Help, mijn hond schrokt! Tips tegen schrokken bij honden

Sommige honden hebben hun voerbak nog niet leeg voordat jij met je ogen hebt geknipperd. Zou hij dan zoveel honger hebben? Maar hij is al aan de zware kant… Hoe komt het dat een hond schrokt? En minstens zo belangrijk: wat kun je eraan doen als je hond schrokt? Zou een antischrokbak voor honden de oplossing zijn? In dit artikel vertellen we je waar schokken bij honden vandaan komt en hoe je kunt voorkomen dat je hond schrokt. 

Waarom schrokt een hond?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor een hond schrokt. Honden die in een kennel of asiel hebben geleefd, schrokken bijvoorbeeld vaker dan andere honden. Ook honden die met meerdere honden in hetzelfde huis leven, schrokken vaker. Dit heeft ermee te maken, dat ze bang zijn om het voer kwijt te raken. Als ze niet snel genoeg zijn, eet een ander het misschien op of wordt het afgepakt. 

Gevolgen van schrokken

Buiten het feit dat je hond op deze manier nauwelijks van zijn maaltijd geniet, is schrokken ook niet gezond. 

  • Als je hond schrokt, kauwt hij zijn voer niet goed. Door te kauwen komen er enzymen vrij die helpen bij de vertering van het voedsel. Als je hond niet kauwt, wordt zijn spijsverteringsstelsel extra belast.
  • Daarbij slikt de hond vaak lucht in, waardoor hij winderig kan worden.
  • Ook voor het gebit is kauwen van belang. Tijdens het kauwen van brokjes worden de tanden schoon geschraapt en het tandvlees gemasseerd.
  • En hond die schrokt, heeft ook een verhoogd risico op overgewicht, doordat hij te laat voelt dat hij verzadigd is.
  • Tot slot kan te snel eten en veel lucht inslikken het risico op een maagtorsie verhogen.

Tips tegen schrokken bij honden

Om je hond schrokken af te leren, kun je een aantal dingen doen. In de eerste plaats kun je proberen iets te doen aan de oorzaak van het schrokken. Daarnaast kun je het moeilijker maken om in één keer een bek vol brokjes naar binnen te scheppen.

Zorg voor een rustige omgeving

Honden schrokken vaak, omdat ze bang zijn dat ze het eten kwijt raken als ze niet snel genoeg zijn. Door te zorgen voor een rustige omgeving zullen ze minder druk voelen om hun bak snel leeg te eten.

Geef elke hond (ook pups) een eigen voerbak

Een puppy schrokt zijn eten vaak op, doordat hij zijn voerbak deelt met andere pups. Doordat de andere pups sneller eten, wordt hij ook gedwongen om het tempo op te voeren. Door elke hond een eigen voerbak te geven, voelen we minder druk om snel te eten.

Verdeel voermomenten over de dag

Een hond die schrokt, voelt niet op tijd wanneer hij vol zit. Door de voermomenten over de dag te verdelen, voorkom je een enorm hongergevoel en krijgt je hond niet de kans om zich overvol te eten.

Kies het juiste formaat hondenbrokken

Soms wordt het schrokken van een hond erger als hij te kleine brokjes krijgt. Kleine brokjes zijn namelijk veel gemakkelijker naar binnen te scheppen dan grote. Door je hond hondenbrokken te geven die passen bij zijn formaat, is de kans groter dat hij zijn brokjes gaat kauwen.

Lees ook: Wat zijn de beste hondenbrokken voor jouw hond?

Gebruik een anti-schrokbak

Een hele mooie uitvinding die het schrokken van je hond meteen stopt, is de anti-schrokbak voor honden. Een anti schrok voerbak is een voerbak met vormpjes of patronen in het midden waar de brokjes tussen vallen. Je hond moet de brokjes tussen de vormpjes uitvissen. Hierdoor kan hij onmogelijk heel veel brokjes tegelijk naar binnenwerken.  We hebben een aantal goede anti-schrokbakken voor je hond op een rijtje gezet.

Heb jij nog aanvullende tips voor schrokkende honden? Laat het ons weten!