Huisjes en tips voor een vakantie op de Waddeneilanden met hond

De Waddeneilanden zijn een fantastische omgeving voor een vakantie met je hond. De zee en het strand zijn binnen handbereik en op de Waddeneilanden zijn prachtige duingebieden en bossen om met je hond doorheen te struinen. Daarbij roept het eilandleven al snel een vakantiegevoel op en kom je hier heerlijk tot rust. Of je nu met je gezin naar de Waddeneilanden gaat of een romantische weekendje weg wilt met je partner; je hond kan gezellig mee. 

Op de Waddeneilanden zijn verschillende huisjes die je kunt huren met je hond. In dit artikel hebben we de 8 leukste vakantiehuisjes op de Waddeneilanden waar honden welkom zijn op een rijtje gezet. Ook kun je in dit artikel lezen welke regels er gelden voor honden én geven we een aantal tips voor je vakantie op de Waddeneilanden met je hond.

De 8 leukste vakantiehuisjes op de Waddeneilanden met hond

Een vakantiehuisje op de Waddeneilanden is een ideaal uitgangspunt om een van de eilanden te verkennen met je hond. Op de 5 Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn verschillende huisjes te huur waar je hond ook welkom is. Soms is er zelfs een omheinde tuin aanwezig waarin je hond veilig rond kan rennen, snuffelen en spelen. Hieronder hebben we de 8 leukste vakantiehuisjes op de Waddeneilanden waar je met hond kunt overnachten op een rijtje gezet.

Vakantiehuisjes Ameland

Huisje aan het strand met hond op Texel

Waddeneiland: Texel
Aantal personen: 4
Aantal slaapkamers: 2
Aantal honden: 2
Tuin: Ja

Huisje aan strand met hond op Waddeneiland

Deze vierpersoons villa staat op het Waddeneiland Texel en je kunt hier met 2 honden overnachten. Het is een comfortabel vakantiehuisje met een modern interieur en 2 slaapkamers. Je vindt het huisje op Landal vakantiepark Vogelmient dat op slechts 500 meter ligt van het strand. Hier kun je heerlijk wandelen en kan je hond lekker hard rennen en spelen. Op de meeste stranden op Texel mag je hond namelijk loslopen. Bij het huisje zelf mogen 2 auto’s geparkeerd worden en je hebt een fijne tuin met een terras en tuinmeubilair om lekker buiten te zitten.

Vakantiehuis op Waddeneiland Texel met omheinde tuin voor je hond

Waddeneiland: Texel
Aantal personen: 6
Aantal slaapkamers: 3
Aantal honden: 2
Tuin: Ja, omheinde tuin

vakantiehuis met hond waddeneilanden

Dit gezellige natuurhuisje staat in De Waal op Texel. Het huisje staat in een landelijke omgeving, samen met een paar andere vakantiehuisjes. De omheinde tuin is ideaal om je hond veilig naar buiten te laten. Dit is ook een groot voordeel in de zomer als je de deuren naar de tuin lekker open wilt zetten. Vanaf het huisje kun je door de bossen en duinen naar het strand lopen waar je hond lekker los mag lopen. Verder is het vakantiehuis comfortabel ingericht, zijn alle bedden boxspring bedden en is er een ligbad aanwezig.

Lees ook: Vakantie Texel met hond

Hondvriendelijk appartement op Landal Vlieduyn

Waddeneiland: Vlieland
Aantal personen: 2-4
Aantal slaapkamers: 1
Aantal honden: 2
Tuin: Nee, wel een balkon

Hondvriendelijk appartement voor vakantie op Waddeneilanden met hond

Ook op Vlieland kun je heerlijk op vakantie met je hond. Dit Waddeneiland is wat kleiner, maar heeft wel prachtige grote stranden waar je hond fantastisch z’n energie kwijt kan. Op Landal Vlieduyn – een Landal vakantiepark – kun je een luxe appartement huren met je hond. Het appartement is comfortabel ingericht en er is een sauna aanwezig. Alles dus voor een heerlijke wellness vakantie op de Wadden. Het appartement ligt aan de rand van de duinen, waardoor je zo naar de zee wandelt. Ook het dorpje Oost-Vlieland is het bezoeken waard en je kunt je hond rustig meenemen als je een terrasje pakt.

