zijn moeder en broertjes en zusjes weggehaald en dat is best even wennen. Zeker de eerste nachten zijn vaak moeilijk. Veel puppy’s voelen zich alleen en piepen dan. Eerder werd geadviseerd om de pup te negeren, maar volgens nieuwere inzichten is dit niet de juiste manier. De Labrador pup heeft juist troost en bevestiging nodig en je kunt dan ook het beste bij de pup in de buurt slapen de eerste dagen. Je kunt de pup bij jou op de slaapkamer laten liggen óf zelf in de woonkamer gaan slapen. Vervolgens kun je de afstand tot de Labrador pup steeds wat verder verder vergroten, zodat hij rustig went aan het alleen zijn ‘s nachts.

Alleen zijn en zindelijk worden

Ook is een Labrador pup meestal nog niet zindelijk. De kans is dan ook groot dat hij of zij een keer een ongelukje zal hebben in huis. Het is belangrijk om de pup hier nóóit voor te straffen, maar hem meteen buiten te zetten en te belonen als hij daar iets doet. In het begin zul je elke paar uur met de Labrador pup naar buiten moeten om hem te leren dat dit de plek is om z’n behoefte te doen. 

De Labrador pup kan in het begin ook nog niet alleen zijn. In de eerste weken is het sowieso heel belangrijk dat jullie een band krijgen en daarna is het zaak om het alleen zijn heel rustig op te bouwen. Zowel voor het zindelijk maken als het leren alleen zijn, kun je heel goed een hondenbench voor de Labrador pup gebruiken, zoals de Adori Bench Met Schuifdeuren. De bench wordt voor de Labrador pup een veilige plek en je mag de bench daarom nooit als straf gebruiken. De bench moet juist heel erg leuk zijn en de plek zijn waar de Labrador pup bijvoorbeeld altijd iets lekkers krijgt. 

pup zindelijk

Lees ook: Zo kies je de beste bench voor een Labrador Retriever

Hoeveel mag een Labrador pup wandelen?

Om de Labrador pup zindelijk te maken, zul je heel vaak even met hem naar buiten moeten. Dat wil echter niet zeggen dat je meteen wandelingen van een uur aan een stuk moet gaan maken. Een pup mag namelijk nog niet zover lopen, omdat dit schadelijk is voor zijn lichaam. Als vuistregel kun je aanhouden dat de Labrador pup 10 minuten mag lopen per levensmaand per wandeling. Een Labrador pup van 2 maanden mag dus 20 minuten wandelen per keer. 

Labrador pup kopen

Als je besloten hebt om een Labrador pup te kopen, is het tijd om een goede fokker en een leuke pup uit te kiezen. Het is belangrijk om hierbij kritisch te zijn en niet alleen op de prijs, de kleur of de lieve blik van een Labrador puppy te letten. Hieronder geven we je een aantal tips voor het vinden van de juiste pup.

Een goede Labrador fokker

Het kiezen van een betrouwbare fokker is al het halve werk. Er zijn helaas heel veel broodfokkers die over de rug van de dieren zoveel mogelijk geld proberen te verdienen. De ouderdieren worden vaak slecht behandeld en krijg je vaak ook niet te zien. Broodfokkers bieden vaak meerdere nesten tegelijk aan en vaak ook verschillende rassen. De prijzen zijn vaak relatief laag en de fokkers stelt geen eisen aan jou als koper.

Een goede fokker is vaak aangesloten bij een vereniging en heeft meestal maar een paar nestjes per jaar. Vaak hebben deze fokkers een wachtlijst en kun je niet meteen een pup ophalen. Als je de Labrador pups gaat bekijken, zijn de ouderdieren aanwezig en de fokker kan je meer over ze vertellen. Ook zijn ze gekeurd op heupdysplasie en elleboogdysplasie en oogziektes als cataract. 

Verder wil een goede fokker weten waar de door hem gefokte Labrador pups terecht komen. Hij zal jou als koper dus ook veel vragen stellen. Stel zelf vooral ook veel vragen aan de fokker. Een betrouwbare Labrador fokker heeft passie voor het ras en zal je er graag van alles over vertellen. 

