Hond verhuizen? Tips voor verhuizen met hond

Hoewel vaak gezegd wordt dat honden zich aan hun baasje hechten en katten aan hun huis, hechten de meeste honden ook waarde aan hun veilige huis. Wanneer je gaat verhuizen met een hond is het dan ook aan te raden om dit goed voor te bereiden. Door de verhuis kan je hond erg van slag raken. Met de juiste aanpak kun je je hond verhuizen zonder al teveel stress en zorg je ervoor dat hij snel gewend raakt in zijn nieuwe omgeving. In dit artikel delen we een aantal tips voor het verhuizen met een hond.

1. Ga alvast wandelen in de nieuwe omgeving

Als je nieuwe huis niet al te ver van je oude huis ligt, kun je je hond alvast rustig laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Ga voor het verhuis al met je hond wandelen in de nieuwe buurt, zodat hij alvast wat geuren kan opsnuiven.

2. Regel een oppas op de dag van de verhuizing

De verhuis zelf is voor een hond vaak erg stressvol. Tijdens het sjouwen met dozen, kun je dan ook het beste een oppas regelen voor je hond. Misschien kan hij een dagje bij iemand blijven die hij al kent. Een flinke wandeling overdag zorgt ervoor dat hij moe, maar voldaan zijn nieuwe huis betreedt.

3. Zorg voor zo min mogelijk stress

Zowel voor, tijdens als na de verhuizing is het belangrijk om het stresslevel van je hond zo laag mogelijk te houden. Je hond verhuizen zonder stress is niet voor elke hond mogelijk, maar je kunt je hond hierin wel ondersteunen. Dit kun je bijvoorbeeld op een natuurlijke manier doen met feromonen – zoals de Adaptil verdamper – of met natuurlijke supplementen, zoals Puur Rust.

4. Geef je hond meteen een eigen plek

Als je verhuis van je hond achter de rug is, is het tijd om te wennen in het nieuwe huis. Voor je hond is het het prettigst als hij meteen een eigen plekje heeft waar hij zich eventueel terug kan trekken. Kies een mooie nieuwe plek voor zijn hondenmand en leg hier zijn favoriete speeltjes neer.

5. Bouw patronen weer langzaam op

Honden generaliseren niet zo snel en het kan dus best zijn dat je hond na het verhuizen wat tijd nodig heeft om te begrijpen wat de regels ook alweer waren. Ga er bijvoorbeeld ook niet vanuit dat je hond in het nieuwe huis meteen even lang alleen kan blijven als in het oude huis. Bouw dit weer langzaam op, om problemen in de toekomst te voorkomen.

6. Geef de verhuizing van je hond door

Vergeet ook niet de praktische kant van het verhuizen met een hond. Als je naar een andere woonplaats verhuist, heb je bijvoorbeeld een nieuwe dierenarts nodig. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak om kennis te maken. Het is voor je hond prettiger om de dierenarts voor het eerst te ontmoeten als er geen vervelende onderzoeken of behandelingen nodig zijn. Vergeet na de verhuis van je hond ook niet zijn nieuwe adres door te geven aan de hondenverzekering en de databank waarbij de chip van je hond geregistreerd staat. Als je in jouw gemeente hondenbelasting betaalt, is het ook belangrijk om je hond af te melden in de oude gemeente en aan te melden in de nieuwe.