Huisje in de duinen op Waddeneiland Terschelling

Waddeneiland: Terschelling
Aantal personen: 6
Aantal slaapkamers: 3
Aantal honden: 1
Tuin: Ja

Huisje in de duinen voor vakantie op Waddeneilanden met hond

Dit mooie vakantiehuisje staat midden tussen de duinen op Waddeneiland Terschelling. Je mag hier met 1 hond overnachten en hebt een prachtig uitzicht richting West aan Zee. Het huisje staat in een beschermd duingebied, dus het is wel zaak om je hond hier aangelijnd te houden. Wanneer je naar het Noordzeestand wandelt – zo’n 300 meter verderop – kan je hond echter heerlijk rennen en spelen op het strand en in de zee. Ook kun je met je trouwe viervoeter de bossen in voor een fijne wandeling waarbij je hond los mag lopen. De bungalow zelf is gezellig ingericht en heeft een terras op het zuiden.

Vakantiehuisje op Waddeneiland met omheinde tuin voor je hond(en)

Waddeneiland: Terschelling
Aantal personen: 2
Aantal slaapkamers: 1
Aantal honden: 6
Tuin: Ja, omheinde tuin

natuurhuisje waddeneilanden met hond

In het voorhuis van een mooie gerenoveerde boerderij op Terschelling vind je dit knusse vakantiehuisje waar je met hond(en) mag overnachten. Het is een knus huisje waarin nog authentieke details aanwezig zijn. Er is een grote omheinde tuin waarin je hond los rond mag lopen. Het is een heerlijk vakantiehuis om met honden te verblijven en één van de weinige huisjes waar je met meer dan 2 honden welkom bent. In dit huisje mag je namelijk maar liefst met 6 viervoeters overnachten. Met 6 grote honden is dit echter wel wat krap. Het huisje ligt in landelijk gebied, maar je bent zo in het bos of op het strand voor een mooie wandeling.

Comfortabele lodge met hangxmat vlakbij strand

Omgeving: Hollum, Ameland
Aantal personen: 4
Aantal slaapkamers: 1
Aantal honden: 1
Tuin: Ja

vakantiehuis waddeneilanden met hond

Dit schattige vakantiehuisje vind je op het Waddeneiland Ameland. Het is een kleine, maar toch zeer comfortabele lodge op slechts 900 meter van het strand. Het vakantiehuisje hoort bij het park Sea Lodges Ameland. Dit mooie autoluwe vakantiepark ligt vlak onder de vuurtoren op het westelijke deel van Ameland. Je bent snel in Hollum voor een boodschap, drankje en wat gezelligheid, maar je kunt vanuit het vakantiehuisje met je hond ook meteen heerlijk wandelen. Je mag 1 hond meenemen en er is plaats voor maximaal 4 personen. Vanaf het huisje loop je zo de bossen of duinen van dit Waddeneiland in. De lodge is modern ingericht en van alle gemakken voorzien. In de tuin vind je zelfs een hangmat waarin je lekker kunt relaxen.

Boek deze comfortabele lodge met hangmat vlakbij het strand.

Hondvriendelijke duinvilla op vakantiepark Boomhiemke

Waddeneiland: Ameland
Aantal personen: 6
Aantal slaapkamers: 3
Aantal honden: 2
Tuin: Ja, sommige met omheining
Vanafprijs: €586,- per week

Hondvriendelijke duinvilla voor vakantie op Waddeneilanden met honden

Op Roompot vakantiepark Boomhiemke kun je dit mooie huisje huren met je hond. Het vakantiehuis is geschikt voor 6 personen en beschikt over een grote tuin met veel privacy. Het is toegestaan om 2 honden mee te nemen en er zijn ook vakantiehuisjes met omheinde tuin beschikbaar. Vakantiepark Boomhiemke ligt aan de duinen en je loopt dan ook zo met je hond naar het strand. Ook het bos is vlakbij, dus er zijn volop mogelijkheden voor lange wandelingen met je trouwe viervoeter. Verder is er op het vakantiepark van alles te doen, waardoor dit ook een fijn vakantieverblijf is voor gezinnen met kinderen.