Labrador pup kleuren

Bij het kopen van een Labrador pup kom je ook voor de keuze te staan welke kleur Labrador je wilt. Misschien maakt het je niet uit of je een zwarte, bruine of blonde Labrador pup krijgt, maar het kan ook zijn dat je wel graag een specifieke kleur wilt. Hieronder vertellen we iets meer over de verschillende kleuren Labrador pups. Realiseer je wel dat het belangrijk is dat een fokker niet alleen 

Zwarte Labrador pup

De eerste Labradors waren zwart dus met een zwarte Labrador pup haal je een mooie authentieke hond in huis. Zwarte Labrador pups zijn nog altijd geliefd en fokkers bieden dan ook regelmatig nestjes aan met zwarte Labrador pups.

Blonde Labrador pup

Ook een blonde Labrador pup is mogelijk. De blonde Labrador was de eerste variatie op de zwarte Labrador en bestaat ook al lang. Een blonde Labrador pup heeft dezelfde levensverwachting als een zwarte Labrador pup. Er wordt soms gezegd dat een blonde Labrador (pup) rustiger is dan andere kleuren, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Bruine Labrador pup

Een bruine Labrador pup is sinds de jaren 90 flink populairder geworden. Deze chocolade bruine kleur werd aanvankelijk als een ‘foutje’ beschouwd en er werd dan ook niet met bruine Labradors gefokt. Later werd de bruine Labrador pup juist wel geliefd, waardoor fokkers gericht met bruine Labradors gingen fokken.

Zilveren of grijze Labrador pup

Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om een zilveren Labrador pup of grijze Labrador pup te kopen. Deze kleur wordt in Nederland echter niet officieel erkend. Hierdoor is het niet mogelijk om een grijze Labrador pup of zilveren Labrador pup met stamboom te kopen.

Witte Labrador pup

Net als voor de zilveren en grijze Labrador pup geldt, is ook een witte Labrador pup niet officieel erkend in Nederland. Een witte Labrador pup is eigenlijk een hele lichte blonde Labrador. De fokker selecteert dan steeds de Labradors met de lichtste vacht om mee verder te fokken.

labrador puppie 1

Lees ook: Het uiterlijk van de Labrador

Kosten van een Labrador pup

Uiteraard zul je bij het kopen van een Labrador ook rekening moeten houden met de kosten. Je betaalt niet alleen een bedrag voor de aanschaf van een Labrador pup, maar er komen ook meteen andere uitgaven bij kijken. Hieronder vertellen we je hier iets meer over.

Aanschaf

Een Labrador pup met stamboom kost gemiddeld tussen de 1000 en 1600 euro, maar er worden ook Labrador pups verkocht voor 400 euro of juist voor meer dan 2000 euro. Wanneer een Labrador pup slechts een paar honderd euro kost, is het goed om extra oplettend te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de pups geen stamboom hebben óf dat je te maken hebt met een broodfokker. 

Inentingen en ontworming

Als je de pup mag ophalen, heeft hij meestal nog niet alle inentingen en wormkuren gehad. Een pup wordt gevaccineerd met 6 weken, 9 weken en 12 weken. De prijzen kunnen variëren van praktijk tot praktijk, maar liggen gemiddeld rond de 50 euro per keer. Als je de Labrador pup pas met 12 weken ophaalt, heeft hij vaak alle entingen gehad. Daarnaast zijn puppy’s heel gevoelig voor wormen en is het belangrijk om zeker het eerste jaar regelmatig te ontwormen. Let er daarbij op dat je een ontwormingskuur koopt die geschikt is voor pups. De kosten voor ontwormen zijn niet hoog; de meeste kuurtjes kosten 10 tot 20 euro.

Chip

Het is in Nederland verplicht om honden te chippen voordat ze 7 weken zijn. Een goede fokker heeft dit dus gedaan voordat jij je Labrador pup mee naar huis neemt. De pup moet alleen nog op jouw naam geregistreerd worden, maar je hoeft niet meer voor de chip te betalen.

