Wintertips voor de hond

Of een hond nu van de winter houdt of liever onder de dekens blijft, je moet een hond goed beschermen tegen de kou. Mensen denken vaak dat een hond tegen de kou kan door de vacht die ze hebben. Maar dat is niet helemaal waar, honden zijn net zo gewend aan warme binnen temperaturen als dat wij zijn. Tijdens de winterperiode hebben onze honden meer aandacht nodig

Wij hebben 15 tips voor wanneer je met de hond wandelt tijdens de winterperiode.

Wat kan mijn hond oplopen?

Eerst kijken we naar twee serieuze risico’s die de kou met zich meebrengt.

Frostbite, of bevriezen. Wanneer een hond zijn lichaam zodanig koud wordt trekt het lichaam bloed vanuit de uiterste punten naar het midden om warm te blijven. De oren, voetjes of staart worden daardoor dusdanig koud dat ijskristallen gaan formeren op het weefsel. Dit beschadigt het weefsel en doet veel zeer.

Onderkoeling is het tweede risico dat het koude weer met zich meebrengt. Dit komt voor wanneer een hond te lang in aanraking komt met de kou of nattigheid. Naarmate de onderkoeling erger wordt gaat uw hond zich depressief en zwak opstellen. Vervolgens worden de spieren stijf, gaat het ademhalen lastiger en in het uiterste geval komt een hond te overlijden. Let op deze symptomen en neem de hond mee naar binnen om op te warmen.

15 wintertips

 1. Let op de temperatuur
  Sommige honden hebben een dikkere huid dan andere, waardoor ze beter tegen kou kunnen. Heb jij een hond met dunne houd, schaf dan een sweater of trui aan voor de hond.
 2. Ga naar buiten wanneer de zon schijnt
  Laat de hond ’s ochtends later en ’s avonds eerder uit wanneer de temperaturen warmer zijn. Neem de hond mee naar buiten wanneer de zon ’s middags schijnt. Zonlicht verziet jullie beide van vitamine D.
 3. Limiteer buitentijd in de winter
  Ook al vindt jouw viervoeter het enorm leuk om buiten in de kou te spelen moet je een limiet stellen. Een regeltje die je hiervoor kan gebruiken is wanneer het voor jou te koud wordt, dat waarschijnlijk ook voor de hond geldt.
 4. Zorg voor een behaaglijke slaapplek
  Je hond heeft het buiten al koud genoeg, zorg ervoor dat zij warm kan slapen. Zorg voor een mand met daarin een dekentje of iets dergelijks. Laat de hond niet op koude tegels of beton slapen maar zorg voor een tapijt of bank.
 5. Bescherm de hond tegen verwarmingen
  Honden gaan snel op zoek naar warme plekken in het huis wanneer zij het koud hebben. Let dus op de hond dat zij zich niet verbrand aan de verwarming. Open haarden zijn ook een gevaar voor dieren, zorg dus voor een veilig systeem.
 6. Bevochtig de hond
  Droogheid en kou zijn funest voor een hond haar huid. Voorkom dit door bijvoorbeeld kokosnootolie op haar poot te smeren.
 7. Niet overvoeden
  Alhoewel honden een extra laagje nodig hebben in de winter, zorg ervoor dat dit komt door een trui en niet doordat hij een vetlaag heeft. Ook in de winterperiode moet je erop letten dat de hond een gezonde levensstijl heeft.
 8. Geef je hond genoeg drinken
  Honden dehydrateren in de winter net zo snel als in de zomer. Alhoewel veel honden sneeuw eten is dit geen supplement voor vers water. Zorg ervoor dat zijn waterbak die buitenstaat niet bevroren is.
 9. Verzorg de hond
  De hond heeft een schoon, welverzorgde leefomgeving nodig. Let er bijvoorbeeld goed op, dat je de hond droogmaakt wanneer zij nat is geworden om onderkoeling tegen te gaan.
 10. Controleer de pootjes
  Bij ons komt er veel viezigheid tussen onze tenen. Dit is bij honden net zo. Controleer daarom regelmatig de hond haar pootjes op viezigheid of ijs. Er kan ook strooizout tussen de poten terechtkomen, je wilt niet dat de hond dit zelf oplikt.
 11. Verwijder sneeuw rond uw huis
  Honden vinden sneeuw erg leuk, maar het kan ook super gevaarlijk zijn. Schuif de sneeuw uit de achtertuin niet op een hoop. Dan kan de hond via die hoop misschien over de schutting springen. Ook is sneeuw op het dak erg gevaarlijk, dit kan op de hond belanden wanneer de temperatuur een beetje stijgt.
 12. Let op de omgeving
  Als je de hond op onbekend terrein uitlaat in de winter, let dan goed op de omgeving. Veel van het gebied zal onder de sneeuw liggen. Een waterplas bijvoorbeeld, dit valt op het eerste oog niet te zien omdat er sneeuw op ligt. Kijk uit dat de hond zich niet bezeerd.
 13. Kijk uit voor antivries
  Net als kinderen, likken honden graag aan onbekende dingen. Als jij of iemand in de omgeving antivries gebruikt let er dan op dat de hond dit niet oplikt. De stof is uiterst giftig en kan zelfs dodelijk zijn. Bewaar dit dan ook ergens waar de hond niet bij kan.
 14. Laat je hond nooit alleen achter in de auto
  Net als dat een geparkeerde auto in de zomer snikheet wordt, is het in de winter het tegenovergestelde. De auto wordt dermate koud dat het gevaarlijk wordt voor een hond. De auto draaiende houden is ook gevaarlijk omdat dit koolstofmonoxide vrijgeeft. Laat je hond thuis wanneer je boodschappen doet.
 15. Speciale hulp voor oudere honden
  Koud weer versterkt bestaande medische klachten bij honden. Gewrichtsontsteking is een veelvoorkomend voorval bij oudere honden. Een hond kan zijn poot niet opzij zetten zoals mensen dat kunnen, dus is een gladde grond extreem gevaarlijk voor honden. Het kan ertoe leiden dat het gewricht uit de kom schiet.

Een harde winter brengt een enorme waslijst aan verantwoordelijkheden met zich mee voor hondeneigenaren. Door de hond extra veel aandacht te geven tijdens deze periode kunnen jullie samen het beste genieten van de winter. Houd deze tips in je achterhoofd en vergeet uiteraard niet je hond genoeg te knuffelen.