Kracht van hond te zien aan de kop

Britse wetenschappers van de Universiteit van Canterbury hebben vastgesteld dat het mogelijk is aan de hand van het formaat en de breedte van een hondenkop te voorspellen hoe snel en hoe sterk het dier is.
Honden met een brede kop zijn over het algemeen sterker dan hun soortgenoten met een smallere kop. Maar viervoeters met een smalle kop kunnen over het algemeen sneller rennen.
De onderzoekers vermoeden dat er ook bij mensen een relatie bestaat tussen de grootte van het hoofd en hun fysieke kwaliteiten.

Kracht en snelheid gaan volgens hoofdonderzoeker William Helton vrijwel nooit samen. “Het is erg moeilijk om goed te zijn in hardlopen en tegelijkertijd uit te blinken in vechtsporten”, verklaart hij.
“De breedte van het hoofd van een hond is een eigenschap van het skelet”, aldus Helton. “Hieruit kun je andere eigenschappen van een skelet afleiden.”

De wetenschappers ontdekten het verband tussen de koppen van honden en hun fysieke kwaliteiten door de prestaties van 217 honden te bestuderen op een sportevenement voor de dieren. De deelnemende honden moesten wedstrijdjes rennen en ook gewichten vooruit trekken.
Uit de resultaten bleek dat de dieren met relatief smalle koppen het beste presteerden tijdens het eerste onderdeel. De honden met brede koppen blonken juist uit met de gewichten.

“De snelste hond is zonder twijfel een smal gebouwd dier zoals een hazewindhond. Andere honden zoals husky’s zijn breder gebouwd, hebben meer kracht en kunnen grotere afstanden afleggen”, aldus Helton.