Tips tegen vuurwerkangst bij je hond

Vuurwerk ziet er misschien mooi uit, maar voor veel dieren is Oud en Nieuw een nachtmerrie dankzij al die harde knallen en lichtflitsen. Een hond met vuurwerkangst vertoont allerlei stress-signalen en wil vaak het liefst wegvluchten. Als jouw hond tijdens Oud en Nieuw (of tijdens het horen van harde knallen) in een hoekje ligt te bibberen, hijgen, kwijlen of andere stress-signalen vertoont, is de kans groot dat je hond vuurwerkangst heeft. In dit artikel delen we een aantal tips om je hond met vuurwerkangst te helpen.

Tips tegen vuurwerkangst tijdens Oud en Nieuw

1. Zorg voor een veilige plek

Forceer je hond niet om zijn angst aan te gaan, maar geef hem juist een veilige plek. Als hij zich wil verstoppen, is dat prima. Dat is zijn manier om met de angst om te gaan. Wil hij juist bij jou zijn? Ook prima. Sommige honden voelen zich veiliger in hun bench of in een cave bed of hondenslaapzak.

2. Creëer afleiding

Als het je lukt om je hond af te leiden, is dat een hele goede oplossing. Zorg voor leuke hersenwerkjes en hondenpuzzels, maar maak het niet te moeilijk. Een snuffelmat is bijvoorbeeld een goede keuze.

3. Feromonen

Feromonen kunnen helpen om een hond met vuurwerkangst zich veiliger te laten voelen. Feromonen kun je kopen in een verdamper, spray of in een halsband.

4. Medicijnen en supplementen

Ook kalmerende medicijnen of supplementen kunnen een hond met vuurwerkangst helpen. Een dierenarts kan je hierover adviseren, maar je kunt ook zelf supplementen kopen.

5. Thundershirt

Een thundershirt zorgt voor een gelijkmatige druk op het lichaam van de hond, waardoor hij zich meer ontspant. Het shirt is speciaal ontworpen voor honden met angst voor harde geluiden, maar kan ook bij andere angsten ingezet worden.

Tips voor training tegen vuurwerkangst

1. Begin op tijd

Als je je hond wilt laten wennen aan vuurwerk of andere harde geluiden, is het belangrijk om op tijd te beginnen. Het kan namelijk best een paar maanden duren, voordat je hond minder bang is voor vuurwerk.

2. Voorkom dat je hond tijdens de training schrikt van harde geluiden

Om de training succesvol te maken, is het belangrijk dat je rustig opbouwt. Als je honden tussentijds wordt blootgesteld aan harde geluiden, maakt dit je training minder effectief. Hij wordt namelijk weer bevestigd in zijn angst.

3. Oefen met zachtere geluiden

Oefen in het begin dan ook met veel zachtere geluiden. Je kunt hiervoor speciale geluidsfragmenten gebruiken. Sounds Scary is hier een goed voorbeeld van.

4. Beloon je hond met iets leuks of lekkers bij elke knal

Om je hond van zijn vuurwerkangst af te helpen, ga je zijn emotie bij de harde geluiden veranderen. Door je hond bij elke knal iets heel leuks of lekkers te geven, worden de knallen ineens de voorspellers van iets leuks in plaats van iets engs.

5. Bouw de intensiteit op

Het is belangrijk om de intensiteit heel langzaam op te voeren, zodat je hond het geluid als iets positiefs blijft zien.

6. Schakel een gedragstherapeut in

Als je graag meer begeleiding wilt bij het aanpakken van de vuurwerkangst van je hond, kun je het beste een hondengedragstherapeut inschakelen. Deze kan een plan van aanpak opstellen, waarmee je heel gericht aan de angst van je hond kunt werken.

Heb jij nog aanvullende tips om de vuurwerkangst bij je hond te verminderen? Laat het ons weten!