Labrador 3 kleuren

Het uiterlijk van de Labrador

Aangezien de Labrador het populairste hondenras van Nederland is, heb je ongetwijfeld al heel wat Labrador Retrievers voorbij zien komen. Het zijn stevige, gespierde honden met een korte vacht en een vriendelijke uitstraling. Ze komen officieel voor in drie kleuren, namelijk zwart, blond en bruin, maar er zijn tegenwoordig ook fokkers die witte of grijze of zilveren Labradors verkopen. In dit artikel vertellen we je alles over het uiterlijk van de Labrador Retriever. We besteden aandacht aan de bouw, de kop en de vacht van de Labrador. Ook vertellen we je meer over de kleuren en het ontstaan hiervan. Lees snel verder als je meer wilt weten over het uiterlijk van de Labrador Retriever.

De bouw van de Labrador

De Labrador Retriever is een sterk gebouwde hond. Hij heeft een relatief kort lichaam met een brede borst, brede ribben en een brede achterhand. Toch is de Labrador volgens de rasstandaard in proportie en zo gebouwd dat hij geschikt is voor de jacht op het land én in het water. Zijn staart is opvallend dik en stevig en wordt ook wel een ‘otterstaart’ genoemd. Bij de aanzet is hij heel dik en richting de punt wordt hij steeds smaller. De schofthoogte van een Labrador reu is volgens de rasstandaard 55 tot 57 cm. Teefjes zijn over het algemeen iets kleiner en meten 54 tot 56 cm. Het gewicht van de Labrador Retriever hoort tussen de 25 en 35 kg te liggen.

De kop van de Labrador

De Labrador heeft een brede schedelbasis met een krachtige snuit die niet spits toeloopt. Zijn neus is breed en hij heeft goed ontwikkelde neusgaten. Hij heeft middelmatig grote ogen met een vriendelijke, intelligente uitdrukking. De kleur van de ogen is bruin of hazelnootkleurig. Zijn oren zijn hangend en liggen dicht tegen het hoofd aan. Ze zijn vrij ver naar achter geplaatst.

De vacht van de Labrador

De Labrador heeft een korte dikke vacht met een waterafstotende ondervacht. De haren zijn stevig en voelen wat stug aan. Een gezonde Labrador heeft een glanzende vacht die hem goed warm en droog houdt. De vacht heeft niet veel verzorging nodig. Eens in de week borstelen is vaak voldoende om de vacht mooi te houden en de hoeveelheid haar in huis te verminderen. Wanneer een Labrador in de rui is, kun je het beste elke dag borstelen met een rubberen hondenborstel, zoals de ​​Ferplast Hondenborstel. Wassen is in principe niet vaker nodig dan 1 á 2 keer per jaar, maar aangezien Labradors nog wel eens in een vieze sloot springen, kan het geen kwaad om een fles hondenshampoo in huis te hebben.

Lees ook: Wat is de beste hondenborstel

De kleuren van de Labrador Retriever

De eerste Labrador honden waren zwart van kleur en af en toe verscheen er ook een blonde of gele labrador. Beide kleuren werden erkend. De tegenwoordig erg populaire bruine Labrador werd echter gezien als een fout. Pas vele jaren later werd ook de bruine kleur Labrador officieel erkend. In de laatste jaren is daar ook de zilver of grijze Labrador en de witte Labrador bij gekomen. Hieronder vertellen we je iets meer over de verschillende kleuren Labrador Retrievers.

Zwarte Labrador Retriever

De zwarte Labrador is jarenlang (vrijwel) de enige kleur Labrador geweest. De honden waar de Labrador van afstamt waren ook zwart en slechts heel af en toe werd er een gele labrador geboren. Lange tijd werd de zwarte Labrador dan ook als ideaal beschouwd en werd er voornamelijk met zwarte Labradors gefokt. Hoewel de zwarte Labrador sinds de komst van andere kleuren Labradors wat aan populariteit heeft ingeleverd, is ook de zwarte Labrador nog altijd erg geliefd. 

Gele of blonde Labrador Retriever

Toen de Labrador in opkomst was en vrijwel alle Labradors zwart waren, kwam het heel af en toe toch voor dat er gele Labradors geboren werden. De eerste gele Labrador werd aan het eind van de 19e eeuw officieel geregistreerd. De gele of blonde Labrador wordt naast de Zwarte Labrador dus ook al lange tijd officieel erkend. Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw werd de blonde Labrador populair en werd er meer mee gefokt. Er wordt soms beweerd dat een blonde Labrador rustiger is dan zwarte en bruine Labradors, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel blijkt uit onderzoek dat blonde Labradors net als zwarte Labradors vaak gezonder zijn dan bruine Labradors.

Bruine Labrador Retriever

De bruine Labrador werd aanvankelijk gezien als een foutje in het ras. Met bruine Labradors werd dan ook niet gefokt en ze werden ook niet officieel erkend. Het duurde dan ook vele jaren voordat de bruine Labrador officieel werd toegevoegd aan de rasstandaard. In de tweede helft van de jaren 90 van de vorige eeuw won de bruine Labrador snel aan populariteit. Het nadeel hiervan was de kleine poule met honden om mee te fokken. Hierdoor is er bij de bruine Labrador een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen, zoals huid- en oorontstekingen. Kies daarom altijd voor een erkende fokker die niet alleen op kleur selecteert.

Zilveren of grijze Labrador Retriever

Sinds een aantal jaren zie je zo nu en dan ook zilver of grijze Labradors voorbij komen. Het is niet helemaal duidelijk waar deze kleur vandaan komt. Het zou ook een ‘foutje’ in de genen kunnen zijn, maar er zijn ook theorieën over inmenging van de Weimaraner om de grijze kleur te krijgen. In Nederland is de grijze of zilveren Labrador niet officieel erkend en je kunt dan ook geen grijze Labrador met stamboom krijgen. Ook deelnemen aan show is hierdoor niet mogelijk. Bij het fokken op een bepaalde kleur bestaat altijd het risico dat er te weinig op gezondheid en karakter wordt gelet. Kies daarom altijd voor een goede fokker en zorg dat je de ouderdieren te zien krijgt.

Witte Labrador

Ook een witte Labrador zie je niet zo vaak en is niet officieel erkend. Eigenlijk is een witte Labrador een gele of blonde Labrador met een hele lichte vacht. Bij het fokken wordt hier dan ook op geselecteerd. Net als voor de andere zilveren Labrador en de bruine Labrador geldt ook voor de witte Labrador dat het belangrijk is om een fokker te kiezen die niet alleen op kleur fokt.

Conclusie over het uiterlijk van de Labrador

De Labrador Retriever wordt officieel erkend in 3 verschillende kleuren, namelijk de zwarte Labrador, de blonde Labrador en de bruine Labrador. De bruine Labrador is hier het laatst bijgekomen, maar nam snel toe aan populariteit. De laatste jaren zie je zo af en toe ook de zilveren of grijze Labrador en de witte Labrador. Beide zijn niet officieel erkend. Hoewel het natuurlijk verleidelijk is om voor een bijzondere kleur Labrador te kiezen, raden we je aan om vooral te letten op de gezondheid en het karakter van de hond en op zoek te gaan naar een goede fokker als je overweegt om een Labrador pup te kopen.