€340,00
Roompot.nl

Lees ook: Vakantie Ameland met hond

Last minute vakantie naar de Waddeneilanden met je hond

Verhuurders van huisjes op de Waddeneilanden willen hun huisjes natuurlijk het liefst zoveel mogelijk verhuren. Als het huisje leegstaat, verdienen ze er tenslotte niets aan. Daarom zijn vakantiehuizen kort voor vertrek vaak een stuk goedkoper. Als je niet aan een bepaalde datum vast zit of gewoon spontaan een weekendje weg wilt naar een Waddeneiland, kun overwegen om een last minute te boeken. Op deze manier kun je goedkoop op vakantie naar de Waddeneilanden met je hond. Je kunt een last minute naar een Waddeneiland boeken op een vakantiepark, bij een bed and breakfast of bijvoorbeeld een natuurhuisje.

Mag je hond loslopen op de Waddeneilanden?

Je hond mag niet zomaar overal loslopen, maar op de meeste Waddeneilanden is het op veel plekken wél toegestaan om je hond los te laten lopen. De regels voor loslopen kunnen per Waddeneiland verschillen. Hieronder hebben we de regels per eiland voor je op een rijtje gezet.

Texel

Op Texel mag je hond in de winter op alle stranden loslopen, mits hij onder appèl staat. Tussen 1 maart en 1 september, in de zomerperiode, moet je hond op de bewaakte stranden aangelijnd zijn. Op de onbewaakte stranden (dit zijn de meeste stranden) mag hij wel gewoon loslopen. Verder mag je hond in de bosgebieden ‘De Dennen’ en het ‘Krimbos’ ook loslopen. In bepaalde duingebieden mag je hond ook los, maar alleen buiten het broedseizoen. Rond weilanden, in dorpen en op openbare wegen moet je hond altijd aangelijnd zijn.

Vlieland

Honden mogen op Vlieland op veel plekken het hele jaar door loslopen. Zowel op de stranden als in de bossen kan je hond dus heerlijk genieten van z’n vrijheid. In en rond het dorp moet je hond wel aangelijnd worden. Het wordt met borden aangegeven waar je hond aan de lijn moet. Overigens geldt wel dat je hond goed onder appèl moet staan en geen wild mag opjagen als hij losloopt. 

Terschelling

Op Terschelling mag je hond loslopen op het strand en in de bossen. Het is hierbij wel belangrijk dat je hond onder appèl staan en dus meteen komt als je hem roept. In de duinen en op plekken waar vee loopt, is het zeker zaak om je hond aan te lijnen. Vee en ook wilde dieren kunnen erg gestrest raken door loslopende dieren en zeker in het voorjaar zijn er veel kwetsbare, jonge dieren op het eiland. Zorg er dus voor dat je hond goed luistert als je hem loslaat op de plaatsen waar dit is toegestaan of neem een lange lijn of flexlijn AL mee om hem toch zoveel mogelijk vrijheid te geven.

Ameland

Op Ameland mag je hond op de meeste stranden loslopen, mits hij onder appèl staat en geen dieren opjaagt of andere bezoekers lastig valt. Op het Groene Strand bij Ballum en bij de overgangen naar de badstranden mag je hond niet loslopen. Wel zijn er op Ameland drie verschillende losloopgebieden, namelijk bij Roosdunen in Ballum, Koudenburg in Hollum en bij het Kwekerijbos in Nes. Verder moet je hond op Ameland wel overal aangelijnd zijn. Hij mag dus niet loslopen in de andere bossen, de duinen of langs het wad.