Castratie of sterilisatie

Als je niet van plan bent om zelf een nestje Labrador pups te fokken, kun je je hond laten castreren of steriliseren. Het castreren van een reu kost zo’n 150 tot 300 euro, afhankelijk van de dierenartsenpraktijk die je kiest. Het steriliseren (medisch gezien eigenlijk ook castreren) van een teef kost tussen de 300 en 500 euro.

Puppycursus

We raden je ook zeker aan om een puppycursus te volgen met je Labrador pup. Je kunt er zelf een heleboel van opsteken én het is meteen onderdeel van de socialisatie van je pup. Hij leert met jou samenwerken en komt andere honden en mensen tegen; heel leerzaam dus! Een puppycursus kost tussen de 50 en 150 euro afhankelijk van de hondenschool en het aantal lessen. Let er wel op dat je voor een hondenschool kiest die op een positieve manier traint en volgens de nieuwste inzichten. Als er fysieke correcties gebruikt worden in de vorm van slipkettingen etc. kun je beter een andere hondenschool zoeken.

Benodigdheden voor een Labrador pup

Uiteraard zul je ook het een en ander in huis moeten halen voordat je het nieuwe gezinslid kunt verwelkomen. Denk hierbij aan een halsband, een hondenriem, hondenmand en wat leuk puppyspeelgoed. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet waar je zoal aan moet denken als je een Labrador pup koopt.

Socialisatie en opvoeding van een Labrador pup

Of je nu een bruine Labrador pup een zwarte Labrador pup of een zilveren Labrador pup hebt; vanaf het moment dat je de pup in huis hebt, begint de opvoeding en socialisatie. Natuurlijk start je niet meteen met een trainingssessie, maar je start wel meteen met routine en consequent zijn. Als hij niet op de bank mag, laat het dan ook nooit toe. Wees wel realistisch in wat je van de pup verwacht. Als hij nog niet weet wat zijn plaats is, kun je hem tijdens jullie avondmaal niet op z’n plaats sturen. Zodra de bench een vertrouwde plaats is, kun je deze hiervoor wel inzetten.

Primaire socialisatiefase

De primaire socialisatiefase vindt plaats tussen de 4 en 12 weken en vaak zijn pups dan nog bij de fokker. In deze fase hebben ze nog weinig angsten en zijn ze erg nieuwsgierig. Een ideaal moment om ze geleidelijk aan van alles te laten wennen. Denk hierbij aan kinderen, andere huisdieren, auto’s, fietsen, treinen of paarden. Vraag een fokker vooral wat hij doet om de Labrador pups te socialiseren voordat ze naar hun nieuwe baasje gaan.

Secundaire socialisatiefase

In de secundaire socialisatiefase woont de Labrador pup meestal al bij z’n nieuwe gezin. In deze fase kan de pup juist wel angstig zijn voor van alles en nog wat. Het is zaak om de pup vanuit een veilige omgeving in een rustig tempo aan zoveel mogelijk indrukken bloot te stellen. Ook de dingen die hij eerder al heeft gezien, kunnen nu spannender zijn. Neem hem mee naar nieuwe plekken, laat hem andere mensen en andere dieren ontmoeten en laat hem wennen aan handelingen als borstelen, wassen en nagels knippen. Zorg er wel voor dat hij voldoende rust krijgt om alle indrukken te verwerken. Hou er ook rekening mee dat hij nog niet zover mag lopen. Je kunt dit bijvoorbeeld oplossen door een hondentas mee te nemen waarin je hem kunt dragen of een hondenbuggy te gebruiken.

Lees ook: Wat is de beste hondenbuggy?

labrador puppie 2

Conclusie over het hebben van een Labrador puppy

Een Labrador pup kopen, is een ontzettend leuke ervaring en als je weet waar je aan begint, heb je er een fantastisch maatje aan. Het maakt daarbij niet uit of je voor een zwarte Labrador pup, bruine Labrador pup, blonde Labrador pup, zilveren Labrador pup of witte Labrador pup kiest; alle kleuren zijn lief, enthousiast en vrolijk. Zorg er wel voor dat je een betrouwbare Labrador fokker kiest en dat je je goed voorbereid op de komst van je nieuwe huisgenoot. Met de juiste socialisatie en opvoeding is een Labrador de perfecte gezinshond.