Help, mijn hond stinkt uit zijn bek! Oorzaken en oplossingen

Elke hond stinkt wel eens uit zijn mond. Maar als je hond altijd uit zijn bek stinkt of de stank extreem is, dan is er wellicht meer aan de hand. De vieze adem van je hond kan verschillende oorzaken hebben. Hij kan bijvoorbeeld gebitsproblemen hebben, maar het kan ook zijn dat hij vieze dingen eet. Een hond die stinkt uit zijn bek heeft van de stank vaak geen last, maar de oorzaak van de stank kan hem wel ongemak bezorgen. Je doet er dan ook goed aan te achterhalen hoe het komt dat je hond of puppy stinkt uit zijn mond. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken en oplossingen voor de vieze adem van je hond.

Oorzaak 1: Gebitsproblemen

De meest voorkomende oorzaak voor een hond die stinkt uit zijn mond is een gebitsprobleem. Tandplak en tandsteen zorgen voor bacteriën die een onaangename geur verspreiden. Ook ontstoken tandvlees kan voor een vieze adem zorgen bij je hond. Vaak herken je gebitsproblemen aan verkleuringen en rood, geïrriteerd tandvlees dat soms ook bloedt.

Oplossingen

Als je hond ernstige gebitsproblemen heeft, kun je het beste een afspraak maken bij de dierenarts. Deze kan onder narcose het gebit van je hond reinigen. Is er alleen sprake van wat tandsteen en tandplak, dan kun je vaak zelf een hoop oplossen (en voorkomen) door regelmatig de tanden van je hond te poetsen met hondentandpasta en een hondentandenborstel. Ook regelmatig kauwen is goed voor het gebit. Om deze reden is het ook belangrijk om je hond goede hondenbrokken te voeren, deze schuren het gebit ook schoon.
Lees ook: Wat zijn de beste hondenbrokken voor jouw hond?

Oorzaak 2: Je hond eet vieze dingen

Sommige honden zijn dol op alles wat wij verafschuwen. Ze verorberen met smaak elke kattendrol die ze tegenkomen en trekken met veel plezier je vuilnisbak leeg. Al deze (in onze ogen) onsmakelijkheden zorgen ervoor dat je hond stinkt uit zijn bek.

Oplossingen

In het ideale scenario leert je hond dat hij geen dingen van straat of uit de vuilnisbak mag eten. Het kost tijd om dit te trainen, maar het is zeker mogelijk. Je kunt dit oefenen door je hond het commando ‘nee’ of ‘laat dat’ te leren. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je hond toegang heeft tot etensresten en kattenpoep. Zorg ervoor dat hij niet bij de kattenbak kan. Buiten kun je hem een muilkorf omdoen. Zo kan hij toch loslopen, zonder dat zijn ongewenste gedrag beloond wordt.

Oorzaak 3: Medische oorzaak

Er kan echter ook een medische oorzaak zijn, waardoor je hond stinkt uit zijn mond. Een hond die ziek is of problemen heeft met zijn stoelgang kan meer gaan boeren en daardoor een vieze adem hebben. Ook nierfalen, leverfalen, diabetes en huidproblemen kunnen ervoor zorgen dat je hond stinkt uit zijn mond.

Oplossingen

Om medische oorzaken uit te sluiten óf te behandelen, kun je het beste een afspraak maken met je dierenarts. Hij of zij zal het gebit van je hond controleren en je hond onderzoeken op andere medische kwaaltjes. Eventueel kan er bloed worden afgenomen. 

Tot slot

Het is natuurlijk heel vervelend als je hond uit zijn bek stinkt, zowel voor jou als voor de hond zelf. In de meeste gevallen ligt er namelijk iets aan ten grondslag waar je hond ook hinder van ondervindt. Voor je hond is het daarom belangrijk om een afspraak te maken met de dierenarts als de vieze adem duidelijk voor klachten zorgt. Als je snel iets aan de vieze adem wilt doen, kun je speciaal mondwater voor honden door zijn drinkwater doen. Mondwater van Oxyfresh helpt daarbij ook tandplak voorkomen.

Heb jij nog aanvullende tips voor een hond die vreselijk uit zijn bek stinkt? Laat het ons dan weten!