Schiermonnikoog

Je hond mag op Schiermonnikoog op het strand loslopen en de regels zijn hier vrij soepel. Het hele jaar door mag je hond loslopen op het Noordzeestrand van dit Waddeneiland en er zijn ook een aantal loslooproutes voor honden. In het dorp, het nationaal park en het Rif moet je hond wel aangelijnd zijn. Ook moet je hond goed onder appèl staan en mag hij geen dieren opjagen of verstoren. Verder ben je verplicht om de uitwerpselen van je trouwe viervoeter op te ruimen.

Tips voor een vakantie op een Waddeneiland met je hond

Om van je vakantie met je hond op een van de Waddeneilanden een succes te maken, is een goede voorbereiding het halve werk. We raden je dan ook aan om je in te lezen in de regels van het eiland dat je gaat bezoeken en ervoor te zorgen dat je alles mee hebt voor je hond. Hieronder vind je nog een aantal tips voor een fantastische vakantie met je hond op de Wadden.

Hou rekening met wilde dieren

Op de Waddeneilanden leven allerlei wilde dieren, zoals konijnen, reeën, fazanten en zeehonden. Ook broeden er ontzettend veel vogels. Hoewel honden op veel plekken los mogen lopen, is het natuurlijk niet de bedoeling dat ze de dieren op het eiland verstoren. We raden je dan ook aan om alert te zijn en ervoor te zorgen dat je hond in het zicht blijft. In het broedseizoen geldt dit nog meer. Als je hond een sterk jachtinstinct hebt, kun je hem op plekken met veel wild en in het broedseizoen beter aangelijnd houden.

Lees ook: Zo kies je de beste hondenriem voor jouw hond

Ontvlooi en ontworm je hond voor vertrek

Het is natuurlijk sowieso goed om ervoor te zorgen dat je hond geen last heeft van vlooien en andere parasieten, maar voordat je vertrekt naar een vakantiehuisje kan het geen kwaad om hier even extra alert op te zijn. Hou er wel rekening mee dat middelen tegen vlooien schadelijk kunnen zijn voor oppervlaktewater. Als je hond graag zwemt, is het beter om het vlooienmiddel ruim voor vertrek te geven, zodat de stoffen niet in de natuur terechtkomen.

Lees ook: Wat is het beste middel tegen vlooien en teken bij honden?

Hou rekening met het weer

Ook het weer is iets om rekening mee te houden als je met je hond naar de Waddeneilanden gaat. In de zomer kan het zand erg warm worden en kan je hond oververhit raken. Je kunt dan beter ‘s ochtends vroeg of juist aan het eind van de dag met je hond gaan wandelen of de schaduw in de bossen opzoeken. Als je hond het snel koud heeft, is in de winter een hondenjas geen overbodige luxe.

Zout water

Na een bezoekje aan het strand is het een goed idee om je hond af te spoelen of goed droog te wrijven met een handdoek. Zo voorkom je dat het zout zijn huid en pootjes gaat irriteren. Let er ook goed op dat je hond geen zout water drinkt, dit is namelijk niet gezond. We raden je aan om altijd drinkwater voor je hond mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld in speciale hondendrinkflesjes AL.

Inpaklijst

Conclusie over een vakantie op de Waddeneilanden met je hond

Een vakantie op de Waddeneilanden met hond is een prima idee voor een weekendje weg, een midweek vakantie of als je er langer tussenuit wilt. Op de Waddeneilanden mag je hond op veel plekken loslopen en je kunt op deze eilanden even helemaal tot rust komen. Honden zijn welkom in verschillende huisjes en je mag ze vaak ook meenemen in de dorpjes op de eilanden. We hopen dat je een leuk vakantiehuisje voor een vakantie op een van de Waddeneilanden met hond hebt gevonden voor een fantastische vakantie met je hond.